http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Готви се нов закон за БАН

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert Email Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is ON
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
Philip_Petrov Posted - 11/15/2010 : 18:35:11
Днес слушах по радиото, че се готви нов закон за БАН, който (ще се опитам да цитирам точно) "ще прехвърли институтите, които НЕ са от национално значение, към университетите". В интервю по телевизията Бойко Борисов е заявил, че "се готви спешно закон за БАН, който ще бъде обявен до края на седмицата от министър Игнатов".

За коментари първо пуснаха интервю с акад. Съботинов, който искрено беше изненадан от новината, че закон влиза за обсъждане. Той каза, че на 3ти ноември самият Сергей Игнатов е заявил пред преставители на БАН, че "в момента не се готви никакъв закон". Сега се оказва съвсем друго. Акад. Съботинов каза, че научава от медиите, че такъв закон има и досега такъв не се е обсъждал в БАН.

После пуснаха изявление на Цецка Цачева пред студенти от СУ. Не помня точното й изявление, но смъмри нещо от сорта, че това било бъдещето. Един студент я попита "дали е било съгласувано с ректорите на университетите, че ще трябва да управляват институти на БАН" и Цецка Цачева отговори, че (цитирам): "не е оторизирана и не може да отговори на този въпрос". Проф. Илчев (ректор на СУ) обаче отговори еднозначно: "аз мога да отговоря на въпроса - не, със Софийски Униврситет такова нещо не е обсъждано".

Напълно интересно ми стана сега, като прочетох една статия от vesti.bg: http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3405071

Значи управата на БАН не знае, най-авторитетния университет не знае, но Нов Български Университет не само, че знае за реформата, а негов човек я изготвя. Освен това "ще се обсъжда в комисията до една седмица", т.е. очевидно без никакво предварително публично обсъждане ?!?

Аз имам елементарен въпрос - какво въобще прави НБУ и негов служител в цялата тази история? Институтите на БАН и техните имоти са държавна собственост и ако въобще трябва да преминават под "шапката" на някой университет, то този университет трябва да е държавен! Частните университети и фирми не трябва да имат никакво отношение към имотите на БАН!

Ще кажете, че проф. Дайнов пише закона в качеството си на специалист и това, че преподава в НБУ е просто съвпадение. Сигурно, може... Поредното безобразие с държавна собственост обаче ще е факт - в това ви уверявам. Дано не съм прав...
15   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
moderator Posted - 03/30/2011 : 10:09:43
Законът за БАН приет
30.03.2011, 10:08 (обновена 30.03.2011, 10:15)
Диляна Панайотова

http://news.ibox.bg/news/id_2054352108
kkabakciev Posted - 03/01/2011 : 10:50:27
Ха-ха-ха! (Макар че не е смешно.)
Нормално е. Нормално е агентите на ДС да плачат за БАН:
http://e-vestnik.bg/7843
Другите оповестени журналисти са ... Евгений Еков, ..., Еков е бил агент "Виктор" ...
Ненормалното е друго. Този индивид, асоциат на БАН-ската криминална управа, е депутат в 37 народно събрание - Парламентарна група на СДС.
Агент на ДС, депутат на СДС. Майтап! (Тъжен майтап!)
Тоест - този индивид е нещо като бившия президент Петър Стоянов, който ходеше да се маже в БАН и да връчва медали ...
Например връчи медал на агента на ДС Мутафчиева.
Не е можел предварително да провери ли? Айде бе? Или може би е проверил ....
Жалка работа! Типично българска!
moderator Posted - 03/01/2011 : 10:15:54
Как да не влезе Дянков в БАН през комина?!
01.03.2011
Евгений Еков

http://news.ibox.bg/columnist/id_1077805127

След като не успя да овладее БАН през парадния вход, вицепремиерът Симеон Дянков явно е решил да направи това, влизайки през комина му. Това става ясно от чакащия от няколко дни реда си за разглеждане от Народното събрание проектозакон за изменение и допълнение на Закона за Българската академия на науките.

Въпреки че законопроектът бе внесен в парламента на 24 февруари от 5-ма членове на Комисията по образованието, която е и водеща, чрез него се постигат всички Дянкови въжделения.

Подобно на маг, с помощта на петте си „пръста" - Огнян Стоичков, Румен Стоилов, Лютви Местан, Веселин Методиев и Валентина Богданова, вицето е на път да получи онова, което „синодалните старци" му отказваха толкова дълго време. И то, забележете, след постигнат политически консенсус между всички парламентарни сили!

Е, сега вече мърдане няма! Колкото и да продължават да се опъват от БАН, приеме ли се проектозаконът в този му вид, академията ще е в кърпа вързана за настойчивия финансов министър. И гаранция за това ще е т. нар. Съвет на настоятелите.

Съставен от 12 пълноправни членове и 4 без право на глас, Съветът на настоятелите се явява истински революционен трибунал - конструиран напълно по вкуса на Симеон Дянков - този Робеспиер на българската „научна" революция.

Защото макар и да има 4-годишен мандат и да се избира от парламента, след като веднъж това стане - над дейността му остава да бди само Всевишният.

Независимо от обещанията на премиера Борисов, Съветът на настоятелите на БАН няма да подлежи не само на парламентарен, но и на никакъв контрол!

И за да не остане и сянка на съмнение, че кадифената ръкавица е окончателно свалена от желязната ръка на Симеон Дянков, в проекта за закон е записано, че председателят на БАН е председател на Съвета на настоятелите - без право на глас?!

С други думи, игрите на дипломация свършиха. Казано ясно, дори за академици. Впрочем, в проекта на петимата депутати е предвидено едно доста рехаво академично присъствие в предлагания най-висш орган на БАН. Да не кажа, унизително.

Освен безгласният шеф на академията, в Съвета на настоятелите се включва и лицето, заемало длъжността председател на БАН в предходния мандат и двама учени - членове на Общото събрание на БАН, определени от него. Общо 4-ма!

За да не се чувстват самотни, към тях се предвижда да се присъединят и двама чуждестранни учени, определени от Общото събрание на БАН по предложение на Европейската научна фондация. Компания ще им прави и представител на Съвета на ректорите на висшите училища.

За сметка на това държавното представителство в бъдещото „настоятелство" е повече от бетонирано. Начело на него ще стоят двама представители на министерства, определени с решение на Министерския съвет.

Разбира се, не е необходимо да си гадател, за да познаеш, че това ще бъдат министрите Дянков и Игнатов (нищо, че последният пак се издъни при преговорите с БАН и се наложи вицето да се намесва по втория начин).

Съветът на настоятелите на БАН включва и председателя на постоянната парламентарна комисия, отговаряща за науката, представител на министъра на икономиката, енергетиката и туризма и на ред други институции.

Всичко това най-накрая ще даде в ръцете на Съвета, сиреч на Дянков, така дълго лелеяната от него безконтролна власт над „ефективното управление на финансовите средства и собствеността", както е записано в проекта.

Съветът, тоест вицето, ще може да „контролира разходването на бюджетната субсидия и съгласува финансовата политика на БАН" и по този начин най-сетне да затегне любимата си финансова гарота* около шиите на учените.

Но най-сладкото е, че Съветът, ерго Дянков, ще „осъществява контрол по начина и по реда на стопанисване и разпореждане върху предоставеното от държавата в собственост на БАН, академичните институти и другите самостоятелни звена имущество".

Академията притежава имоти за близо 3 милиарда лева. Според представители на БАН именно интереси, свързани с имотите, стоят в дъното на атаките срещу институцията.

„Във всички изявления, които дава министър Игнатов, прозира, че собствеността е един от основните елементи на този закон. Това е де факто национализиране", смята Стефан Хаджитодоров, главен научен секретар на БАН.

Собствеността на БАН според Дянковия съратник Сергей Игнатов пък, трябва да се управлява „правилно", за да донесе и приходи.

А това означава преминаване на собствеността в ръцете на настоящи и бивши банкери с афинитет към имотните сделки, Симеон Дянков и приятели. А после МОЛ-ове, голф игрища... Въобще, пълно щастие!

Как да не влезе Дянков в БАН през комина?!...

*гарота - сицилианска телена примка за удушаване.
kkabakciev Posted - 02/11/2011 : 19:44:52
Вие не се изживявайте като психиатър (и такова психическо разстройство има), а отговорете:

КЪДЕ СА КРИТЕРИИТЕ И МЕТОДИКАТА ПО ЧЛ. 58 ОТ УСТАВА НА БАН?

ЗАЩО КРИМИНАЛНАТА ШАЙКА, НАРЕЧЕНА ОБЩО СЪБРАНИЕ, НЕ ГИ СЪЗДАДЕ 18 ГОДИНИ?

КОЙ ЩЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА ТОВА ГРАНДИОЗНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ?
L_Avramov Posted - 02/11/2011 : 12:28:48
Копролалията е болестно желание за изричане на цинични, вулгарни думи. Среща се при някои патологични състояния (например мания, шизофрения, болест на Турет). Може да обхване цялата езикова област и да изразява враждебността на индивида към света, който не го обича. Копролалията изчезва, когато субектът си възвърне изгубената афективна сигурност.

дфн Лъчезар Аврамов
kkabakciev Posted - 02/08/2011 : 19:32:15
Попитах неотдавна този индивид - автор на демагогска статия,

ЗАЩО В БАН НЯМА - И НИКОГА НЕ Е ИМАЛО - КРИТЕРИИ И МЕТОДИКА ПО ЧЛ. 58 ОТ УСТАВА НА БАН - ЗА ДАВАНЕ ОЦЕНКА НА НАУЧНОИЗСЛЕДОВАТЕЛСКАТА ДЕЙНОСТ НА УЧЕНИТЕ ОТ БАН!

Този БАН-ски индивид продължава да се прави на дръж ми шапката и да не отговаря!

Ето, индивиди от типа на този тук "правят наука" в така наречената БАН - без да има критерии за даване оценка на научноизследователската дейност!!!!!

БАН Е ЕДНА АВТОНОМНА КОЧИНА, В КОЯТО ВСЕКИ ПРАВИ КАКВОТО СИ ИСКА И ПОЛУЧАВА ЗА ТОВА ЗАПЛАТА ОТ ДЖОБА НА ДАНЪКОПЛАТЕЦА!

БАН ТРЯБВА ДА БЪДЕ СЕРИОЗНО РЕФОРМИРАНА!

И НАЙ-ВЕЧЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЛУСТРИРАНИ КОМУНОНЕКАДЪРНИЦИТЕ И ТЕХНИТЕ ПОДЛОГИ!

ЯСНО Е, ОБАЧЕ, ЗА СЪЖАЛЕНИЕ, ЧЕ ТОВА НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ ОТ ТАКА НАРЕЧЕНОТО ПРАВИТЕЛСТВО!

ТО НЯМА НЕОБХОДИМИЯ ИНТЕЛЕКТУАЛЕН И АДМИНИСТРАТИВЕН КАПАЦИТЕТ ЗА ПОДОБНИ РЕФОРМИ!
L_Avramov Posted - 02/08/2011 : 11:32:46
Според мен въпросите на ефективността на науката и образованието, които лежат в основата на конкурентноспособността на нацията са най-важните въпроси на деня. Всичко останало - инфраструктура, престъпност, корупция, пенсионна, данъчна реформа - са текущи второстепенни проблеми, които разбира се, трябва да се решават, но те не са нито толкова сложни, нито толкова важни (с изключение на здравеопазването!). За трайно и надеждно провеждане на научна и образователна политика, обаче е нужно точно това, което от десетилетия не съществува в България - дългосрочен политически консенсус. В псевдодемократичната система, в която живеем, рефлексите против академичната автономия са естествени. Опитал съм се да развия по-подробно тази теза в публикуваната във в. Култура статия http://www.kultura.bg/bg/article/view/17888
Оригиналното название на статията е "Академичната автономия като критерий за демокрация".
На Вашия въпрос относно позицията на акад. Сендов.
Сендов пръв постави въпроса за нужда от промяна на Закона за БАН и представи пред обществеността свой проект. Като човек с остър политически нюх, той адекватно реагира на нуждата от промени, настъпила поради редица негативни явления в БАН. Но като човек лишен от демократичен усет, той предложи абсурдна конструкция - БАН да се ръководи от Управител, който е едновременно глава и на Общото събрание и на Управителния съвет и се назначава от правителството. Т.е. за пръв път от 1990 г. именно той директно постави въпроса за лишаване на БАН от автономия. По-подробно съм разгледал проблема в http://www.kultura.bg/bg/article/view/17087 Освен от няколко професионално свързани с него математици акад. Сендов няма никаква поддръжка нито в Общото събрание на БАН, нито в Съвета на академиците и член-кореспондентите. В спора за БАН той по-скоро е лице на властта, отколкото на учените.

дфн Лъчезар Аврамов
midilev Posted - 02/07/2011 : 15:00:33
В стратегия "Европа 2020", както и в допълващите я документи не фигурира алгоритъма на БАН!
Това че феодалните старци се опитват да се впишат си е тяхна работа.
Създават шумотевица и търсят как да се закачат.
Уви света не се върти около малкият им пръст, а те много го желаят!
БАН страдат от липса на идеи!
moderator Posted - 02/06/2011 : 21:46:52
Сдружение "Когито": БАН оцеля! Дали?
06.02.2011 21:15

Общото събрание, което е демократично избран представителен орган на учените от всички направления и защитава техните интереси, се разпуска
http://society.actualno.com/news_334695.html

През изминалата седмица българското общество стана свидетел как премиерът Б. Борисов се намеси в последния момент и оттегли проектозакона на Румен Стоилов, който практически разформироваше БАН, пише в становище на сдруженият на младите учени "Когито".

"Това доведе до оттегляне и на другите три по-малко известни проектозакона за БАН – на БСП, ДПС и ДСБ с идеята да се създаде работна група, която да изработи нов текст с "широка обществена подкрепа". Във вторник на думи всичко изглеждаше чудесно. Само 24 часа по-късно, изненадващо бързо за хора, незнаещи изхода от срещата на 02.02.2011г., МОМН реагира и раздаде на членовете на Комисията по наука и образование и новоизбраните членове на работната група по закона на БАН нов текст предложение. В него се предлага Съветът на настоятелите на БАН, доминиран от министрите Дянков и Игнатов да се превърне, още нероден, в един деспот, авторитарно контролиращ и дирижиращ не само финансите за всички направления на науката в БАН, но и самата наука и имотите й.

Ще цитираме няколко откъса от предложението на МОМН. "В настоятелството влизат: Двама народни представители – Председателят на ресорната комисия един член на комисията, двама министри или представители на министри, двама представители на бизнес организациите, последният бивш председател на БАН, двама видни учени общественици", "Настоятелството се грижи за имуществото на академията и контролира цялата й финансово-стопанска дейност", "Утвърждава финансирането на направления за научна дейност ...", "Извършва структурни промени в институтите "Утвърждава избора на директори ...". И върхът – "С въвеждане на настоятелството отпада Общото събрание на Академията, като изпълнително-контролен орган".

СКАНДАЛ!

Общото събрание, което е демократично избран представителен орган на учените от всички направления и защитава техните интереси, се разпуска! Очевидно е, че министрите Игнатов и Дянков няма да се откажат, от антидемократичните си, вредни за българската наука, а от там и за българското общество идеи! Раздаденият текст, със сигурност ще предизвика нов обществен скандал и няма да бъде приет от научната общественост, не само на БАН.

За сравнение ще кажем, че в българските Университети съществува Съвет на настоятелите, но той има съвсем други задачи и функции. Той подпомага висшето училище за осъществяване на ефективно и прозрачно управление и за предоставяне на качествено образование и обучение. В него не могат да бъдат членове Президентът, вицепрезидентът, народни представители, министри, заместник-министри, Председатели на държавни агенции и др. (с което се гарантира автономията на ВУЗ-а!) Отделно функционира Академичен съвет, аналог на Общото събрание в БАН (с което се гарантира демократичното управление на ВУЗ-а)!

При такова сравнение с текста, предложен от МОМН за Съвета на настоятелите на БАН, виждаме в нова светлина концепцията – няма да го разформироваме, искаме го целия.

Дяволът се крие в подробностите! Предвид делегираните му големите правомощия, ние имаме сериозни притеснения относно компетентността на бъдещото Настоятелство на БАН. Факт е, че то ще диктува генералната посока на научните изследвания в БАН и в страната. Как ще стане това, без да има Общо събрание и без да се вземат предвид мненията на учените за техните собствени възможности и перспективи? Отново ли ще се къса връзката наука, развойна дейност, пазар? Какъв всъщност проблем се решава с това предложение за Настоятелство? Дали проблемът за науката в България и превръщането на БАН в модерен научно-изследователски център? Или проблемът БАН като разменна монета на политически престрелки. Защото точно в това, злоупотребявайки с проблемите му, го превърнаха политическите партии!

И още едно опасение имаме! С цел да се избяга от диалога, който да доведе до едно коректно за всички решение на проблемите, ние сме свидетели на опити за нови атаки и компроматни войни в медиите. Те вече започнаха!

Ето защо ние се надяваме, че в останалите двайсетина дни до написването на новия закон за БАН, всички мисли и енергии на обществото ще се насочат към това той да стане по-добър и работещ! Надяваме се това да стане в един конструктивен диалог за бъдещето на науката в България! Също както се надяваме, че здравият разум ще надделее и Българската Академия на Науките няма да загуби демократичното си управление и автономията си в буря от аплодисменти!", заявяват от Сдружение "Когито".


kkabakciev Posted - 02/05/2011 : 10:01:37
Предложенията на Лазарин Лазаров за нов закон за БАН и нов начин на управление:

http://tech.groups.yahoo.com/group/bulgarianscienceproblems/message/5834
George_Chaldakov Posted - 01/06/2011 : 19:17:20
БЪЛГАРСКИ ПАРАДОКСИ В НАУКАТА
Д-р Георги Чалдъков


Чарлз Дарвин написва “Произход на видовете чрез естествен подбор, или запазване на успелите индивиди в борбата за живот”, публикуван в Лондон през 1859 г.
От заглавието “Произход на видовете” взех “запазване на успелите индивиди в борбата за живот” и през ноември 2010 г. в “Произход на учените” написах:
"Ръководството на Българската академия на науките (БАН) трябва да бъде предадено в мозъците на най-способните, най-продуктивните преподаватели и учени – реформата да стане на принципа “отгоре-надолу”, защото там “горе” е ахилесовата пета на много български институции, включително университетите и БАН. Крайно време е “горе” да бъдат учени, които знаят да търсят “външни”, не само държавни финасови източници за научни проекти – грантовата система, търсеща финансиране от национални и международни фондации е известен модел за “естествен подбор” на добри учени, прилаган в напредналите страни. В тази еволюция, наукометрични показатели, като импакт фактор, индекс на цитиране, Hirsch index (h-index) и брой на докторанти и сътрудници, трябва да бъдат водещите критерии при изборите за доценти, професори, член-кореспонденти и академици. За да спре съществуването на българския парадокс: хабилитирани да имат значително по-ниски наукометрични показатели от асистенти в университетите и от научни сътрудници в БАН."
Наскоро Агенция „Фокус” направи интервю с председателя на БАН акад. Никола Съботинов. На медийните му изяви за успехите на БАН, които зачестиха напоследък, аз написах:
Крайно време е акад. Никола Съботинов и други ръководни кадри на БАН да се концентрират в изследванията в своите научни области и да стимулират процесите на “естествен подбор” на младите учени, а не да упорстват – чрез шествия и митинги - в своята всекомпетентност. Забравили, че (i) "Знаещият не е всезнаещ. Всезнаещият не е знаещ" – мисъл на Лао Дзъ и (ii) “Навън говорят за “естествен подбор”, но аз не вярвам, че говорят” – перифраза на “Навън вали дъжд, но аз не вярвам, че вали” - парадокс на Мур.
Моите уважения за постиженията на Н.С. в лазерната техника и технологии, за повечето от 500-те цитирания на негови публикации - както, че е съученик на жена ми и мой съгражданин-бургазлия. Но истинският учен би трябвало да се измаря от административния маратон и да има таланта да “предаде щафетата” на по-младите учени - от 1996 г. Н.С. е заместник-председател на БАН – това е времето на трите (!) мандата на акад. Иван Юхновски. През януари 2008 г. акад. Петър Кендеров предупреди Общото събрание на БАН, че е неморално почетните членове да БАН “да заемат изборна административна длъжност в БАН без ограничение”. Въпреки това Н.С. “даде път” на И.Ю. при избора за четвъртия (!) му мандат - този сценарий обаче не проработи и след това за първи път (!) в съвременната история на БАН имаше повече от един кандидат и самият Н.С. беше избран за председател на БАН.
И сега ходи в Брюксел да се оплаква на еврокомисари за проблемите на БАН. Защо не им каза, че в ръководството на БАН има 44 – може и повече – агенти на Държавна сигурност? И защо член-кореспондент Михаил Давидов – водещ учен в световната невронаука, и академик Асен Хаджиолов-младши – нашият голям учител - напуснаха, в края на 1980-те (?), ръководения от тях Институт по клетъчна биология в БАН и отидоха да работят в чужбина? Защо на Общото събрание на академиците, състояло се на 18 ноември 2008, за избор на член-кореспонденти (биомедицински науки) беше унижен* проф. Камен Узунов - водещ учен в световната невронаука, и избраха други, които имат значително по-малко научни приноси от него? Преди години един български политик каза:“ега ти държавата, щом аз съм министър!” Сега аз казвам: ега ти БАН, щом Мила Власковска е член-кореспондент!
И защо Н.С. не каза на еврокомисарите в Брюксел, че българите умираме най-често в света от инсулти и инфаркти, а в БАН винаги е нямало Институт по сърдечносъдови/ сърдечнометаболитни болести?
И защо БАН не роди нито един български Андрей Сахаров и Вацлав Хавел? Но това е вариация на голямата тема за конформизма (нагаждачеството) на българската интелигенция – “това ламтене за облаги си остава типично за нашата интелигенция” – написал д-р Кръстю Кръстев през 1898 г. в списание “Мисъл”.
_________________________________________________________________________
* „Ако поискат напълно да размажат, да стъпчат и унищожат човека, да го накажат с най-ужасното наказание, от което и най-страшният убиец би се разтреперил..., то достатъчно е да предадат на работата му характер на пълна безполезност и безсмислица.“ – написал Ф.М. Достоевски в „Записки от мъртвия дом“. За голямо съжаление академик Асен Хаджиолов-младши умря във Франция, професор Камен Узунов – в Германия. И двамата преди да достигнат 70-годишна възраст.
kkabakciev Posted - 12/19/2010 : 09:02:44
quote:
Originally posted by moderator

Професори от цял свят пишат на Бойко и Цецка. Обясняват като на деца какво е наука
by newswriter on 13/12/2010 12:19 PM
Иван Бакалов
E-vestnik


Учени от цял свят, сред които 5 нобелови лауреати (до събота) и 4 носители на наградата „Фийлдс” (наричана още Нобелова награда за математика), са подписали писмо в защита на българската наука. .....

Разбира се, тази безпрецедентна глобална акция в защита на БАН и науката е загърната с пълно медийно мълчание от обслужващите правителството вестници и телевизии.



Типичен случай на тотално безхаберие от страна на така наричащи се "учени по света". Отделен въпрос е, че това е акция на асоциатите на геронто- феодално- комуно- криминалната БАН-ска пасмина, която е представила нещата по изкривен начин пред тези, които са се подписвали.

Има в БАН институти и звена, в които се прави наука и които трябва да се запазят. Но специално така наричащите се хуманитарни и обществени институти са едни развъдници на некадърност, комунизъм и войнстваща простащина. Те трябва да бъдат закрити, да бъде осъществена атестация като тази в Източните провинции на Германия през 1990-1991 г., всички некадърници да бъдат изритани (те са много повече от половината), а за можещите да бъдат създадени подходящи по тематики звена, където да работят.

В БАН е нужна РАДИКАЛНА РЕФОРМА. Управляващите ГОВОРЯТ за реформа, но нищо не правят, а главите им така или иначе абсолютно нищо не отбират от принципи на управление на науката. Да припомним ГРАНДИОЗНИЯ ГАФ на така наречения министър на образованието и науката, който заедно с безхаберниците в парламента пробута един профански закон - половината определен за противоконституционен. Такова нещо 20-годишната Бг-демокрация не познава - половин закон да бъде унищожен от КС. След грандиозния провал този индивид продължава да се прави на дръж ми шапката и да не подава оставка. Още по-интересното е, че така наричащите се български учени не ебават да му я поискат. Или, ако я искат, то е за други неща, не за невероятно грандиозния провал в "законодателната инициатива".

БЪЛГАРСКА РАБОТА! НАПЪЛНО ПРОСТАШКА!

Впрочем какви учени? В България няма достатъчно мнозинство качествени учени. Повечето кичещи се с титли са абсолютни невежи и простаци. Затова и така наречената академична общност е в днешното положение.
Philip_Petrov Posted - 12/17/2010 : 22:03:12
Дори да е така - пак е по-добре БАН с 44 сътрудници на ДС в ръководството, отколкото да няма БАН въобще. Естествено най-добре е да има "реформиран и работещ БАН", но това никак не е в политическия и обществения дневен ред. Борбата е за оцеляване, а не за реформиране.

Продължава никой да не иска да отговори: "Ще има ли институти, които ще минат под попечителството на частни университети?". Ако да (а то да), то това не е ли приватизация?
George_Chaldakov Posted - 12/17/2010 : 20:26:53
МИТИНГИТЕ НА БАН
Д-р Георги Чалдъков


Наскоро в “Произход на учените” писах, че “ръководството на Българската академия на науките (БАН) трябва да бъде предадено в мозъците на най-способните, най-продуктивните учени – реформата да стане на принципа “отгоре-надолу”, защото там “горе” е ахилесовата пета на много български институции, включително университетите и БАН.”
Докато американските интелектуалци стоят пред сградата на Конгреса във Вашингтон и питат всеки сенатор “изпратил ли е сина си във войната в Афганистан”, учени от БАН продължават да се събират пред Народното събрание в София и искат пари за науката – колкото и добре да звучи тяхното „Спрете войната срещу интелигенцията на България", сценарият е повече политически (комунистически, про-президентски), отколкото академичен.
На един от протестите, учен от Института по история (на БКП), припомни кратък пасаж от “Илиада”:
- Ахил, син Пелеев, е най-храбрият в Троянската война. Съдбата обаче написала, че ще бъде убит – затова още като дете, майка му го потопила в една река, за да бъде неуязвим. Но петата му, за която го държала, останала суха и така станала единственото му уязвимо място – стрелата от лъка, изпратена от Аполон, се забила точно в “ахилесовото сухожилие” и убила “бързоногия и божествен” войн.
Като чул това, един млад учен написал на стената в Facebook:
- Майките на българските депутати и министри искали децата им да бъдат неуявими – затова още като били деца, ги потопили в близката река. Но главите им, за които ги държали, останали сухи и така станали техните най-уязвими места. От тогава останал изразът “политическа глава” – нейн английски еквивалент е “fathead” (арогантен, егоцентричен човек).
- Politicians are all fatheads – писа един американски вестник.
- Такива са и онези 44 – може би и повече - сътрудници на ДС в ръководството на
БАН – написа в Facebook младият учен.
moderator Posted - 12/13/2010 : 12:39:39
Професори от цял свят пишат на Бойко и Цецка. Обясняват като на деца какво е наука
by newswriter on 13/12/2010 12:19 PM
Иван Бакалов
E-vestnik


Учени от цял свят, сред които 5 нобелови лауреати (до събота) и 4 носители на наградата „Фийлдс” (наричана още Нобелова награда за математика), са подписали писмо в защита на българската наука.

Професори и доктори на науките от цял свят са написали и лични писма до премиера Борисов и председателката на парламента Цецка Цачева, с които им обясняват, че е огромна грешка орязването на бюджета за БАН и науката в България (виж извадки от писмата по-долу).

Писма до премиера Борисов са писали и цели научни организации. Отделно има писма в подкрепа на БАН от най-авторитетните академии и научни общества в света (виж по-долу).

Нобеловите лауреати, подписали писмото, са:
Андре Гейм, носител на Нобелова награда по физика 2010 (заедно с Константин Новоселов). В момента работи в Манчестърския университет във Великобритания.
Дейвид Грос, носител на Нобелова награда по физика 2004 (заедно с Хю Дейвид Полицър и Франк Уилчек). В момента е директор на катедра по теоретична физика в Калифорнийския университет, Санта Барбара, Калифорния.
Алексей А. Абрикосов, носител на Нобелова награда по физика 2003 (заедно с Витали Гинзбург и Антъни Легет). В момента работи в Националната лаборатория Брукхейвън, в Ъптън, щат Ню Йорк.
Жорес И. Алферов, носител на Нобелова награда по физика 2000 (с Херберт Крьомер и Джак Килби). До 2003 е директор на Физико-техническия институт А.Ф. Йоффе към Руската академия на науките.
Шелдън Глашоу – Нобелова награда по физика 1979 (заедно с Абдюс Салам и Стивън Уайнбърг)

Много на брой големи авторитети в един глас дават само един съвет: не разрушавайте науката. Всички споменават за добрата оценка на БАН, дадена от ALLEA (Европейска федерация на академиите на науките) и ESF (European Science Foundation - Европейска научна фондация), и за това, че БАН е водещият български център за научни изследвания. Учените също са единодушни, че лесно и бързо се разрушава, но трудно и бавно се създава продуктивна научноизследователска база.

Под писмото, публикувано на български и на английски в сайта http://www.science.nauka2010.com/ са се подписали общо над 6000 учени от цял свят и България.

Сред хората, които подкрепят науката и БАН, са някои от най-известните имена в различни области и водещи в своите научни специалности от институти и лаборатории като ЦЕРН, Швейцария, университети като Харвард, Оксфорд, Принстън, Колумбия и др.

Българските умове по света

Най-зебележителен е отделен списък от близо 500 български учени-емигранти в Америка, Европа и другаде по света, които работят в тамошни университети и институти. Те са написали свое отделно писмо.

От списъка на учените емигранти човек изненадващо добива представа как българските умове са се пръснали във водещи световни университети като: Харвард, Калтек (California Institute of Technology), Принстън, университета Колумбия, Кеймбридж, Оксфорд, Гьотинген, университетите Браун, Джонс Хопкинс, Макгил и мн. др.,

Парижката обсерватория, включително университети и нститути в Австралия, Бразилия, Хонконг и др.

Те са избрали да правят научна кариера в чужбина, поради оскъдните условия у нас, но с подписа си подкрепят да се запази и сегашния мизерен бюджет за науката в България.

В писмото те казват (то се разпраща на английски в научните общности по света):

„…С малки изключения, изследователският потенциал на страната е концентриран в институтите на БАН и Софийския университет. С около 17% от изследователите в страната, БАН сам дава 60% от научните резултати, а 30% идват от Софийския университет.

…Академията е доведена до колапс. През тази година 700 изследователи са напуснали Академията, а малкото останали млади хора със заплати намалени до минималната, са готови да напуснат масово.

…Поразително е да ставаме свидетели как страна член на ЕС с уважавана история в образованието и науката, запада до общество с необразовано население, годно само за неквалифициран труд, където образованите и способните виждат своето бъдеще извън родината…”

Дългият списък от български учени в чужбина е тъжна илюстрация за ставащото в България.

Писмо до председателя на БАН със загриженост и подкрепа е изпратено от The Royal Society - Кралското научно дружество в Лондон, основано 1660 г., на което председател е бил Исак Нютон, а членове -Франклин, Максуел, Фарадей, Ръдърфорд, Дирак и др. големи учени от Великобритания и извън нея.

Из писмата до Борисов

До премиера Борисов в защита на БАН са писали и от The British Academy (Академия за социални науки и изкуство). В писмото се казва:
“Инвестирането в знанието е инвестиране в бъдещето на Вашата страна, която трябва да може да разчита на уменията на своите граждани. Съхраняването на културното наследство – материално и нематериално – съхранява един жизненоважен национален ресурс, от който ще искате да черпите. Висшите училища и научноизследователските умения лесно се разрушават, но са нужни много години за да се изградят отново.”


Други организации, които са писали до премиера Борисов в защита на БАН са ALLEA (All European Academies - Европейска федерация на академиите на науките, Euroscience (организация на европейските учени) и от няколко други академии и организации.

От Европейска федерация на академиите на науките (ALLEA) пишат на Борисов:

“…Позволете ми да повторя заключенията на комисията, извършила международната оценка (на БАН - б. а.): държавата може само да спечели, ако инвестира в силните позиции, които БАН вече е завоювала в национален и международен план; недофинансирането трябва да бъде прекратено и да бъде подкрепено кариерното развитие на младите учени. За да изведете Вашата страна от световната икономическа криза, аз се надявам, че ще оцените ключовата важност да поддържате една стабилна национална научноизследователска база.“

Проф. Д-р Норберт Пиетрала, директор на Института по ядрена физика към Техническия университет в Дармщат, пише до Борисов:

“Институтът ми, например, ще се радва да наеме най-добрите, специално подбрани български ядрени физици, чийто принос ще бъде завинаги загубен за България, ако това се случи. Тази загуба ще намали способността на България за научни и технологични иновации и по този начин ще задълбочи и продължи българската криза.
Изпращам това писмо и до германския Министър на образованието и науката, Проф. Д-р Анет Шаван, за да съм сигурен, че тя знае за потенциалния спад на българската наука в Европа.“

Проф. Щефан Шилер, шеф на Институт по експериментална физика към университет “Хайнрих Хайне”, Дюселдорф пише на Борисов:

“…С голяма тревога следя новините за планираното реструктуриране на Българската академия на науките. Мога да кажа, че съм сътрудничил с един от научно-изследователските й работници - XXX, около десет години. Работата ми не би била възможна без неговия принос, и е довела до резултати публикувани в международните експертни научни издания и обучението на много млади учени, които в момента са продуктивни излседователски работници в индустрията или академичната общност.
…Всеки, който е бил зает в науката знае, че изграждането на продуктивна научна организация – особено в днешно време, когато развитието в науката е изключително високо - отнема десетилетия.
…Светът вече е ставал свидетел на разрушаването на работеща научна структура – в бившия Съветски съюз. Нивото на едно време първокласна изследователска работа сега се е сгромолясало. Най-лошото е, че младото поколение не гледа на науката като на интересна възможност за кариера. Това е ужасно. Моля ви, не правете същата грешка!”

Професори по физика от университета в Сиена, Италия, казват в писмото си до Бойко Борисов и Цецка Цачева:
„Като участници в многогодишно международно сътрудничество с учени от БАН сме имали възможността да спечелим от техните умения, да оценим и да се възхитим от научните познания на колегите ни от София, чиято работа, освен че е добре призната по света, е била и все още е жизненоважна за успеха на експериментите и обучението на студентите ни.
…Ние сме сериозно загрижени за предложеното намаляване на бюджета и за политическата реорганизация на Академията, които вашето Правителство смята да одобри: всяко ограничение или намаление на финансирането на Академията е рана за българската култура и за българските граждани и тяхната надежда да се справят с тази международна икономическа криза, но това ще нанесе тежка вреда и на европейската наука.
Искате ли да бъдете запомнени като тези, които разрушиха такова българско съкровище? Моля, спрете намаляването на бюджета на Българската академия на науките!
…Това е истинска катастрофа. Ако не бъде спряна или смекчена, тя ще разруши научния растеж на млади, мотивирани хора, ще доведе до намаляване на научното познание в страната и ще бъде подарък за страните, които ще приемат млади и умни хора от България…”

На фона на тази подкрепа за българската наука от авторитети от цял свят, премиерът Борисов неотдавна пак заяви, че институтите на БАН трябвало да бъдат по-близо до производството, че академията била недостатъчно ефективна и дейността й не отговаряла на международните стандарти и на изискванията на бизнеса, и на обществото. Така премиерът противоречи на експертната оценка дадена на БАН от ALLEA и ESF и мненията в писмата, и показва, че той няма никакво разбиране за фундаментална наука и наука въобще.

Разбира се, тази безпрецедентна глобална акция в защита на БАН и науката е загърната с пълно медийно мълчание от обслужващите правителството вестници и телевизии.

http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05