http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 ПЛАГИАТСТВА В НАУКАТА И ИЗКУСТВОТО
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

Manoilov

Bulgaria
17 Posts

Posted - 12/10/2010 :  09:37:10  Show Profile  Reply with Quote
На сайта на ИРИОН е публикуван:

02.12.2010 г.
гл.ас. д-р инж. Пламен Маноилов,
Доклад до Ректора на РУ "Ангел Кънчев" относно:Престъпление против интелектуалната собственост


Становището на Ръководството на Русенския университет, от което ще се разбере отношението му към подобни случаи, ще изпратя, когато го получа. Постерът на поменатия проект се намира на адрес:
http://www.uni-ruse.bg/nis-new/?id=2379.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/18/2011 :  07:25:06  Show Profile  Reply with Quote
И военният министър на Германия плагиатствал
18.02.2011
http://news.ibox.bg/news/id_684152178


Германия е разтърсена от огромен скандал, подобен на този с фалшивата диплома на бившата шефка на ДФ "Земеделие" Калина Илиева - министър бе обвинен, че е преписал дипломата си.

Германските медии остро критикуват министъра на отбраната Карл-Теодор цу Гутенберг, който е обвинен в плагиатство при писането на докторската си дисертация, предаде АФП.

Скандалът избухна на страниците на левоцентристкия вестник "Зюддойче цайтунг". Преподавателят по право Андреас Фишер-Лескано заявява пред изданието, че в дисертацията на Гутенберг на няколко места има "дръзко плагиатство и измама". Редица печатни медии проведоха разследвания.

Седмичникът "Шпигел" например откри в дисертацията десетки страници, буквално преписани от други източници, без позоваване на тях.

Политологът Барбара Ценпфениг, автор на разпознатите от в. "Зюддойче цайтунг" изплагиатствани страници, поиска на министъра да му бъде отнета докторската титла.

"Изумена съм , че някой може да направи нещо толкова фрапиращо", заяви тя.

"Упрекът, че докторската ми дисертация е плагиатство е неразбираем", каза в отговор министърът и изяви готовност "да се провери дали над 1200-те бележки под линия и 475 страници с бележки са били правилно поставени на нужните места".

"Карл-Теодор цу Гутенберг може да влезе в университетската история като първокласен фалшификатор. За един министър, и то суперзвездата на правителството, е жалко да бъде изобличен като шмекер", коментира в. "Меркише алгемайне".

В. "Файненшъл таймс дойчланд", който не може да бъде заподозрян в ляв уклон, излиза със заглавие "Барон фон Копипейст" и към всяка дума прилага бележка под линия - нещо, което е пропуснал да направи министърът аристократ в дисертацията, с която стана доктор по право на Байройтския университет в Бавария през 2007 г.

Според канцлера Ангела Меркел "министърът на отбраната и Байройтският университет ще изяснят въпроса".

"Моята дисертация по физика бе огледана от различни гледни точки, разгледана под лупа, представена на експерти, това е нещо, което трябва да се приеме", коментира Меркел.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/19/2011 :  19:59:50  Show Profile  Reply with Quote
Министър се отказа от докторска степен
автор: Труд
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=787531

БЕРЛИН - Германският министър на отбраната Карл-Теодор цу Гутенберг временно се отказа от научната степен доктор след отправените му обвинения в плагиатство, които той отрича, съобщи АФП.

“Временно ще се откажа от научната степен, подчертавам временно, докато бъдат готови резултатите от анализа на университета в Байройт (Бавария) на докторската ми дисертация по право от 2006 г.”, съобщи той пред журналисти. В сряда в. “Зюддойче цайтунг” писа, че Цу Гутенберг преписал чужди мисли в докторската си дисертация, без да впише имената на авторите в библиографията. Твърди се, че цялото въведение на труда на 39-годишния министър било преписано от статия на политолог.

Канцлерката Ангела Меркел засега не е взела отношение по случая, но от офиса й заявиха, че следи развитието му.

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/01/2011 :  12:12:18  Show Profile  Reply with Quote
Скандална дисертация "уволни" германски министър
01.03.2011
© ЕРА/БГНЕС
http://news.ibox.bg/news/id_1774801932


Министърът на отбраната на Германия Карл-Теодор цу Гутенберг подаде оставка, връчвайки я на канцлера Ангела Меркел, съобщава БиБиСи.

В 11.15 часа местно време той даде пресконференция, на която заяви: „Това е един от най-болезнените дни в живота ми" и допълни: „Аз винаги съм готов да се боря, но сега достигнах предела на своите сили."

Карл-Теодор цу Гутенберг напусна кабинета заради скандала, избухнал след като бе обвинен в плагиатство в докторската си дисертация.

Дисертацията е на тема "Конституция и конституционен договор. Етапи на развитието на конституцията в САЩ и ЕС". В написването й обаче, според обвиненията, министърът е ползвал чужди речи и монографии, че дори и части от вестникарски статии, без да ги упомене в библиографията.

"Университетът в Байройт отне от Карл-Теодор цу Гутенберг докторската му степен", съобщи преди време ректорът на учебното заведение Рьодигер Борман, подчертавайки че дисертацията на Гутенберг не е счетена за научно издържана, но се въздържа да я нарече плагиатство.

Самият Карл-Теодор цу Гутенберг се отказа от докторската си степен, без да дочака експертизата на защитената през 2007 г. от него дисертация, която наскоро бе обявена за плагиатство.

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/02/2011 :  08:07:06  Show Profile  Reply with Quote
Още един случай свързан с плагиатство сред политическите лидери

Проверяват преписал ли е Сейф ал Ислам дисертацията си
02 март 2011

http://olddnes.dir.bg/news/libia-muamar-kadafi-seyf-al-islam-8110519

Лондонският икономически университет (London School of Economics - LSE) проверява твърденията, че докторската дисертация на сина на либийския лидер Муамар Кадафи, Сейф ал Ислам, е плод на плагиатство.

"Висшето учебно заведение гледа много сериозно на всякакви твърдения за плагиатство и проверява случая в съответствие с изискванията си", се казва в разпространено съобщение на висшето училище, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Сейф ал Ислам е учил в него между 2003 и 2008 г. и е завършил с магистратура и докторат. Според британски медии обаче той бил наел друг да му напише доктората и преписал една част от дисертацията си. Дисертацията е на тема "Ролята на гражданското общество в демократизацията на международните институции", посочва Франс прес. Тя разглежда приноса на неправителствените организации за демократизацията на международни институции като Световната търговска организация.

На Лондонския икономически университет му се наложи да се защитава от критиките за връзки с либийския лидер Муамар Кадафи, след като се разкри, че Международният фонд за благотворителност и Фондацията за развитие, носещи името на Кадафи, обещали през 2009 г. да направят дарение за университета на стойност 1,5 милиона британски лири (1,8 милиона евро).

Късно вчера общото събрание на ООН единодушно суспендира членството на Либия в Съвета на ООН за човешките права заради репресиите на режима на Муамар Кадафи срещу протестиращите, предадоха световните агенции.
Либия не е изключена окончателно от Съвета на ООН за човешките права, но участието й в него се прекратява, докато Общото събрание реши дали да възобнови пълноправното й членство. Проектът за резолюцията бе внесен от арабските и африканските страни, посочва Асошиейтед прес.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/02/2011 :  08:13:35  Show Profile  Reply with Quote
Много интересен коментар към темата във форума на dir.bg. Присъствала съм на презентация на програмна система, която може да сравнява цели конференции, за да прецени, доколко се показват нови резултати и доколко се меля едно и също. Така че, скоро плагиатите ще са лесно разпознаваеми от всеки.

pеплика ! Аврора ( нерегистриран )
02.03.2011 08:42

Американските университети имат една перфектна система за проверка на плагиатство, която си работи още веднага след предаване на всяка писмена работа - от най-кратките рефератчета през триместъра, през курсовите работи и дипломните тези - всеки осем поредни думи, съвпадащи с някакъв вече публикуван текст, се смятат за плагиат, ако не са обозначени като цитат под черта. Просто и лесно. Имат си база данни и програми, които сравняват. Студентските работи не се оценяват преди тази проверка. Щото ако се връщат назад и проверяват... още всяка дисертация, след като вече героят си е изконсумирал резултатите от преписването - каква полза?! А ако у нас се провери нещо, какви ли чудеса ще изскочат?! Дали ще остане и един доктор или магистър, или ще трябва просто да се затворят печатниците за дипломи от последните години ...
Go to Top of Page

Philip_Petrov

Bulgaria
69 Posts

Posted - 03/03/2011 :  22:27:49  Show Profile  Visit Philip_Petrov's Homepage  Reply with Quote
Какво ли няма да направи европоидната цивилизация, за да не показва глупостта си в опитите за доказване от нуждата от "несубективна оценка". Системи, които следят за преписване? Чудесно! А хилядолетната традиция, която и ние я имаме още от килийните училища - да седне до теб човекът и да си поговориш очи в очи и да видиш какво знае? О НЕ - АНАТЕМА! Това било субективно - ужас.

Знаете ли - аз нямам абсолютно нищо против един мой студент да препише своята курсова задача/работа. Всъщност това е нещо нормално - той все още учи, а не е учен! Той черпи чужд опит тъй или иначе - от мен, от учебниците, от интернет, от приятели и познати. Естествено, че ще преписва. МЕН МЕ ИНТЕРЕСУВА ДА ЗНАЕ! Курсовата му работа/задача е формален инструмент за добиване на знание. Нека я е преписал - не очаквам да открива топлата вода. Ако знае преписаното в детайли - тогава не виждам защо да не си е заслужил отличната оценка. Целта е изпълнена. Моята допълнителна задача е да го науча да си признава, т.е. да цитира. И това трябва да стане още от първи клас нататък. Но не, нашата система е наопаки - тя наказва преписването. До правилата за цитиране въобще не се достига.

Плагиатството е проблем тогава, когато става въпрос за нужда от доказване на авторски труд. И то е проблем именно защото ние наказваме своите ученици и студенти за това, че "преписват". Те са свикнали да се срамуват да поставят цитати. Още от малки се опитват да представят чужди неща за свои. И това рано или късно се пренася и в бъдещата им научна кариера. Ето ви пряк резултат от т.нар. "системи срещу преписване", които аз спокойно ще наричам "системи за производство на глупост".

Целта на студентите е да се научат как да "прецакват" системите, т.е. да "заобикалят" защитата. Не за друго, а защото тъй или иначе преподавателите оценяват отлично добре преписани чужди трудове, а скромното лично творчество бива осмивано и осакатявано - да, то студенстското есе изглежда смешно на фона на преписаната статия от проф. д-р. еди кой си, доказан учен в областта. И преподавателят няма как да не пише отличен на преписаното, а другото да не го накаже - и двете "системата за производство на глупост" ги е одобрила, а неговата оценка НЕ можело да е субективна. Ако той оцени по-слабата работа (студентското творчество) повече от преписаната (професорската) това всъщност ще бъде реален скандал в тази система.

А от другата страна целта на преподавателите е да правят все по-хитри и по-хитри системи, които все по-трудно да бъдат заобикаляни. Не за друго, а защото системата им е забранила да си вършат адекватно работата и физически да дърпат ушите на студентите, които нищо не знаят - това не било "европейско".

А реалните цели на образователната система какви бяха? Да даде на студентите знания или да създава технологична бюрокрация произвеждаща все по-добри и по-добри преписвачи, които не са прочели и въобще не са осъзнали преписаното?

Edited by - Philip_Petrov on 03/03/2011 23:10:36
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/01/2011 :  14:29:28  Show Profile  Reply with Quote
И щерката на Щойбер плагиатства
автор(и): Ваня Енчева, Берлин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=839980

БЕРЛИН - Втори скандал с плагиатство гръмна в Германия в рамките само на месец.

Сега на прицел е дъщеря на видния баварски политик и доскоро премиер в Мюнхен Едмунд Щойбер.

На 3 март министърът на отбраната на страната Карл-Теодор цу Гутенберг сдаде властта, след като бе доказано, че голяма част от докторската му работа е била преписана.

Според разкритие на интернет портала VroniPlag 47 страници от докторския труд “Правно регулиране в сферата на мобилните комуникации” на дъщерята на Щойбер - Вероника Зас, били преписани от вестникарски публикации, прессъобщения на специализирани фирми и от електронната енциклопедия “Уикипедия”.

Нито един от източниците не бил изрично упоменат в работата на Вероника, каквато е задължителната практика.

Дъщерята на Щойбер, която носи фамилията на съпруга си Зас, е известна адвокатка в Мюнхен. Тя е защитила докторат през декември 2008 година в реномирания университет в Констанц, в съседната на Бавария федерална провинция Баден-Вюртемберг.

На запитване от мюнхенския в. “Абендцайтунг” от висшето училище вчера потвърдили, че в момента се извършва експертиза на докторска работа.

Спазвайки закона за защита на личните данни от университета отказали да дадат сведения относно лицето, за което има съмнения за плагиатство.

Самата Вероника Зас се оказала неоткриваема за коментар по темата. Засега и баща й Едмунд Щойбер не е излязъл с коментар по разкритията.
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 04/02/2011 :  18:04:53  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Голям скандал!
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/06/2011 :  19:50:46  Show Profile  Reply with Quote
Германски ВУЗ потвърди, че бивш министър е изплагиатствал докторския си труд
6 Май 2011

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=179176

От университета в Байройт потвърдиха, че бившият министър на отбраната на Германия Карл-Теодор цу Гутенберг умишлено е изплагиатствал докторския си труд. Обвиненията принудиха цу Гутенберг да подаде оставка през март, предаде Франс прес.

39-годишният Карл-Теодор цу Гутенберг беше най-популярният министър в кабинета на Ангела Меркел. Той призна, че е допуснал „сериозни грешки” в докторската си дисертация през 2006 година.

Цу Гутенберг поиска университет да отнеме докторската му степен, но отрече да е мамил.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/12/2011 :  08:10:54  Show Profile  Reply with Quote
Оставка в ЕП заради плагиатство
12.05.2011, 04:54
http://news.ibox.bg/news/id_2012206040

Заместник - председателят на Европейският парламент Силвана Кох-Мерин подаде оставка заради обвинения в плагиатство, предаде BBC.

Тя се оттегля не само от този, но и от всичките си политически постове, допълва агенцията.

Обвиненията са, че е откраднала чужд труд, който е представила като своя дисертация в Хайделбергския университет.

Университетските власти са започнали проверка.

Кох-Мерин не коментира обвиненията. Единствено обясни оставката си с желанието скандалът около името й да не очерня репутациятана поартията й и ЕП.

Агенцията припомня, че това не е първата германка на висок пост, която напоследък е обвинена в плагиатство.

Карл-Теодор цу Гутенберг подаде оставка на 1-ви март от поста министър на отбраната на Германия заради скандал с докторска дисертация, която през 2007 година защити отлично.



Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 08/26/2011 :  08:56:06  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Химнът на управляващата партия:
http://www.youtube.com/watch?v=3BQx95ti5K4
и оригиналът, от който е свита:
http://www.youtube.com/watch?v=bs5bnVoZK4Q
Доколкото знам (поправете ме ако греша), това не е оригинална нацистка песен, а е писана специално за филма "Кабаре", но по един блестящ начин авторите са уловили същността на фашизма; нашият Премиер, с неговото съзнание за богопомазаност, с нееднократно изразяваната готовност да даде всичко за "началника там горе", с безрезервната подкрепа за агресивната международна политика на големите империалистически сили, със заиграването с хорската простотия, с подчиняването на обществения интерес на интересите на транснационалните корпорации и, не на последно място, с превръщането на качественото образование в привилегия на богатите, си е един фашизоиден ръководител - и е нормално партията му да e възприела фашистката естетика.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 08/26/2011 :  09:14:13  Show Profile  Reply with Quote
Химнът на ГЕРБ не беше ли "Батальонът се строява"? На фона на Фидосова, която тича да заеме мястото си в строя?
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/12/2012 :  08:16:17  Show Profile  Reply with Quote
Унгарският президент преписал дисертацията си от българин
http://www.segabg.com/article.php?id=584740

Над 80% от докторската дисертация на унгарския президент Пал Шмит от 1992 г. за съвременните олимпийски игри е копирана от сходен труд, публикуван през 1987 г. от българин, гръмна унгарско списание, цитирано от Асошиейтед прес.

Шмит - двукратен олимпийски шампион по фехтовка - е член на Международния олимпийски комитет (МОК) от 1983 г. Списанието го обвинява, че е плагиатствал труда на своя български колега в МОК Николай Георгиев, който починал през 2005 г.

Президентската канцелария категорично отрече твърденията, изложени в седмичника HGV. Шмит е познавал лично Георгиев. Основните източници в дисертациите и на двамата включват протоколите от срещите на МОК и неговия изпълнителен комитет, както и анализи на документи от олимпийските игри, посочиха от президентската канцелария.

На интернет сайта си списание HGV посочва, че части от дисертацията на Шмит, озаглавена "Анализ на програмата на съвременните олимпийски игри", съвпадат почти дословно с изследване, написано на френски език от Николай Георгиев - български спортен изследовател, който през 1987 г. бил дипломат в Лозана, отбелязва Ройтерс.

Списанието, което цитира подробно двата документа, подчертава, че Шмит е споменал изследването на българина в библиографията към труда си, но никъде не е приложил бележки под линия, които да указват кои части цитира. Според седмичника 180 от общо 215-те страници на дисертацията на унгарския президент са преписани от Георгиев.

69-годишният Шмит - бивш заместник-председател на управляващата партия ФИДЕС - е президент от 2010 г., след като беше избран от парламентарното мнозинство на ФИДЕС, чийто лидер е премиерът Виктор Орбан.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/30/2012 :  09:07:13  Show Profile  Reply with Quote
Унгарският президент бе лишен от докторската си титла, преписал дисертацията си от българин
30 март 2012

http://dnes.dir.bg/news/plagiatstvo-ungaria-disertatzia-pal-shmit-10853014?nt=4

Докторантският съвет на университета Земелвайс отне днес докторското звание на унгарския президент Пал Шмит, дни след като университетът установи, че докторската му дисертация от 1992 г. е преписана, главно от труд на български експерт.
Тридесет и трима членове на съвета гласуваха Шмит да бъде лишен от докторската титла, предаде ДПА, цитирана от БТА. Четирима се обявиха против.

Гласуването стана два дни, след като разследваща комисия на университета констатира, че голям част от дисертацията на президента - бивш олимпийски шампион по фехтовка и член на МОК - е буквално преписана от трудове на други автори и най-вече на българския спортен специалист и дипломат Николай Георгиев.
"Докторатът се основава на буквален превод в значителни и необичайни размери, което е трябвало да бъде установено от членовете на тогавашния научен съвет", констатираха експертите.

Комисията същевременно сне отговорността от Шмит по случая, отбелязвайки, че несъществуващият вече Университет за физическо възпитание изобщо не е трябвало да приема подобна дисертация.

Шмит е споменал изследването на българина в библиографията към труда си, но никъде не е приложил бележки под линия, които да указват кои части цитира.

Унгарският президент пътува за родината от дипломатическо посещение в Азия. Преди дни той каза, че няма да подаде оставка като президент заради скандала с плагиатство.

През 1987 Николай Георгиев е съставил научен труд на тема "Анализ на олимпийската програма", публикуван на френски. Шмит е използвал именно френското издание едно към едно, без да цитира Георгиев.
Николай Георгиев е бил спортен изследовател, през 1987 г. дипломат в Лозана. Българинът вече е покойник и няма как да коментира скандала.
Още при избухването на скандала унгарският президент отхвърли обвиненията. Шмит е познавал лично Георгиев и двамата са си сътрудничели по време на неговите изследвания.
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05