http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Какъв е изходът от кризата?

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert Email Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is ON
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
atakurt Posted - 04/14/2010 : 06:36:38
Уравниловъчното Му решение за изход от кризата:
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/04/14/886732_pravitelstvoto_shte_glasuva_vseobshta_ikonomiia_ot_10/?ref=rss
и решението за изход от кризата на работещите в средното образование:
http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=5612§ionid=hotnews&id=0000140

Каним работещите във висшето образование да се присъединят към нашето решение.

Tsvetanov Kollegen ging mit Bagger, graben und ziehen Leichen!!!
15   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
moderator Posted - 12/25/2014 : 16:15:33
Като цяло висшето образование и науката в България са като Алиса в страната на чудесата. Най-абсурдни неща не само, че се случват, но и са учудващо непоклатими, дълготрайни и повтарящи се...
Обяснение не се наемам да дам.
Andrey_Kurtenkov Posted - 12/23/2014 : 09:23:46
Почерпен ли е, или наистина просто толкоз му е пипето:

http://www.bta.bg/en/video/show/id/0_iipaynnu

(И само някой да е казал вече нещо лошо за кадрите на ГЕРБ - в сравнение с кадрите на Реформаторския блок те са гении, бе! - как пък един нормален политик не можа да излъчи "автентичната десница", 'га й се усмихна късмета най-сетне да дойде и тя на власт, след толкоз години глад?!)
George_Chaldakov Posted - 10/05/2014 : 09:32:58
ПЕСЕНТА НА КОЗАТА ПРОДЪЛЖАВА
Аномия, демоцит, демострофа
Д-р Георги Чалдъков


В българска 45 + 25 годишна история има много аномия, беззакония, които водят до демоцид (гр. demos – народ, лат. сaedere – убивам) - различни антропогенни убийства заради политически, религиозни, интелектуални, етнически и други различия с властвуващите. Най-ужасяващият демоцид е по време на сталинския терор през 1937–1938 г. в СССР, когато са разстрелвани по 1600 човека на ден!*
„Най-точна технология“ на убийства e прилагана и в концлагерите край „Тихият бял Дунав“, описани от големия писател Атанас Липчев. Тогава е провеждан комунистически, внезапен демоцид с мъчения и разстрели. Сега – посткомунистически-квазидемократичен-неолиберален, хроничен демоцид с бедност, неграмотност и нездравословен начин на живот, водещ до болести и ранна смърт на демоса. През последните години към тях се прибавят и хилядите жертви от пътни катастрофи, наводнения, пожари, барутни взривове и дурги беззакония. Корените на този демоцид са изобилието на алчност и липсата на емпатия на депутатите, министрите и президентите, като цяло –държавата.
По даннни на СЗО българите сме на първите места в света по смъртност от мозъчни инсулти, миокардни инфаркти и рак. По данни на Националния статистически институт и Националния център по обществено здраве и анализи от тези и други болести през 2012 г. са умрели 109 281 българи – един голям български град! От тях 71 644 – от инсулти и инфаркти, 18 299 – от рак. През същата година обаче са родени значително по-малко деца – 69 121. Така предизвиканият спад е 40 160 от общо 7 милиона и 284 600 българи към 31 декмеври 2012 г. Въпреки предизборните обещания на управляващите, бедността, неграмотността и нездравословният начин на живот продължават да причиняват болести и ранна смърт на българския народ. Няма да помогне и гръмко демонстрираната „грижа за народа“, лицемерната демофилия на сегашните кандидати за депутати – бивши журналисти, художествени спортистки, футболисти, сърдечни хирурзи, президенти, министри... А реалностите са трагични: като разделим 109 281 на 365, се получава 299 – ужас, толкова много хора умират всеки ден в България! Спрямо природните бедствия това означава, че всекидневно се късат стените на 29-30 язовира (10 бяха жертвите от наводнението в село Бисер), всекидневно стават 23 наводнения (13 бяха жертвите в квартал „Аспарухово“ във Варна), всекиденевно избухват тонове барут в 20 завода (15 са жертвите в завода в село Горни Лом). Така в България продължава песента на козата (гр. tragos – коза, aeidein – пея) - трагедия (tragoidia). Най-тревожната математика, която депутати, правителства и президенти трябва спешно и дългосрочно да решават, за да избегнем демострофата (демографска катастрофа), в която Дамоклевият меч ще падне предимно над главите на българите – етносът, който дава името на страната. За да не настъпи най-ужасното – България без българи!
В тази тъжна българска панорама има проблясъци на възход: наши ученици, студенти и учени са първенци в западните университети, футболният клуб „Лудогорец“ от Разград игра майсторски с гранда „Реал“ от Мадрид, Григор Димитров печели по световните кортове, Кубрат Пулев - по боксовите рингове, Димитър Бербатов вкарва най-интелигентните голове, шест момичета пак станаха златните момичета.
И все пак, колко хубаво и колко тъжно е това: Веска и Емил Петрови от село Ново Оряхово, Варненско са родители на 13 деца, гледани и изучени без съдействието на държавата. Държавната мафия – подобно на онова „няма мафия“ в историята на младия сицилианец, който искал да влезе в Cosa Nostra, но capo di tutti capi му отговорил „Nonce mafia”.
Мамка й и държава, никаква не се обажда. Ами сега къде да я търсим? В тази държава всички са дошли на власт да крадат, но никой не е дошъл да дава. Неграмотници, за вас няма ли правилник за морал, не знаете ли вие правилника бе!
Това е перифраза на „Мамка му и прасе, никакво се не обажда. Ами сега къде да го диря?! ... На този пазар всички са дошли да продават, но никой не е дошъл да купува...” от разказа „Свирепо настроение” на Йордан Радичков.
Така „Доставчикът на беззакония“ остава известен само в есетата на Хорхе Луис Борхес. И на Радичков.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
*В „Речник на масовите убийства“ полският професор Гунар Хайнзон пише за виктимологията (лат. victima – жертва, лат. logos – наука) на комунизма – броят на жертвите за 70 години съветски комунизъм и за 45 години в другите комунистически страни са само с пет милиона души по-малко от общия брой жертви, дадени от човечеството от всички войни, епидемии и природни бедствия за период от пет хиляди години.
moderator Posted - 04/18/2014 : 18:24:16
Може ли науката да изкорени бедността?
http://interest.actualno.com/Moje-li-naukata-da-izkoreni-bednostta-news_24385.html

18.04.2014 09:45

Науката често се притичва на помощ, когато светът се сблъсква с големи проблеми. Например Зелената революция ни е избавила от глад, ваксините – от смъртоносни болести. Винаги има надежда, че науката рано или късно ще се справи с абсолютно всичко. Как стои въпросът с един от най-насъщните въпроси – бедността?

На 3 април Агенцията за международно развитие (USAID) анонсира Лаборатория за световно развитие, която има за цел да ликвидира нищетата до 2030 година въз основа на нови технически решения. Това не е физическа лаборатория, а програма, обединяваща университети, частен сектор, власти и неправителствени организации, пише The Conversation.

Начинанието е амбициозно – USAID възнамерява да отделя по един милиард долара на година. Невъзможно е да се постигне поставената цел, но водоснабдяване, здравеопазване, продоволствена сигурност, енергетика, образование, изменение на климата – всичко това трябва само да спечели от активирането на учените в близките пет години.

Няколко дни по-късно – на 9 април, властите на Великобритания обявиха основаването на фонд „Нютон“ с бюджет 375 млн. паунда, предназначен за научното развитие на Бразилия, Индия и ЮАР (с цел укрепване на връзките на тези страни с Обединеното кралство).

Разбира се, не за първи път се влагат огромни средства в наука. Зелената революция и опитите да се изкорени маларията са добре известни. След Втората световна война имало надежда, че науката, подкрепяна от държавите, ще осигури мир, а новите технологии ще залегнат в основата на световната икономика.

И макар че резултатите от тези усилия трудно могат да се надценят, те не са постигнали крайната си цел. Зелената революция така и не стигнала до Африка, опитите да се унищожат маларийните комари се провалили, програмите за ваксиниране се натъкнали на сериозна съпротива в някои ъгълчета на земното кълбо, и то не само в развиващите се страни.

Но не бива да се съжалява, че чудото не се е случило. Науката не е панацея, а чудеса няма. Затова много по-добре виждаме колко сложни са връзките между науката, техниката и обществото. Новите знания не решават автоматично социалните проблеми. Технологиите далеч невинаги стигат навреме до хората, които отчаяно се нуждаят от тях. Но науката все пак притежава сила, която може да промени света.

Достъпното образование, подобряването на средствата за връзка, международното сътрудничество – всичко това в последните години е позволило да се създадат нови научни платформи и да се разбере защо възможностите на науката в съвременното общество са ограничени – най-малко се търсят лекарства срещу заболявания, присъщи за бедните слоеве, интернет е достъпен далеч не за всички. Не става дума за това, че нещо не знаем или не умеем, а за приоритетите в изследванията.

Ето защо Лабораторията за световно развитие и фонд „Нютон“ не са просто поредният опит да се осигурят ваксини и Зелена революция там, където още ги няма. Лабораторията възнамерява да създаде „световен пазар на иновации“. Предприемачи, инвеститори, ръководители на корпорации се привличат наравно с изобретенията на учените.

Границите между частното и държавното в международните дела се размиват вече няколко години. В Найроби (Кения) от 2010 година работи център iHub, където науката, техниката и търговските разработки вървят ръка за ръка. Стига сме смятали, че социалното предприемачество (когато печалбите отиват за решаване на социални проблеми) е заслуга само на неправителствените организации, че частният сектор следва откритията на държавната наука, че международното развитие се случва само на търговския пазар.

В същото време никакъв частен сектор няма да създаде инфраструктура, няма да развие общодостъпни системи за здравеопазване и образование, няма да създаде гражданско общество. А без това нито науката, нито технологиите могат да направят нещо.



Редактор:Евгения Гигова


Read more: http://interest.actualno.com/Moje-li-naukata-da-izkoreni-bednostta-news_24385.html#ixzz2zFujG500
George_Chaldakov Posted - 07/29/2013 : 10:51:37
СИНДРОМ НА СТАНИШЕВ-ОРЕШАРСКИ
Или за политическия аутизъм

Д-р Георги Чалдъков


Въпреки „Съединението прави силата”, ние традиционно живеем разделени и слаби – това, което възмущава едни, се възхвалява от други. Сега на входа на Народното събрание вече е написано „Разделяй и владей” (латински - divide et impera) - политическата парадигма на 45 + 23-годишните властолюбци.
Точно в 40-та нощ на протеста срещу правителството „Орешарски” пред Народното събрание бяха брутално бити от българската полиция мирни българи, а българският министър на МВР каза, че „полицията действа перфектно”. И Сергей Станишев с рефлекса на Бузлуджа стереотипно повтаря, че няма да има оставка и няма да има избори – перфектно нахалство, продължаващо 46 дни.
Защо тогава Станишев и мажоретките на БСП се сърдят като ги наричат „червени боклуци” („червени шапчици” ли да ги наричат и народът да им казва „Господи, колко сте хубави!”).
Отговорът е: защото Станишев и мажоретките на БСП страдат от (политически) аутизъм - генетични нарушения в развитието на мозъка, изявяващи се с широк спектър на поведеческа патология – трудности в ежедневните социални взаимодействия, ограничена способност да създават приятелства поради неразбиране емоциите на другите – и желание да доминираш и да имаш контрол върху другите. Аутистите се затрудняват в разчитането на комуникационните сигнали, безчувствени са за исканията и чувствата на другите хора. Трудно разбират метафори, абстракции, жестове и други невербални сигнали. За тях промяната е много разстройваща, стереотипното поведение е тяхна закрила.
В спектъра на аутизма е и синдромът на Аспергер. Вгледайте се в поведението на аутистите, описано накратко по-горе, и ще видите, че много от депутатите и министрите имат същото поведение към мирно-интелигентно-артистично протестиращите.
Синдром на Станишев-Орешарски-Манолова* – диагнозата е точна, лечението - оставка и избори през 2013 г.
__________________________________________________________________
*В САЩ с аутизъм са 20 на 1000 деца. В България има 60 000 аутисти. С депутатите и министрите броят им е повече от 60 240. И Националната програма по аутизъм, предложена от Карин дом-Варна, не може да ги излекува. Нека „повече от 240” не се успокояват от книгата „Гени на гениите: как талантите с Аспергер промениха света” на Майкъл Фитцджералд - професор по психиатрия в Тринити колидж, Дъблин, в която пише, че Исак Нютон, Алберт Айнщайн и други гении са били аутисти.
Но не са били комунисти.
moderator Posted - 04/09/2013 : 17:57:34
200 дка лаборатории край София приемат студенти за стаж и работа

09.04.2013, 12:11
Диана Зайкова
http://news.ibox.bg/news/id_1551955804

Център с високотехнологични лаборатории за производство на нови продукти предстои да бъде изграден на територията на община Божурище.
За това подписаха Меморандум за сътрудничество десет български високотехнологични фирми, Софийският и Техническият университет.

По време на подписването на меморандума, състояло се в Софийския университет „Св. Климент Охридски", ректорът на Алма Матер проф. Иван Илчев поясни, че по проекта се работи вече повече от две години, като се предвижда подготовката на стажантски програми, по които възпитаниците на СУ и ТУ да могат пряко да участват в бизнеса.

По линия на проекта се очаква да се изградят лабораторни центрове в Божурище - чийто кмет Аспарух Аспарухов също бе на церемонията в СУ - на територия от близо 200 дка, където студенти, предимно от факултетите по математика, химия и физика ще могат да вземат практическите си занятия, като едновременно с това ще помагат на бизнеса и ще осъществяват контакти за бъдещи работни места.

Бизнесът участва финансово на 100% в проекта, като до момента работодателите са подали заявки за над 680 свободни стажантски места.

Фирмите, подписали днешния меморандум, са с утвърдени позиции на международния пазар, като цялата им продукция е съсредоточена за износ. Сред тях има фирми, изработващи иновационни лазерни технологии, екипировки за измервателни лаборатории, апаратури за операции при ракови заболявания, както и роботи с изцяло български дизайн.

Служебният министър на икономиката Асен Василев, който лично присъства на подписването, изрази радостта си от координираната работа на бизнеса и ВУЗ-овете.
Той пожела за в бъдеще да продължава да се развива научният потенциал в страната и да се създават нови успешни продукти, които да извеждат България на световния пазар.
Василев бе категоричен, че държавата е готова да бъде посредник между бизнеса и университетите, като заяви: „Ние ще помагаме с каквото можем".
moderator Posted - 03/26/2013 : 16:17:44
Иранската наука с 2116% ръст за 15 години
26.03.2013, 16:23

http://news.ibox.bg/news/id_1580448247


Ръстът на научното производство на Иран през последните 15 години се равнява на 2116%, съобщиха от иранското посолство в България.

В съобщението на посолството се отбелязва, че през изминалите 15 години научният рейтиг на Иран в световен мащаб се е повишил с много бързи темпове и от 53-то място през 1998 година се изкачил на 19-то място през 2012 година.С други думи, през посочения период Иран се изкачи с 33 позиции в световната класация.

Иран се нарежда на второ място след Турция в класацията на ислямските страни и страните от региона и Близкия изток, подчертава се в съобщението.

През последните 15 години световният ръст на науката е 49%, докато ръстът на научното производство на Иран през посочения период се равнява на 2116%. Около половината от научните производства на Иран принадлежат на последните 3 години. Въз основа на данните на Организацията за проучвания „Scimago", Китай, САЩ , Великобритания по рейтингите се намират пред Иран, поясняват от посолството.

По-големите постижения на Иран са в сферите на производството на лазерни устройства, медицинско оборудване, различни видове медикаменти за рак, производство на лекарства, корабостроене и оборудване за корабостроителната промишленост, нанотехнологии, биотехнологии, полимери, композити, геология, енергетика, проучване и добив на нефт, разработване и производство на телекомуникационни спътници, изпращане на жив организъм в космоса и др.
George_Chaldakov Posted - 03/03/2013 : 11:41:36
ПАТРИДЕНТ: ОЧАКВАНАТА НАДЕЖДА

Д-р Георги Чалдъков

Тя – Свободата, се изгражда и руши
Не в директивите – а в нашите души.
Христо Фотев, „Книга за свободата”


Есето „Възмутете се!” на Стефан Хесел, публикувано през 2000 г., и протестите на възмутените (Los Indignados) през май 2011 г. в Испания вдъхновиха протеста „Окупирай Уолстрийт”, който започна на 17 септември 2011 г. в Ню Йорк и се разпространи в други щатски градове – имаше много полицейски бой и арести на протестиращи и журналисти, но президентът на САЩ не подаде оставка.
През февруари 2013 г. българските Los Indignados излязоха на улиците и площадите – и пред централите на електрическите монополисти – във Варна, София, Бургас и други градове на страната - имаше сравнително малко полицейски бой и арести на протестиращи, но българският министър-председател си подаде оставката, 41-вото Народното събрание е пред закриване, очакват се нови парламентарни избори.
И остнахме само с новоизбрания патриарх – „бащата, който води” Българската православа църква, и президента – „главата” на Република България. И старите и нови политически борци влязоха в жестока квалификационна схватка за властта. Народът, излязал на улиците и площадите и този, който го гледа през прозорците, с притаен дъх очаква голямата надежда: Патриарх и президент да работят заедно - патридент, който „ще вдъхне в лицето му дихание за живот, да стане народът жива душа” (перифраза, Битие 2: 7) – липсващото досега най-важно послание за хората. „Защото крехка е на вярата тайствената анатомия”. Тя, а не алчността за власт и пари, ще дари хората със сили за преодоляване на кризата.
Историята е оставила светлите примери на папа Йоан Павел II, отец Йежи Попелушко и Лех Валенса – водачите на антикомунистическата съпротива в Полша. Ще ги последва ли българският патридент?
George_Chaldakov Posted - 02/27/2013 : 12:01:20
ТРЕТИЯТ БУНТ НА МАСИТЕ: СПОНТАНОСТ И/ИЛИ SUB ROSA

Д-р Георги Чалдъков


В демократичните общества, когато политиците не осъществяват приоритетно програми за подобряване на здравето, образованието и стандарта на живот, търпението на гражданите се изчерпва и те излизат на улиците и площадите, съобщават за бедственото си състояние, сигналите им достигат в парламента, депутатите гласуват закони за подобряване на живота и се възстановява социалната стабилност. Това е „мъдростта на тълпите” (The Wisdom of Crowds е книга на Джеймс Суъроуики, публикувана през 2004 г. – подзаглавието й е „Защо повечето са по-умни от по-малкото и как колективната мъдрост формира бизнеса, икономиките, обществата и народите“).*
Но в българската изява на спонтанна „колективна мъдрост” се предлагат разнообразия на предложения, напомнящи повече за Speakers’ Corner в лондонския Хайд Парк, отколкото мъдри послания до политиците. Виждат се хора, податливи на сценарии, изготвени „под роза” (sub rosa)* от леви и десни политически изхабени лица на Прехода и/или от корпоративни централи у нас и чужбина. Рисуването на рози по таваните на банкетни зали в древния Рим напомня, че разговорите трябва да останат там, „под розата” – тайни, които анонимно се режисират сред народа.
Все пак 2013 може да е по-мъдра от 1989-1990 и 1997 г. Амин!
__________________________________________________________
* Повече за психологията на тълпите или теориите за масовото общество пише в „Маси и власт” на Елиас Канети, публикувана през 1960 г., и „Бунтът на масите” на Хосе Ортега-и-Гасет, публикувана през 1926 г.
** Розата е символ на мълчанието в митологията за древните египетски, гръцки и римски богове.
George_Chaldakov Posted - 01/09/2013 : 14:38:41
МИГРАЦИЯ НА ИЗТОК
Д-р Георги Чалдъков


Наскоро един български професор по математика писа, че тъпанари има и в западните страни. Големият френски актьор и арогантен пияница Жерар Депардийо емигрира в Русия и получи руски паспорт от президента Владимир Путин – и обещание да бъде министър на културата на Молдовия, република на Руската федерация. Там вече се шегуват, че Жерар Депардийо ще се казва Жора Депардиев. И Бриджит Бардо, която от известна актриса се превърна в натраплив природозащитник, е готова да поиска руско гражданство, ако френските власти не спасят двата слона, болни от туберкулоза в зоопарка в Лион.
Миграция в Русия! - без Жерар Депардийо и Бриджит Бардо да си спомнят за гросмайстор Гари Каспаров и за пънк-групата "Пуси райът" (***** Riot) – трите момичета, осъдени на 2 години затвор затова, че са изпяли "Богородице, Дево, прогони Путин!" А Жерар Депардийо казва, че обича руската демокрация! Миграцията запад-изток не е само „артистична” и „данъчна” - броят на французите с руски паспорти е повече от 4 500, на германците - повече от 1000, на желаещите да получат руско гражданство косовски сърби - около 20 000.
В „Стреляй смело, гпупако!”, статия за новогодишния поздрав на президента Плевнелиев, седанал в кресло, а не изправен, Кеворк Кеворкян разказва една история за Гаро и Крикор: „След 1944 г., увлечен от пропагандата за социалистическия рай в Съветска Армения, Гаро решил да отиде в Ереван – уговорили се, че ако всичко е наред, ще се снима прав, ако обаче раят не струва – ще се снима седнал. Гаро заминал за Ереван и оттам пратил снимка, на която се снимал легнал на земята!”
В следващите дни или месеци се очаква Жерар Депардийо да се снима легнал на пода – признак, че руският рай не струва нищо или признак, че е изпил повече водки? Според хронобиологията, от смяната на часовите зони пътниците, които летят в посока запад-изток развиват по-изявен jet lag syndrome (сънливост, отпадналост, умора), отколкото пътниците, които летят в посока изток-запад. Още едно доказателство, че The West is best (Западът е най-хубав).
– Понякога - както отговорил Борхес на човек, който го запитал „Вие сте Борхес, нали?”
Като пречете ръкописа д-р Веско Джендов ми предложи - по подобие на СОЗО, СОСО, ЗОЗО, ЗОСО* - следния послеслов:

Жерар Депардийо - грозен отвън, грозен отвътре (ГОГО).

Таблица. Локализация на "социалната" тъкан на човек: варианти
__________________________________________________________________
КОГО (– – –) красив отвън, грозен отвътре
KОKО (++++) красив отвън, красив отвътре
ГОГО (– – –) грозен отвън, грозен отвътре
ГОКО (+ + +) грозен отвън, красив отвътре


_______________________________________________________________

* Таблица. Локализация на мастната тъкан на човек: варианти+
_________________________________________________________
СОЗО** слаб отвън, затлъстял отвътре
СОСО***** слаб отвън, слаб отвътре
ЗОЗО* затлъстял отвън, затлъстял отвътре
ЗОСО*** затлъстял отвън, слаб отвътре
_________________________________________________________

+ Както за хотелите, броят на звездите означава качество, в случая – качество на здравето. Следователно, бъдете СОСО!
moderator Posted - 09/07/2012 : 11:34:38
Първият одит на ФЕД шокира с резултатите си!
07.09.2012
http://krizata.blog.bg

Първият одит на ФЕД, от неговото създаване, шокира с резултатите си!Докато страни като България са принуждавани, чрез сатрапи като Дянков и неговия слуга мутрата Боко, да провеждат геноцид спрямо туземното население, онези от финансовата олигархична върхушка, са си подарявали стотици милиарди долари, за да се спасяват взаимно!

Къде са ви правилата на честната пазарна конкуренция, най-уродливи изверги?

Защо оставяте милиони да умират от глад или да страдат от липса на всякаква перспектива, докато вие продължавате да пълните банковите си сметки с нови и нови баснословни суми, на гърба на цялото човечество?

Но, по конкретните факти от разследването:

Бен Бернанке, Алън Грийнспън и други банкстери около тях, са препятствали одита и са лъгали Конгреса за това, какво въздействие ще окаже той (одитът) върху пазарите. Все пак резултатите от първата финансова проверка на Федералния резерв за почти стогодишната му история са публикувани на уеб-страницата на сенатор Сандър.

(http://12160.info/forum/topics/first-audit-results-in-the-federal-reserve-s-nearly-100-year?xg_source=activity)

Това, което е установено в хода на проверката поразява:

В периода от декември 2007 г. до юни 2010 г., на свои хора (транснационални банки, корпорации и избрани правителства) от САЩ до Франция и Шотландия са раздадени (подарени) 16 трлн. долара ((1 трилион = 1000 милиарда), докато на цялото останало човечество се вменява задължението да води политики на рестрикции и пълно орязване на всякакви социални разходи.

От разследването става ясно, че нищо от това, което тогава е раздадено не е връщано и едва ли някой ще си направи труда да го направи, въпреки че официалната обложка на ФЕД нарича тези тайни програми, давани под нулева лихва, спасителни пакети по лихвени програми „всичко включено“.
Предполагам на всички Ви е ясно защо никога досега ФЕД публично не е говорил за тези програми. Очевидно е, че ако ни бяха светнали за това по-рано и имахме осъзнатото разбиране за последиците от тези действия, то едва ли щяхме толкова робски да търпим съвременния гнет на един файтон хора, решили, че могат да изграждат щастието си с нашата кръв и върху нашите кости!

Ето и списъка на учрежденията, получили най-много безплатни пари от ФЕД (тук, за съжаление, няма да видите българската държава):

Citigroup: $2,5 трилиона

Morgan Stanley: $2,04 трилиона

Merrill Lynch: $1,949 трилиона

Bank of America: $1,344 трилиона

Barclays PLC (Великобритания): $868 милиарда

Bear Sterns: $853 милиарда

Goldman Sachs: $814 милиарда

Кралска шотландска банка (Великобритания): $541 милиарда

JP Morgan Chase: $391 милиарда

Deutsche Bank (Германия): $354 милиарда

UBS (Швейцария): $ 287 милиарда

Credit Suisse (Швейцария): $262 милиарда

Lehman Brothers: $183 милиарда

Банката на Шотландия (Великобритания): $181 милиарда

BNP Paribas (Франция): $175 милиарда

Как е, огря ли ви сега, защо въпреки всичките напъни да догоним влака никога не можем да го стигнем! На всеки спечелен с къртовски труд от нас долар, международната финансова мафия винаги може да напечата насреща колкото си иска пари от въздуха, правейки, по този начин напразни всякакви усилия да победим в пазарната игра, по правилата, които ни бяха наложени отвън!

Мислете хора, мислете, иначе ще си отидете мърцина (диалектен израз, означаващ – безполезно туловище), както много преди Вас!
Andrey_Kurtenkov Posted - 01/04/2012 : 17:18:41
...изходът е - разклонението за Карлуково...казва Александър Симов:
http://alexsimov.blogspot.com/2012/01/blog-post_03.html
Психиатрия на държавата
"Тези дни, в поредното си епохално интервю посветено на абсолютно всичко, премиерът Бойко Бойко Борисов направи стряскащо изявление. На въпрос защо свръхупотребява думата "аз" при условие, че управлението на държава не е еднолично, а колективно занимание, при това спонсорирано не от личните пари на Борисов, а от средствата на данъкплатците, премиерът ядосана изпуфтя: "Глупости! Когато казвам "аз" - това е събирателен образ".
Доста от българите винаги са подозирали, че в Бойко Борисов живеят повече хора от допустимото, ама той взе, че и официално си го призна. Премиерът като събирателен образ. Вероятно никога не му е скучно, защото компанията е голяма. Тази идея би възпламенила мисленето на някой психиатър и определено би предизвикала революционен бум в психоанализата, ако стресиращо не се случваше точно тук, пред очите ни, в държавата ни.
Алфред Адлер, един от учениците на Фройд, автор на фундаменталната книга "Невротичният характер", сигурно се обръща в гроба си от ужас, че не може да дойде да изследва уникалният политически случай на премиер, който всъщност е събирателен образ. С подобно политическо-емоционално признание един достоен учен би написал поне два доктората и щеше опитно да разкрие, че очевидно психиатрията солидно изостава от политиката, защото не може да се пребори с този свръх "Аз", който е овладял като паяк цялата държава.
Всеки запознат с теорията би споделил, че населяването на собственто ти съзнание с добра компания е класически защитен механизъм. Страдащият от такова размножаване изкривява реалността и вероятно това е причината да е възможно да си се самофантазира като Футболист номер Eдно, Почетен Художник, Висш Строител на Магистрали, Спасител на Еврото и други.
Дали в историята на психиатрията има случаи, когато е била диагностицирана цяла една държава. Защото България си реве за преглед в началото на тази така мрачно прогнозирана от маите 2012 година.
Нека накратно да синтезираме медицинските факти. Министър-председателят изповяда, че колективна личност. Финансовият министър страда от остри шизоидни халюцинации, защото около 8 пъти обявява, че кризата свършва. Бъдещият президент на страната се оказа преродена ирландска пастирка, която с ужас е напуснала идиличните простори на бившата си родина от 1730 година и сега не е наясно кога ще се прероди отново. Вътрешният министър пък изпада в параноидни настроения и отказва да сподели откъде има пари за 6 апартамента.
Епохата на събирателната лудост.
Дали пък един ден някой няма да потропа на вратата Министерския съвет, линейката да включи червените светлини и двама мощни санитари с усмирителна риза няма да ни отърват от Събирателния образ като го заведат на място, където ще могат да сведат личностите му до само една?
А в този свят линейките са неизбежни.
Събирателните образи да му мислят."
Andrey_Kurtenkov Posted - 12/15/2011 : 20:38:42
#8206;"С други думи, държавата ефективно прекъсва всякакъв контакт с местното население в бедни райони далеч от София, освен когато трябва да му вземе данъците, за да ги разпредели сред софийската буржоазия и нейните образователни институции." -
http://svejo.net/1354804-kak-da-si-dokarame-separatizam-i-dezintegratsiya-v-2-lesni-stapki
(Който подкрепя - може да гласува за материала.)
Andrey_Kurtenkov Posted - 11/28/2011 : 13:47:40
Защо образованието трябва да бъде безплатно
Автор: Александър Симов 28.11.2011
http://avtorski.pogled.info/article/25582/Zashto-obrazovanieto-tryabva-da-bade-bezplatno
От поне 20 години в целия свят тече целенасочена атака срещу достъпното обществено образование. Платени експерти от всички страни са изхабили чудовищно количество енергия и са строшили не една и две клавиатури, за да защитават идеята, че образованието е просто поредният търговски продукт на един глобален пазар и който иска да получи, трябва да подготви солидно количество пари, а пък синята кръв и бащата-милионер са просто кротки екстри към този величествен процес.
Кризата от 2008 година, която май ще се окаже продължителна като американска сапунка, свърши само едно полезно нещо: направи тази атака очевидна и показа, че това, което се случва, е война срещу всяка форма на обществено образование. Финансовият колапс и свръхзадлъжнелите правителства просто осветиха бойното поле. Във всяка европейска държава бе направен опит за рязко покачване на студентските такси, както и за орязване на парите за хуманитарните специалности. Мотивите са добре познати: стабилност, бюджетни ограничения, криза, ужас, бъдещ апокалипсис.
Нито едно европейско правителство не предприе решителна реформа във финансовия или банковия сектор, но пък премиерите изведнъж стават много решителни и много бляскави реформатори, когато се заговори за образование. Именно в тази сфера се смята, че всяка власт може да упражни своя потен ботуш и да покаже сила и зловещ натиск. Университетите раждат образование, а не войници и в този смисъл са безсилни срещу безкрайният натиск върху тях, който се опитва да мине за реформаторска политика.
Само, че студентите не са безгласни букви. Младите в Англия излязоха масово на улиците. Френските студенти заляха градовете с тяхното недоволство. Всъщност това е единствената реална съпротива, която те могат да окажат – съпротивата на несъгласните, възмутените и отвратените.
Българското правителство, сбутано в края на историята, в батальона на вечните лузъри, в покрайнините на европейското политическо пространство, също реши да не остава по-назад и замисли драстично вдигане на студентските такси. Министърът на образованието Сергей Игнатов със страстта на библейски проповедник и десен патос в гласа, обобщи с няколко ключови фрази поредната секира за обществото. Сред най-култовите му реплики трябва да наредим няколко, изречени пред една от най-верните телевизии на властта ТВ 7. Възмутен от това, че студенти от Софийския университет се вдигнаха на протест срещу високите такси (по стара традиция те не бяха много, българите са свикнали да приемат политиката като земетресение, тоест като нещо, което съвсем не зависи от тях), Игнатов започна да проповядва:
„Тези хора са родени на границата на социализма и вината е в родителите на това поколение – ние приучаваме българите да бъдат безпомощни - така е било преди 60 години и явно тенденцията продължава и досега”
И още:
„Това не е бюджет на бедността, а бюджет на личната отговорност – всеки българин носи отговорност за благосъстоянието си”
Нека да обобщим срещу какво сме изправени. В момента, в който поискаш справедливост – ти веднага си обявяван за останка от социализма. Приучен си да бъдеш безпомощен, ако отчаяно алармираш, че таксите за образование стават непосилни за две трети от българите.
Дори и да се съгласим с идеята, че всеки българин носи отговорност за своето благосъстояние, пак остава глождещото усещане, че е трудно да си проспериращ при една власт, която прави всичко възможно да се убеди, че държавата трайно ще остане бедна.
Изобщо в момента, в който на конкретни искания и въпроси започне да се отговаря с идеологеми и клишета, трябва да сте убедени, че стоите пред власт, която иска да троши черепи, а не да решава проблеми. Когато поискаш образование, а ти кажат, че си останка от миналото, трябва да си наясно, че властта има солиден план за теб – цял живот да работиш за заплата от 300 лева и никога да не се пенсионираш. Това са основите на проекта „всеки носи отговорност за своето благосъстояние”.
А, разбира се, зад всички тези изявление стои една много стройно идеология, една елитарна маниакалност, която упорито иска да подреди света в йерархия – малко много богати и много, които са ужасяващо бедни. Битката срещу достъпното образование е най-ярката крачка по този път.
...
Висшето образование не е стока, каквото и да разправят фанатиците. Висшето образование трябва да бъде право на всеки, защото образованието е единственият начин, по който младите хора могат да получат качествена реализация. Приватизацията на образователния процес е съзнателен интелектуален геноцид, защото общество от необразовани е общество без съпротивителни сили, без енергия за промяна, без интелектуални лидери.
Трябва да си зададем въпроса – защо ИПИ (Институт на Полу-Идиотите?) така отчаяно се опитва да ни убеди, че оброзованието е продукт. В крайна сметка богатите българи и сега имат избор, защото могат да си позволят да пратят своите деца в чужбина, тоест дебатите около студентските такси и техния размер не би трябвало да дразнят толкова техните най-верни слуги от института. Отговорът е прост – защото това е политическа битка. Защото целта е в България всеки, който иска да учи в университет, да няма такава възможност. Не разбрахте ли – те искат никой никога да не е в състояние да роди дори елементарна идея за отхвърляне на подтискащото статукво.
Оставянето на образованието на свободния пазар ще е като пускането на атомна бомба над Хирошима. Това окончателно ще направи университетите тотални заложници на бизнеса. Няма нищо лошо в идеята, че образованието трябва да създава подготвени кадри за бизнеса и това да става в тесни връзки. Но съвсем наскоро попаднах на една статия, в която имаше анкета с топ 10 на българските мениджъри. Всеки един от тези костюмари, които на снимките изглеждат като хора, които четат само книги от типа: „Ефективни стратегии за по-големи печалби”, дрънкаше за образованието и как то трябвало да работи в полза на бизнеса. Разбира се, повечето от тези висши мениджъри имаха предвид единствено техническите специалности и разбира се, пет пари не даваха за хуманитарното знание.
...
Има една страхотна статия на професор Уенди Браун – „Десет аргумента срещу приватизацията на Калифорнийския университет”, в която тя ясно разкрива какво бедствие ще е да се остави пазарът да определя образованието. Уенди Браун е велика жена, защото нейната статия може да бъде четена като манифест.
Ние не бива да бъдем слепи за битката в световен мащаб. Образованието на свободен пазар е окончателен край на идеята за сплотено общество с елементарна солидарност. България и без това е експериментално поле за дясна лудост, всички трябва да знаем, че битката се води отдавна, но сега просто става жестока. Защото не е далече времето, в което ИПИ (Институт за Подлоги и Интриганти?) ще започнат да пишат статии за това не е ли време половината сграда на Софийския университет да се приватизира и да бъде дадена под наем, за да може другата половина да се издържа. Сега ви изглежда безумно? Почакайте още някоя и друга година...
България е особен случай в Европа. Дори и след цялостната разруха и бедност, българите продължават да дават всичко за образованието на своите деца. Историческият път на държавата е такъв, че хората са осъзнали образованието като най-реалната и полезна житейска стратегия. България е уникална и с друго. Именно хуманитаристите, тези безполезни идиоти за бизнес-света, за хората, поддържали съзнанието и съвестта през най-тежките периоди на история – обикновените учители, обикновените просветители. Не старият български бизнес, а именно старите учители, тези, които днес наричаме „будители” са хората, измъкнали ни от мрака.
С други думи - битката тук ще е тежка, но се тя, рано или късно, трябва да постави въпроса за отговорността на държавата и за смисъла от нейното съществуване. Образованието трябва да бъде безплатно и достъпно, защото едва ли ще има българин, който да възрази срещу факта, че парите от данъците му ще отиват за образование на младото поколение. 22 години обаче властта е сляпа за това. Превръща в приоритети своите безумия, а не реалните интереси на хората. И това ще продължава с пълна сила. Такава е логиката на пълното безумие – то е нелечимо, а когато се появи на власт, може да сътворява само кошмари.
Но трябва да бъдем оптимисти. В двора на университета срещу високите такси излязоха да стачкуват стотина души. Да, не са много. Но пък май доста хора се стреснаха. Щом тръгнаха да пишат и щом пуснаха слугите си с чукове и статии, значи все пак някой се е уплашил.
Това е смисълът да се опълчиш на безумието.
Когато то види съпротива, веднага се досеща, че рано или късно, ще бъде поставено в усмирителна риза.
Philip_Petrov Posted - 11/01/2011 : 22:30:47
Имаше един виц, но тъжно верен: Изходът от кризата е "Терминал 2" на летище София

http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05