http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Трети март

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert Email Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is ON
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
Gintcho_Kostov Posted - 03/03/2011 : 13:40:00
Честит празник на всички свободни българи!
6   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
George_Chaldakov Posted - 01/07/2015 : 12:44:14
В очакванена Homo Bulgaricusex machinа
Д-р Георги Чалдъков


Какво се случи през 2014-та година в България? Превъзмогнахме ли рефлексите на егоизма, алчността, агресията? На „каменното сърце, душевния Алцхаймер и екзистенциалната шизофрения“? – както ги диагностицира Папа Франциск в предколедното си обръщениекъм своите епископи и кардинали.
Аконевъзхищение и стимулиране, то поне имахме ли толерантност към таланта и постиженията на другите? Ако отговорите са негативни, през2014-та епродължилоотчуждението,разделението,разпадането.В началото Годинатабе свидетел на най-тъжната човешка мечта: един журналист отвори уличната врата на „подземието“ и влезе в него - там на топло живееха няколко бездомни. На въпроса „За какво мечтаеш?“, един от тях отговори „Да умра.“
След това Годината претърпя традиционните инфаркти и инсулти, споминали повече от 70 хиляди българи. И бе потопена от наводнения, взривена от експлозии и банкови фалити, унизена от прогресиращата бедност, неграмотност, побоища на лекари, евроатлантическата арогантност на политици. Иособено много - от коалицията БСП-ДПС, която доведеплощадните и университетските протести, протестните мрежи, изборите, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, един драмсъстав без цензура. И 240 депутати, 18евродепутати, 18 министри, трима заместник-министри и Бойко Борисов и белиякон, който остана в конюшнята на Народното събрание. Всеки от които, без белият кон, получава много по-голяма заплата от тази на образованите хора - учители, лекари, учени, артисти, поети, писатели, архитекти, инженери, на които, ако се предоставят възможности за реализация, могат да осигурят по-добър стандарт на живот на хората и обществото.
Така Годината достигна до логичния извод, че именно това е една от причините за инфарктите, инсултите, наводненията, взривовете, фалитите, бедността, неграмотността, побоищата. И лошото качество на коалициите, депутатите, министрите, заместник министрите и президентите на РБ.
Всепак, Годината видя българи, устремени къмвисините на своите професии: Теодосий Теодосиев–учител по физика от математическата школа в Казанлък, наричат го Тео – българският бог на таланти, коитона световни олимпиади печелятзлатнимедали и след това учат и работят в престижни университети в САЩ – Петко Динев, Павлин Савови Ангел Шерлетов вМасачузетски институт по технология в Кеймбридж,Катерина Найденоваучи биофизика в университета в Кеймбридж, Англия, Елена Георгиева работи в най-голямата в света лаборатория по физика на елементарните частици (ЦЕРН)край Женева. Д-р Павел Табаков – неврохирург във Вроцслав, Полша – направи уникална трансплантация на обонятелни нерви на пациент с травматично прекъснати гръбначномозъчни нерви - и пациентът проходи. Доцент Венелин Герганов прави най-сложните операции на мозъчни тумори в Международния институт по невронаука в Хановер, известен по света накратко като „Мозъкът“. Професор Михаил Давидов повече от 20 години работи в университета в Хамбург и прави авангардни изследвания на тестостерон-секретиращите клетки на Лайдиг, които вече са наречени клетки на Лайдиг-Давидов. Доцент Владимир Кефалов във Вашингтонския университет в Сейнт Луис, Мисури откри, че фоторецепторните клетки на ретината могат да виждат светлина и от инфрачервения спектър. Стефани Станчева – доктор по икономика в Масачузетския институт по технология – работи със световноизвестни икономисти, които търсят пътища за преодоляване на неолибералното финансово неравенство на хората. В интервю на българския журналист, тя каза, че рецептата за възход на България е намаляване на корупцията и „подобряване на образователната система от първи клас до матурата“. Александър Морфов– най-българският световенрежисьор - неговите „Хъшове“ се представят в 200-то си издание, Борис Христов – Поет-емигрант в Страната на самотата – написа „Книга на мълчанието. Book of silence”,Милен Русков - бургаският европейски писател и неговия роман „Възвишение“, Григор Димитров – Маестро на световния тенис – спечели престижни трофеи, Димитър Бербатов – Кавалер на интелигентните голове– продължава да бележи и в „Монако“, Атанас Скатов - неговият дух и труд изкачиха седем от най-високите върхове на Земята…
Здравейте, ембрионина българската надежда! Благодарение на вас през Божията Година 2015 (Anno Domini MMXV) много българи ще мечтаят „Да живеем!“ Ще е нужна обаче появата на Homo Bulgaricusex machinа*и на родна земя–дададетворчески и филантропски тон, хорътможеби е готовдазапее. Като Тео и хората, които му помагат за построяването на Фабрика за талантив Казанлък, като колегите на Тео, които подготвят златни медалисти на световни олимпиади по математика, като родителите на Крисия, Хасан и Ибрахим, като Фондацията на Димитър Бербатов…Време е и поне един български бизнесмен да бъде Homo Bulgaricusex machinа, койтодасъздаде университет или Научен център по сърдечносъдови науки (а не само футболни отбори), защото по смъртност от инфаркти и инсулти сме една от водещите страни в света.
Така ще престанем дасевъртим в порочния кръг на рефлексите на егоизма, алчността, агресиятаи надеждата-и-разочарованието, довел ни до най-тревожните европейски статистики за качество на живот, здраве и образование.
Тогава ще сменим парадигмата: от „Българе, българе… Каксъмсяазозовалсредвазе? Туйми е най-голяма грешка в живота.“,някой друг Милен ще напише книга и ще я озаглави „Щастието да сибългарин“.
_____________________________________________________________________
*Перифразана Deus ex machina (Боготмашина) – неочаквана помощ, описвана в гръцките трагедии, където тежките състояния се разрешават от Бог, спуснат от машина.

George_Chaldakov Posted - 03/02/2014 : 18:10:48
ТРЕТИ МАРТ: О, СВОБОДА – КЪДЕ СИ ТИ – ЕЛА!

Д-р Георги Чалдъков


България – основана през 681 г., от тогава до днес 1 333 години, от които само 637 сме били свободни, а 696 години - поробени.
България - толкова много години под различни робства и пак възкръстваме, за което вещо пише Румен Данов в книгата си Българските освобождения, станали през 1878, 1944 (?) и 1989 г.
Днес, когато Аз съм българче на Иван Вазов се пита: О, Свобода - къде си ти - ела!, всеки от нас трябва да си припомни Книга за свободата на Христо Фотев, посветена на големия художник Георги Баев, всъщност – на всички българи. За да разбираме и чувстваме истинския смисъл на Свободата - свещен дар, даден на, по-точно изстрадано придобит от Човека, за който Поетът е написал:
Не на площадите - а в нашите души
Тя - Свободата - се изгражда и руши.
По-съвършена от невинното ни детство,
не се предава и приема Тя в наследство.
На себе си прилича - и на любовта.
По-неизменна и по-лична от кръвта...
Тя е надеждата ми в действие и сила.
Към нея се пристъпва нежно с "Мила"...

Тя е сюжета на живота ми в една
завършена от край до край вълна.
Ти, в темпа й дъгообразния, по име,
презиме и фамилия - търси ме!...

От "Я люблю тебя" търси до "Ай лъв ю" -
там - на пристанището в златното ревю.
Не питай как опитомява Тя водата -
бедрата й - стихийно-дълги под луната.
В това пристанище аз целия съм "Да".
Едно голямо и прекрасно "Да"... Вода
и свобода... Търси ме в сянката й зрима,
мен - лоцмана на нейните хиляда псевдонима!...

Изгубя ли - или любовно подаря
от теб - о, моя Свобода, една искра,
най-малката, срещу ми всяко огледало
внезапно да изхвърли бившото ми тяло...
И Ти, о, Господи, където и да си,
за ужасените, вдигни ме, ти коси,
хвърли ме в орбита, изваяна от сяра
пред кулата бургаска, там на тротоара,
и гларуса - акула твоя - да се спусне
над спомена за мен и бившите ми устни!...

Тя - Свободата се изгражда и руши
не в директивите - а в нашите души.
На думите е Тя душата строга.
Как ражда - и как бди над диалога.
И никой няма право... Само Тя
ми дава право да говоря - и летя!
Тя е живота ми във действие и сила.
В деня, когато ще пристъпя с - Мила,
о, мила, сладка Свобода - и разбера
високо - там в нощта, - че няма да умра.

О, Свобода - къде си ти - ела!

George_Chaldakov Posted - 10/28/2011 : 12:40:22
БУДНИЯТ ЧОВЕК И КРИЛЕТЕ НА ЛЮБОЗНАНИЕТО
д-р Георги Чалдъков


Денят на народните будители - първи ноември - е честван за първи път в Пловдив през 1909 г.; от 1922 до 1945 г. е национален празник, прекъснат от комунистическия режим, и въстановен през 1992 г. „Подир делото на светите братя Кирил и Методий и техните ученици се роди „История славянобългарска“. Водени от жажда за познание, както и героични поклонници на родната свобода, почват да се редят силни по дух наши просветители – Софроний, Патриарх Евтимий, Петър Берон, Марин Дринов и много други“ (в-к „Стремление“, бр. 15, 1922 г.).
Шедският учен Карл Линей (1707-1778) в книга си Systema Naturae е описал 4,400 животински и 7,700 растителни видове. Във вертикала на милионната си еволюция човекът (Homo) е преминал през H. ergaster (работещият човек), H. erectus (изправеният човек) и от 40-50,000 години – H. sаpiens (разумният човек), наричан първоначално Homo diurnis (дневният човек). В контекста на Деня на народните будители ще го наричам будния човек – защото сме заспали, някой трябва да ни събужда или някой трябва да ни държи будни, за да не заспиваме? Будители, будни, пробуждащи се, заспали? Въпроси не само към българската душевност и принадлежност, но и към любовта към знанието.
Не знам в други езици дума, съчетаваща емоцията и знанието, като нашата „любознание” – евристичните импулси, магията на Архимед навярно идва оттам. Любознанието, като латинското saperе aude (да имаш куража да си мъдър) за Просвещението, е мотото на будния човек – да изкристализира знанието в теб, да изразяваш мислите си, да си свободен. Да се стремиш да бъдеш превъзходен във всичко, което правиш – древногръцкото arеte, което будителите ни са принесли в нашата пайдея (paideia) – педагогика. Те - от цар Симеон Велики до днес - са нашите учители, педагозите, „тези, които водят децата” (гр. paidos – дете, ago – водя; в древна Гърция слугата води детето на училище). И в корена на английската дума education (образование) има „водачество” – от латински educere - „да изведеш, това което го има” (да разкриеш способностите на ученика), където ducere означава „да водя”; в нашия контекст – „да будя”. Следователно учителите са „слуги” на учениците и студентите - и водачи, будители на нацията.
Благодарение на приоритетното инвестиране в образованието и науката, се родиха икономическите тигри в Сингапур, Япония, Южна Корея, сега – и Китай. През 2010 г. президентът на Израел Шимон Перес ни посъветва: “Не ходете в банките, истината е в научните лаборатории – там се правят великите неща. Оставете хората си да поемат инициативата. Както ние правим. Богатството на Израел не идва от банките, идва от хората. Най-великите неща на света са създадени от отделни хора.”
Кой български политик може да очертае с такава дълбочина проблемите на съвременния свят? И да осъзнае посланието на гениалния физик Ричард Файнман (1918-1988): “Светът изглежда много по-различен, когато си изучил и правил наука.” Тогава, както каза Шимон Перес, можеш “да изграждаш велика държава от една малка територия” – звучи като поезия, превърната в реалност в Израел. И Сингапур, Дания, Южна Корея, Япония.
А в нашата икономика тигрите са само на манежа на цирк “Монте Карло” и в зоологическата градина в Бургас и във Варна. Все пак, ние можем да се похвалим с приноси в културната зоология – например, с (60-сантиметровият фалос на) 30-тонния спящ слон, от 18 ноември 1998 г. спрял в храстите пред сградата на ООН в Манхатън, Ню Йорк – бронзова склуптура на Михаил Симеонов, от 1966 г. емигрант в САЩ. На мен обаче повече ми харесва една българска пеперуда, която изкривява двуметров перон в центъра на Париж – бронзова склуптура на Живко Живков, известен като JIVKO в Париж, Ню Йорк, Бостън, Сан Франциско. Пеперудата на Живко Живков, като тази на професор Едуард Лоренц (“размахването на крилата на пеперуда в Бразилия може да предизвика торнадо в Тексас”), ни учи, че крайният резултат на дадено събитие зависи от “малки необходими промени” в началото. Това, което изглежда като хаос, в който не се забелязва ред (повече от 20 години), има определен порядък. Остава само да позволим на будителите свободно да размахват крилете на любознанието си. Тогава то ще отиде в детските градини, училищата, университетите и след тях – колко много други места, където човек може наистина завинаги да се влюбва в знанието. Мултиплицирано в нацията, това означава знаещи хора – добро качество на живот, образование и наука. И избор на будни хора за депутати, министри, президенти, кметове, ректори... Защото:
„има нещо важно между раждането и смъртта –
събуждането” (Антонио Мачадо).
Andrey_Kurtenkov Posted - 03/08/2011 : 20:56:19
http://img21.imageshack.us/img21/7379/18592019057027636981275.jpg
George_Chaldakov Posted - 03/08/2011 : 19:28:13
ЗДРАВЕЙТЕ!


Жени вие идвахте срещу ми!
Как стъпвахте! Аз бях готов!
... Жени вие идвате срещу ми!
Как стъпвате! Не съм готов...
Христо Фотев, от “Възхвала на жените”

ДА СТЕ ЖИВИ-ЗДРАВИ-ОБИЧАНИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
George, BHF-ly yours
Ralitsa_Geleva Posted - 03/08/2011 : 07:46:25
Скъпи Дами,

дори да не празнувате на 8 март да се усмихнете на цветята, които остават красиви и ведри, дори в най-мрачния и студен ден. От сърце ви пожелавам да бъдете като тях!

Ралица

http://www.youtube.com/watch?v=eSGFxezVPGY&feature=related

http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05