http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Сигнали за корупция във во и науката
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 10

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/16/2007 :  09:31:21  Show Profile  Reply with Quote
Виж ти, а аз дето се жалвам наляво-надясно, че не получавам подпис на моите проекти от шефовете в ТУС!!! Явно съм прекалено наивна и недосетлива!!! Пък и те не са окачили ценоразписа на подписите си. Имам дори подозрението, че и да имат ценоразпис, не на всеки го дават. Иначе казано, такива като мен са в списъка "На тези НЕ, на каквато и да е цена!!!"

Щандард: Знаем колко струва подписа на министърa на екологията в България
www.actualno.com, 16.02.2007 г.
Австрийският бизнес смята, че дори след влизането в ЕС през януари, европейските стандарти все още не са нещо естествено в България

...
Представителите на австрийските фирми използваха възможността да му разкажат не само за двуцифрения ръст, но и за трудностите си. Рихард Дорнауер от фирмата Заубермахер например, която се занимава със сметосъбиране, смята, че чуждестранните и българските предприемачи не се третират по един и същи начин. Според него това се вижда още при обявяването на конкурсите, които са формулирани така, че да бъдат спечелени от местни фирми. Други предприемачи се оплакаха, че липсва правна сигурност.

Гернот Шьобиц от фирмата Винербергер без заобикалки постави и още един проблем: корупцията. Неговата фирма дошла в България с намерението да не плаща никакви подкупи и се придържала към това решение. "Вече знаем обаче колко струва един подпис от министър на екологията например," казва той пред австрийския вестник Щандард.
...

Edited by - moderator on 02/16/2007 09:40:32
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/28/2007 :  15:22:30  Show Profile  Reply with Quote
Словесна престрелка между ректор и депутат
Обвинения в лъжа и корупция разбуниха духовете в образованието

www.vsekiden.com
Миглена Славова
28-02-2007

Словесна престрелка избухна между ректора на Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий” проф. Иван Харалампиев и депутата от Коалиция за България и председател на парламентарната комисия за борба с корупцията Бойко Великов. Проф. Харалампиев обвини днес в предаването “Тази сутрин” на бТВ Бойко Великов, че лъже за незаконноста на изнесените центрове на Великотърновския университет. Великов заяви ден по-рано, че издаването на дипломи и провеждането на обучение в тези центрове било незаконосъобразно и това било доказано от проверките на прокуратурата.

Питайте Бойко Великов кой университет е завършил – Великотърновския, апелира ректорът на ВУЗ-а. Според него народният представител има “интереси” да изнася подобна невярна информация за изнесените центрове. Проф. Харалампиев обясни, че точно в тези центрове се обучавали вече дипломирани висшисти. Той уточни, че те се приемат след полагането на кандидат-студентски изпити. Великов заяви във вторник, че те се приемат там без предварителна селекция, а само с подаването на документи. “На всяка опашка във Велико Търново се говори за корумпираността на Бойко Великов”, изтъкна ректорът на университета. Според него червеният избраник има личен интерес от атаките срещу Великотърновския университет.

“Зад всяка една казана дума пред бТВ стоят документи, с които разполагам. Нито един факт няма да остане неразкрит”, зарече се пред “Всеки ден” Бойко Великов. Според него личните обвинения и инсинуация от страна на проф. Иван Харалампиев за опит за дискредитирането на народния представител. “Ще предприема действия, които се полагат по закон”, обеща още шефът на парламентарната комисия “Антимафия”.

Скандалът със статута на изнесените центрове за обучение към университетите, и по-конкретни тези към Великотърновския университет, беше провокиран от въпрос на Бойко Великов към кандидата на ДПС за комисията за разсекретяване на документите на бившата Държавна сигурност Орхан Исмаилов. Великов се усъмни в законосъобразността на юридическата диплома на Исмаилов, който е и зам.-шеф в Държавната комисия за сигурност на информацията (ДКСИ). Самият Исмаилов изрази готовност да представи пред компетентните органи документа за второто му висше образование, за да се установи дали той е законен.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/01/2007 :  14:14:53  Show Profile  Reply with Quote
Не изпускайте най-новата оферта - висше образование БГ
Автор: Екатерина Цветанова, www.actualno.com
от: 01.03.2007 час: 12:43

Хора без дипломи за бакалавър и магистър, днес могат да станат министри

Предлагаме ви една невероятна оферта. Забравете ученето, забравете дебелите книги и дългите часове в библиотеката. Вече не е нужно дори да се сещате за тях. Предлагаме ви бързо и лесно да станете висшисти. Да, правилно чухте. За скромната сума от 2000 евро може да станете бакалавър само за няколко дни. Ако се обадите до 30 минути, ще ви дадем бонус - може да си изберете каква специалност и в кой университет да завършите. Обадете се в Министерството на образованието и науката скоро. Очакваме ви.

Сигурно така е звучала рекламата, с която няколко незнайни служители на МОН са известили, че могат лесно да заменят четиригодишното преподаване и да минат направо към даването на дипломи за завършено образование. Преди дни при спецакция на Софийската градска прокуратура и антимафиотите бяха разкрити чиновници от просветното министерство, легализирали фалшиви дипломи за висше образование. Организираната престъпна група е издавала за чужбина фалшиви дипломи от български университети. Най-много са подправяните документи от Софийския университет "Свети Климент Охридски". Предпочитаните специалности са медицина, политически и инженерни науки, икономика и право. Всеки такъв документ е на цена около 2000 евро.

Интересна история, нали?! Човек би бил глупак, ако не се възползва от това изгодно предложение. Защо да бъдем негативно настроени? Ако погледнем "разумно" и "практично", 2000 евро не са нищо в сравнение с парите, които харчим за четири години обучение в университета. Таксите са само малка част от финансовите трудности. Да прибавим учебниците, картите за библиотеките. И какво се оказва - излишно пилеене на пари.

Цялата работа си има и друг плюс. Вместо да кандидатстваш, да ходиш по лекции и изпити и да прекарваш дълги часове в зазубряне на учебници и писане на курсови работи, можеш с едно щракване на пръста или в случая с размахване на портфейла да си осигуриш ценното листче.

И какви последици може да има? Какво може да се обърка в крайна сметка? Все пак медицината е елементарно нещо. Не е трудно да дадеш диагноза за състоянието на някой болен, без да си прочел дори и учебника по биология за 8 клас. А и строенето на сгради било лесна работа. Една стена тук, една стена там и готово. А после като се срути някоя сграда, ще се тюхкаме кой е дал диплома на инженера.

Хора без дипломи за бакалавър и магистър, днес могат да станат министри. Да, наистина! Бъдещата министърка на туризма в Израел предизвика бурни дебати в страната, след като печатът разкри, че е лъгала за дипломите си и за професионалната си кариера. Тя няма диплома нито за бакалавър, нито за магистър. Виждате ли и тези хора оцеляват и се издигат.

А и замислете се, ние българите сме природно надарени - умни, трудолюбиви и способни. И за какво са ни учебниците и преподавателите, които са прекарали десетилетия в ровичкане из книгите, за да се научат на нещо, а после да го предадат на нас. Защо да им обръщаме внимание и да черпим от тяхната мъдрост. Какво значение има днес теорията, с която часове наред ни пълнят главите и за какво ли ще ни послужи?


Най-много са подправяните документи от Софийския университет "Свети Климент Охридски"
А и как да реагираме ние, когато в МОН явно не са чак толкова потресени от разкритата далавера. Седем служители, за които е установено, че са издавали дипломи с невярно съдържание, просто са преместени на друго работно място. Срещу тях има дисциплинарно преписки и след приключването им ще бъде решено какви да бъдат санкциите. Успокоението е, че служителите са преместени на работни места, където няма да имат достъп до архивите с документи за завършено образование. Значи общо взето излиза, че не са извършили нищо нередно - не са извършили измама, не са се подиграли с труда на редовно завършилите висшисти. Но какво да се прави?

Явно у нас това не е такъв проблем. Добре, че в Гърция след проверка на местната служба за признаване на документи от висши учебни заведения в чужбина, бяха забелязани някои нередности. В края на януари гръцки медии съобщиха, че български фалшиви дипломи са открити в страната им.

Явно гърците държат малко повече на тези неща от нас. Наскоро обаче хванаха и гърци с фалшиви дипломи от сръбски университети. Браво на тях! Хубава работа, ама балканска.

Въпросът е, че все някой друг трябва да ни оправя кашите. Колко ли нелегални дипломи още ще издадем. Е, пак се изложихме. Не ни е за първи път. Няма и да е за последен.

Фалшивите дипломи и мнимите висшисти са само подробности. Какво толкова? Само че стискайте палци, когато някой ден отидете да се лекувате, да не попаднете на лекар, имал излишни 2000 евро, похарчени за три-дневното му образование.

Edited by - moderator on 03/01/2007 14:15:26
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/05/2007 :  13:57:25  Show Profile  Reply with Quote
13 000 учат в незаконни вузове
в. Монитор
05-03-2007
Над 13 000 студенти, се обучават в незаконно изнесени центрове на вузове у нас. Това заяви пред "Монитор" председателят на парламентарната комисия за борба с корупцията Бойко Великов вчера.
"През 2003 година, когато аз и още 3-ма народни представители се ангажирахме с този проблем, тези т.нар. центрове надхвърляха 20. Дейността само на малка част от тях е прекратена, а повечето продължават да работят и сега. Такива са Русенският център към Великотърновския университет, както и центъра в Пловдив, а доскоро функционираше и център в София. Това е пълно незачитане на държавните институции", категоричен е Великов.
Въпреки препоръките на МОН и на Върховната касационна прокуратура, която се произнесе, че центровете трябва да бъдат закрити, те продължават да обучават студенти. Необезпокоявани от закона, нелегалните филиали вземат парите на семействата, които искат на всяка цена да имат деца висшисти и издават дипломи, които нямат никаква стойност.
"След прекратяване на предварителното производство срещу виновните лица през 2005, ние, четиримата народни представители, обжалвахме, защото преценихме, че проверките са направени повърхностно", разказва Великов.
"Поискахме нови действия от страна на съответните специализирани органи. Бяха направени серия от допълнителни проверки. Изпратихме сигнал до комисията за борба с корупцията и до Върховна касационна прокуратура. В следствие на направените проверки получихме отговори от прокуратурата, че сериозно са нарушени държавните изисквания във функционирането на тези центрове. Имаме и становището на МВР, в което се посочват серия от нарушения, както и незаконосъобразният характер на тези структури."
Великов цитира и становището на Националната агенция по оценяване и акредитация, която е изготвила експертиза за НСлС. В експертизата за Великотърновския университет се казва: "Тези центрове не са образователни институции и не са звена на ВТУ".
Следователно, възниква логичният въпрос, щом не са образователни институции, как така обучават студенти. И щом не са звена на ВТУ, как така ВУЗ-ът издава дипломи от тези незаконни структури?
В одита на сметната палата има данни поне за 7-8 нелегални ВУЗ-а, които са създадени в противоречие със закона и се цитира точно кои членове от този закон са нарушени, обясни Великов. Въпреки това обаче, нито една от препоръките не е изпълнена.
Според Великов студентите, които се обучават в тези центрове, не могат да бъдат обвинявани. Отговорност трябва да се търси от ръководството на всеки един ВУЗ, който е позволил подобна дейност, категоричен е той.
"В случая става въпрос за лично облагодетелстване. Имам конкретна информация за част от ръководството на Търновския университет - то е сключвало договори с такива центрове, които представляват частни фирми и фактически имат процентно участие в тях", допълни Великов.
Според МОН, след закриването на незаконните центрове, студентите следва да продължат обучението си в университета-майка, каза още Великов.
Той разясни, че препоръките на Сметната палата, на МОН и на прокуратурата от 2004-та, не са изпълнени и до сега. "През 2003 Комисията за борба с корупцията към 39-тото Народно събрание се произнесе, че имаме незаконосъобразен характер с корупционни предпоставки. Това влезе в доклада на комисията, който е приет от Народното събрание през юли същата година", поясни Великов.
Сигналите за незаконните центрове към ВУЗ-овете продължават. А тяхното ликвидиране зависи главно от МОН и от прокуратурата, категоричен е Великов.
Той обясни, че в момента текат няколко проверки. Едната от тях е удължена с 4 месеца и ще приключи края на март.



Списъкът с фантомите от 2006 г.
1. "Киевски славистичен университет ТП"
2. "Кримски институт по икономика" - Български център
3. "Одеска национална юридическа академия - Български филиал"
4. "Асоциация източноевропейски университет Йоан Екзарх"
5. "Санкт-Петербургски източноевропейски международен университет ТП"
6. "Балкански университет за дистанционно обучение"
7. "Балкански център Бизнесуниверситет - ООД"
8. "Международен образователен център - ООД"
9. "Интернешънъл юнивърсити колидж лимитид - ООД"
10. "Институт за висша квалификация и образование /ИВКО/ ДЗЗД"
11. "Иком-Интелект - ООД"
12. "Академия на труда и социалните отношение"
13. "Меридиан-22 - ООД"
14. "Лондон колидж - Дъблин ООД"
15. "Международен правен университет - Фондация"
16. "Славянска култура и образование - ООД"
17. "Киевски национален университет по технологии и дизайн"
18. "Асоциация на учени специалисти за сътрудничество със Световна академия на науките - Сан Марино" - гр. Карлово
19. "Международно образование"- гр.Перник
20. "Международен Евро-швейцарски университет"
21. "Видински международен университет" - гр. Видин
22. Международна информационна агенция
"Световна академия - Платон" - гр. Благоевград

Прокуратурата нареди нелегалните центрове да се закрият
Да бъде преустановена дейността на 22-та университета фантоми разпореди още през март миналата година прокуратурата. До търговските дружества бяха изпратени писмени предупреждения, че нарушават няколко български закона.
Дипломите на студентите, завършили тези университети, няма да се признават, категоричен бе просветният министър Даниел Вълчев. По думите му няма законова процедура, по която младежите от съмнителните висши училища да бъдат прехвърлени в легитимни ВУЗ-ове. Цялата отговорност носят лицата, които заблуждават кандидат-студентите, добави Вълчев. Той посъветва младежите и техните родители да заведат дела и да потърсят правта си в съда. На свой ред незаконните ВУЗ-ове казаха, че няма да връщат парите на студентите, които ги напускат.
Акредитираните ВУЗ-ове могат да прехвърлят студенти от незаконните университети, ако решат казаха от Националната агенция по оценяване и акредитация.
Първите сигнали за незаконните ВУЗ-ове са от октомври, когато Комисията за легализиране на чуждестранни дипломи алармирала за съществуването им. Оттогава досега комисията е отказала да признае 90 документа, издадени от търговски дружества.
Както "Монитор" писа в незаконните университети студентите могат да получат диплома за юристи само за 50 - 60 дни лекции. В един от тези ВУЗ-ове - Одеската национална юридическа академия, занятията са по 8 - 10 дни на семестър и след общо два месеца обучение студентите се кичат с квалификацията "Магистър юрист". За сравнение бъдещите адвокати в Алма Матер имат 4000 часа за 5 години, а дипломата се дава след три държавни изпита.
Дипломите от Одеската академия пък са на български и руски език и са подпечатани с герба на Украйна и според служителите в Академията са международно признати. Дипломите, които фирмите издават, са от чужди университети, но студентите признават, че лекциите са се водили в България, каза министърът. По закон, за да се признае една чужда диплома, обучението трябва да е било в друга страна.
Закононарушението е очевидно, защото тези фирми заявяват, че извършват дистанционно обучение, но в същото време студентите ходят на лекции като при редовното или задочно обучение, каза Вълчев. По думите му право да учат дистанционно имат само законните български университети, които са регистрирани по Закона за висшето образование. Забранено е и откриването на филиали на чужди ВУЗ-ове у нас.
Не се знае какво ще се случи с тях със студентите ако всички незаконни вузове бъдат затворени, признават от просветното министерство. Хората, които учат там нямат статут на студенти и не могат да се прехвърлят в български висши училища, категорични са чиновниците. Дали лекциите във ВУЗ-овете фантоми ще продължат и по време на проверката ще решат разследващите органи.
Според министерството на образованието ако съдът реши, че фирмите университети не нарушават закона, ще трябва да се намери начин да бъдат легализирани.

По-голяма автономност за висшите училища
ВУЗ-овете трябва да бъдат финансово независими, заяви министърът на образованието и науката Даниел Вълчев вчера. Той разясни, че в МОН обмислят система, при която университетите сами да определят таксите за обучение.
Вълчев подчерта, че това са обществени институции и не трябва управлението им да се оставя изцяло на преподавателите.
Според просветния министър трябва да се създаде институция, в която да участват хора с авторитет и която да има отношение към управлението на ВУЗ-овете.
Изискванията за съотношението между преподаватели и студенти у нас трябва да се запази засега, смята Даниел Вълчев. Той припомни практиката един преподавател да преподава в няколко висши училища в различни градове. Образователният министър нарече тези лектори „интелектуални трубадури", които си изпяват песента пред студентите и след това отпътуват, без да имат истински контакт с тях.
Предстои втора среща на българските ректори, на която ще се обсъдят слабите места във висшето образование.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/05/2007 :  16:57:33  Show Profile  Reply with Quote
Петков: Все повече мръсни пари се въртят у нас
05 март 2007 / News.dir.bg
Все повече капитали с неясен произход се въртят в София, Бургас, Варна, Кюстендил и Благоевград.
Това заяви министърът на вътрешните работи Румен Петков след национално съвещание на Министерството на финансите, МВР и Прокуратурата, посветено на противодействието на изпирането на пари и на контрабандата с акцизни стоки, предаде БТА. Петков отчете, че с капиталите с неясен произход оперират граждани от Русия, от бившите съветски републики, от Турция, Великобритания, Ирландия, Германия и от Македония. Ведомствата обсъдиха мерки, с които борбата с прането на пари и с контрабандата със стоки да стане по-ефективна. Статистиката сочи, че през миналата година са заловени 17 души, които са източили пари по програма САПАРД. Попитан как ще коментира освобождаването от ареста на част от тези лица, Румен Петков заяви, че Прокуратурата и МВР са си свършили работата. Пет са осъдителните присъди за пране на пари, от които три вече са влезли в сила. През 2006 г. Прокуратурата е образувала 42 нови досъдебни производства, внесени са седем обвинителни акта срещу осем души. Едва девет са обаче обвинителните актове за периода 1997-2006 г.

и още от www.express.bg

113,5 млн. лв. щети от организираната престъпност у нас през 2006 г.
5 Март 2007 | 17:58


През 2006 година организираната престъпност е нанесла щети на икономиката ни за 113,5 млн. лева, 5 млн. евро, 2 млн. долара и 1 млн. британски лири. Това каза министърът на вътрешните работи Румен Петков след Национално съвещание на тема "Взаимодействието между МВР, Министерство на финансите, Върховна касационна прокуратура в противодействието за изпирането на пари и контрабандата с акцизни стоки", предаде агенция “Фокус”.
По думите на министър Петков сe наблюдава тенденция за навлизането на капитали с неизяснен произход в районите на София, Бургас, Варна и Кюстендил. Капиталите са предимно на граждани от Русия, Турция, Ирландия, Англия и Македония.
"За изминалата година са образувани над 6000 преписки за изпиране на пари", обясни Ваня Несторова, прокурор от ВКП. Сигналите за изпиране са пари са 293, като за 2005 г. са били 189. Образувани са 42 нови досъдебни производства. В съда с обвинителен акт са влезли 7 производства срещу осем лица. "За сравнение, от 1997 до 2005 г. за изпиране на пари в съда са влезли 9 производства", посочи Несторова. Пет са осъдителните присъди за пране на пари срещу пет лица за 2006 г., като три от присъдите са влезли в сила.

Edited by - moderator on 03/05/2007 17:22:45
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/07/2007 :  13:41:27  Show Profile  Reply with Quote
www.news.bg
07.03.2007 г.
...
По повод работата на комисията по случая „Топлофикация - София" проф. Стоян Кушлев съобщи, че заради широкия кръг лица, чието имущество се проверява е възможно да бъде удължен законовият срок от десет месеца, половината от който е изтекъл - срок, в който комисията трябва да събере доказателствата, които да внесе в съда за обезпечаване на имоти и сметки и добави:

Разследваме всички, срещу които е повдигнато обвинение. Ние работим и по свързаните с тях лица. Проверяваме много широк кръг хора, което забавя и производството. Има много контакти и са прехвърляни имоти, трансформация на имущество е вършена между голям брой лица.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/11/2007 :  18:35:06  Show Profile  Reply with Quote
Байърли към политиците: Скъсайте с мръсните пари
Посланикът призова за дебат за корупцията

www.vsekiden.com
11-03-2007


Политиците и политическите партии да скъсат с нечистите посредници и връзката с нечистите пари. За това призова днес американският посланик у нас Джон Байърли в интервю пред бТВ. Според него политиците трябва да очистят мръсните пари от политическата сфера. Той добави, че това се очаква както от американските и западните инвеститори, така и от българския народ.

Според дипломата България трябва да си изчисти името от представата, че у нас има корупция. Байърли смята, че проблемаът с корупцията у нас трябва да бъде много по-високо сред приоритетите на политиците. Политиците трябва да дебатират за причините за корупцията, посъветва той и добави, че досега в България няма здрав дебат за корупцията.

Според него не се прави достатъчно за рекламирането на страната ни в чужбина. Той даде за пример авторитетното британско списание "Икономист", където в последния брой има обширна статия за предимствата за инвеститорите в съседна Македония. Такова нещо за България не съм срещал, каза американският посланик. Той добави, че в съседна Турция за регистрацията на една фирма са нужни не повече от 10 дни, а у нас това отнема над 1 месец.

Чуждестранните инвеститори в България не са убедени, че съдебната система ще защитава интересите им, отбеляза посланикът на САЩ. Според Байърли най-привлекателните сектори за американските инвеститори в България са производството, туризма, информационните технологии, енергетиката и недвижимата собственост.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/13/2007 :  17:20:45  Show Profile  Reply with Quote
ВТУ закрива филиалите си в София и Русе
www.news.bg
13.03.2007г.

Великотърновският университет „Св св. Кирил и Методий" закрива центровете си за изнесено обучение в София и Русе, съобщава БТА.
Решението е взето на извънредно заседание на Академическия съвет на висшето училище.
Студените, които в момента се обучават във филиалите ще могат да завършат обучението си, но няма за бъдат приемани нови.

Към закриване на звената за изнесено обучение се пристъпва след като депутатът Борислав Великов, който е и председател на парламентарната комисия за борба с корупцията, постави на дневен ред темата за незаконните филиали на висшите училища.

Според ръководството на Великотърновския университет решението е взето не заради нередности в изнесените звена, а заради подетата kампания срещу филиалите.


Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/13/2007 :  17:41:13  Show Profile  Reply with Quote
В Русия направиха регистър на корумпираните държавни служители
www.kafene.net
13.03.2007 г.

by newswriter on 13/03/2007 3:13 PM

Руските власти подготвиха списък на корумпираните чиновници и бизнесмени. Хората, попаднали в списъка, няма да могат да ръководят, каквото и да било в държавния или частния сектор, съобщи официалният вестник на правителството "Российская газета". Руското законодателство предвижда като допълнително наказание за осъдените за корупция или икономически престъпления, забрана за заемане на ръководни постове в течение на определен срок от време след излежаване на присъдата. До скоро, хората осъдени за корупция в Русия имаха възможност да създават свои фирми веднага, след като излязат от затвора или да получат добре платени постове в длуги компании. Властите са създали сегашния регистър за корумпирани чиновници, бизнесмени и служители след едногодишна работа. От 1 април всяка фирма или организация, която назначи на работа на високопоставена длъжност лице от регистъра, ще трябва да плати глоба. Министърът на вътрешните работи на Русия Рашид Нургалиев съобщи, че през 2006 за корупция са били осъдени около 10 хил. държавни и местни служители и чиновници. Русия зае през миналата година 127 място в индекса за корупция на международната организация "Прозрачност без граници" от общо 163 държави. Преди две години Русия беше на 90 място.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/18/2007 :  08:58:23  Show Profile  Reply with Quote
Did, открих един много интересен материал по твоята част. Оказва се, че някъде се провеждат операции "Чисти ръце" за факултети и университети, както ти би желал.


Пирамидалните схеми на сръбските ВУЗ-ове
Зденка Тодорова, специален кореспондент на “ВЕСТНИКЪТ”

Вестник “Вестникът”, 16-22 март 2007г., бр. 187, година V, стр. 5

Полицейски арести, конфискувани луксозни автомобили, десетки хиляди евро в кеш, намерени не при мафиот, а при университетски преподавател по право. Хергеле от скъпо струваща порода коне и други атрибути, характерни като притежание на субекти от сенчестия бизнес, се превърнаха в нарицателен символ за сръбското висше образование. В края на миналия месец в Крагуевац беше разкрита схема за купуване на изпити и дипломи във Факултета по право в този град, която дни след това разтърси из основи сръбското висше образование. И докато обществото се тресеше от поредната афера в държавата, която всъщност продължава да е без правителство и без парламент, отиващият си министър на образованието не само че не пожела макар и в края на мандата си да се оттегли, но призна, че темата с корупцията е била повдигната от неговото министерство преди повече от година, но тогава никой не обърнал внимание на тези неща. В корупционната схема обаче е замесена и вече бившата му помощничка Емилия Станкович – същата онази, на която преди няколко години й бяха откраднати 3000 евро пред факултета в Крагуевац. Никой тогава не се запита – откъде у университетски преподавател толкова пари!?

В полицейската акция “Индекс”, която се проведе в края на миналия месец в Крагуевац бяха арестувани 20 лица, заподозрени че са посредничили и взимали подкупи във Факултета по право в града. От тях 12 са професори в същия факултет. Сред арестуваните в групата, освен въпросната помощничка на министъра, са сегашният и бившият декани на факултета, както и една професорка по наказателно право, защитила докторат на тема “Престъпна дейност”. Всички те са били част от криминална пирамида, в която едни са давали пари, за да си купят изпит или диплома, други са били посредници, а трети са извършвали и други злоупотреби във и извън факултета. Според официалното съобщение от полицията, схемата им е функционирала по следния начин: слагаш парите в банкова сметка и след известно време си получаваш дипломата, нищо че не знаеш, къде ти се намира факултетът. За главни организатори на групата са уличени бившата помощничка на министъра и професорката по наказателно право. Според прокурорското дознание, първата е получавала по 600 евро за купен изпит, които след това е препращала по пирамидалната схема с краен получател на част от парите съответния професор, който пишел оценка на студента без да го изпитва. Схемата предвиждала и бонуси: всеки студент можел да си купи изпит безплатно при условие, че доведе четирима други студенти, които да платят по 400 евро на изпит. Така студентът посредник можел да минава гратис до края на “образованието” си, а пък желаещият да си купи диплома бъдещ юрист можел да го направи дистанционно.

Случаят в Крагуевац показва, че сръбското висше образование е корумпирано, гнило и мафиотизирано. И че това, което се случва в Крагуевац, е само част от схемата, коята действа и в останалите университети на Сърбия. Вестник “Неделен телеграф” от 28 февруари написа, че след Крагуевац имало сигнали за корупция и в други университетски градове. Бившата директорка на полувисшето медицинско училище в Земун заяви пред медиите (неясно защо едва сега), че гръцки студенти й се оплаквали от някои преподаватели в училището, които открито им искали пари, за да ги пуснат на изпитите. “Неделен телеграф” припомни, че имало сигнали за корупция и в Медицинския и Стоматологичния факултет в Белград. Във втория през 2005г. имаше разследване за взимане на подкупи от студенти. Но то незнайно защо бързо бе потулено. От Крагуевац през Земун и Белград се стигна и до други градове. Студентът Неманя Ракович от Студентската уния на Сърбия заяви пред “Неделен телеграф”, че “Европа много добре знае какво става в Сърбия и във всяка препоръка, която идва от ЕС се посочва опасността от разрастващата се корупция в страната”.

И наистина от ЕС призоваха Сърбия: “Изкоренете корупцията!”
От Гърция вече предупредиха, че докато в Сърбия не се изясни аферата с купуването на изпити и дипломи, гръцкото Министерство на образованието замразява признаването на сръбските дипломи. Стана ясно, че през последните пет години в Гърция бил разкрит определен брой фалшиви дипломи на гръцки студенти, завършили висшето си образование в Сърбия. Повечето от дипломите били свързани с факултетите по право, медицина, икономика и електротехника.
По сигнали на полицията в Република Сръбска (БиХ) стана ясно, че в корупционната схема на Правния факултет в Крагуевац са били замесени и преподаватели от град Баня Лука. По ефекта на доминото се стигна и до Черна гора, откъдето медиите сигнализираха, че някои черногорски полицаи се били сдобили с купени дипломи в Крагуевац. Един такъв полицай междувременно беше арестуван в сръбския град Пожаревац. “Не са полицаите тези, които със своята заплата ще могат да си купят диплома. Така например, полицаят, който бе арестуван в Пожаревац, сам не си е купил изпитите и дипломата, а някой друг му ги е купил!”, заявиха от сектор Вътрешен контрол на криминалната полиция. Този пореден скандал отвори голямото подозрение, че мафията започва да купува дипломи на подбрани полицаи, за да могат да заемат ключови постове. И така да работят в неин интерес по нейни поръчки.
Случаят с корупцията в сръбските университети в продължение на няколко седмици се превърна от вътрешно сръбски университетски проблем в регионален. И от него освен че пострада образът на сръбския университет, пострада и цялата академична общност. Или както реторично изведе огромно заглавие върху първите си страници един белградски вестник: “Ще можем ли да потънем още по-дълбоко!?”

И още по темата от БГНЕС,30-03-2007:

Арестуваха почти всички преподаватели в Юридическия факултет в Крагуевац

Юридическият факултет в Крагуевац е буквално обезглавен. След арестуването на 17 преподаватели от това висше учебно заведение, сред които са и деканът, председателят на съвета на факултета, от вчера в Юридическия факултет има два ключови въпроса – кой от преподавателските кадри е останал и е оцелял и дали факултетът ще бъде закрит, пише сръбският вестник “Вечерне новости”.

От началото на полицейската акция “Студентска книжка” на 20 февруари, когато за един ден бяха арестувани 10 преподаватели, за първи път след последните арести останалите преподаватели и ръководните кадри в университета не знаят как да се реорганизират и каква е по-нататъшната съдба на факултета, преподавателите и студентите. Някои от протестиралите вчера студенти казват, че е “време да бъдат спрени надменните преподаватели, както и онези, които смятат, че всичко може да се купи с пари”.

Общо 26 са преподавателите в Юридическия факултет, като 17 от тях са арестувани. Продължава полицейската операция “Студентска книжка”, като разследването е насочено към посредниците, тоест лицата, които са взимали пари от студентите и са ги давали на преподавателите.

По информация на изданието сред посредниците е имало и адвокати, като двама вече са избягали – единият в Гърция, а другият – в Черна гора.

БГНЕС припомня, че в Сърбия разплитат корупционна схема във висшето образование. Извършените арести са по подозрение в получаване на подкуп и посредничене при получаване на подкуп. Според първоначалната информация корупционната схема е изглеждала по следния начин – за 12 000 – 16 000 евро /в зависимост от специалността/ човек с диплома за полувисше образование е получавал званието дипломиран юрист. След даване на подкуп е била издавана диплома, без да се полагат изпити.

Разследването е обхванало и обучението за магистри. Някои хора са плащали солидно, за да се сдобият с титлата магистър. Предполага се, че схемата е била разработвана от поне 5-6 години. Много студенти от Юридическия факултет в Крагуевац са “взимали” изпитите си, като са им вписвали оценки в книжката и са съставяли фалшиви протоколи за полагане на изпита, без самите студенти да са се явявали. Студенти казват, че цената на един изпит при някои преподаватели е била от 700 до 1 000 евро.

Edited by - moderator on 03/30/2007 13:19:23
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/23/2007 :  14:51:10  Show Profile  Reply with Quote
Трима чиновници уволнени заради фалшивите дипломи от ВУЗ
23 Март 2007
www.mediapool.bg

Трима от служители от Министерството на образованието и науката (МОН), които бяха замесени в скандала с легализирането на фалшивите дипломи, са уволнени, съобщиха в петък от просветното ведомство.
Други трима чиновници ще бъдат понижени за една година, а един се е разминал със забележка.
Провинението на служителите е, че “не са изпълнявали или са възпрепятствали служебните си задължения”, показва вътрешната проверка на МОН по случая.
В началото на февруари заподозрените в легализирането на фалшиви дипломи чиновници бяха временно преместени на работа в друга дирекция, докато течеше разследването на случая. Престъпната схема за узаконяване на документи за висше образование бе разкрита при специализирана акция на столичната прокуратура и Главна дирекция “Борба с организираната престъпност”.
Чиновниците от МОН легализирали за чужбина фалшиви дипломи от български университети в продължение на две години.
Те имали достъп до информационната система във ведомството и чрез нея въвеждали със задна дата номерата на фалшивите документи. Нелегалните дипломи били засечени в съседни на България държави.
Седмица преди публичното обявяване на акцията, в гръцките медии се появиха материали за фалшиви свидетелства за висше образование, идващи от България, Румъния и Русия. Според местната преса документите били за завършено медицинско, юридическо и икономическо образование.
Тогава просветният министър Даниел Вълчев отказа да назове имената на кои български университети са замесени в скандала и за колко дипломи става дума. Той обеща да бъде създадена нова система за контрол на легализацията на дипломите за средно и висше образование, която включва и публичен регистър със сканираните дипломи.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/04/2007 :  18:40:28  Show Profile  Reply with Quote
Уволняват за укриване на конфликт на интереси
www.news.bg
04.04.2007 г.
Санкции ще бъдат налагани за укриване на конфликт на интереси да се налагат на лица на административна, висша държавна или изборна длъжност.
Това предвижда законопроектът за възпиране облагодетелстването по служба и за избягване конфликт на интереси, който парламентът обсъди на първо четене, предаде БНР.
Гласуването на проекта ще бъде утре в началото на пленарното заседание.
Той предвижда санкциите за укрит конфликт на интереси да се прилагат и за държавни служители, попаднали в състояние на укриване на конфликт на интереси по смисъла на текст от Закона за държавния служител. Лицата трябва да декларират всеки конфликт на интереси.
Предвижда се когато конфликтът на интереси е бил укрит, лицето да се освобождава от длъжност незабавно, освен в случаите на изборна длъжност, а полученото възнаграждение за периода на съществуване на конфликта на интереси да се отнема в полза на държавата.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/11/2007 :  12:13:25  Show Profile  Reply with Quote
Бившите тайни служби контролират българската икономика
казва германският разследващ журналист Юрген Рот

11 Април 2007
www.mediapool.bg

Черепа, ТИМ, борицте. Тези български кодове се появяват в допълненото издание на една книга от германския разследващ журналист Юрген Рот, която скоро ще се появи по книжарниците. Публикуваме интервю Александър Андреев с Юрген Рот пред Радио Дойче веле.

Г-н Рот, наскоро бяхте в България, може би проучвате теми за следващата си книга?
Да, пътуването е част от моите журналистически разследвания, посветени на организираната престъпност и тайните служби в държавите от бившия Съветски съюз. А в това отношение централна роля играе и България.

Вие и друг път сте се занимавали с България. Има ли сега нещо ново?
Първо установих, че преди съм бил изключително наивен. Наивен, защото вярвах, че бързо ще настъпят структурни промени. Бях една седмица в София, проведох много разговори и установих, че някогашните тайни служби, най-вече разузнаването и военното разузнаване, държат страната здраво в ръцете си. Те контролират най-вече икономиката. Все пак останах изненадан, че след толкова години положението е именно такова.

В България често се твърди обаче, че мрежите на едновремешните тайни служби вече не съществуват, че организираната престъпност е, общо взето, под контрол, а сивият бизнес излиза на светло. Такова ли е вашето впечатление?
Такива твърдения са чиста нелепост. Разговарях с един от малкото все още живи босове на мафията, на едновремешните борци. Естествено, той вече не се занимава с рекет, а инвестира в промишлеността, но парите му идват от някогашните тъмни източници. Той ми каза следното: Хората знаят кои сме, те ни виждат и си правят сметката, така, че изобщо не ни се налага да упражняваме някакъв натиск. Попитах го дали и днес могат да се купят съдии, прокурори и полицаи в България, и колко струва това. А отговорът гласеше: Корумпирани бяха и преди, корумпирани са и сега. Разликата е само в цената и в ценоразписа на отделните им услуги.

Аз особено се интересувах тъкмо от онези фирми и предприемачи, които на пръв поглед вече са съвършено законни. Два случая ми направиха особено впечатление - изложбата в Брюксел с антични предмети на изкуството от България и по-точно от частната колекция на един бизнесмен. Аз поразрових в миналото на този бизнесмен и се убедих, че парите му не идват от нормална икономическа дейност. Случаят е типичен. Страната се представя чрез такива личности зад граница и прави пропаганда с неща, над които тегне сянката на миналото.

И втората нишка в моите разследвания. Тук в скоби ще припомня, че навремето се занимавах с Мултигруп, а всеки знае, че зад Мултигруп стояха тайните служби. Наскоро за първи път чух името на групировката ТИМ. В началото изобщо не знаех за какво става дума. Бях получил само оскъдна информация от Швейцария, че някои полицейски служби свързват групировката ТИМ с организираната престъпност, но не с примитивната престъпност на борците, а с онази на високите равнища, с голямата икономическа престъпност. Разговарях с различни източници, включително и от прокуратурата. Всички ги беше много страх да говорят. Казваха ми, че наказанията са жестоки, а шансът да оцелееш, ако много говориш, изобщо не е голям. Така или иначе, на базата на документите, с които разполагам, и от разговорите си с журналисти и прокурори в България аз вече съм убеден, че ТИМ е възникнала с участието на някогашното военно разузнаване в България. Според моите източници руската мафия има сериозни интереси във Варна, където действа една организация, възникнала от едновремешното съветско военно разузнаване.

Един български прокурор ми каза, че във Варна особено активна е руската групировка Солнцевская. Друг голям руски престъпен синдикат, начело на който са братята Чорни, поне според западни полицейски служби, също все още има интереси в България. На пръв поглед Майкъл Чорни се е отказал от престъпния си бизнес, но ако се вгледаме внимателно, той просто е преминал към по-чисти браншове, най-вече към петрола. В България той има едно подставено лице, адвокат, който е изградил огромна мрежа по цял свят. В тази мрежа се трансферират много големи суми. Аз смятах, че лицата, които през 90-те години играеха ключова роля в престъпния бизнес, вече са се изтеглили, но това не е точно така. Просто те са станали много по-могъщи. А политическите елити, малко или повече, ги закрилят.

А каква според вас е връзката между петрола, футбола и олигарсите, вие споменахте току-що един такъв случай?
Това е много интересно наистина. Не само олигарсите, но и топ престъпниците в Русия, в държавите от бившия Съветски съюз и сателитите, много обичат да инвестират във футбола. Така е в Румъния, така е и в България, с двата най-добри отбора, които имат достъп до Шампионската лига. В Украйна има един голям престъпник - Ринад Ахметов. Той е начело на отбор от турнира на УЕФА Шахтьор Донецк. В Петербург престъпният синдикат Тамбовская контролираше местния футболен клуб, поет наскоро от Газпром. Между другото тази мода идва от Италия. Става дума, разбира се, за пране на пари, но и за опит да се набави липсваща обществена легитимация, защото част от бандитите мечтаят за истинско обществено признание.

Много българи смятат, че страната е уникална с големия брой поръчкови убийства, с прането на пари, с ролята на някогашните тайни служби в днешната икономическа структура. Дали наистина България е изключение или по-скоро потвърждение на някакво общо правило?
България е по-скоро потвърждение на правилото. Просто там някои неща се вършат доста по-очебийно. Там нравите все още са по-примитивни в сравнение с Чехия или Унгария. Но иначе структурата е една и съща. Големият брой поръчкови убийства показва, че организираната престъпност все още не е добре организирана, ако може да се изразя така, защото там, където тя е наистина добре организирана, няма нужда от поръчкови убийства. Там парцелите са точно разпределени. В България това още не е станало. Страната заема особено положение и по друга причина - някогашните тайни служби на България бяха най-тясно и най-интензивно свързани с КГБ, а част от тези връзки продължават да работят и днес. В обобщение бих казал, че ЕС хвали България за приетите закони, но каква е ползата и от най-добрите закони, когато ги прилагат хора, на които не може да им се има доверие.

Какви са приоритетите на организираната престъпност в България, пак в сравнение с други източноевропейски страни?
Главно значение за сенчестите структури имат три бранша - телекомуникациите, енергетиката и стратегическите суровини, и накрая недвижимите имоти и туризмът. Не само в България, навсякъде в Източна Европа организираната престъпност непрекъснато се стреми да увеличава влиянието си в тези три бранша, просто защото това е бяла икономика, там не се пролива кръв. Е, на потребителите им се пуска кръв чрез цените, но това е друго.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/02/2007 :  20:03:34  Show Profile  Reply with Quote
Академичният съвет на Технически университет - Варна прие декларация на извънредно заседание относно атаките срещу ВУЗ-а
Фокус Нюз
02-05-2007

Академичният съвет на Техническия университет във Варна прие декларация в отговор на обвиненията за нередности в дейността на ВУЗ-а. Това съобщи за радио “Фокус” – Варна ректорът Стефан Барудов. Заседанието завърши преди броени минути. То е извънредно и е свикано от ректора на университета.
В декларацията се дава отговор на обвиненията в публикации в различни медии. “Тези публикации в навечерието на кандидатстудентската кампания създават отрицателна нагласа в желаещите да кандидатстват”, заяви Барудов. Според него напълно е възможно да има отлив на кандидат-студенти.
По думите му има трима човека, които непрекъснато пишат срещу университета по най-различни инстанции – това са проф. Димитър Ставрев и доц. Недка Николова, които са дисциплинарно уволнени заради грубо нарушаване на трудовата дисциплина, и Петър Богданов, който като пенсионер е бил на срочен трудов договор за една година като координатор на международни проекти. След като е отклонил външни средства в лични сметки от международен научен конгрес. “Ние сме завели дела срещу него”, уточни ректорът. Според него това мотивира тримата да атакуват оглавяваното от него учебно заведение.
В приетия документ, който ще бъде публикувана утре сутрин, се казва: “Чрез тази декларация Академичният съвет на Техническия университет цели не просто да отговори на абсолютно несъстоятелните обвинения, отправени от някои лица към ректора и самия университет, а преди всичко да изрази своето дълбоко безпокойство относно почти пълната незащитеност на хората и институциите в България спрямо атаките на лица със съмнителни подбуди и дори подсъдими по дела за присвояване на университетски средства. Ние мълчахме, когато тези атаки се изразяваха в писане на писма по всички възможни институции в България включително президентство, Министерски съвет, МОН, Главна прокуратура и т.н. След всяка жалба следваше проверка и тя показваше несъстоятелността на обвиненията. Ние мълчахме и когато атаката се премести в някои медии като в. “168 часа”. Оставяме коментарите на тази медия на журналистите, защото не сме медийни експерти. Като образователна институция винаги сме вярвали и сме се стремили да внушаваме и на своите студенти, че истината е най-добрата защита и когато тя е на твоя страна, няма смисъл да се губи енергия за предварително спечелени битки. Оказа се, че грешим. След като уважавана медия като Би Ти Ви си позволи да публикува непроверени твърдения и да стане трибуна на изява на хора с твърде нечистоплътни подбуди сериозно възниква въпросът дали в България не е станала факт презумпцията “виновен до доказване на противното”. Затова нашата декларация не само ще предложи факти, но и ще задава въпроси”.
Стефан Барудов заяви, че при публикуването утре ще бъдат посочени конкретни факти, които ще отговорят и оборят всички обвинения.

Доц.Стефан Барудов: ВКП не е открила нарушения в управлението на ВУЗ-а
Днес+
02-05-2007
Проверката на Върховната касационна прокуратура не е открила нарушения в управлението на Техническия университет в морската столица. Това заяви пред медиите ректорът на ВУЗ-а доц. д-р инж. Стефан Барудов. Става въпрос за атака насочена към автономен държавен университет. Проверката, съгласно която е издадено становището на съда от 24 ноември 2006 година, е обхванала основно броят на чуждестранните студенти в деканат “Чуждестранни студенти, докторанти и специализанти”, приходите от семестриалните такси и настаняването на чуждите студенти в общежития. Нито една от тези проверки обаче не е открила нарушения. Според доц. Барудов атаката срещу университета е от близо две години. Първата проверка на висшето учебно заведение е извършена от НАП и е отразена в постановление на Варненската окръжна прокуратура. Основният акцент в изготвената справка е за броя и таксите на чуждестранните студенти на англоезично обучение. Решението на Варненската окръжна прокуратура е било обжалвано пред Апелативната прокуратура до издаването на становището на Върховната касационна прокуратура, съгласно което нарушения няма. Доц. Барудов добави, че не знае дали към настоящия момент не протича и друга проверка на прокуратурата.

Той обясни, че чуждестранните студенти задължително преминават през подготвителен курс по български или английски език по избор. Годишният хорариум е 750 часа, като след това държат изпит. Увеличаването на броя на студентите се дължи на прехвърлянето им от различните специалности. Твърденията за колосални различия в броя на обучаваните чуждестранните студенти се дължат на некоректното използване на числата, категоричен беше ректорът. Точният брой на чуждестранните студенти, сред които преобладават турските граждани, е 684. От тях 228 са обхванати в подготвителен англоезичен курс, а 53 се обучават на български език. В I курс са 143, на които обучението се извършва на английски език и 66 на български език, във II съответно 52 на 48. В III курс са 42-ма студенти, които обаче се обучават само на български език.

В IV курс са 48, като има и 4-ма магистранти. Доц. Барудов уточни още, че семестриалните такси за чуждестранните студенти също са различни. За едногодишния подготвителния курс се заплаща 2000 евро, но за тези с двойно гражданство таксата е 1000 евро. Ректорът съобщи още, че успеваемостта на турските студенти е 60 %, а останалите прекъсват обучението си. По думите му най-пълната база данни на всички обучаващи се намира в Техническия университет и първо би трябвало да се провери учебното заведение и тогава да се тиражират информации. Записванията на студентите в по горните курсове става на база копие от платена семестриална такса по банков път. Цялата документация подлежи на щателна проверка, която се извършва два пъти годишно. Относно друга тиражирана информация, че Техническият университет се е заел с дообзавеждането на общежитието на блок 18 в кв. “Левски” за превръщането му в хотелска част за чуждестранните студенти доц. Барудов съобщи, че всяка година се залагат до 180 000 лева за ремонт на общежитията и в момента там се извършва точно това. Най-вероятно таксите за общежитията ще останат същите и през следващата учебна година, прогнозира още доц. Барудов.

Той съобщи, че се тиражира информация относно превеждането през 1998 година на 10 000 деноминирани лева на частна фирма. Доц. Барудов обясни, че парите са били за доставка и монтаж на комуникационна техника, а за средствата е издадена фактура на научно-изследователския център към ВУЗ-а. Освен това се твърди, че въпросната частна фирма “Елта-Р” е моя, но това много бързо може да се провери чрез извадка на данъчни номер и булстад на фирмата. Днес пред медиите ректорът представи договорът и фактурата за закупената комуникационната техника, както и извадка със собствениците на “Елта-Р, сред които неговото име липсваше. Доц. Барудов заяви още, че e неделя e поканен за право на отговор в предаване по bTV.
Той съобщи още, че на 14 май ще се проведат изборите за нов ректор, а той няма да бъде сред кандидатите, тъй като няма право на повече от два мандата. По думите му за 8 години общият бюджет на ВУЗ-а е нараснал 2,41 пъти, като работните заплати са се увеличили с 3,68 пъти, а стипендиите - с 3,73. В момента Техническият университет разполага с най-добрия езиков център в града, каза в заключение доц. Барудов.

Edited by - moderator on 05/03/2007 06:06:15
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/10/2007 :  14:47:03  Show Profile  Reply with Quote
Тайни хотелски стаи и фитнес на тавана на университет
Дарик радио
09-05-2007

Тайни хотелски стаи с бани и фитнес са открити на таванския етаж на филиала на Техническия университет в Пловдив от председателя на Контролния съвет на висшето училище Димитър Алексиев.


Нито студентите, нито преподавателите знаят за съществуването и предназначението на оборудваните помещения. Това заяви пред Дарик доц. Алексиев, който чака писмените обяснения по случая на директора на пловдивския филиал проф. Димитър Кацов.


Етажът не е отдаван под наем и според устните уверения на директора на филиала бил оборудван преди шест години, но не бил ползван.


Налице е тежко нарушение на закона и на правилника, защото в Общото събрание на филиала не са били внасяни и разглеждани подобни разходи, категоричен е председателят на Контролния съвет на Техническия университет. Заместник-директорите и главният счетоводител в Пловдив отричат да знаят за съществуването на фитнеса и стаите, макар че оборудването е заприходено като дълготраен материален актив.


Постоянният надзор на пловдивския филиал е разпореден от ректора Камен Веселинов, след като от началото на годината той мина и на бюджетно подчинение на ТУ-София и се оказа, че дължи над 1,2 млн. лв. такса “Смет”. Дългът е натрупан в продължение на шест години и е повече от една трета от целия годишен бюджет на пловдивското висше училище.


Филиалът е пред фактически фалит, заяви пред Дарик доц. Алексиев. За 16 май е насрочено Общо събрание, на което се очаква предсрочно да бъде прекратен директорския мандат на проф. Кацов.

ТУ- Пловдив не плащал за смет 7 години
10 май 2007 / News.dir.bg
1 200 000 лева дължи филиала на Техническия университет -София на община Пловдив.
Сумите са за такса смет не са плащани през последните 7 години, предаде радио Пловдив. Финансова проверка на пълномощника на ректора в Пловдив доказва 40 000 лева, изразходвани за оборудване на комплекс от фитнес уреди и две хотелски стаи. Директорът проф. Димитър Кацов заяви, че комплексът който се намира на 6 етаж на сградата, е трябвало да се ползва от преподаватели, но не са имали разрешние за ползване от ХЕИ. Писмените обяснения на проф. Кацов ще бъдат оповестени на извънаредно общо събрание на 16 май.

Освободиха директора на Технически университет – Пловдив от поста
БГНЕС
16-05-2007
Директорът на Технически университет – филиал Пловдив бе предсрочно освободен от поста.
Отзоваването на проф. Димитър Кацов преди края на мандата му бе гласувано на закрито заседание на Общо събрание във вуза, в което участват 85 студенти и преподаватели. За освобождаването се обявиха 48 от участниците в събранието.

Мотивите за предварителното прекратяване на правомощията на проф. Кацов е дългът от 1.2 млн. лв., които филиалът дължи на община Пловдив, тъй като не е плащал такса „смет“ от 6 години. Преди седмица стана известно, че таванския етаж на сградата на вуза е преустроена и там има стаи, бани и фитнес.

Разходите са обзавеждането не са били гласувани от Общото събрание на филиала. На 30 май ще се проведе заседание на Академичния съвет на Техническия университет в София. Тогава трябва да бъде определен временно изпълняващ длъжността директор на филиала в Пловдив до избора на нов титуляр.

Edited by - moderator on 05/17/2007 13:26:14
Go to Top of Page
Page: of 10 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05