http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Полезни информации
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 7

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/10/2009 :  06:36:37  Show Profile  Reply with Quote
Даниел Вълчев участва в IT форум
news.bg
10.02.2009 г.


Министърът на образованието и науката Даниел Вълчев ще участва в информационния ден за представяне на възможностите за свободен достъп до базата данни в електронните платформи Science Direct, ISI Web of Knowledge, SCOPUS, Pro Quest. Проявата ще се състои от 11.00 ч. в новата мултимедийна зала на Софийския университет "Св. Климент Охридски".
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/11/2009 :  13:16:17  Show Profile  Reply with Quote
МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ ПРЕДСТАВИ ДОСТЪП ДО БАЗИ С НАУЧНИ ДАННИ
МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ ПРЕДСТАВИ ДОСТЪП ДО БАЗИ С НАУЧНИ ДАННИ
10 февруари 2009 г.

http://www.mon.bg/opencms/opencms/documents/frontpage/09-02-10_infoday.html

Днес в СУ „Св. Климент Охридски” министърът на образованието и науката Даниел Вълчев взе участие в информационен ден за представяне на възможностите за свободен достъп до базата данни в електронните платформи Science Direct, ISI Web of Knowledge, SCOPUS.

Националните лицензи за достъп до електронни научни библиотеки осигуряват нова среда за извършване на съвременни научни изследвания и за съхраняване на научните резултати в собствени дигитални библиотеки. По този начин 55 научни и образователни институции – институти на БАН, университети, специализирани висши училища и колежи, институти на Селскостопанската академия, Националния център за информация и документация, Висшата атестационна комисия, Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, имат достъп до пълнотекстови научни публикации, анотации към публикации и наукометрични данни.

Решението за националните лицензии е в унисон с европейските политики за научна информация в дигиталната ера – достъп, разпространение и запазване. Така се гарантира международна сравнимост на извършваните научни изследвания и повишаване на публикационната активност на българските учени.

Лицензите са със срок на действие от 01.01.2009 г. до 31.12.2011 г.


Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/17/2009 :  14:36:02  Show Profile  Reply with Quote
17 февруари
(вторник)
13.00
Обществена дискусия на тема: "Студентски град - сигурност, удобства и бъдеще". /Дискусията ще продължи до 17.00 часа./

/П Р О Г Р А М А 13:00 - 13:15 РЕГИСТРАЦИЯ НА УЧАСТНИЦИТЕ 13:15 - 13:30 Откриване на дискусията г-жа Елеонора Николова, народен представител, член на парламентарната комисия по правни въпроси д-р Андреас фон Белов, председател на фондация "Конрад Аденауер" за България г-н Мартин Димитров, председател на СДС г-жа Мария Капон, председател на ЕНП 13:30-15:00 ПЪРВИ ПАНЕЛ СТУДЕНТСКИ ГРАД - УДОБСТВА И СИГУРНОСТ 13:30 - 13:45 Студентски град през погледа на урбаниста архитект Павел Попов 13:45 - 13:55 Арх. Петър Диков, главен архитект на Столична община 13:55 - 14:05 г-н Димитър Дилчев, кмет на район "Студентски", София 14:05 - 14:15 комисар Николай Янев, директор на СДВР 14:15 - 14:25 комисар Петър Неделчев, директор на 7-мо РПУ, София 14:25 - 14:35 Г-жа Ася Михайлова, народен представител, член на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, бивш кмет на район "Студентски" в София 14:35 - 15:00 Дискусия 15:00 - 15:30 КАФЕ ПАУЗА 15:30 - 17:00 ВТОРИ ПА/

Участници: Елеонора Николова, народен представител; д-р Андреас фон Белов, фондация "Конрад Аденауер"; Мартин Димитров, председател на СДС; Мария Капон, председател на ЕНП; Владимир Зиновиев, зам.-председател ЕНП; Надя Миронова, Институт за политика и развитие; Любомир Стефанов, Институт за политика и развитие; Борислав Марков, СДС; Филип Кирев, фондация "Демокрация днес"; арх. Павел Попов; арх. Петър Диков, главен архитект на град София; Димитър Дилчев, кмет на район "Студентски", София; комисар Николай Янев, директор на СДВР; комисар Петър Неделчев, директор на 7-мо РПУ, София; Ася Михайлова, народен представител; проф. Даниел Вълчев, министър на образованието и науката; Михаил Миков, министър на вътрешните работи; Емилия Масларова, министър на труда и социалните грижи; Асен Гагаузов, министър на регионалното развитие и благоустройство; Лютви Местан, председател на парламентарната комисия по образование и наука; Весела Лечева, ДАМС; проф. дин Иван Димитров, СУ; доц. д-р Сергей Игнатов, НБУ; акад. Никола Съботинов, БАН; проф. д-р Ваньо Митев, МУ; проф. Станислав Семерджиев, НАТФИЗ; доц. Светослав Кокалов, НХА; проф. д-р Димитър Момчилов, НМА; проф. д-р инж. Добрин Денев, УАСГ; проф. д-р Борислав Борисов, УНСС; проф. д-р Лъчезар Димитров, НСА; проф. д-р инж. Камен Веселинов, ТУ; проф. д-р Иван Милев, МГУ; доц. д-р Борис Стефанов, ХТМУ; доц. инж. Иван Проданов, Колеж по телекомуникации и пощи; проф. Нино Нинов, ЛТУ.

Искат изграждане на нов студентски кампус извън София
news.bg
Участниците в дискусията по повод бъдещето на Студентски град предложиха да се изгради нов студентски кампус извън София, да се поставят видеокамери по улиците в Студентски град и пропускателният режим в общежитията да се извършва от студенти в академията на МВР.

В дебатите се включиха политици и представители на студентската общност, на университетите и на общината, съобщи БНР.
На събитието присъстваха Мария Капон, Мартин Димитров и Елеонора Николова.

Обществената дискусия по проблемите на Студентски град беше под наслов "Сигурност, удобства и бъдеще".

Edited by - moderator on 02/17/2009 19:05:18
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 10/09/2009 :  08:44:18  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Сдружение АГРОЛИНК и Екологично Сдружение „За Земята“ организират поредица от СРЕЩИ – ДИСКУСИИ на 19 октомври 2009 в град София с гост канадския фермер Пърси Шмайзер, спечелил дело след 10-годишна битка срещу химическия концерн „Монсанто”, на тема: “Необходими ли са на България ГМО култури?”
Каним учени, представители на държавни и общински институции, неправителствени организации и обществеността на срещи-дискусии, на които ще се обсъждат следните теми:
- Кой има полза от генетичното инженерство в земеделието?
- Къде е България в новата ситуация в Европа в областта на ГМО?
На срещите ще се даде начало на кампанията за забрана в България на отглеждането на генетично-модифицирания хибрид царевица MON 810, устойчива на хербициди. като част от европейската инициатива за забрана на този сорт царевица на фирмата «Монсанто».
Носителят на алтернативната Нобелова награда, за отстояванене правото на поминък Пърси Шмайзер, който произвежда рапица, ще разкаже как е успял да постигне историческа победа срещу мултинационалната компания за семена „Монсанто”. Това първо спечелено дело срещу концерна позволява на всички земеделски производители, чиито земи са замърсени с ГМО да се освободят от тях.
По време на дискусията ще бъде представен откъс от филма «Давид срещу Монсанто», един филм, показващ историята на смелия канадски фермер Шмайзер, който защити правото си на избор и не се уплаши от мултимилиардната компания.
Информация за госта: Пърси Шмайзер е фермер от Саскетчеван, Канада, чиято рапица на 320 хектара беше замърсена през 2007 от Раундъп Реди рапица на „Монсанто”. Позицията на „Монсанто” беше, че независимо от това дали Шмайзер знае ли или не, че рапицата е замърсена с гените на Раундъп Реди сорта, той трябва да плати на „Монсанто” такса за тяхната технология 38 долара на хектар. Върховният съд на Канада реши, че Шмайзер не трябва да заплаща нищо, а в извънсъдебно споразумение „Монсанто” се съгласи да заплати за почистването на земеделските полета на Шмайзер, замърсени с RR рапица. Процесът продължи 10 години. Давид срещу Голиат.
С подкрепата на Фондация „Grassroots“, Германия и Европейската Комисия
Програма на срещите и дискусиите с Пърси Шмайзер на 19-и Октомври в София:
19 Октомври (Понеделник)
10:00-11:10 МЗХ Среща с комисиите по ГМО, институции и политици
12:00-13:00 БТА Прес конференция за журналисти
15:00-17:00 СУ Дискусия със студенти и учени
18:00–21:00 Червената къща Публична дискусия и прожекция на филма „ГМО конспирация“

ІІІІІІІІІІІІІІІ
След тази кратка официална информация,ще добавя няколко думи от себе си.
Първо - чисто технически - за последните две събития, естествено достъпът е абсолютно свободен, а ако някой се интересува от срещата в МЗХ, може да ми пише на kurtenkov_vet@yahoo.com (за разлика от феновете на ГМО, чийто прояви са закрити за противниковата страна, ние сме съвършено открити и за нашите опоненти). Също чисто технически - впоследствие ще има редица прояви с участието на Пърси Шмайзер в Североизточна България и в Румъния.
Пърси Шмайзер е изключително симптоматична фигура в световен мащаб, от официалното съобщение се вижда защо - един прост фермер успя да срази могъща транснационална корпорация - велико събитие за всеки човек, който мечтае за едни по-справедливи обществени отношения в човешкото общество. (Разбира се, остава съмнението, дали подобна съдебна победа би била възможна в рамките на т.нар. континентална съдебна система (включваща и България), където съдебният процес не е съревнование, както в англосаксонската съдебна система, а си поставя за цел "установяването на обективната истина" - няма ли кой да каже на скапаните ни юристи, че е теоретично невъзможно човешки същества да установят "обективната истина"?!)
Ще напомня и че галеното дете на Селскостопанска академия е т.нар. Агробиоинститут - възлово звено в мрежата на международната ГМ-мафия, чийто директор акад. Атанас Атанасов (засегнат някога от т.нар. Закон "Панев"), както наскоро стана ясно, е взимал до 5000 лв на месец само в качеството си на Председател на Научно-консултативен съвет по земеделие към Министъра на земеделието и храните. Въпросният т.нар. институт, с мълчаливото благословление на ръководството на ССА и на МЗХ, в продължение на години си позволява да нарушава нашия Закон за генно-модифицираните организми, който е един от най-рестриктивните в света и на практика забранява и научните изследвания в областта на ГМО.
Тук ще поясня моята лична позиция (която може да се приеме и за най-разпространена сред поддръжниците на анти-ГМ-каузата) - аз съм за абсолютна забрана за освобождаване на ГМО в околната среда, а що се отнася до лабораторните научни разработки в тази област - те следва да се развиват, но само при условия, които на 100% да предотвартяват евентуалното им изпускане в околната среда, както и от учени, на чийто морал и етика може да се разчита - а у нас няма нито едното, нито другото.
Накрая - малко нахално в съобщение за прояви, спонсорирани и от ЕК, но ще обърна внимание, че нейната политика по ГМ-проблематиката е доста лицемерна и непоследователна - както и във всяко друго отношение, де - погледнете днешните съобщения по вестниците за "писмените предупреждения", които тя току-що е изпратила на България - три от тях са във връзка със строителство в защитени зони, а четвъртото - във връзка с липсата на цялостно съответствие с европейските изисквания на българското законодателство за защита на природата. Всяко от тези неща си има конкретни виновници, на които би следвало да им бъде потърсена отговорност, а си има и конкретни мерки, с които проблемите могат да бъдат решени - вместо това еврократите си играят на писане на писма - и тази кореспонденция може да продължи години - време, през което унищожаването на родната природа ще продължи. Европейският съюз е зло, точно както и Монсанто - това са явления от един и същ порядък - явления насочени срещу здравия разум и срещу елементарната справедливост.
Ще добавя и че споменатият ГМ-хибрид MON810 вече е изрично забранен в осем страни-членки на ЕС - което не значи, че по презумпция в останалите е разрешен - за да се получи разрешение за отглеждането му, се минава една доста сложна процедура - и с действително голямо стопанско значение са само площите, засети с него в Испания - доста по-малко имаше във Франция (тя е от осемте, дето вече са го забранили) - и съвсем символични количества - в още две-три страни.

Edited by - Andrey_Kurtenkov on 10/09/2009 09:35:53
Go to Top of Page

midilev

Bulgaria
25 Posts

Posted - 11/05/2009 :  09:28:49  Show Profile  Send midilev an ICQ Message  Reply with Quote
Излезе програмата за управление на правителството!
Считам че информацията ще е полезна за всички!
Ако е необходимо да я изпратя на Галя да я качи на сайта!
Съществува една нова форма на обучение в България чрез Български Виртуален Университет:
http://www.bvu-bg.eu/index.php?Clip=proekt
Надявам се информацията да е полезна за всички!
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/10/2009 :  19:53:38  Show Profile  Reply with Quote
Близо една трета от университетите обявиха грипна ваканция
Дата : 10 Ноември 2009 г. 19:53 ч.
Последна редакция : 10 Ноември 2009 г. 20:24 ч.
www.actualno.com


Близо една трета от държавните висши училища обявиха грипна ваканция. От днес до края на седмицата в грипна ваканция са Лесотехническият университет и Национална художествена академия.

Това каза председателят на синдикат Висше образование и наука Лилия Вълчева. Тя уточни, че условието, за да обяви даден университет грипна ваканция е присъствието на студентите на лекции да падне под 30%. Днес приключи грипната ваканция за Техническия университет Варна и висшите училища там, както и за Югозападния университет в Благоевград, предаде агенция Фокус.

Шуменският университет е в седмична ваканция до петък. В грипна ваканция е и Стопанска академия Свищов. Тракийският университет прави проверка и ще излезе с решение дали да обяви грипна ваканция.

"Грипна ваканция няма в Пловдив, там присъствието на студенти е 85%, преподавателите и служителите също са налице. Няма индикация за такава ваканция в Софийския университет и Русенския университет, както и за Техническия университет в Габрово", посочи председателят на синдиката Лилия Вълчева.

Edited by - moderator on 11/10/2009 19:53:54
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/07/2010 :  08:37:36  Show Profile  Reply with Quote
Он-лайн дискусия за проектозакона „За развитие на академичния състав и научните длъжности"
/ Последна редакция: 07:07 /
07 януари 2010 06:07


София /КРОСС/ Драги читатели и приятели на Вашата Информационна агенция КРОСС, отправяме ви покана за участие в он-лайн дискусия на интернет страницата на Информационна агенция КРОСС www.cross-bg.net, свързана с проектозакона „За развитие на академичния състав и научните длъжности".
Дискусията ще се състои на 07.01.2010 от 12:00-14:00 на уеб страницата на Информационна агенция КРОСС.

За да вземете участие във форума е необходимо в тези часове да влезете в сайта www.cross-bg.net и да напишете мнението си във формата за мнения.

В он-лайн дискусията са поканени да вземат участие ректорите на акредитираните висши учебни заведения, представители на БАН, преподаватели, докторанти и студенти.

---------------------------------------------------------------------
Р Е П У Б Л И К А Б Ъ Л Г А Р И Я
НАРОДНО СЪБРАНИЕ
Проект
З А К О Н
ЗА РАЗВИТИЕТО НА АКАДЕМИЧНИЯ СЪСТАВ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
................

СТОП!
НЕКА ГО ОБСЪДИМ !


НА 7 ЯНУАРИ 2010 Г. ОТ 12.00 ДО 14.00 ЧАСА
НА САЙТА НА ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ КРОСС
www.cross.bg

ПЪРВАТА ОН-ЛАЙН ДИСКУСИЯ НА ГОДИНАТА!

НЕКА РАЗБЕРЕМ:
ЩЕ ГО БЪДЕ ЛИ ТОЗИ ЗАКОН ИЛИ НЕ?
СТАВА ИЛИ НЕ СТАВА?
ДА СЕ ПОПРАВИ, ОДОБРИ ИЛИ ЗАБРАВИ?
КАКВО НАСЛЕДСТВО ЩЕ ОСТАВИ?
ТОЧНО КОЛКО АКАДЕМИЧНА СВОБОДА ОЧАКВАМЕ ОТ НЕГО?
АКАДЕМИЧНИЯТ СЪСТАВ – КОЛИЧЕСТВО ИЛИ КАЧЕСТВО?
НА КАКВА ЦЕНА? ПРИ КАКВИ КРИТЕРИИ?

КРОСС – ДИАЛОГЪТ НА БЪЛГАРИЯ WWW.CROSS.BG

И СДРУЖЕНИEТО НА МЛАДИТЕ УЧЕНИ „КОГИТО“

ОЧАКВАТ ВАШЕТО МНЕНИЕ!

ГЛАСУВАН НА 1-ВО ЧЕТЕНЕ
СЛЕД МНОГО СЕРИОЗНИ ПРЕПОРЪКИ ЗА ДОРАБОТКА,
ПРОЕКТО-ЗАКОНЪТ ЧАКА ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ПРОМЕНИ ПРЕДИ ВТОРО ЧЕТЕНЕ
В КОМИСИЯТА ПО ОБРАЗОВАНИЕТО, НАУКАТА
И ВЪПРОСИТЕ НА ДЕЦАТА, МЛАДЕЖТА И СПОРТА.
http://www.parliament.bg/?page=app&lng=bg&aid=4&action=show&lid=2662

ВАШЕТО МНЕНИЕ Е ВАЖНО!
ИЗРАЗЕТЕ ГО В ТАЗИ ДИСКУСИЯ!

ОЧАКВАМЕ КОНСТРУКТИВЕН, АРГУМЕНТИРАН И ПЛОДОТВОРЕН ДИАЛОГ!

ДИСКУСИЯТА ЩЕ СЕ ПУБЛИКУВА НА САЙТОВЕТЕ НА: КРОСС – www.cross.bg , КОГИТО – www.argobg.info И ДЕМОКРИТ - www.democrit.com .

ОЧАКВАМЕ ВИ В 12.00 Ч. НА 7 ЯНУАРИ 2010 Г., ЧЕТВЪРТЪК, НА WWW.CROSS.BG!

Потвърдили участието си:
Г-н Огнян Стоичков – председател на Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта към парламента,
Чл. кор. Дамян Дамянов – председател на Съюза на Учените в България,
Проф. Борислав Борисов – ректор на УНСС и председател на Съвета на Ректорите в България,
Проф. Иван Илчев – ректор на СУ „Св. Кл. Охридски“,
Проф. Недю Попиванов - зам. ректор на СУ „Св. Кл. Охридски“,
Чл. кор. Стефан Воденичаров – председател на Общото събрание на БАН,
Ст.н.с. І ст. Стефан Хаджитодоров – главен научен секретар на БАН,
Г-жа Милена Дамянова – парламентарен секретар на МОМН,
Н.с. Стилиян Георгиев – председател на сдружение „Когито“,
Д-р Ивайло Димитров – „Форум Демокрит“,
Г-н Димитър Атанасов – зам. председател на „Когито“,
Д-р Христо Лафчиев – феодален старец от сдружение „Когито“

поканени са и :
Доц. Сергей Игнатов – министър на МОМН,
Проф. Станислав Станилов – депутат в 41-то Народно събрание, член на Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта,
Акад. Никола Съботинов – председател на БАН,
Доц. Лиляна Вълчева – председател на ВОН-КНСБ,
Акад. Васил Сгурев – председател на ФНТС,

синдикални, научни и обществени лидери,
и най-вече – всеки учен или гражданин, желаещ да се произнесе конструктивно по темата.

Edited by - moderator on 01/07/2010 10:02:38
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/11/2010 :  08:16:48  Show Profile  Reply with Quote
П О К А Н А

Уважаеми колеги,


Гражданското движение за защита на науката и образованието в България организира среща за обсъждане на промените в приемащия се закон за развитие на академичния състав и на предложения за промени в текста на закона преди разглеждането му за второ четене в Народното събрание.

На срещата са поканени министър Игнатов и членовете на Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта на Народното събрание.

Срещата ще се проведе от 17.00 часа на 11 януари, понеделник, в 210 аудитория на Химическия факултет на Софийския университет.

Надяваме се тази среща да бъде ценна възможност да представим на управляващите в кратките срокове между двете четения на законопроекта професионалната гледна точка върху този важен за страната кръг въпроси.

С пожелание за здраве и успехи през новата година,

Инициативна група на Гражданското движение за защита на науката и образованието в България

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/20/2010 :  16:48:24  Show Profile  Reply with Quote
За търсене на сатии и цитати:

Web Of Science (na Thomson Reuters)
http://isiknowledge .com/

Google Scholar:
http://scholar. google.com/

POP (bazirano na Google Scholar):
http://www.harzing. com/pop.htm

PubMed:
http://www.ncbi. nlm.nih.gov/ pubmed/

DBLP:
http://www.informat ik.uni-trier. de/~ley/db

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/21/2010 :  09:33:59  Show Profile  Reply with Quote
Получихме две покани от наши приятели:

ПОКАНА
за
35-тата Национална изложба "Карикатура"
в галерията на СБХ на ул. “Шипка”6, ет.1
21 януари - 18 февруари 2010 г.



ИРИОН Ви препоръчва да посетите и изложбата "МУЗИКАТУРА" организарана
от секция "Карикатура" при СБХ
в Зала "България" 12 януари - 02 февруари 2010 г.



Вижте поканите на заглавната страница на сайта.
Посетете ги!

Edited by - moderator on 01/21/2010 09:37:21
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/11/2010 :  08:21:41  Show Profile  Reply with Quote
ЗАКОН ЗА „АКАДЕМИЧНИЯ СЪСТАВ”
ПРЕДСТОИ ОКОНЧАТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ!

В СРЯДА – 14.04.2010 Г.
в пленарна зала на Народното Събрание

Ние, Сдружение на младите учени „Когито”
и неправителствени организации на учените,
Ви каним на:
СРЕЩА
на 12.04.2010г. (понеделник), от 17:00 часа
в София, в Големия салон на Централно Управление на БАН (сградата до Народното събрание)


ЗА ДА РЕШИМ:
ЩЕ ГО ОТХВЪРЛИМ И ЩЕ ПРОТЕСТИРАМЕ?
ИЛИ ЩЕ ГО ПРИЕМЕМ ТАКЪВ, КАКЪВТО Е?

Ето въпросите , които си задаваме:
• Дали приказките за качество, конкуренция, „съдбата на парите на данъкоплатците“ и пр., и пр. се превърнаха в повод за нова необмислена реформа в науката и висшето образование?
• От кого всъщност ще зависи академичното израстване? Е ли РЕКТОРЪТ единствената личност, държаща хляба, ножа и критерия за научен напредък – (в БАН – директори на институти) и къде в схемата са студентът, преподавателят и ученият. Дали планираната децентрализация на управлението на кариерното развитие по-скоро ще ги даде от ръцете на външен орган като ВАК, в лапите на администратори, където проявата на лично отношение ще придобие преобладаващо значение?
• Има ли място за личността на учения, преподавателя и студента в предложения закон, наречен „за развитието на академичния състав в Република България”? Къде остава мобилността в новата система на крепостни преподаватели и учени?
• Изключена ли е опасността научната общност за кратко време да се напълни със симпатични на шефовете си асистенти, доценти и професори без научна основа, които дълги години напред ще кадруват, колят и бесят в системата?
• Необходими ли са ясно разписани правила, свързани (например) с натрупани точки, които независимо от конкретната институция, да гарантират, че добре свършената работа директно ще води до повишаване в академична длъжност?
• Дo колко предложения закон е в синхрон с пропагандираната преди изборите политика за принципа за личността като двигател на конкурентната икономика и обществото на знанието, законова, институционална и комуникационна среда, в която личностите на преподавателя, учения и студента имат пълна свобода за творческа изява и до колко политиката на управляващите в областта на науката и образованието оправдава доверието на българския данъкоплатец?
В случай, че законът бъде приет в този вид, предлагаме протест!
За повече информация, потвърждение за участие или просто за мнения: 2xamp3x@gmail.com
Сред поканените са: колеги от висшите училища, научните организации и академии, синдикални, докторантски, студентски и неправителствени организации, експерти и медии, които имат отношение към висшето образование, науката и ролята на личността в обществото на знанието.
Сдружение на младите учени „Когито”
09.04.2010г.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/17/2010 :  12:56:46  Show Profile  Reply with Quote
19 април (понеделник) 11.00
Министерството на образованието, младежта и науката /МОМН/ Приемане от Народното събрание на Закона за развитие на академичния състав

Участници: Сергей Игнатов - министър на образованието, младежта и науката, Ирена Соколова - народен представител, Милена Дамянова - парламентарен секретар на МОМН, и Петър Чаушев - председател на Националното представителство на студентските съвети.
Go to Top of Page

E_Yankulova

Bulgaria
11 Posts

Posted - 04/17/2010 :  16:12:38  Show Profile  Reply with Quote
http://argobg.info/mailer/PROTEST-ZRAS.pdf

ПРОТЕСТНО ШЕСТВИЕ
ЗА ОТТЕГЛЯНЕ И ПРЕРАЗГЛЕЖДАНЕ
на Закона за развитие на академичния състав

НА 21 АПРИЛ 2010 г., СРЯДА, ОТ 10.00 Ч.
по бул. “Витоша” до пл. “Батенберг”

Сборен пункт: на ъгъла на бул. “Витоша” и бул. “Патриарх Евтимий”
(на кюшето пред “аптеката”)

ПРИЗОВАВАМЕ ВСИЧКИ,
ЖЕЛАЕЩИ БЕЗПРИСТРАСТЕН КАРИЕРЕН ЗАКОН
ДА УЧАСТВАТ!

Колеги,
Както знаете, Законът за развитие на академичния състав бе приет на второ четене. След приетия на първо четене позорно суров вариант, месеци наред законопроектът променя непрекъснато своята форма, идеи и вид. Последният му вариант изкристализира и бе приет със следното идейно съдържание:
Съществуват две степени: доктор и голям доктор; и четири академични длъжности: асистент, гл. асистент, доцент, професор. Няма критерии по същество за това коя длъжност срещу какви минимални изисквания се заема. Съществуват само формални правила и процедури за заемането им.
Не е известно длъжностите признават ли се от другите научни/учебни институции в страната и в чужбина, където държавно гарантираните дипломи, подкрепени с международни споразумения имаха признание досега.
Всяка науча организация и университет имат право да усложняват по избор процедурите и изискванията за заемането на всяка степен или длъжност. Право, което може да доведе до абсурдна сложност процеса за едни или до абсурдна леснина за други.
Степените и длъжностите се заемат при оценка от 5-(или 7-) членки, подбрани, назначени и платени от ректора (директор в БАН, СА). Факт, който е недвусмислена предпоставка за корупционни практики и злоупотреби с власт. В случай, че правилникът за приложение на закона изисква местния катедрени/научен съвет да предлага журитата, това не променя недостатъка, тъй като ще доведе до фаворизиране на своите кандидати, спрямо външните; докторантите на удобните учени, спрямо тези на неудобните и т.н. Който плаща и организира музиката, той я и поръчва – без никакъв коректив.
За получаването на степента доктор няма критерии (напр. да се изисква поне минимален научен принос). Затова пък тя дава големи права – например човек веднага след защита на докторантура може да кандидатства и да стане професор! Колко ли „спешни“ професори ще получим веднага след приемането на този закон? Дори някои законотворци са бързи кандидати за такива длъжности! Докато по закон от големия доктор се изисква съществен научен принос – НО! тази степен не дава право да се кандидатства за професорско място.
Професорът не е професор и губи хабилитацията си след напускане на учебното или научното заведение (доцентът също) – нещо, което ни отнема правото да се възползуваме впоследствие от неговия експертен потенциал – в държавното управление, в индустрията, при сертификации и т.н.
Перспективите за мобилност между университетите и институтите в страната са неясни, тъй като всеки професор/доцент/доктор/асистент е такъв по неясния и несъвместим с другите правилник на научната институция. Ако един доктор от Бургаския университет не го признаят в Софийския или обратното – няма проблеми.
Множество противоречия между закона, Конституцията и трудовото законодателство са забелязани, както ще видите в изключително обстойния и компетентен юридически анализ на г-жа Стефка Манева, публикуван на http://argobg.info/press

Всичко това, както и фактът, че науката и висшето образование, макар и мизерно финансирани от нашите данъци, са все пак работещи системи, поддържани от достатъчно компетентни учени и преподаватели ни карат да ИЗИСКВАМЕ от Правителството един безпристрастен, достатъчно добре дефиниран и съгласуван с останалото законодателство закон за академичното развитие. Поради това настояваме за вето от страна на Президента, предвид че законът бе приет със светкавична бързина вчера!

Ние не искаме поток от слабо-подготвени и политически (и/или шуро-баджанашки, икономически) подкрепени псевдо-учени и преподаватели да заемат днес (и да останат там през следващите 30 години) академичните длъжности в България. Ние искаме чрез нормални условия за труд и за научни постижения, всеки от нас да има правото на научни успехи и оттам и на академична кариера.

ПРИЗОВАВАМЕ всеки, който споделя нашите разбирания за напредък в науката, основан на личностните постижения и независещ изцяло от благоволението на шефа (било той декан, ректор, директор и т.н.) да се присъедини към нас!

ОЧАКВАМЕ ВИ!



Солидарни с критиките към новия закон са Съюзът на учените в България (с обстойно 10 стр. становище по въпроса), Гражданското движение за защита на науката и образованието в България със своя подписка, част от синдикатите в професията ни, студентско-ученическо движение "Призив за образование", ИРИОН и др.

Организатор на протеста: сдружениe “Когито”

Колеги, разпространявайте това съобщение до всеки заинтересован – по е-мейли и телефони. Ако можете, уговорете се конкретно с колегите около вас да дойдете на протеста.


Елка Янкулова
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/20/2010 :  01:08:33  Show Profile  Reply with Quote
Уважаеми колеги и приятели,
Както знаете Сергей Игнатов и Веселин Методиев си прокараха лобисткия закон за развитие на академичния състав през Парламента. Законът узаконява всички лоши практики наложили се до сега, лишава учените от всякакви права, включително и съдебен контрол и създава условия за пълен произвол на ректорите и административните ръководства.
Затова ИРИОН реши да участваме в протеста на 21 април 2010 г. Участват още Младите учени от "Когито", студентско сдружение "Призив", Адвокати за граждански права и други правозащитни организации. Призоваваме към активно участие и разпостранение на поканата за протеста. Време е да се излезе от
вцепенението, защото екипът Игнатов-Методиев е подготвил и други изненади.
----------------------------
Протестно шествие
с искане за преразглеждане
на Закона за развитие на академичния състав

На 21 април 2010 г., сряда, от 10.00 ч.
по бул. “Витоша” до пл. “Батенберг”

Сборен пункт: на ъгъла на бул. “Витоша” и бул. “Патриарх Евтимий”
(на кьошето пред “аптеката” в 9.45)

-----------------------------

Edited by - moderator on 04/20/2010 10:24:29
Go to Top of Page

sivanov

Bulgaria
17 Posts

Posted - 04/20/2010 :  19:12:24  Show Profile  Reply with Quote
Моята оценка за новия закон също не е особенно ласкава. Най-вероятно скоро ще трябва да бъде преправян и допълван. НО!!!:
1. За първи път от 20 години нещо в научната сфера се променя. С всичките му недостатъци това е по-добро от стария закон, бетониращ позицията на група привилиговани нагаждачи към държаваната баница. Дори само заради разпускането на ВАК закона е историческо събитие. За това аз ще настоявам за развитие на закона, а няма да протестирам срещу него. Титлосването в България и досега е било подвластно на политически, съсловни и лични интереси, нищо ново. По-добре е за учените да се съди по резултатите, а не по титлите.
2. Движението 2х3х, или както се нарича сега, винаги се активизира когато има опасност за БАН-ската мафия. Там конците ги дърпа май някой от Централно управление. Доказателството - тази групичка нито един път досега не е протестирала пред своите шефове в БАН, които са автономни от държавата и носят пълната отговорност за бакиите в академията. Затова не мога да участвам в общи протести със съвременната версия на комсомола - все още си спомням достатъчно добре това време.

СИ
Go to Top of Page
Page: of 7 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05