http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 ИРИОН подкрепя Калин МАНОЛОВ за шеф на БНР
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/10/2007 :  20:43:25  Show Profile  Reply with Quote
Преди избора на нов директор
БНР в стачна готовност, от ефира се лее “Let it be”

Диян Нейков
10 Май 2007
www.mediapool.bg

Ден преди Съветът за електронни медии (СЕМ) да избере нов генерален директор на Българското национално радио (БНР), журналистите от програма “Хоризонт” дадоха символичен знак, че са в стачна готовност. Причина за това са упоритите твърдения, че наследникът на сегашния шеф Поля Станчева е предрешен и ще бъде удобен на властта и статуквото човек.

В четвъртък в най-слушаното време на три пъти от ефира на държавната медия звуча песента “Let it be” - символ на протестите от 2001 г., когато регулаторът посочи Иван Бориславов за ръководител на БНР. Слушателите, а и вероятно членовете на регулатора, чуха хита на легендарните The Beatles в сутрешния блок на “Хоризонт”, след обедните новини и преди началото на вечерната новинарска емисия. Същата песен бе традиционен символ на протестите в БНТ в началото на 1990-те, а също така и по време на януарските събития, довели до свалянето на кабинета “Виденов”.

Във вторник, когато започна СЕМ започна изслушването на осемте кандидати, упорито се твърдеше, че главните претенденти за поста са Валери Тодоров и Чавдар Стефанов. Докато Стефанов, настоящият кореспондент на радиото в Москва, има подкрепата на редколегията, то за бившия пратеник на БНР и БНТ в руската столица Тодоров се смята, че бил олицетворение на статукво. Кандидатурата му е подкрепяна и от отиващата си Поля Станчева, и от синдиката в радиото, който е считан за казионен.

Твърди се, че членове на СЕМ чрез телефонни разговори с някои от журналистите опитвали да проучат има ли нагласи за протести от страна на колегите им, ако Тодоров бъде избран за генерален директор. Част от журналистите, които се опитват да отстояват независимостта на медията, въпреки пряката й зависимост от властта чрез бюджетната субсидия и назначаването на директор от СЕМ, са притеснени за бъдещето на БНР.

Протестната готовност в БНР явно не е останала незабелязана, след като в четвъртък, след третото пускане на “Let it be”, Поля Станчева е извикала Петър Галев, директор на “Хоризонт” и Красимир Луканов, главен редактор на “Публицистични и актуални предавания”, и им казала, че ефирът на БНР не бива да се ползва за “лични” цели.

Галев и Луканов са сред кандидатите за директорския пост, подкрепени от редколегията на “Хоризонт”.

Станчева е издала заповед, в която предупреждава директорите на осемте програми на БНР да вземат всички необходими мерки ефирът на радиото “да не се използва за оказване на натиск върху общественото мнение и СЕМ при избора на генерален директор на БНР”.

Освен това Станчева е поискала списъка с имената на водещите на новини и предавания, както и темите и събеседниците в петъчния ден. Досега подобно нещо не се е случвало, твърдят журналисти от БНР.

Ходът на радиожурналистите с “Let it be” има големи шансове да успее, тъй като десет дни преди изборите правителството едва ли ще поеме риска да си отвори още един фронт, като допусне евентуални протести и в държавното радио.

Развръзката обаче не е ясна, след като в четвъртък стана известно, че СЕМ е решил да отложи гласуването за по-късен час. Според предварителната информация изборът за шеф на БНР трябваше да започне в 10 сутринта. Съмненията са, че така СЕМ се опитва да предотврати евентуални “ексцесии” като четене на протестни декларации в ефира на БНР в по-ранните часове на деня, ако журналистите в “Хоризонт” не се съгласят с новоизбрания директор.

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/11/2007 :  12:12:00  Show Profile  Reply with Quote
Някъде пишеше, че лицето се казва ВалериЙ, а не Валери, както го прекръстват за благозвучие ли, за що ли? ИРИОН изчаква официалните становища за да коментира отношението на СЕМ към подкрепения от нас кандидат Калин Манолов. ГМ

Валери Тодоров е избран за директор на БНР
11 Май 2007
www.mediapool.bg

Съветът за електронни медии (СЕМ) избра Валери Тодоров за генерален директор на БНР. Бившият кореспондент на БНР и БНТ в Москва бе предпочетен пред останалите седем кандидати, трима от които бяха подкрепени от редколегията на програма “Хоризонт”.

Валери Тодоров е избран с пет гласа "за" от общо гласувалите 9 членове на СЕМ.

Тодоров работи в БНР повече от 20 години, известен е като специалист по Русия и ОНД. Завеждал е кореспондентския пункт на националното радио в Москва. През 1998 г. за кратко е директор на “Хоризонт”, но е уволнен от тогавашния нов шеф на радиото Александър Велев, който беше кандидат за същия пост и в настоящия конкурс. След това Тодоров заминава отново за Москва, но този път като кореспондент на държавната телевизия. Там регистрира и фондация “Медиа-партнер” и издава в. “Български вести”.

Миналата година БНТ изпрати нов кореспондент в Москва след проведен конкурс и Тодоров се завърна в България и бе назначен за ръководител на “Радиоразпръскване” и и.д. директор на РРС – Благоевград.

Ето www.vsekiden.com ползва правилния правопис и потвърждава горната ми забележка!

БНР с нов директор
Валерий Тодоров спечели с мнозинство

11-05-2007

Валерий Тодоров, един от осемте кандидати за генерален директор на Българското национално радио, бе избран от Съвета за електронни медии да оглави медията (СЕМ). За него гласуваха петима от членовете на СЕМ от общо осем, участвали в днешното заседание (Мая Вапцарова, също член на съвета, е в болница и не присъства на заседанието). По един глас получиха Чавдар Стефанов, Петър Галев и Александър Велев. Гласуването е било тайно, с интегрална бюлетина, в която по азбучен ред на малките имена, са били подредени осемте кандидати. “Чувствам се като генерал на една достойна армия от професионалисти”, посочи председателят на СЕМ Мария Стефанова след избора на Тодоров.

Събеседванията с кандидатите за поста генерален директор на БНР се проведоха на 8 и 9 май.
При представянето на концепцията си на 8 май Тодоров заяви: Българското национално радио е решаващ фактор из останалите медии в страната. В своята концепция Тодоров наблегна върху популяризиране на златния фонд на БНР, създаването на трета радио мрежа, ориентирана към различните региони, засилване на мултимедийността на Националното радио, както и повишаване на УКВ – обхвата. В стратегията на Тодоров едно от централните места заема създаването на регионални радиостанции във Видин и Плевен, а на по-късен етап в Бургас и Кърджали. Според Тодоров трябва да се стимулират обученията и преквалификацията на кадрите като основен приоритет в работата на БНР. Той обясни, че за по-добра дейност на програма “Хоризонт” са необходими кореспонденти от страната и чужбина, както и увеличаване на дела на отразяваните международни събития. Тодоров изтъкна необходимостта от смяна на формата на предаването “Неделя 150” с цел търсене на нови изразни средства.

Според кандидата програма “Христо Ботев” “трябва да “слезе” от ефира и да “влезе” в малкия град”. “Христо Ботев”, според кандидата, трябва да бъде преобразувано в семейно радио, което да говори повече за традициите, отношението в семейството, възпитанието на децата, отношенията мъж-жена и други. Освен това регионалните програми трябва да преминат на 24-часово излъчване и новините от регионалните центрове да бъдат интегрирани в цялостната информационна схема на БНР. В стратегията на кандидата заляга и нова рекламна стратегия, предвиждаща създаването на рекламно – издателска къща към БНР. Цифровизацията заема също основна част от предложенията на Валерий Тодоров.

Валерий Тодоров работи в БНР повече от 20 години. Бил е международен редактор, специалист по Русия и ОНД. Търсен коментатор в електронни и печатни медии. В началото на 90-те е завеждащ кореспондентския пункт на БНР в Москва. През 1998 г. за кратко е директор на Хоризонт.

Edited by - moderator on 05/11/2007 14:39:07
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 06/04/2007 :  10:29:59  Show Profile  Reply with Quote
Страшни неща стават!!!

Въоръжени нападатели отвлякоха директора на Македонска радио и телевизия
4 Юни 2007 | 10:42
www.express.bg

Неизвестни въоръжени лица отвлякоха заместник изпълнителния директор на Македонската радио и телевизия, като са поискали той да подпише оставката си, съобщи македонското МВР.
Заместник-изпълнителният директор на Македонската радио и телевизия Назив Буши пътувал със служебната кола към Охрид, когато на пункта за плащане на пътна такса “Тетово” е бил пресрещнат от въоръжена група лица, които го отвлекли в Кондово. Петимата въоръжени са били в Мерцедес без регистрационни номера. Там той пет часа е бил психически малтретиран да подпише оставката си, но след като отказал да направи това, бил освободен. Освен Буши заедно с него е бил отвлечен и шофьорът на автомобила, с който е пътувал той, както и двамата журналисти, пътували с него. Буши е бивш взводен командир от македонската армия, като по време на конфликта от 2001 г. премина в редиците на АНО. През 2004 г. беше избран за заместник-директор на Македонската радио и телевизия от квотата на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ). Преди три дни той беше преизбран на този пост, предаде БГНЕС.


Edited by - moderator on 06/04/2007 10:31:26
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/02/2009 :  12:13:16  Show Profile  Reply with Quote
Какво става със свободата на словото в България? Без свобода на словото може ли да има друга свобода, конкурентност, гражданска позиция, гражданско общество? Почти не остана кой да задава тези въпроси публично... А това е признак за нещо друго, а безхаберието не помага на никой. Събудете се и мислете! Ето само два примера, които илюстрират остротата на проблема:

Наскоро журналистът в немилост Калин Манолов ни информира по повод на една своя нова статия:
http://kalin-manolov.blog.co.uk/

КЪДЕ Е ДЖОН ГОЛТ? by manolov @ Wednesday, 30. Sep, 2009 – 08:37:18
Този текст трябваше да излезе днес във в. "Седем". Първо им се стори твърде дълъг, после твърде политически. Публикувам го на блога си - тиражите ни са сравними...



В тази връзка е интересен и коментарът на Иво Инджев:

Репортери без надница

Дата: 26-09-2009 17:09
Иво Инджев
www.ivo.bg

Носи се слух, че в България има свобода на словото. Този път няма да го разпространявам, че да не ме погнат и от последното ми журналистическо убежище- като нищо някой мастит бизнесмен ще си купи интернет и край с моето неетично поведение.

Обаче има и други слухове. Не мога да устоя на изкушението да не ги разпространя. Стават все по-упорити.

Говори се, че свободните журналисти ставали все повече. Прогрес! В смисъл, че освобождават журналисти на тумби и те отиват на т.н. борса на труда. Което означава – никъде. Защото борса на труда за журналисти у нас няма.

Има търг за роби с журналистически опит- предимно горчив. Особеното му е, че роботърговците не наддават за най-мускулестите, а търсят по-хилавички, готови на всичко и на всякаква цена. Преглеждат ум устата, за да се уверят, че могат да си я държат затворена. Гледат не за здрави зъби, а точно обратното – дали нямат. Ако нямат, стават. Колкото по-малко, толкова по добре.

Ако тези слухове са верни, призовавам робите да се замислят. То бива, бива свобода, ама чак пък толкова- не ви ли писна? Къде ли е границата на репортерите („Репортери без граница” казват, че у нас тя е смъкната под санитарния минимум за една демокрация).

У нас на „репортерите” просто им взимат надницата и те стават репортери без надница. И което е най-удивителното, това не тревожи никого, освен тях и техните близки.

Май слуховете за свободата на словото ще се окажат лъжливи. Добре, че не ги разпространих!
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05