http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Образование на прицел
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author  Topic Next Topic
Page: of 4

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/30/2008 :  14:43:37  Show Profile  Reply with Quote
Стотици хил. стачкуват в Италия заради реформи в образованието
news.bg
30.10.2008


Стотици хиляди учители, ученици и родители излязоха по улиците на Рим и на други италиански градове, за да протестират срещу реформите в сферата на образованието на консервативното правителство на Силвио Берлускони, предаде АФП.

Организаторите съобщават, че в протестите в Рим са се включили около един милион души. Според данни на италианските медии девет от десет училища са затворени заради стачката.

В сряда Сенатът прие предложението за намаляване на средствата за образование, което ще доведе до съкращаването на 130 000 работни места, преди всичко в основните училища.

Опозицията определи действията на правителството като „арогантни" и настоя за референдум.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/31/2008 :  09:23:56  Show Profile  Reply with Quote
Мъж се заля с бензин и се запали пред университет в САЩ
Ина Друмева
31.10.2008 г.

61-годишен бивш служител на университета във Вашингтон се заля с бензин и се запали сред тълпа студенти пред университета.

Мъжът е починал в болницата малко по-късно, съобщава АП, позовавайки се на лекари от медицинското заведение.

От полицията казват, че не са успели да идентифицират мъжа веднага.

„Не знаем защо го е направил", твърди говорител на полицията. „Това все още е голяма загадка", коментира още той, като потвърди, че самоубиецът е с изгаряния от 2-ра и 3-та степен.

Мъжът е бил от екипа по поддръжката на университета, уточняват следователи малко след инцидента. Все още не е ясно обаче с какво точно се е занимавал, кога и защо е напуснал.

Очевидци потвърдиха, че са видели „голям огън, като кълбо от пламъци" около 13:00 ч. местно време.

Студентът Тревър Престън каза, че е излизал от библиотеката, когато е забелязал мъж в средата на площада, който се е поливал с някаква течност от голяма туба.

„Всички го гледаха втренчено, защото не можеха да разберат дали наистина този човек изливаше бензин върху себе си", коментира още Престън.

Един от свидетелите на инцидента е изтичал при мъжа и се е опитал да го спре, но се е подхлъзнал, стъпвайки върху разлятата течност и не е успял да го достигне.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/28/2008 :  11:27:49  Show Profile  Reply with Quote
Търговец наби преподавател от ВМИ-Пловдив
www.news.bg
28.11.2008 г.

Полицаи от ІІ РУ на МВР-Пловдив са установили извършителя на побой в Пловдив, съобщават от пресцентъра на РДВР-Пловдив.

Вчера избухнал скандал между 31-годишния софиянец и 66-годишен пловдивчанин в сградата на ВМИ-Пловдив.

Мъжът от София извършвал търговска дейност пред сградата на ректората, а 66-годишният, който бил преподавател в университета, му направил забележка да спре уличната търговия на това място.

Двамата се скарали и по-младият нанесъл побой на преподавателя.
Материалите по случая ще бъдат докладвани в Районна прокуратура Пловдив.
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 12/11/2008 :  08:51:07  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
http://frognews.bg/Frog/index.php?option=com_content&task=view&id=10092&Itemid=7

Ще добавя и от мен нещо. тези от вас, които бяха на конференцията през юни, може би си спомнят, че аз зададох въпрос към присъстващата депутатка от ОДС, дали не е по-добре, таксите за обучение в държавните висши училища да се премахнат изобщо, но и да се премахнат всевъзможните облаги за студентите - евтини столове, общежития, транспорт и т.н. - защото сега една много голяма част от студентите (бих казал - повеч от половината) са станали студенти главно за да ползват тези облаги - живеят си в София за минимален наем и през това време - едни започват бизнес, други си търсят мъж... - такива работи - ученето не ги интересува. (И затова Студенстски град има този вид, затова там просто ей-така един студент убива друг.) Вместо това, много по-логично ми се струва, тези пари, които сега отиват за дотации за студентски столове и транспортни фирми, да отиват за подобряване на качеството на преподаването - така действително техният адресат ще са младите момичета и момчета, на които наистина им се учи.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/11/2008 :  10:10:16  Show Profile  Reply with Quote
Прочистете Студентски град
www.news.bg
11.12.2008 г.

Студенти призовават институциите да излязат от летаргията си и да наложат възмездие за убития в Студентски град Стоян Балтов.

20-годишният студент по фармация беше убит на пети декември пред дискотека „Амнезия".

За незабавно разкриване на убийците и изчистване на Студентски град от криминогенната среда в нощните клубове и десетките продължаващи строежи, призовават студентите в отворено писмо.

Междувременно майката на убития Стоян Балтов попита чрез медиите образователния министър защо не е призовал за минута мълчание в памет на сина й в поздравителното си слово за студентския празник.

„Каквото и да каже майката на един младеж, който е загинал, на нея трябва да й се прости", отговори Даниел Вълчев, цитиран от БНР.

Симптомите на това, което щеше да се случи бяха изложени по-рано тази година с настоятелни искания от студентски организации до Министерски съвет на Република България, кмета на Столична община, министъра на образованието.

Въпреки заявеното желание да бъдат предприети спешни законодателни промени, касаещи Студентски град от министър-председателя Сергей Станишев и министъра на образованието Даниел Вълчев с цел създаването на нормална среда за обучение под формата на кампус, трагичния инцидент отново "изненада" некомпетентните и потънали в корупция институции.

Ето защо студентите призовават колегите от цялата страна да се включат в протестното траурно шествие в петък 12 декември от 10:30 часа от зала "Христо Ботев" в Студентски град, през дискотека "Амнезия", до Община Студентска.

"В момента когато гръцките колеги са окупирали улиците на Атина и Солун, нека и ние да заявим отговорна гражданска позиция. Призоваваме цялата общественост, начело с интелигенцията най-после да поемем заедно нещата в свои ръце: Не на убийствата, не на корупцията! Сега е Стоян, утре може да сте Вие и Вашето дете."

В Сливен, събота 13 декември от 11:30ч в градската градина ще има протестно траурно шествие.

Студентите призовават министър-председателя Сергей Станишев и министъра на образованието и науката Даниел Вълчев, министъра на вътрешните работи Михаил Миков, министъра на правосъдието Миглена Тачева, кмета на София Бойко Борисов, мета на община "Студентска" и ректорите на всички висши учебни заведения чрез Съвета на Ректорите да присъстват на траурните шествия на 12-ти и 13-ти декември.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/11/2009 :  11:33:39  Show Profile  Reply with Quote
10 убити при стрелба в германското училище
www.news.bg
11.03.2009г.


Осем ученици и двама възрастни са убити при стрелбата днес в училище в германския град Виненден.

Въоръжен мъж е открил огън в гимназия в града, близо до Щутгарт.

Училището е евакуирано, съобщават от полицията.

Стрелбата е станала око 09:30 часа местно време.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/13/2009 :  11:59:51  Show Profile  Reply with Quote
Турската полиция задържа TV бос
www.news.bg
13.04.2009 г.

Полицията в турската столица задържа шефа на опозиционна телевизионна станция, който също е и ректор на университет, съобщава СиЕнЕн.
Турска телевизия е показала как полицията отвежда Мехмет Хаберал - собственик на Kanal B. Полицията е претърсила сградата на телевизията, Baskent University и не-правителствена организация в Истанбул, която предоставя стипендии за жени.

Полицейската проверка е свързана с продължаващо разследване във връзка със заговор за сваляне на правителството.
Go to Top of Page

Vessilin_Nenov

Bulgaria
3 Posts

Posted - 04/13/2009 :  21:51:34  Show Profile  Reply with Quote
Уважаеми Колеги, превеждам ви извадки от:

http://www.upi.com/Top_News/2009/04/13/40-Turks-arrested-in-Ergenekon-probe/UPI-69711239625343/

"Задържаните са били арестувани във връзка с разследване на групата Ергенекон, която според представители на властта се е посветила на събарянето на турското ислямистко правителство, и има за цел да възстанови стриктно светските (нерелигиозни) ценности на Мустафа Кемал Ататюрк, основател на турската република.

В Анкара ректорът на Университета Башкент, Мехмет Хаберал, беше арестуван от полицията докато университетски преподаватели и студенти го поздравявали, а служители притичали към мястото на събитието да изразят подкрепата си за ректора.

Хаберал, докато беше отвеждан, призоваваше подкрепящите го да поставят въпроса за мотивацията на разследващите, заявявайки: "Питайте тези, които организират тази операция. Това е недостойно за републиката на Ататюрк.""


Ето и други данни за Хаберал:

Професор Мехмет Хаберал е извършил първата бъбречната трансплантация в Турция от жив донор (1975г.), първата бъбречна трансплантация в Турция от трупен донор (1978, 1979г.), първата трансплантация на черен дроб от трупен донор в Турция (1988г.), първата педиатрична сегментна трансплантация на черен дроб в Турция, първата сегментна трансплантация на черен дроб при възрастен в света и първата комбинирана трансплантация на бъбрек и черен дроб от жив родствен донор в света. Етапи от биографията му са публикувани тук:

http://mehmethaberal.baskent.edu.tr/

Извършил е над 1730 бъбречни и 320 чернодробни трансплантации. Автор на 1428 научни публикации на Турски и Английски език.

В една негова книжка за историята на трансплантацията в Турция, която ми е попаднала не помя от кой конгрес, пише следното:

"През този ранен период, фактът, че нямаше закон в Турция, който да урежда дарителството на органи, беше основно препятствие, което трябваше да се преодолее. Новини за трансплантации на бъбреци от починали донори бяха представяни пред обществото чрез телевизия, радио, и хартиени медии. С тези средства хората можеха да видят нашите здрави реципиенти след трансплантация. Подчертавайки тези примери, ние се стремяхме да убедим депутати в парламента, официални лица в Департмента по Религиозните Работи и Министерството на Здравеопазването, както и тези в други правителствени институции, че трансплантацията беше животоспасяваща процедура. Нашите усилия се увенчаха с успех. Ние създадохме закон за вземането на органи, съхранението им, и трансплантацията им, който се оказа достатъчно прогресивен, за да се използва като модел от много други страни."

Много поучително е и въведението:
"Трансплантацията може да се смята за един от критериите за нивото на развитие на една страна. Успешното спояване на правни, етични, медицински, социални, психологични, технологични, икономически, и религиозни аспекти е задължително за всяка транплантационна организация."

Както ние в този форум много добре знаем, в научните среди не е необходимо да познаваш лично някого, за да разбереш кой е той. Достатъчно е да му прочетеш автобиографията и публикациите! Само си представете какъв хуманизъм се изисква, за да извършиш това, което е извършил той в професионалната си кариера.

Edited by - Vessilin_Nenov on 04/13/2009 22:31:21
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/14/2009 :  13:44:59  Show Profile  Reply with Quote
Изчезнала студентка в Йейл "вградена" в стена
автор: Труд онлайн
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=228109


Сградата на университета в Йейл на улица "Амистад". Тяло, за което се смята, че е на изчезнала студентка, беше открито в стената на лаборатория на университета в Йейл в САЩ, съобщи агенция Франс прес.

Малко след 5 часа следобед вчера екипът по тежки престъпления на полицията в Кънектикът открил останки на човек в стена в сграда номер 10 на улица "Амистад", съобщи началникът на полицията, цитиран от БГНЕС.

Случаят е трансформиран от издирване на изчезналата студентка Ани Ле в разследване на нейното убийство, макар че тялото още не е идентифицирано със сигурност.

Ле е била засечена от охранителна камера да влиза в медицинския център миналия вторник сутринта и не е виждана оттогава. Вчера тя трябвало да се омъжи за Джонатан Уидавски от университета в Колумбия.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/21/2009 :  12:18:27  Show Profile  Reply with Quote
http://news.ibox.bg/news/id_1476779120
7 пострадли след взрив в ВХТИ Бургас
21.11.2009, 13:02 (обновена 21.11.2009, 13:12)
news.bg

Експлозия и пожар са станали малко след 11 часа в Бургас в неорганичен корпус на Висшия химико-технологочиен институт “ Проф. д-р Асен Златаров “ в Бургас.

Пострадали са седем души, съобщи БНР.

Всички пострадали са с интоксикация от горелите газове. Те са преподаватели и студенти.

Това са - 61-годишен мъж, 33-годишен мъж, 57-годишен мъж, 57-годишна жена, трима 24-годишни мъже и 30-годишна жена, получила нервна криза.

Всички са приети в Спешното отделение в Бургас.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/26/2009 :  14:24:38  Show Profile  Reply with Quote
1 убит, 3 ранени при стрелба в университет в Унгария
26.11.2009, 15:10 news.bg


Един мъж е починал, а трима души са ранени при стрелба в университет в унгарския град Печ, съобщава местната информационна агенция MTI.

23-годишен студент по фармация е открил стрелба по време на лекция. Инцидентът е станал в биофизическия факултет на университета в северния град.

За момента се съобщава за 3 ранени, някои от които са в тежко състояние. Един от тях е с опасност за живота.

По последни данни стрелецът е задържан.

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/23/2010 :  12:46:55  Show Profile  Reply with Quote
Еничарите на българското образование
22.11.2010, 16:52
Евгени Колев

http://news.ibox.bg/news/id_1933864170

Магистралата се превърна в символ на управлението на Бойко Борисов. Магистралата се инспектира час по час, лентата се реже на всеки километър, премиер и министри се катерят самоотвержено по багери, размахват първокопни кирки и гордо рапортуват за свършеното от последната новинарска емисия насам.

А край тази магистрала българската наука и образование - като застаряващи, нелепо гримирани, проститутки - чакат някой загорял тираджия да затвори едното си око и им окаже нужното внимание...

Защото управляващите се отнесоха към интелектуалния елит и потенциал на нацията като еничари с родопско село.

Думите образование и наука се превърнаха в мръсни думи за Борисов, „Брад Пит с очилата" и специалиста по мумиите от НБУ. Хората на духа - във врагове на държавността, чиято едничка цел е да ощетят хазната (разбирай - магистралостроенето).

И ако здравната реформа е на път да затрие от лицето на страната пенсионерите - миналото на тази страна, то хирургическата намеса с ятаган в интелектуалната сфера е на път да обезглави нейното настояще и - което е по-лошо - нейното бъдеще...

Интелигенцията на България се оказа отново жертвеният агнец за икономическата криза и абсолютната управленска некадърност на правителството на малцинството.

Но да не би това да е случайно? И дали се случва само защото е криза и защото на ключови постове в държавата са неокомпетентни люде? Или защото винаги интелектуалците са били трън в задника на онези, които лелеят мечта да управляват покорно стадо с твърда ръка. А пък интелектуалният елит на нацията е люлката на всякоя опозиционност, на другомислие и другоговорене...

През 1907-а студентите освиркаха Фердинанд І и „ябанджията" затвори университета. 2010-а студентите освиркаха Цецка Цачева. Но тя няма нужда да се хаби - дуетът Дянков&Игнатов ще свърши работата.

Двайсет години у нас от университетските банки и аудитории тръгваха протестите, които сваляха бездарни правителства, променяха руслото на блатясалата политическа река. Студентите строяха барикади и изграждаха мостове. До тях стояха техните преподаватели. Те се учеха взаимно. Първите припомняха на учителите си младежкия плам, учеха ги на свободолюбие и вяра в по-доброто утре. Вторите - предаваха на своите ученици мъдростта на поколенията.

На властта - особено на едноличната и авторитарна такава, не и се нравят подобни работи. Защото знае се - всички революции се изнасят от гърбината и „вековната злоба на роба", но за да пламне искрата трябват учени глави...

Може би и затова у нас е на ход масова циганизация на населението. Не, не като етническа принадлежност (засега). Като манталитет, образование, култура. Опростачването, неграмотността, чалгата и битовизмът все повече завладяват пространството, насилствено освободено от духа на знанието, културата, ученето през целия живот.

Защото в своите розови сънища управляващите виждат нация от малограмотни простаци с мръсни потници и черно под ноктите, вторачени в паницата чорба, канчето ракия и къшея хляб, намиращи душевен уют във виещия поп фолк и поредното пошло порнографско реалити, гласуващи без да се замислят за Бащицата със здрава ръка, който поставя на мястото им оялите се, нищо не правещи и вечно искащи интелигентчета.

Тогава най-вероятно ще спре купуването и на гласове. Защото ще са купени мозъците. Доколкото ги има...

В България има пари за магистрали. Няма пари за образование. Няма пари за наука. В София се строи грандиозна спортна зала. Но в нея най-вероятно ще се състезават чужденци. Или ще пеят силиконово-руси фолкдиви. Защото в България пари и за детско-юношески спорт няма, защото в средните училища децата не спортуват.

Всъщност освен с магистралите Борисов ще остане в историята и с този градеж. За съжаление - само в местния фолклор. Защото едва ли се е замислял, че и днес светът говори за Александрийската библиотека, но едва ли някой си спомня, че в Александрия е имало спортна зала, където тамошният министър-председател е ритал футбол на малки вратички...

Лятос премиерът се отби за кратко до Рим та да постави поправената плоча в памет на св. св. Кирил и Методий в базиликата „Санта Мария Маджоре". Плочата имала зер правописна грешка. Хвала на такъв зорък коректорски взор у един министър-председател!

Но след това обаче, позволи на своте подопечни министри на финансите и образованието да направят така, че след време у нас да не остане и кьорав последовател на кирило-методиевото дело, а безкнижието да се превърне в национална черта на малцината застояли се по тези земи българи.

Българският народ има една издържала изпитанието на времето приказка: „Който не храни своя армия - храни чужда". Но той знае и друго - една войска, колкото и да е могъща, може да завладее само територия: полята, горите, планините, градовете, селата, крепостите дори. Тя е безсилна да подчини, да пороби територииите на духа. Петстотинте години турско ни го напомнят.

Но който не храни собствената си култура и образование, е обречен да се храни с огризките на чуждите. И постепенно да се обезличи, претопи и асимилира, да изчезне от културната карта на света и да запази присъствието си единствено като част от биоразнообразието на планетата...

Сигурно България до края на този управленски мандат ще има построени мечтаните магистрали. Но цената? Магистрали, постлани с дипломи на избягали висшисти, с дисертации на нереализирали се тук учени, с ненаписани академични трудове, неоткрити открития, неизобретени рационализации, неиздадени книги, ненарисувани картини, непоставени пиеси.

Магистрали, чието продължение ще бъде проектирано от чужденци, строено от чужденци, ползвано от чужденци. Защото българските специалисти ще строят своите пътища и ще градят живота на децата си на другия край на света. Защото май вицът за двата изхода през терминал 1 и терминал 2 остаря. Хората, посветили живота си на науката и образованието вече са готови и пеша през Калотина да си тръгнат...

На този народ вече веднъж му се е налагало да си търси княз зад граница. Както вървят нещата - ще му се наложи скоро да си търси грамотен, образован, ерудиран, начетен, опитен политически елит пак там.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/01/2011 :  12:10:18  Show Profile  Reply with Quote
Наркокартелите взеха на мушка учителите в Мексико
01.09.2011

http://news.ibox.bg/news/id_597955865

Една седмица след началото на учебната година в Мексико учителите отказаха да работят.

Повече от 140 основни училища в Акапулко са затворени заради заплахи от страна на мексиканските наркокартели, адресирани до учителите.

Просветните работници са изправени пред заплахи, изнудване и отвличания, а и не се чувстват сигурно на работните си места, което ги накара да напуснат училищата, уточняват местните медии.

Припомняме, повече от 20 000 души загинаха във войната с наркокартелите в Мексико през последните пет години. Миналата година бяха убити над 11 000 души, след което президентът Фелипе Калдерон мобилизира националната армия в борбата срещу мафията.
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 11/24/2011 :  17:46:13  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Страшните последствия от нескопосаните действия на отговорните фактори в българското образование:
http://play.novatv.bg/play/259448/ (до 14:20)
http://www.btv.bg/news/bulgaria/story/563004514-16godishen_prebit_jestoko_ot_drugo_momche_v_Sofia.html
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 12/10/2011 :  23:10:30  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Списък от 115 учени, починали при съмнителни обстоятелства през последните две десетилетия - общото между тях - опитвали са се да работят за обществото, а не за мафията/едрия капитал, или пък са работили за някаква нехуманна кауза и са се отказали:
http://majortrend.tv/4436/a-list-of-115-dead-scientists-assassinated/?mid=5459
Go to Top of Page
Page: of 4  Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05