Семинар (работна среща) за подготовка на предложения

за промени в Закона за научните степени и научните звания

 

Стенограми с някои съкращения

 

Водеща: д-р инж. Галя Маринова – председател на ИРИОН

 

 

 

  Г-жа Йорданка Фандъкова, зам. кмет  на София, отговаряща за     образованието   откри срещата като обяви, че участва в двойна роля – като зам. кмет на    София и като председател на експертната група по образованието на ПП   „ГЕРБ”.

  Г-жа Фандъкова подчерта необходимостта от диалог между Софийска община и висшите училища в София. София е най-големият университетски център на България и връзката на общината с висшите училища трябва да се активизира. Като Зам. Кмет по образованието на София, тя ще съдейства за постигането на по-добро взаимодействие между общината и висшите училища. ПП „ГЕРБ” разработва своята програма за образованието в диалог с гражданските сдружения на различните групи, заети в сферата на образованието. Наскоро ПП „ГЕРБ” беше организатор на Кръгла маза за висшето образование и науката, където обмениха мнения и становиша български учени и преподаватели във ВУ. Законът за научните степени и научните звания е обект на програмата за образование на ПП ”ГЕРБ” и това мотивира представители на тази партия да участват като съорганизатор на настоящата работна среща.

 

 

 

Д-р Глескер – председател на Фондация „Ханс Зайдел - София”

 

 

 

 

Обръщение на Г-н Лютфи Местан, председател на комисията по Образование и наука към Народното събрание, прочетено от г-жа Станка Величкова

 

Г-н Ангелов от МОН приветства организаторите и участниците в срещата и отбеляза като особено положително взаимодействоето на местната власт с учените при решаването на техните проблеми. Той увери участниците, че ще подготви подробен доклад от семинара и ще го представи на зам. министъра по висше образование и наука г-жа Ваня Добрева.

 

 

 

ПИСМО ОТ НАЦИНАЛНИЯ ОМБУДСМАН НА РЕПУБЛИКАТА,

Г-Н ГИНЬО ГАНЕВ

 

 

 

акад. Петър Кендеров,

ПРОМЯНА ЧРЕЗ ХОРАТА

 

 

 

гл.ас. д-р Галя Маринова,

КАКВО КАЗВАТ УЧЕНИТЕ ЗА ПРОМЕНИТЕ В ЗНСНЗ?

 

 

Милена Дамянова, СУ “Св. Климент Охридски”

Експертна комисия по образование и наука на ПП “ГЕРБ”

ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ И НАУКАТА В БЪЛГАРИЯ –

ЕВРОПЕЙСКИ ИЗМЕРЕНИЯ ИЛИ ИНЕРЦИЯ ОТ МИНАЛОТО

 

 

 

 

адв. Стефка Манева

 

 

 

 

 

 

 

 

 

гл.ас. д-р Андрей Куртенков

 

 

д-р Сергей Иванов, Предложения за промени в проекта за закон на акад. Петър Кендеров

 

 

 

проф. д.с.н. Елка Тодорова представи своите наблюдения като член на комисия по присъждане на докторати в Холандия

 

 

 

 

 

 

 

 

Депутатът Петър Берон подкрепи концепцията на акад. Петър Кендеров и се обяви за по-бързото и придвижване към парламентарната комисия по образование и наука.

Г-н Берон развесели присъстващите учени и политици потънали в сериозната тематика на научните титли и звания с два анекдота:

 

   Двама философи се събрали и единият изнесъл лекция на другия по дадена тема. Накрая като се разделяли го попитал: „Уважаеми, не ти ли досадих?” Другият отговорил: „Не. Защото аз не те слушах.” …

 

    Само една реплика имам по въпроса с компетентността. Извлякох обща научна закономерност: Колкото по-високо отива човек, толкова по-малка компетентност се изисква от него. Защото за назначение на един специалист в музея се изисква една такава камара документи, а за депутат, за министър, за Министър-Председател или за Президент – нищо не се иска. Има само възрастова граница. За депутат имаше едно изискване – да има висше образование, но заради Лучано го отмениха. Така че, никаква компетентност не се изисква.

 

 

 

 

Д-р Васил Гуляшки: Идеята на акад. Петър Кендеров за разделяне на научното звание от научната длъжност е просто гениална. Така ще се решат редица случаи на конфликт на интереси, които изобилстват в универистетите и научните институти днес, а също и ще се създаде реален стимул хората да работят в тази сфера. Но, освен това трябва научните критерии да влезнат в закона. Поне долната граница за получаване на научна степен и научно звания трябва да е ясна – без какво не може. Така, както е в момента има идеални условия за двойни стандарти. От друга страна новият ЗНСНЗ трябва да е в синхрон със законите, които регламентират административното производство. Трябва да се има предвид, че както в стария Закон за Административното Производство (виж чл.15 (1) ), така и в сега действащия нов Административнопроцесуален Кодекс (виж чл. 59 (1) ) изрично се разпорежда, че: „Административният орган издава или отказва издаване на акта с мотивирано решение.”. Най-лесно решенията за даване на научни степени и звания могат да получат мотивировка ако научните критерии са вписани в новия ЗНСНЗ. При това трябва да се отчете спецификата на научните изслведвания в различните науки и да се изготвят съответни критерии по групи специалности.

 

Чл.кор. Стефан Радев, БАН :  Аз, самият съм работил върху вариантите на концепцията на акад. Петър Кендеров. Заключението ми от днешните дискусии е, че е крайно време  да се премине към реално приемане на закон, а не само да се говори. Имам реплика към д-р Андрей Куртенков. Той трябва да преосмисли своята позиция да иска преоценка на научните постижения на тези, които вече имат научни титли и научни звания по новите научни критерии. Законите не трябва да имат ретро-активно действие, пък и логиката на живота е такава. Естествено е д-р Куртенков да има по-големи научни постижения от своите по-възрастни колеги, те са живяли по друго време и не са имали неговите възможности. Направили са това, което е било възможно тогава и са били оценени спрямо тогавашните условия. Не трябва да се снижават критериите. Необходим е контрол на държавно ниво, за да не започне повсеместно раздаване на дипломи ментета.

 

Проф. д.ик.н. Стоян Денчев: Подкрепям преждеговорившите г-н Берон и г-н Радев. Впечатлен съм най-вече от зрелостта на позицията на младите учени от ИРИОН и тяхната подкрепа за необходимостта от външен и независим от научните институции контрол върху процеса на присъждане на научни титли и звания. Тази среща премина в много конструктивен дух за разлика от предишни, които имаха много силно изразени противоречия и дори скандални конфронтации, например срещата в Столична библиотека през месец юли, където страстите вряха и кипяха. Всеки от нас еволюира. Аз, например приемам предложениято на д-р Сергей Иванов да може да се прави отвод на рецензент при наличие на конфликт на интереси, по предложение на кандидата за научна степен и научно звание. Тази постановка следва да залегне в новия закон. Както и да се обобщят всички направени тук предложения, предложенията на юриста Стефка Манева и другите. Аз се ангажирам да представя резултатите от днешната дискусия на обсъждане пред Съвета на Ректорите. Ше разчитаме и на тяхната подкрепа и предложения за текстове в новия закон.

 

Галя Маринова благодари на всички участници за отделеното време и закри срещата.

 

 

home