http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 new topic: psihi4eski tormoz na rabotnoto miasto
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 03/05/2007 :  21:46:05  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Пропуснах да поздравя Васко за хубавото съобщение, когато то излезе. Правя го сега!

И искам да попитам какво стана с Емили. Не се е обаждала напоследък. Дали има някакви развития, дали не иска да сподели още нещо по случая?
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/13/2007 :  07:09:36  Show Profile  Reply with Quote
Емили, казваш че търсиш материали за психически тормоз на работното място. Ето ти един типичен случай на морален тормоз. Намерих го на блога на проф. Лазаров по указания от един постинг на проф. Канев.
Става дума за дисциплинарно наказание на проф. Димо Узунов от БАН защото разпространил по е-мейла сред свои колеги статията на ст.н.с II ст. д-р Зойка Гарелкова за Олигархията в науката - имаме я в топика Кадри в науката, а друг Материал от Зойка имаме на заглавната страница в Раздела СТАТИИ, можеш да видиш, за какво става дума.
Пoгледни само при какви условия се работи наука!!!

Ето и постинга на проф. Димо Узунов, който можеш да ползваш за твоите анализи на психическия тормоз на работното място:


Днес получих следното писмо от д-р Димо И. Узунов, професор и ръководител на лаборатория в Инститита по физика на твърдото тяло на БАН.
Към писмото е приложено копие от ”Покана”, изискваща да даде писмени обяснения за извършено от него ”уронване на доброто име на БАН и нейния председател чрез разпространяване на ЧУЖДИ (курсива мой) електронни материали по мрежата на ИФТТ”.
Да прочетем първо писмото, а коментарите после:



BULGARIAN ACADEMY OF SCIENCES

G. NADJAKOV INSTITUTE OF SOLID STATE PHYSICS

blvd. Tsarigradsko Chaussee, 72, BG--1784 Sofia, Bulgaria;

Fax: +359-2-9753632.

-----------------------------------------------------------------------------------

Professor Dimo I. Uzunov, Dr. Sc., Head of CPCM Laboratory,

Tel. + 359-2-7144 738; Email: uzun@...

http://www.issp.bas.bg /~Depts/~Collective Phenomena/~etc.

-------------------------------------------------------------

11.01.2006, София.

Драги Проф. Лазаров,

Обсъждате възможности за отстраняване болест(и) на нашата наука, но вероятно не сте съвсем наясно с отчайващата степен на карцинома. Пращам ви интересен материал, който бихте могли да окачите във Вашия сайт, ако го намерите полезен и осветляващ.

Преди два дни, бях повикан в Личен Състав на ИФТТ-БАН и ми беше връчена ``покана`` по КТ (Кодекса на труда) [поканата е сканирана и приложена в 2 стр. към настоящето]. Случаят е изненадващ за мен, защото не е придружен от никакви предварителни информации, обсъждания, разговори. Просто ``гръм от ясно небе.`` (То един ``гръм``, ``ма нейсе``.)

Напомням, че покана по КТ означава част от процедура необходима да се премине, за да получи един служител дисциплинарно наказание (забележка, предупреждение за уволнение или уволнение). По тази покана за писмено обяснение, аз следва да обясня защо съм разпространил по вътрешно-институтската е-мрежа материал от Вашия сайт, с което съм бил уронил ``доброто име на БАН и нейния Председател`` (???). (Да посоча, че след септември 2005, само веднъж съм разпространявал в същата мрежа файл, писан не от мен и това е Ваш файл. Второ, същата мрежа често се ползува от сътрудници на Института за пращане на вътрешни циркуляри, като се ползува адреса members@..., вместо да се пишат всеки път множество е-пощенски адреси на учените от ИФТТ. Ако Научният съвет е взел наскоро решение адресът ``мембърс`` да се ползува само директора, за което аз не съм информиран, а често пращам циркуляри на ``мембърс``, то това не променя нещата по същество, защото всеки друг може с малко повече труд за писане на 50-100 адреса, пак да състави циркуляр, на който има право по закон и по смисъла на съществуване на е-мрежата). Дали такова решение на НС на ИФТТ, ако го има, важи на територията на България или е нищожно в правен смисъл ? Вярно е последното, защото такова локално решение противоречи на общодържавни нормативни документи.

Сега виждате, че в ИФТТ-БАН, академичната и чисто гражданска свобода (конституционна и законова) за получаване и разпространяване на некласифицирана информация се забранява НЕЗАКОННО (``без закон за защита на държавата``) до степен от заплаха за дисциплинарно наказание на Професор [тези дни още неосъществена, поради все още ``водещото се разследване`` (чисто процедурно се чака мой отговор по поканата, за да бъда наказан веднага след това: след дни)].

Проекто-формулировката ``тежко трудово нарушение``, в което съм обвинен заради горното, внушава и идеята на съставителя на Поканата за тежко наказание – второто или третото от гореизброените, т.е. уволнението става твърде вероятно, поне като начална идея, а кой би попречил за се прокара последната в силно дирижиран Научен съвет ? Справедливостта ? Законността ? Едва ли.

Защо ще съм наказан, т.е. уволнен, поне по идея ? Защото се ползвам ог законните ми права на получаване и разпространяване на некласифицирана информация. Дори аз не съм давал мнение, не съм участвувал в подписка, не съм препращал материала с гореща моя подкрепа, а съм писал към съответната електронна препратка в приложение, ``вижте нещо интересно. Д.И.У.``, т. е. не съм давал лично мнение.

Смешното тук е, че съответният файл преди това е достигнал дни преди това до поне десет учени на ИФТТ чрез пряката им връзка с Васшия сайт, както и до стотици учени от БАН, а не чрез мен. Т.е. аз не съм произвел новина.

Тук дори не се атакува правото на един Професор на лично мнение, а просто последният се третира като роб (не феодално, а робовладелско общество), нямащ право да научи и пренесе информация, която не е ``за служебно ползване`` (на Робовладелеца).

Нали Вашия сайт е открит и несекретен ? Или ще ми обясните, че публикувате класифицирана информация ?

Продължавайки за момент тези реторични въпроси въм Вас, бихте ли ми казали, кой от материалите от Вашия сайт ``уронва престижа на БАН`` и Председателя й. Това е важно за Вас, защото не се очудвайте, ако получите утре отнякъде призовка, пардон, пред-призовка, ``демек`` Покана. Според мен, Вашият сайт е академично-консервативен и насочен към защита на класическата представа за академизъм, за което БАН-ЦУ следва да Ви благодари. Затова и аз го харесах донякъде и писах на два пъти мои скромни и кратки коментари.

Още ! Някои директори и някои академици в БАН (далеч не всички) много биха се очудили, ако бъдат осветлени, че се държат като служител(о)-началници в провинция на древен Египет, а не в 21 век, защото именно този провинциално-диктаторски манталитет е естественото им агрегатно състояние.

А вие ми говорите във Вашия сайт за висш пилотаж. А какво ще кажете за Енвер ходжа, Пиночет, ..., и сие в академични тоги. Знаете ли, аз започвам да ``уважавам`` споменатите диктатори. Те, доколкото зная, не са се промъквали през иглени уши да се сдобиват със звание академик в собствените им страни (разбира се, в други академии, недотам блестящи като БАН).

Гледайте да не пострада и друг от ИФТТ-БАН, то май аномални явления в тази насока в други части на БАН засега нЕма.

Бих бил любопитен да науча за мнението Ви, както и това на участници във Вашия сайт. Дано ви ``стиска.``

За тези, достойно представящи страната в чужбина ще отбележа. Отдалече лесно се вдига пушилка, да видя ``батковци`` що за юнаци ще сте, ако сте тук.

Накрая, Проф. Лазаров, нека Ви кажа, от 29 години научен стаж, девет съм работил по пакана в 13 държави, но най-вече в 4-5 луксозни. Ако информационият и технологичен напредък и демократичното право на получаване чрез модерни средства на информация и разпространяването й в напреднали страни води до прогрес и съвременен начин на академичен живот, то същите достижения на човечеството в ИФТТ водят до уволнения. Де да не бях контактувал с Вашия сайт !!! Де да не бях се интересувал от проблеми на науката и Вашия сайт и не бях препращал чужди мисли.`` П.Р.Славейков ``Да би мирно седяло, не би чудо видяло.`` Това в кръга на шегата, но наистина по мислене ИФТТ е в 70-те години на 19-ти век, т.е. на ``минус 100 години`` (-100 години) преди създаването му с указ на МС през 1970 г.

Със здраве,

Изкрено Ваш,

Димо И. Узунов.


Edited by - moderator on 03/13/2007 11:05:32
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 03/13/2007 :  09:49:26  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Мога да кажа следното. Ако всичко това, което казва проф. Узунов, е вярно, а аз нямам причини да подозирам обратното, то мръсната и умопомрачително нагла комуно-ченгесарска шайка съвсем не е ограничена в рамките на така нареченото ръководство на БАН, а се е разпростряла и далеч извън нея.

Но и още нещо да кажа. Ако една или друга, независимо коя, мръсна комуно-ченгесарска отрепка си мисли, че може да налага "дисциплинарни наказания" по начина, който е описан тук (като намерение), тая отрепка

ОЧЕВИДНО ИЗОБЩО НЕ СИ ДАВА СМЕТКА, ЧЕ В СЪДА ЕДИН ДЕН МОЖЕ ДА Й БЪДЕ ОТРЯЗАНА ГЛАВАТА!

В ПРЕНОСЕН И ЦИВИЛИЗОВАН СМИСЪЛ. ИМАМ ПРЕДВИД: ЧРЕЗ СЪДЪБНО РЕШЕНИЕ.

ЕБАТИ НАГЛЕЦИТЕ, КОИТО СА СЕ ПРЪКНАЛИ И СЪЩЕСТВУВАТ В НЕЩОТО, НАРИЧАЩО СЕ БАН!
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/13/2007 :  14:05:03  Show Profile  Reply with Quote
Емили, ето и едно допълнително съобщение от проф. Димо Узунов от днес, с което той доизяснява случая. Така картината за твоя анализ ще е още по-ясна. Отново препечатвам материала от сайта на проф. Лазаров, с днешна дата 13.03.2007 г.

Уважаеми Професор Канев,

разбира се че наука не може да се прави без да се осигури ПЪЛНА свобода на словото поне по отношение на правенето на самата наука
(обсъждането на научни въпроси и организацията на научната работа).
Едва ли бих сбъркал, ако кажа нещо, което за много колеги е
тривиално: Науката е областта на човешка дейност, където свободата
на словото следва да е най-добре гарантирата. Несвободният човек не
може да прави наука, дори да има някакви заложби и уловия. Няма
друга човешка дейност, където това условие да е толкова решаващо.

Към Вашето изложение бих желал да внеса малка корекция, в частта му
отнасяща се до моята скромна личност.

Споменавайки ``моя случай`` следва да се има предвид, че свободата
на словото и нарушена поне ТРИ пъти, ако съдим по текста на
заповедта на директора на ИФТТ-БАН, акад. А. Г. Петров от 06.02.2006
г., наказал ме със ``забележка`` по КТ.

``Основанията,`` изтъкнати в заповедта на директора на ИФТТ-БАН
(акад. А. Г. Петров) са три, като е номерирал в точки (1 е 2) две от
тях:

1. За това, че съм препратил статията на д-р Гарелкова от този сайт
на е-адресите на ръководителите на лаборатории в Института - 18 мои
колеги и още на членовете на НС на Института - още 15 души (но двете
множества от хора доста се припокриват, така че едва ли съм я
препратил на повече от 25 човека, повечето от тях и без това, видяли
я вече в сайтовете infobg i BG-sci-problems, преди от моята
препратка).

2. За изказването ми на Коледния коктейл в Институтаq случил се на
23.12.2005 г., платен от пари на Института, в което отбелявах
публично пред присъствалите 100-тина колеги, че институтските пари
не бива да се ПРАХОСВАТ за коктейли, когато дори ръководителите на
лаборатории не са получили през годината нито лист хартия (нто лев
лабораторни пари за материали и др.), за да отговарят поне на
циркулярите на Директора и ЦУ-БАН. Забележката ми беше остра и
отправена към директора - организатор на такива неуместни
мероприятия - ``пирове по време на чума``.

Смея да твърдя, без да мога да го докажа, че наказанието беше дадено
най-вече заради второто. Защо мисля така ? След извършването на
``първото ми престъпление``, директорът ме срещна случайно още същия
ден и с ведър и благоразположен глас ми обясни, че е прочел какво
съм препратил, не направи никаква забележка, освен че е било ``по-
добре да разпространя друг постинг на ЛЛ`` - там където Лазарин
излага таблица на академиците с ИФ и най-висока цитируемост (този
постинг беше публикуван по същото време, както и статията на д-р
Гарелкова). Отговорих му, че това си е за академиците и той ако иска
да си го разпространява сам или чрез секретарката си, аз не считам
за етично от моя страна да правя такова нещо.

Така че до 23-ти декември 2005 г. (датата на моето изказване за
прахосничество на пари на данъкоплатеца) нямаше никаква ``буря``.
Последната се е разразила след изказването ми на 23-ти декември 2005
г. За нея научих в първия работен ден (03.01.) на 2006 г. в 10 часа
сутринта, когато ми беше връчена, изненадващо за мен, покана по КТ
за ``предупреждение за уволнение.`` Явно, след изказването ми на
въпросния коктейл, някои хора по време на дългите коледни и
новогодишни празници са мислели най-вече за това как са уронили
престижа на ИФТТ, чрез прахосване на парите му за коктейли, вместо
да ги дадат за поне малко комперсиране на острата нужда от материали
за работа (за което и тези скромни средства са били предназначени).
Решили са обаче, че по-лошото от прахосвание на държавни пари и
факта, че някой споменава за това и не се страхува да ги упрекне в
прахосничество. така се оказва, че Институтският авторитет не се
уронва от прахосниците на пари а от тези, които им правят забележка,
че така не бива.

Кулуарни разговори са се водили и за ЕФЕКТИВНО уволнение до две-три
седмици след това, като се е предполагало, че сприхавият ми характер
ще ме подведе да тръгна на устни разправии и повишен тон и вероятно
ще изпусна някоя нецензурна дума (нечии надежди, които не се
случиха). Други събития от Януари 2006 г. - разчуването на случая,
мои постъпки с огласяването му у нас и чужбина (увагавони научни
институции и колеги), вкл. мое писмо до ЕК и министър Вълчев, май са
довели до снишаване на наказанието до ``забележка`` - смешно
наказание, което например моят баща (отдавна покойник), в качеството
му на отличен експерт в своята област е получавал десетки пъти по
подобни причини.

Така че обсъжданото от Вас наказание е двойно, като и двете
причините по най-средновековен начин се разминават със съвременните
представи за свобода на словото.

Във въпросната заповед е изтъкната и ТРЕТА причина за наказанието
(но тя не е номерирана в точки 1 и 2, както първите две). Тя е
``третото ми престъпление`` - още преди да била издадена заповедта
за наказание съм предприел широка публична кампания за оневиняването
ми. Излиза че и не бива да се защитавам. Т.е. не само нямам право на
слово, но и нямам право да казвам, че имам такова право.
Тук съшит `с бели конци`` е страха, да не се разчува за
нерационалното харчене на пари от бюджета.

Така че, Професор Кънев, свободата на словото не се подтиска
самоцелно, а с ясни цели - лесно и неефективно управление. А ние си
говорим, че нямало пари. Не в парите е проблема.

проф. Димо Узунов

Edited by - moderator on 04/02/2007 15:12:53
Go to Top of Page

Bernie

Bulgaria
4 Posts

Posted - 03/15/2007 :  18:48:50  Show Profile  Reply with Quote
Ideiata i za rabotata e poveche ot dobra. Sled 12 ti klas i Visheto obrazovanie chivek triabva da si misli i za hliaba. Naitina e mnogo trudno da se nameri rabota. Ne samo v Bulgaria, no i v chujbina. Mislia, che moje i da se usavarshenstva, kato se vmakne i kakvi sa zaplatite i kak te ne otgovariat ne polojenia trud.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/23/2007 :  13:52:15  Show Profile  Reply with Quote
Из статията "Златният век на Русия"
Борис Акунин, в. “Либерасион”
22 Март 2007
Пълният текст на статията може да прочетете на сайта медиапул


Генералните секретари имаха сините фуражки на НКВД (предшественик на съветските секретни служби) и съюзите на преданите им писатели,
композитори, художници, кинематографисти и т.н.

Струва ми се, че най-одиозното нещо в съветския държавен строй не беше даже ГУЛАГ, а по-скоро фактът, че този, който искаше да реализира способностите в която и да е област, без изключение, беше длъжен да демонстрира лоялност към режима. Нито една кариера, била тя художествена, научна или производствена, не беше възможна без влизане в партията – ритуалното целуване на червения мазолест задник на сатаната.

На мен ми се струва, че същата постановка е валидна и днес, и то в България!

Edited by - moderator on 03/23/2007 13:54:05
Go to Top of Page

ralitza grozganova

Bulgaria
1 Posts

Posted - 03/30/2007 :  10:30:25  Show Profile  Reply with Quote
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/02/2007 :  15:12:09  Show Profile  Reply with Quote
Емили, намерих един материал от днешния в. Стандарт, който може да помогне за твоето изследване. Погледни също така и патилата на инж.кап.о.з. Марин Мидилев в рубриката "Млди и способни. Репресията продължава..." Очакваме с нетърпение резултатите от твоето изследване.

От 40 до 49 години е най-рисковата възраст
Стресът удря първо бизнес дамите
Безпаричието и дългият работен ден разбиват психиката



Данните са от изследване, осъществено от агенция АФИС по поръчка на в. "Стандарт". В периода от 28 март до 1 април 2007 година са интервюирани 1000 български граждани над 18-годишна възраст в София, областните центрове, малките градове и селата. Изводите са представителни за общественото мнение в страната. Заглавието е на редакцията. Лора Божинова
Агенция АФИС,
www.afis.bg

Постоянен стрес - така определят живота си повече от половината българи. Под напрежение прекарват ежедневието си мъже и жени от всички възрасти у нас, сочат данните на агенция АФИС. Според специалистите стресът може да бъде и полезен, ако не е прекалено силен, защото мобилизира човек. Често обаче нивата му са толкова високи продължително време, че увреждат и физическото, и психическото равновесие на хората.
Основната причина за постоянния стрес на мнозинството анкетирани е липсата на достатъчно пари. Освен на здравето проблемът се отразява върху личните и служебните им отношения.
Жените са много по-стресирани според данните от изследването. 62% от тях живеят под голямо напрежение. Това вероятно се дължи на по-изострената чувствителност на нежния пол, както и на
по-емоционалното възприемане на света

Под стрес съм всеки ден, казват пък 38% от господата. Те посочват като свой основен проблем работата, където е най-важното им поле за изява и себеутвърждаване.
Естествено, причините за възникването на стреса са многобройни и разнообразни. Супернапрегнат делник измъчва най-често жителите на големите градове. Нивото на стрес в София и областните центрове е доста по-високо в сравнение с по-малките градове и селата.
С напредването на възрастта се покачва и нивото на стреса, като то ескалира при хората в активна възраст между 40 и 49 години. При най-младите се наблюдава най-ниското ниво на емоционално стресово състояние, защото те са и най-безгрижни - сериозните удари на живота все още не са ги застигнали, а и в повечето случаи не са семейни.
В зависимост от вида на занятието нивото на стрес е различно. Най-напрегнати са предприемачите, хората със собствен бизнес и свободни професии. Това най-вероятно се дължи на високата доза риск в тяхната работа. След тях се нареждат служителите и безработните, като при двете групи се наблюдават почти равни нива на стрес. Причината за това е притеснението на едните от липсата на работа и нужните доходи за преживяване, а при служителите, които в повечето случаи са специалисти в определени области, страхът от загубване на работното място.
Продължителността на работния ден също оказва силно влияние върху хората. Колкото по-дълъг е работният ден, толкова и нивото на стреса е по-високо. Това се дължи на преумора, липса на достатъчно сън и време за почивка и разтоварване.
Съвременната медицина смята, че стресът всъщност
е причина за около 90% от заболяванията

защото отслабва имунитета и нарушава работата на всички системи в организма. Води и до проблеми в обмяната на веществата, в резултат на което често се стига до наднормено тегло. 30% от българите са по-дебели, отколкото е здравословно, а при 11% вече има затлъстяване. Всичко това оказва негативно въздействие върху психиката на човека и неговото цялостно физическо състояние.
Спортът е един от начините за разтоварване от напрежението и контролиране на личното тегло. Едва 8% от респондентите обаче казват, че спортуват редовно, а 22% понякога. Останалите заявяват, че нямат нито време, нито желание да се занимават с някакъв вид спорт.
Според медиците и диетолозите друг начин за разтоварване и релакс са разходките. По думите им ходенето минимум час пеша на ден е много полезно за здравето и тонуса на човек. То не е натоварващо, не изисква финанси и може да се практикува от хора на всякаква възраст. За съжаление 36% от анкетираните вървят не повече от 30 минути на ден, а 6% изобщо не ходят пеша.
Тоест здравето е не само в нашите ръце, но и в краката ни.

Edited by - moderator on 04/02/2007 15:14:08
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/18/2007 :  19:47:07  Show Profile  Reply with Quote
Постоянният стрес води до наднормено тегло
news.bg
18.04.2007г.
Колкото по-високо е нивото на стреса на работното място и у дома, толкова по-големи са шансовете човек да превиши оптималното си тегло, показва изследване на британски учени, цитирани от Zdrave.bg.

Специалисти от Лондонското медицинско училище са наблюдавали 6895 мъже и 3413 жени за период от 19 години.

През важните моменти от живота си респондентите са попълвали специални бланки, където са се отчитали нивото на стреса на работното място и моментното тегло.

Под стрес учените разбират състояния като повишени изисквания в работата, ограничаването на взимането на решения или ниската социална подкрепа, както и в личния живот - загубата на близък човек, разводи и раздели с партньора.

Изследователите са категорични, че "високото ниво на психологически стрес (в частност на работното място) е основна причина за напълняването. Изводът едва ли е толкова изненадващ, но продължителните наблюдения са доказателство за сериозната състоятелност на такава теза", допълват от Zdrave.bg.
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 04/23/2007 :  15:05:13  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Напомни ми moderator, че един пример, дето съм го дал в друга тема е много подходящ и за тази - значи, връща се наскоро най-новият ни асистент от болнични (заради детето си) и гледа - бюрото му изкарано в коридора; доцентите му решили да го накажат като го оставят без кабинет - навярно, защото им се е наложило да бичат неговите упражнения. Отива момчето при Ръководителя на катедрата (точно така би трябвало да постъпи и според мен), за да попита какво да прави сега - а онзи просто мълчи, гледа го и нищо не му отговаря. Питам го - казва - няколко пъти - къде да си занеса сега бюрото - а онзи - все тъй - мълчи.
Сещам се и за още един пример, дето тук нямам спомен да съм го писал - той е от миналата година, не от нас, а от НЦАН. Та, една също току-що назначена колежка пукса два-три материала в един от "фермерските" вестници (това е много добра инициатива, най-малкото защото името ти като се мярка по вестниците и ще се знае, че има такъв човек, пък и може някой предприемач, или някой друг, да те потърси). Тъй като там изплащането на хонорарите става само в определени дни и часове, тя отива да иска разрешение от шефовете си да си тръгне малко по-рано от работа, за да си вземе парите. Реакцията е феноменална - "Ама ти, какво, кой ти разреши на теб да пишеш статии, коя си ти, знаеш ли ние едно време..." и др.под. Подчертавам, че става въпрос за чисто професионални материали - пък после ние се чудим защо хората ги е страх да пишат в нашия форум - вижте какво ги правят когато пишеш за съдържанието на незаменими аминокиселини във фуражите, пък къкво ли ще е, ако седнат да пишат и за проблемите в своите научни звена!
Сещам се и за още един случай - току-що съм назначен за научен сътрудник в несъществуващия вече Институт по птицевъдство - Костинброд. На презентацията на една фирма правя предварителна договорка с един собственик да изпитаме в неговото стопанство един нов препарат. На другия ден, щастлив и превъзбуден влизам при директорката, за да се похваля, че съм договорил опит. Тя ме изслушва и ми казва "Добре, ти ще си проведеш опита, а ползата за института каква ще е?". Аз направо зяпвам. И почвам да пелтеча - ами нали, таковата, аз ще израствам като учен... "Не, не - прекъсва ме тя - искам един милион лева за института!" (Става въпрос за пролетта на 1996-та). И, естествено, никакъв опит нямаше.
Go to Top of Page

nivine

145 Posts

Posted - 04/24/2007 :  11:44:37  Show Profile  Reply with Quote
Такова безочие, каквото описва Андрей към младия колега асистент, не са си разрешавали дори в текезесарските среди. Ето го резултатът от системния кадрови подбор по комсомолско-партийна линия в науката и висшето образование. Пълно безочие и безпардонна жестокост. Това между впрочем личи и в трите случая, за които свидетелства Андрей. Те са показателни за атмосферата на мракобесие, която цари в научните среди в България днес. Няма да е пресилено, ако кажа, че този тормоз е форма на убийство, но не с пистолет, а чрез жесток системен психически тормоз, което е може би още по-болезнено от директното грубо физическо убийство. Сега паплачта, която е окупирала сектора е отворила пастта си за фондовете на ЕС и има да гледаме зверства, защото другарите, стане ли дума за пари, мяра нямат в алчността си.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/27/2007 :  12:48:58  Show Profile  Reply with Quote
Всяка година 200 000 умират от рак, причинен на работното място
www.actualno.com
27.04.2007 г.

Всеки десети, който умира от рак, е бил изправен пред риск на работното си място, който може да бъде избегнат.


Всяка година най-малко 200 000 души в света умират от рак, причинен на работното им място.

Повечето случаи са свързани с вдишването на азбестови фибри, цигарен дим или бензен, сочат данните на Световната здравна организация (СЗО).

Всеки десети, който умира от рак, е бил изправен пред риск на работното си място, който може да бъде избегнат, смятат още от СЗО.

"Много от раковите случаи на работното място са регистрирани в развитите страни, защото те са в резултат от използваните преди 20-30 години различни канцерогенни вещества като азбест, бета-нафтиламин или бензен", разкриват експертите от организацията.

Днес в тези страни се прилага по-стриктен контрол, но използването на познатите канцерогенни вещества се премества в държавите, където защитата е по-малка.

"Ако използването на тези продукти продължава в развиващите се страни без никакъв контрол, ще очакваме в следващите десетилетия значително увеличаване на раковите заболявания на работното място", предупреждават от СЗО.

В момента около 125 000 души в света са изложени на влиянието на азбеста на работното си място, а най-малко 90 000 умират всяка година. Хиляди умират от левкемия, която се причинява от вдишването на бензен, който е широко използван разредител.

Същевременно работниците, които са пасивни пушачи са изложени на риск от рак на белия дроб два пъти повече от колегите им, които са активни пушачи.

Edited by - moderator on 04/27/2007 12:50:13
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/12/2007 :  10:04:53  Show Profile  Reply with Quote
Българинът - най-стресиран на работа
12 септември 2007 / News.dir.bg
Стресът на работното място в ЕС мъчи най-много италианците, българите и гърците.
Това сочи проучване на European Foundation, цитирано от чешкия всекидневник "Лидове новини", цитирано от БТА. Най-добре на работните си места се чувстват финландците, холандците и датчаните.
63% от анкетираните италианци са отговорили, че са подложени на стрес на работното си място. След тях са българите с 62,8 на сто. Следват Гърция - 62,7%, Португалия - 59,4%, Словакия - 55,1%, Кипър - 53,9%, Полша - 53,5%, Германия - 51,1%, Австрия - 43,6%, Испания - 43,6%, Великобритания - 41,1%, Чешка република - 40,0%, Франция - 38,4%.
Според проучването, над една пета от европейците се прибират у дома си след работа толкова уморени, че не могат да вършат нищо, изискващо натоварване. Повече от половината жители на ЕС смятат, че посвещават повече енергия на работата си, отколкото на свободното си време и на семейството.
За всеки седми европеец работата му е много скучна. Голяма заплаха за европейците е мисълта, че могат да останат без работа. От това най-много се страхуват немците, поляците и французите.
България е на последно място в класацията на ООН за производителността на труда в развитите страни, писа миналата седмица австрийският в. “Дер Щандарт”, който се позова на изследване на Международната организация на труда. На първо място са САЩ, където всеки работещ средно внася $63 885 в БВП на страната. След лидера се подреждат Ирландия и Люксембург.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/09/2007 :  12:30:37  Show Profile  Reply with Quote
Според проучване на РИОКОЗ – Варна всеки четвърти студент е невротик
в. Черно море, Варна
08-10-2007
24,2% от студентите са с данни за невротизъм. Това сочи проучване на РИОКОЗ - Варна, по повод Международния ден за психично здраве 10 октомври. В него са включени 293-ма студенти редовно обучение на възраст 19 - 21 г. от 4 университета. В структурата на невротичните компоненти водещи са емоционалната лабилност, психастенията и тревожността, сочи още проучването.
Резултатите показват, че в благоприятен стрес през семестъра са 55,6% от студентите, а по време на сесия - 21,1%. При това състояние се наблюдава полезна активна реакция с мобилизация за адаптация и успешно реализиране на учебната дейност. В неблагоприятен стрес по време на семестъра са 44,4% от изследваните. Броят им по време на сесия е близо 2 пъти по-голям - 78,9%. Най-високи в това отношение са показателите при студентите от Икономическия и Медицинския университет. Те са били в състояние на по-високо емоционално напрежение, тревожност и безпокойство в сравнение с колегите им от Шуменския и Техническия университет.
59,7% от анкетираните посочват като първа причина за стресовите ситуации прекомерното психическо натоварване от учебните програми. По-нататък в класацията са взаимоотношенията студенти-преподаватели и студенти-студенти. За наличие на конфликтни ситуации с колеги и преподаватели признават 50,5% от запитаните. Отрицателно стресиращо въздействие оказват също социални фактори като смяна на жилище, отдалеченост и изолация от семейството, загуба на близък човек, отчужденост от приятели.
Неблагоприятният стрес и високото психическо натоварване водят до здравословни проблеми. Това са психични или невротични разстройства, соматични и психофизиологични нарушения и други, се казва още в проучването.
Близо 450 млн. души по света страдат от психически или поведенчески разстройства. Стресът е вторият по разпространение здравен и икономически проблем в ЕС след заболяванията на двигателната система.
Go to Top of Page

Lju_Stoilova

Bulgaria
6 Posts

Posted - 10/10/2007 :  04:15:49  Show Profile  Reply with Quote
Psihi4eskiat tormoz na rabotnoto miasto v BAN e emanatsia na psihicheskia tormoz v rabotna sreda v Bulgaria.
Znam ne edin direktor na nauchno zveno v BAN, koyto gleda svoite podchineni kato krepostni, zavisimi ot personalnite mu reshenia - tehnite sadbi "visiat na vurha na pisalkata mu" (za nakazanie, uvolnenie, razmer na zaplata, honorar, otpuska, komandirovka, proekt, mezhdunarodno satrudnichetsvo, publikatsii, konferentsii).
Pri otpadnalata mandatnost na rukovodnite kadri, pri lipsata na printsipi za rabota i kontrol, i pri preobladavashtata obshta posredstvenost, shansovete statukvoto da se promeni sa nishtozhni - dori i da se pensionirat segashnite rukovodeshti, idva sledvashta falanga ot priemnitsi na tozi stil i metodi na rabota.
Tuzhno i beznadezhdno. Osven ako chrez glasnost i kontrol na EU ne nastupi promiana.
No problemut ne e samo v rukovoditelite.
Masata ot hrantutnitsi v BAN, chieto lentiaystvo biva vuznagradeno s natrupvasht se trudov stazh i protektsii, za smetka na raboteshtite kolegi, niama interes ot promiana na ustanovenata sistema, zashtoto tia im dava vuzmozhnost da praviat neshto drugo v rabotno vreme. Ako izobshto se iaviavat na rabota - po-rano tova im se nalagashe, za da poluchat zaplatite si. Sled preminavaneto kum razplashtane po kartovi smetki i tova razkarvane do rabotnoto miasto mozhe da se spesti.
Kak ochakvate tezi ekzempliari da zastanat zad ideite i printsipite na istinskata suvremennma nauka i aktualna reforma? - 1. te ne gi poznavat; 2. te niamat interes da gi poznavat; 3. te sa mnozinstvo i opredeliat neshtata kato izbirat podhodiashti rukovoditeli na nauchnite zvena; 4. te mogat da napraviat zhivota vi nevuzmozhen vuv vseki izbran ot tiah moment.
Vupros:
Ako gornata umozritelna konstruktsia e viarna, oshte li imate zhelanie da se hvurlite v borbata s viaturni melnitsi, narechena reforma na BAN?

Moiat otgovor:
Sled kato zashtitih uspeshno Ph.D.prez 1989 g., no ne biah naznachena na redoven shtat v nauchnoto zveno, kudeto premina aspiranturata mi; sled kato rabotih kato honoruvan satrudnik i donesoh ne edna polza - ot stranata i chuzhbina - za sushtoto tova nauchno zveno; sled 18 godini, prez koito uchastvah neuspeshno v 4 konkursa za st.n.s. II st., obiaveni ot sushtoto nauchno zveno na BAN, i sled kato izkonsumirah nesmetno kolichestvo lichni obidi za nekadurnost i prepisvane ot strana na negovia direktor, i nespravedlivi otsenki na rezultatite ot profesionalnata mi deynost, koyato e po-dobre priznata v chuzhbina; sled kato s anonimen za men doklad be spriano publikuvaneto na kniga s moe uchastie v izdatelstvoto na BAN; sled kato vseki put se promeniaha kriteriite za ozenka na tsiala nauchna oblast - samo i samo za da buda provalena; sled kato mi se prismivaha horata, koito vupreki nauchnoto si bezdeystvie rastiaha v profesionalnata yerarhia,
Razbrah slednoto:
Posredstvenite razchitat na prestizha na institutsiite; s truda si nepokornite suzdavat svoe ime i prestizh za institutsiite.

Ako chovek iska da se zanimava s istinska nauka, niama smisul da prahosva kratkia si zemen put v skodoumni sporove, intrigi i esnafshtini. V oblastta na humanitaristikata (a veroiatno i v drugi nauchni oblasti) mozhe da se praviat stoynostni neshta vupreki i nezavisimo ot institutsionaliziranata posredstvenost (BAN). I kogato vsichki znaeshti i raboteshti napusnat redovete na nekadurnitsite, posredstvenostta rano ili kusno shte izpadne v nesustoyatelnost - kogato doyde momentut da pokazhe kakvo mozhe i dokolko go mozhe. No tova sa trudno i bavno dokazuemi neshta - te prosto se sluchvat.
I niama polza ot hlench i otricatelni emotsii.
Ot moia gledna tochka e bezmisleno da se reformira posredstvenostta. Vmesto tova triabva da se namirat alternativi za sobstveno razvitie chrez uchastie v proekti i mezhdunardno satrudnichestvo.
Napredukut na individite mozhe da prinese i obshtestvena polza.
Tazi polza shte e tolkoz po-goliama, kolkoto po-uspeshno nepokornite i svobodoliubivi individi se obediniavat sreshtu voynstvashtata posredstvenost.
Togava niama da ima nuzhda chovek da biaga chak vuv France, a BG shte zapochne da se prevrushta v evropejska darjava, chiito zakoni zashtitavat efektivno zdraveto i dostojnstvoto na grazhdanite kato purvostepenna cennost - ako ne za nas samite, to pone za detsata i vnutsite ni.
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05