http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Жилищна политика и общежития
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

kendragnev

Bulgaria
32 Posts

Posted - 07/27/2008 :  23:14:19  Show Profile  Visit kendragnev's Homepage  Send kendragnev an ICQ Message  Reply with Quote
Позволявам си да пусна една такава тема, защото имаме регистрирано сдружение с такава насоченост:

http://sroksos.org/

Смятам, че положението на студенти и млади учени е просто унизително в студентските градчета където те са жертва на корупция, безхаберия, административен произвол и некомпетентност.
В общежития живеят дори и възрастни доценти и професори - защото държавата не им осигурява никакви жилищни преференции.
Покрай младата студентска плът обаче в Студентски град растат огромни жилищни коплекси между всеки студентски блок, като цените са такива, че сумарните заплати на цяла катедра през целия и трудов период не би стигнала за един апартамент от 60 квадрата.
Това е поредното унижение на самозабравилата се държана власт.
Всъщност обаче младите учени, а и по-възрастните им колеги малко правят за да търсят интересите си - всеки се натиска за мизерното общежитийце, опитвайки се да се спасява както може.
Много често единствения стимул на един учен, млад преподавател, докторант за мизерната научно-преподавателска дейност е само евтиното общежитие в някога Студентското градче.

kendragnev

Bulgaria
32 Posts

Posted - 07/30/2008 :  12:46:19  Show Profile  Visit kendragnev's Homepage  Send kendragnev an ICQ Message  Reply with Quote
Искам да попитам по-запознати от мен, има ли някаква предвиждаща се държавна политика и действия (реални, а не популистки) за осигуряване на учени и преподаватели с жилища и/или общежития?
Останали ли са някакви стари нормативни разпоредби, свързани с жилищната политика за кадрите заети в наука и образование?
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 08/19/2008 :  08:51:11  Show Profile  Reply with Quote
Ремонтират основно студентски общежитиядата : 19 август 2008 г. 9:10 ч.
Тази година част от студентите от провинцията ще имат възможността да обитават добре уредени общежития
www.actualno.com

В блокове от студентските общежития на УНСС, на Софийския университет и на Техническия университет се извършва основен ремонт с част от одобрените през тази година от МС 50 милиона лева, установи репортерска проверка.

Освен в посочените висши училища ремонти се извършват и в други университети.

Министърът на образованието и науката Даниел Вълчев съобщи в края на миналата седмица по време на годишния си отчет, че с 50-те милиона лева ще се ремонтират 11 студентски общежития.

Правителството има амбицията да подобри условията в студентските общежития, които не са ремонтирани от дълги години, заяви министърът.
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 08/19/2008 :  10:05:58  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
quote:
Originally posted by kendragnev

Искам да попитам по-запознати от мен, има ли някаква предвиждаща се държавна политика и действия (реални, а не популистки) за осигуряване на учени и преподаватели с жилища и/или общежития?
Останали ли са някакви стари нормативни разпоредби, свързани с жилищната политика за кадрите заети в наука и образование?



Уважаеми г-н kendragnev,

Направо казано, повече от изумен съм от Вашата идея (изказана косвено), че на "учени и преподаватели" трябва да се осигуряват специални условия за живеене.

Такова нещо няма никъде в нормалния свят. Ако става дума за експерти по специални военни технологии и пр., тогава би било резонно такива хора да получават специални бонуси - особено ако трябва да живеят извън населени места и т.н. Но такива случаи са изключения.

В нормалния свят всеки нормален учен и преподавател сам си купува жилище - чрез съответни икономически инструменти - заем, ипотека и пр.

Обратното - да се мисли или внушава, че нещото, наречено държава, трябва да дава привилегии на учени и преподаватели, е жив комунизъм.

Красимир Кабакчиев

Edited by - kkabakciev on 08/19/2008 10:40:27
Go to Top of Page

kendragnev

Bulgaria
32 Posts

Posted - 08/19/2008 :  19:04:44  Show Profile  Visit kendragnev's Homepage  Send kendragnev an ICQ Message  Reply with Quote
Отричането на комунизма във всичките му форми, води до непризнаване на добрите чуждестранни практики, които се опитваше да копира. Отричането на комунизма доведе до вандалски прояви като разрушаването на паметника на Бузлуджа и взривяването на мавзолея.

В момента зад привидната борба с комунистическото минало се разрушават и приватизират обекти публична държавна собственост като общежития, ведомствени жилища, университетски площи, ботанически градини, почивни бази... самият БАН.

Имено световна практика е големи учреждения - частни и държавни да осигуряват жилища на своя персонал. Да не би Miele и други големи немски предприятия да са комунистистически?

Точно университетите, в момента, а и много преди даже да се роди идеята за комунизма въвеждат понятието кампус. Какво е кампус?
Исторически още през средните векове са се наложили две схеми за разположение на университетите: автономно разположение по отношение на града и вътрешноградско разположение. Класически примери за автономно разположение са английските университети Кембридж и Оксфорд. Те са разположени среди живописен ландшафт, олицетворявайки чрез това идеята за усъвършенстване и възпитание на човека посредством съответстваща архитектурна и природна среда.
През XVIII-XIX векове се създават много от известните американски университети – Йейлския, Пристънския, Колумбийския, Калифорнийския и други. Въвежда се понятието кампус. Кампус – това е университетско градче и се явява иновация на американската архитектура, като се създава нова представа за мястото и значимостта на науката и образованието в обществения живот. Кампус – това е град в града: улици, площади, паркове, научни институти и лаборатории, концертни зали, библиотеки, собствени паркинги, общежития, жилища за учени и преподаватели. Университетските кампуси имат собствена телекомуникационна система, полицейски участък, жилищни зони и др. Думата campus има латински корен и означава “поле”, “открито пространство”. За първи път като кампус е наречена територията на Пристънския университет през XVIII век.

Точно чрез осигуряване на жилиша в едни такива спокойни и творчески райони, се стимулират млади учени, а и по-възрастни техни колеги. Науката в чужбина не е чак толкова комерсиално занимание, че да разчита изцяло на парични стимули.

България се опита да копира чуждестранните прекрасни университетски кампуси и създае неугледния Студентски град със специален статут за учебна зона (както е в нормална държава), построи даже и няколко преференциални блока за преподаватели и учени.

Един виден анти-комунист и демократ (Стефан Софиянски) смени статута на Студенски град и го превърна в най-порнографската зона в България и един вид балкански Лас-Вегас. Добре - отнемаме привилегиите на преподаватели, асистенти, млади учени да живеят там... и какво ? на тяхно място се настаняват сервитьори и бармани от околните заведения, строителни работници, роднини на ректори и директори.

И каква трябва да е заплатата на преподавател, особено млад за да си купи жилище от 150,000 евро и с какви средства да покрива ипотеката?

Дори и частни фирми в България започнаха да изкупуват жилища, за да осигурят част от висшия си персонал и да го задържат и стимулират.

Университет без грижа за университетския си кампус и свързаната с него жилищна политика не може да бъде университет, а просто печатница за дипломи без покритие.
Go to Top of Page

kendragnev

Bulgaria
32 Posts

Posted - 08/19/2008 :  19:18:02  Show Profile  Visit kendragnev's Homepage  Send kendragnev an ICQ Message  Reply with Quote
Относно ремонтите на общежитията - поредните 50 млн. откраднати от глупавия данъкоплатец за фиктивна и некачествена дейност.
Описах това тук за предните "усвоени" 7 млн.:
http://sroksos.org/2008/03/blog-post.html
Пених се с доклади, предавания по ТВ, снимки, сметки. Народа е в такава апатия, че даже не му пука как го крадат за поредната популистка цел - условията за живот на децата му.
Миналата година ремонта бе 300лв./кв.м. - хаха, на много от ремонтираните места състоянието преди, бе доста по-добро от това след ремонта. Ремонтите дадоха повод на самозабравили се ректори да покачат драстично цените на наемите, без да разсъждават логически, че парите са от държавния бюджет (данъкоплатци), че се предполага след ремонта да паднат разходите за отопление, капиталните разходи за ремонти от вътрешни фирми, отчитането на консумативи от контролни уреди, а не по съмнителни методики за служебна калкулация в наема.
Ремонтите бяха повод да се краде, да се краде много и от всички. Тази година няма да се учудя, ако ремонта на кв. м. мине 400лв. (колкото за ново строителство).
Може да видите галерия от "прекрасните" ремонти на пилотните 12 и 23-ти блокове в Студентски град:
http://picasaweb.google.com/kunamail/Remont12Blok
http://picasaweb.google.com/kunamail/23
Go to Top of Page

flatwood

54 Posts

Posted - 08/19/2008 :  20:37:41  Show Profile  Reply with Quote
quote:
[i]Originally posted by kkabakciev
Уважаеми г-н kendragnev,

Направо казано, повече от изумен съм от Вашата идея (изказана косвено), че на "учени и преподаватели" трябва да се осигуряват специални условия за живеене.

Такова нещо няма никъде в нормалния свят. Красимир Кабакчиев



За очудване е друго – това че г-н Кабакчиев не е наясно с практиките в нормалния свят. В така уважаваната от г-н Кабакчиев Германия с нейните държавни Макс-Планк институти (един от които, в Щутгарт, познавам доста добре) ситуацията е следната: няколкото директори живеят по право в комплекс от елегантни къщи, собственост на института. Същият този институт притежава голям брой мебелирани двустайни и тристайни апартаменти, предоставяни срещу изгоден наем на свои служители или гости с по-продължителен престой. За гости с престой до 6 месеца в близост до института е построен така наречения Gastehaus. При закриването на американска военна база близо до института в началото на 90-те, част от апартаментите на намиращите се там блокове бяха предоставени срещу преференциални цени и заеми на служители в института. Та така е в Германия, която, надявам се, причислявате към нормалния свят, г-н Кабакчиев.
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 08/19/2008 :  20:44:01  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
quote:
Originally posted by flatwood

quote:
[i]Originally posted by kkabakciev
Уважаеми г-н kendragnev,

Направо казано, повече от изумен съм от Вашата идея (изказана косвено), че на "учени и преподаватели" трябва да се осигуряват специални условия за живеене.

Такова нещо няма никъде в нормалния свят. Красимир Кабакчиев



За очудване е друго – това че г-н Кабакчиев не е наясно с практиките в нормалния свят. В така уважаваната от г-н Кабакчиев Германия с нейните държавни Макс-Планк институти (един от които, в Щутгарт, познавам доста добре) ситуацията е следната: няколкото директори живеят по право в комплекс от елегантни къщи, собственост на института. Същият този институт притежава голям брой мебелирани двустайни и тристайни апартаменти, предоставяни срещу изгоден наем на свои служители или гости с по-продължителен престой. За гости с престой до 6 месеца в близост до института е построен така наречения Gastehaus. При закриването на американска военна база близо до института в началото на 90-те, част от апартаментите на намиращите се там блокове бяха предоставени срещу преференциални цени и заеми на служители в института. Та така е в Германия, която, надявам се, причислявате към нормалния свят, г-н Кабакчиев.



Собственият ми син, г-н flatwood, работи в Макс Планк. Току-що го попитах и ми каза следното: да, има апартаменти и пр., собственост на Макс Планк, но те СЕ ДАВАТ ПОД НАЕМ. Сега, да се говори за преференциални цени, това е възможно, но е в реда на нещата - и става дума за минимални разлики.


P.S. Какво, накратко, се има предвид под преференциални цени (термин от нормалния свят) и привилегии (термин от комунизма). Преференциални цени в търговията винаги се дават на редовен клиент, или на перспективен клиент и т.н. Става дума за отстъпки от по 5 или 10 процента. Естествено, че и в "Макс Планк" могат да дадат преференциални цени на професорите си и т.н. При комунизма беше налице следното. Свободните наеми за апартамент в София бяха от порядъка на 200-300 лв., при това независимо от мястото им - дали в "Люлин" или в центъра. Заплатата на асистентите беше 180-220 лв., а на доцентите и професорите съответно около 300 и 400. Тоест - половината пари на професор отиват за наем, на асистента - всичките. Същевременно наемите за "нашите хора" - т.е. номенклатурата, привилегированите, бяха от порядъка на 20-ина лева. Това е привилегията - осигуряваш някакво благо почти безплатно. Не може да се приравнява с "преференциалните цени" в свободния свят. Да прибавим и раздаването почти без пари (на символични цени, нямащи нищо общо с нормалните икономически параметри) на апартаменти на номенклатурата - закупуване на цени НЕКОЛКОКРАТНО ПО-НИСКИ ОТ РЕАЛНИТЕ.

Във връзка и с твърдяното от г-н flatwood за едва ли не някакво раздаване без пари на апартаменти на гости с по-продължителен престой - бил съм гост-професор в доста университети (напр. в Скандинавските страни) и много добре знам какви бяха цените за наема, който наистина се поемаше от университета - същите, каквито биха били и за всеки швед, или чужденец и пр. Разбира се, наемът се поемаше от университета СРЕЩУ МОЯ ТРУД.

К.К.

Edited by - kkabakciev on 08/19/2008 21:05:56
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 08/19/2008 :  20:47:58  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Що се отнася до безобразията, които описва г-н kendragnev, те със сигурност са налице, но това няма нищо общо с ПРИНЦИПА да няма привилегии за нито една професионална прослойка.

Конституция на Република България:

Чл. 6. (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
(2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.

Привилегировани през комунизма бяха писателите и някои други слоеве от артистичните среди, също донякъде и учените. Проблемът е, че и сега така наричащите се академици и член-кореспонденти са една привилегирована каста, в нарушение на Конституцията.

P.S. Във връзка с казаното по-горе от страна на г-н flatwood, как едва ли не на Запад има привилегии за професорите - едно абсолютно невярно твърдение, ще кажа нещо, което казах през 1987 г. на открито партийно събрание в институт при БАН: "в Швеция (тогава) заплатата на министър-председателя се отнасяше към средната работнически заплата в съотношение 2:1! Казах това дословно, даже една колежка ме подкрепи. След това ДС преследва с месеци ръководството на института да ме уволни. Всеизвестно е, че професорите в скандинавските страни съвсем не са най-добре платената прослойка. Всеизвестно е, че на Запад има наистина привилегировани (в известен смисъл) хора - и това например са футболистите, тенисистите и пр. Обикновеното селско момче Балъков получаваше в Щутгарт ПЕТНАДЕСЕТ ПЪТИ ПО-ГОЛЯМА заплата от тогавашния канцлер Кол, но това все пак НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРИЕМЕ ЗА ПРИВИЛЕГИЯ!

Привилегия е налице тогава, когато дадена политическа групировка дава материални блага на съответна професионална и пр. групировка за преследване на определени политически и идеологически цели.

Разбира се, този факт не отменя глупостта да даваш огромни пари на ритни- или подхвърли-топковци - но това става по чисто икономически правила, а не по идеологически. И освен това ритни- и подхвърли-топковците, общо взето, си плащат данъците! Когато не ги плащат, могат да отидат в затвора! Имаше такъв казус около Щефи Граф.

Още една добавка тук, за г-н kendragnev. Мисля, че всички тук ще се съгласят, че трябва да поздравим г-н kendragnev за достойната му активна гражданска позиция по проблема. Добре е да има повече такива хора като него, които да си правят труда да изобличават безобразията и беззаконията в тази държава-кочина!

Но не мога да се съглася, че трябва да се осигуряват от страна на държавата специални условия за учени и преподаватели. И нещо по-конкретно, но важно! Ако по някакъв начин стане това, което иска г-н kendragnev, първите, които ще се възползват от материалните и пр. придобивки, ще са членовете на огромната НЕКАДЪРНА ГЕРОНТО- КОМУНО- ЧЕНГЕСАРСКА ШАЙКА с ТЕХНИТЕ БЕЗБРОЙНИ ОТРОЦИ И ОТРОЧКИ, също толкова некадърни, и дори още по-нагли.

К.К.

Edited by - kkabakciev on 08/19/2008 21:41:32
Go to Top of Page

flatwood

54 Posts

Posted - 08/19/2008 :  21:58:12  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by kkabakciev
Собственият ми син, г-н flatwood, работи в Макс Планк. Току-що го попитах и ми каза следното: да, има апартаменти и пр., собственост на Макс Планк, но те СЕ ДАВАТ ПОД НАЕМ. Сега, да се говори за преференциални цени, това е възможно, но е в реда на нещата - и става дума за минимални разлики.
..........................................

Във връзка и с твърдяното от г-н flatwood за едва ли не някакво раздаване без пари на апартаменти на гости .................


Това е неприятен навик, г-н Кабакчиев, да закачате на хората твърдения, които не са правили. Прочетете по-внимателно поста ми и направете разликата между ИЗГОДЕН НАЕМ и измисленото от Вас РАЗДАВАНЕ БЕЗ ПАРИ.
Go to Top of Page

kendragnev

Bulgaria
32 Posts

Posted - 08/19/2008 :  22:10:46  Show Profile  Visit kendragnev's Homepage  Send kendragnev an ICQ Message  Reply with Quote
И аз имам подозрение, че в миналото , а и сега има неоправдани "привилегии" за учените. Показателен за това е филмът "Двойникът" например :)
В България, и преди и сега се присвояват жилища от връзкари и "академични комунисти". В момента целия щаб на ТУ-София, а и на други университети си има заделени общежития за "специални" нужди и гости. Има луксозни преустроени стаи за платежоспособни чужденци (къде е Конституцията тук, при тази явна дискриминация?). Ако си спомняте скори във филиала на ТУ-София в Пловдив имаше големи скандали за преустроени стаи и фитнес за "академичния елит". В момента "семейните общежития" са превърнати в "пенсионерски", където приближени до ръководството хора живеят, докато жилищата им в Дървеница и Мусагеница например, се дават на спекулативни цени на студенти, за които НЯМА общежития.

Аз нямам предвид привилегии, а ясно дефинирани права, които всеки да си отстоява и да бъде равен. Конституцията тук не се нарушава - всеки гражданин би могъл да стане професор, учен и по ясно дефинирани критерии (гражданство, семейно положение и др.) да кандидатства за преференциално общежитие или оборотно жилище. И това не е доживотна привилегия, а обвързано с периодична оценка и акредитация на учения и преподавателя. Ниското заплащане в науката не е типично за България и е нормално научния и преподавателски труд да бъде възнаграден и чрез социални преференции.

Смятам, че е нормално научни институти и университети да имат сграден фонд за студенти и преподаватели - има го по целия свят, странно че сега под привидната форма за публично-частни партньорства, публичната държавна собственост си сменя собственика, а публичната частна собственост отдавна е обект на корупционни практики и задкулисни академични игри.
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 08/20/2008 :  07:25:43  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
quote:
Това е неприятен навик, г-н Кабакчиев, да закачате на хората твърдения, които не са правили. Прочетете по-внимателно поста ми и направете разликата между ИЗГОДЕН НАЕМ и измисленото от Вас РАЗДАВАНЕ БЕЗ ПАРИ.



Хайде да видим кой какво прави и кой какви значения закача. Г-н flatwood написа

"В така уважаваната от г-н Кабакчиев Германия с нейните държавни Макс-Планк институти (един от които, в Щутгарт, познавам доста добре) ситуацията е следната: няколкото директори живеят по право в комплекс от елегантни къщи, собственост на института."

С други думи, в дискусия относно привилегиите, давани на академичната номенклатура през комунизма, някои от които (например двете титли "академик" и "член-кореспондент" за даване на номенклатурата на антиконституционни - и направо казано просташки - привилегии) г-н flatwood се намесва със съвсем ясен намек за това, че, видите ли, и в Германия се дават привилегии на определени лица в академичната област. Какво значи ето това, г-н flatwood:

"ситуацията е следната: няколкото директори живеят по право в комплекс от елегантни къщи, собственост на института"?

Изразът "живеят по право в комплекс от елегантни къщи", и то в този контекст, не може да означава нищо друго, освен намек, че директорите ЖИВЕЯТ БЕЗПЛАТНО (или на символична цена)!

Ще си позволя да подчертая, че съм семантик и мога да преценя добре кое какво означава в естествения език.

Добре, г-н flatwood не е семантик и не е длъжен да може винаги да се изразява съвсем точно. Но тъй като той продължава да премълчава въпроса за привилегиите на някои прослойки в академичната област, предоставяни в комунистическа България, а и до днес, налице е много силното съмнение, че с коментара си г-н flatwood ЧИСТО И ПРОСТО ЗАЩИЩАВА СТАТУКВОТО В БЪЛГАРИЯ НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА НОМЕНКЛАТУРА.

И по това г-н flatwood много ми прилича на Лазарин Лазаров, който, ни повече, ни по-малко, е за запазване на титлите за просташки привилегии "академик" и "член-кореспондент". Приликата може да е случайна, но аз напоследък все повече си задавам въпроса КОМУ СЛУЖИ ЛАЗАРОВ? Разбира се, това е отделна тема, която заслужава да се коментира друг път.

Edited by - kkabakciev on 08/20/2008 07:29:05
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 08/20/2008 :  07:56:16  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
quote:
Originally posted by kendragnev

[.....] в миналото , а и сега има неоправдани "привилегии" за учените [.....] В България, и преди и сега се присвояват жилища от връзкари и "академични комунисти". В момента целия щаб на ТУ-София, а и на други университети си има заделени общежития за "специални" нужди и гости. Има луксозни преустроени стаи за платежоспособни чужденци (къде е Конституцията тук, при тази явна дискриминация?). Ако си спомняте скори във филиала на ТУ-София в Пловдив имаше големи скандали за преустроени стаи и фитнес за "академичния елит" [.....]



Казаното в цялото това съобщение на г-н kendragnev е напълно вярно, а изключително скандалният случай с филиала на ТУ-София в Пловдив дори беше много широко отразен в медиите.

Има за мен един проблем, и той е, че у мен поне (а и у мнозина като мен) задълго живееше илюзията, че повечето хора в академичната област в България са поне на малко по-високо равнище от далавераджийско- андрешковско- байганьовската просташка обща популация. Последните 19 години разсеяха напълно тази илюзия - както у мен, така и у всички нормални хора в академичната общност. Така наречената академична област в България се населява предимно от невероятни мошеници, простаци и наглеци, които, освен всичко останало, са и ПОТРЕСАВАЩО НЕКАДЪРНИ. През комунизма "качествата" на академичната популация не бяха видни поради всеобхватния идеологически контрол и тоталната информационна завеса.

Аз работих 6 години в две висши училища, след това 22 години в БАН, но през комунизма не съм чувал да има купуване на изпити. Днес това е безспорен, широко известен факт. Потресаващото е, че, по сведения на конкретни пострадали, изпити се купуват и в медицинските висши училища! Подобни факти обричат на пълен провал висшето образование в тази така наречена държава - всъщност една кочина.

С горното по никакъв начин не искам да кажа, че академичната област през комунизма е била в по-добро състояние. Казвам, че днес тя е в трагично състояние - и заради това младите хора напускат масово. А тези, които са млади и се мъчат да работят в "академичната област" - свърталище на комунисти, некадърници и простаци, са единствено за съжаление. Моето огромно уважение към борбата на г-н kendragnev, но ми се струва, че тя не е особено перспективна.

Лично за себе си аз мога да кажа, че можах да работя в академичната област дълго време, а и постигнах такива успехи в науката, с които твърде малко хора биха могли да се похвалят (по света, не само в България). Нещо повече, дори при порочната и корумпирана (като цяло) съдебна система в България, постигнах и сериозни успехи в борбата срещу просташката, варварска комуно-мафия:

НАТИКАХ В КУЧИ ГЪЗ ТРИ НЕКАДЪРНИ И ЕПОХАЛНО НАГЛИ КОМУНО-ШАЙКИ, НАРИЧАЩИ СЕ НАУЧНИ СЪВЕТИ - НАЛИЦЕ СА ВЛЕЗЛИ В СИЛА ОСЪДИТЕЛНИ РЕШЕНИЯ! (В този форум конкретните факти, дела и пр. са описани подробно.)

ДВЕ ОТ ТЕЗИ СЪДЕБНИ РЕШЕНИЯ СА ПРЕЦЕДЕНТИ В БЪЛГАРСКОТО ПРАВОРАЗДАВАНЕ, ПРОПРАВЯЩИ ПЪТ ЗА ЗАЩИТА НА ВАЖНИ ГРАЖДАНСКИ И АКАДЕМИЧНИ (ТРУДОВИ) ПРАВА!

Но не е по силите на един човек да се справи с ОГРОМНИТЕ ПЛАНИНИ НЕКАДЪРНОСТ, МОШЕНИЧЕСТВО, КОРУПЦИЯ И ПРОСТАЩИНА В ТАКА НАРЕЧЕНАТА АКАДЕМИЧНА ОБЛАСТ!

Надеждата е все повече хора като г-н kendragnev, членовете на "Ирион", 18-те в ЮЗУ и т.н. да се появят, за да може да се получи поне някакъв минимален реален успех.

Красимир Кабакчиев
Go to Top of Page

kendragnev

Bulgaria
32 Posts

Posted - 08/22/2008 :  17:50:14  Show Profile  Visit kendragnev's Homepage  Send kendragnev an ICQ Message  Reply with Quote
Мисля, че всички тук сме на еднаква позиция, но поради различния ъгъл от който я обсъждаме, изпадаме в конфликтни ситуации.
Господин Кабакчиев направи аналогия с миналите доживотни привилегии на комунистическата академична шайка - разбира се, че това в никакъв случай не трябва да се повтаря. Не това е идеята ми, въпреки, че в сегашното, а и дългосрочното състояние на политиката ни, вероятността за такива "привилегии" са дори по-големи от миналото.
Вероятно грешката е и моя с израза "жилищна политика", която има комунистически оттенък.
Мисля, че всички сме за това, че държавата, ако наистина има приоритет образование, някак трябва да стимулира младия учен и недобре заплатения преподавател, а в темата се споменава и за студенти (общежития).
Ако не друго, дори и без преференции, държавата (политическата върхушка) може да се разграничи от спекулативните 10-тократно завишени цени на строежите и вместо да разподава незаконно публичната държавна собственост на измислени собственици, да осигури терени и строителство на реални цени чрез държавна фирма (чистата цена на строителство все пак е 350-400лв. кв./м.). И не е казано, че трябва да ги дава доживот, а само на зачисления си щатен персонал.
Освен това аз не мисля, че София е подходяща за научна и учебна дейност, но с една удачна инфраструктурна политика би могло да се направи нещо наподобяващо на добрите европейски и американски университетски кампуси.
Това при нас в момента не са университети, общежития, инфраструктура, а гета за временно пребиваващи общи работници, записали висше образование, колкото да има къде да живеят. Подобно е и положението с някои преподаватели, служители и администрация - нямат никаква мотивация за работа, освен панелното общежитие.
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 08/22/2008 :  21:16:53  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
quote:
Originally posted by kendragnev

Мисля, че всички тук сме на еднаква позиция, но поради различния ъгъл от който я обсъждаме, изпадаме в конфликтни ситуации [.....]


Г-н kendragnev, позволих си да копи-пействам Вашето съобщение от рубриката Книга "Храмът" в блога на Петър Дошков, ето тук:
http://petdoshkov.blog.bg/viewpost.php?id=168002#comments

Ако не знаете за този блог и за неговото съдържание, вероятно ще Ви бъде доста интересно да научите повече, но предупреждавам, че самата информация е огромна, а отделно се размива от емоциите (и нередките простащини) във форума.

Допълнително ще взема отношение и по въпроса, който е от значение за Вас - за жилищните проблеми на младите учени и пр.

Красимир Кабакчиев
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 08/27/2008 :  14:57:58  Show Profile  Reply with Quote
Сергей Станишев и Даниел Вълчев ще се запознаят с хода на ремонтите в студентските общежития

Фокус Нюз
26-08-2008

Утре, 27 август, в 14.30 ч., министър-председателят Сергей Станишев ще посети Студентски град, където заедно с вицепремиера и министър на образованието Даниел Вълчев ще се запознае с хода на ремонтните работи на общежитията в блок 20 на Химикотехнологичния и металургичен университет. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
През май т.г. Министерския съвет отпусна 40 млн. лв. за продължаване на дейностите, свързани с ремонти и обновяване на студентските общежития. Още 7.5 млн. лв. за тази цел са планирани в бюджета на МОН. Средствата в размер общо на 47.5 млн. лв. са разпределени в съотношение 30.5 към 17 съответно за ремонти на общежития, управлявани от висши училища, и за общежития, управлявани от „ССО” ЕАД.

Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05