http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Готви се нов закон за БАН
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

midilev

Bulgaria
25 Posts

Posted - 02/07/2011 :  15:00:33  Show Profile  Send midilev an ICQ Message  Reply with Quote
В стратегия "Европа 2020", както и в допълващите я документи не фигурира алгоритъма на БАН!
Това че феодалните старци се опитват да се впишат си е тяхна работа.
Създават шумотевица и търсят как да се закачат.
Уви света не се върти около малкият им пръст, а те много го желаят!
БАН страдат от липса на идеи!
Go to Top of Page

L_Avramov

Bulgaria
6 Posts

Posted - 02/08/2011 :  11:32:46  Show Profile  Visit L_Avramov's Homepage  Reply with Quote
Според мен въпросите на ефективността на науката и образованието, които лежат в основата на конкурентноспособността на нацията са най-важните въпроси на деня. Всичко останало - инфраструктура, престъпност, корупция, пенсионна, данъчна реформа - са текущи второстепенни проблеми, които разбира се, трябва да се решават, но те не са нито толкова сложни, нито толкова важни (с изключение на здравеопазването!). За трайно и надеждно провеждане на научна и образователна политика, обаче е нужно точно това, което от десетилетия не съществува в България - дългосрочен политически консенсус. В псевдодемократичната система, в която живеем, рефлексите против академичната автономия са естествени. Опитал съм се да развия по-подробно тази теза в публикуваната във в. Култура статия http://www.kultura.bg/bg/article/view/17888
Оригиналното название на статията е "Академичната автономия като критерий за демокрация".
На Вашия въпрос относно позицията на акад. Сендов.
Сендов пръв постави въпроса за нужда от промяна на Закона за БАН и представи пред обществеността свой проект. Като човек с остър политически нюх, той адекватно реагира на нуждата от промени, настъпила поради редица негативни явления в БАН. Но като човек лишен от демократичен усет, той предложи абсурдна конструкция - БАН да се ръководи от Управител, който е едновременно глава и на Общото събрание и на Управителния съвет и се назначава от правителството. Т.е. за пръв път от 1990 г. именно той директно постави въпроса за лишаване на БАН от автономия. По-подробно съм разгледал проблема в http://www.kultura.bg/bg/article/view/17087 Освен от няколко професионално свързани с него математици акад. Сендов няма никаква поддръжка нито в Общото събрание на БАН, нито в Съвета на академиците и член-кореспондентите. В спора за БАН той по-скоро е лице на властта, отколкото на учените.

дфн Лъчезар Аврамов

Edited by - L_Avramov on 02/08/2011 11:33:38
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 02/08/2011 :  19:32:15  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Попитах неотдавна този индивид - автор на демагогска статия,

ЗАЩО В БАН НЯМА - И НИКОГА НЕ Е ИМАЛО - КРИТЕРИИ И МЕТОДИКА ПО ЧЛ. 58 ОТ УСТАВА НА БАН - ЗА ДАВАНЕ ОЦЕНКА НА НАУЧНОИЗСЛЕДОВАТЕЛСКАТА ДЕЙНОСТ НА УЧЕНИТЕ ОТ БАН!

Този БАН-ски индивид продължава да се прави на дръж ми шапката и да не отговаря!

Ето, индивиди от типа на този тук "правят наука" в така наречената БАН - без да има критерии за даване оценка на научноизследователската дейност!!!!!

БАН Е ЕДНА АВТОНОМНА КОЧИНА, В КОЯТО ВСЕКИ ПРАВИ КАКВОТО СИ ИСКА И ПОЛУЧАВА ЗА ТОВА ЗАПЛАТА ОТ ДЖОБА НА ДАНЪКОПЛАТЕЦА!

БАН ТРЯБВА ДА БЪДЕ СЕРИОЗНО РЕФОРМИРАНА!

И НАЙ-ВЕЧЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЛУСТРИРАНИ КОМУНОНЕКАДЪРНИЦИТЕ И ТЕХНИТЕ ПОДЛОГИ!

ЯСНО Е, ОБАЧЕ, ЗА СЪЖАЛЕНИЕ, ЧЕ ТОВА НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ ОТ ТАКА НАРЕЧЕНОТО ПРАВИТЕЛСТВО!

ТО НЯМА НЕОБХОДИМИЯ ИНТЕЛЕКТУАЛЕН И АДМИНИСТРАТИВЕН КАПАЦИТЕТ ЗА ПОДОБНИ РЕФОРМИ!
Go to Top of Page

L_Avramov

Bulgaria
6 Posts

Posted - 02/11/2011 :  12:28:48  Show Profile  Visit L_Avramov's Homepage  Reply with Quote
Копролалията е болестно желание за изричане на цинични, вулгарни думи. Среща се при някои патологични състояния (например мания, шизофрения, болест на Турет). Може да обхване цялата езикова област и да изразява враждебността на индивида към света, който не го обича. Копролалията изчезва, когато субектът си възвърне изгубената афективна сигурност.

дфн Лъчезар Аврамов
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 02/11/2011 :  19:44:52  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Вие не се изживявайте като психиатър (и такова психическо разстройство има), а отговорете:

КЪДЕ СА КРИТЕРИИТЕ И МЕТОДИКАТА ПО ЧЛ. 58 ОТ УСТАВА НА БАН?

ЗАЩО КРИМИНАЛНАТА ШАЙКА, НАРЕЧЕНА ОБЩО СЪБРАНИЕ, НЕ ГИ СЪЗДАДЕ 18 ГОДИНИ?

КОЙ ЩЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА ТОВА ГРАНДИОЗНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ?
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/01/2011 :  10:15:54  Show Profile  Reply with Quote
Как да не влезе Дянков в БАН през комина?!
01.03.2011
Евгений Еков

http://news.ibox.bg/columnist/id_1077805127

След като не успя да овладее БАН през парадния вход, вицепремиерът Симеон Дянков явно е решил да направи това, влизайки през комина му. Това става ясно от чакащия от няколко дни реда си за разглеждане от Народното събрание проектозакон за изменение и допълнение на Закона за Българската академия на науките.

Въпреки че законопроектът бе внесен в парламента на 24 февруари от 5-ма членове на Комисията по образованието, която е и водеща, чрез него се постигат всички Дянкови въжделения.

Подобно на маг, с помощта на петте си „пръста" - Огнян Стоичков, Румен Стоилов, Лютви Местан, Веселин Методиев и Валентина Богданова, вицето е на път да получи онова, което „синодалните старци" му отказваха толкова дълго време. И то, забележете, след постигнат политически консенсус между всички парламентарни сили!

Е, сега вече мърдане няма! Колкото и да продължават да се опъват от БАН, приеме ли се проектозаконът в този му вид, академията ще е в кърпа вързана за настойчивия финансов министър. И гаранция за това ще е т. нар. Съвет на настоятелите.

Съставен от 12 пълноправни членове и 4 без право на глас, Съветът на настоятелите се явява истински революционен трибунал - конструиран напълно по вкуса на Симеон Дянков - този Робеспиер на българската „научна" революция.

Защото макар и да има 4-годишен мандат и да се избира от парламента, след като веднъж това стане - над дейността му остава да бди само Всевишният.

Независимо от обещанията на премиера Борисов, Съветът на настоятелите на БАН няма да подлежи не само на парламентарен, но и на никакъв контрол!

И за да не остане и сянка на съмнение, че кадифената ръкавица е окончателно свалена от желязната ръка на Симеон Дянков, в проекта за закон е записано, че председателят на БАН е председател на Съвета на настоятелите - без право на глас?!

С други думи, игрите на дипломация свършиха. Казано ясно, дори за академици. Впрочем, в проекта на петимата депутати е предвидено едно доста рехаво академично присъствие в предлагания най-висш орган на БАН. Да не кажа, унизително.

Освен безгласният шеф на академията, в Съвета на настоятелите се включва и лицето, заемало длъжността председател на БАН в предходния мандат и двама учени - членове на Общото събрание на БАН, определени от него. Общо 4-ма!

За да не се чувстват самотни, към тях се предвижда да се присъединят и двама чуждестранни учени, определени от Общото събрание на БАН по предложение на Европейската научна фондация. Компания ще им прави и представител на Съвета на ректорите на висшите училища.

За сметка на това държавното представителство в бъдещото „настоятелство" е повече от бетонирано. Начело на него ще стоят двама представители на министерства, определени с решение на Министерския съвет.

Разбира се, не е необходимо да си гадател, за да познаеш, че това ще бъдат министрите Дянков и Игнатов (нищо, че последният пак се издъни при преговорите с БАН и се наложи вицето да се намесва по втория начин).

Съветът на настоятелите на БАН включва и председателя на постоянната парламентарна комисия, отговаряща за науката, представител на министъра на икономиката, енергетиката и туризма и на ред други институции.

Всичко това най-накрая ще даде в ръцете на Съвета, сиреч на Дянков, така дълго лелеяната от него безконтролна власт над „ефективното управление на финансовите средства и собствеността", както е записано в проекта.

Съветът, тоест вицето, ще може да „контролира разходването на бюджетната субсидия и съгласува финансовата политика на БАН" и по този начин най-сетне да затегне любимата си финансова гарота* около шиите на учените.

Но най-сладкото е, че Съветът, ерго Дянков, ще „осъществява контрол по начина и по реда на стопанисване и разпореждане върху предоставеното от държавата в собственост на БАН, академичните институти и другите самостоятелни звена имущество".

Академията притежава имоти за близо 3 милиарда лева. Според представители на БАН именно интереси, свързани с имотите, стоят в дъното на атаките срещу институцията.

„Във всички изявления, които дава министър Игнатов, прозира, че собствеността е един от основните елементи на този закон. Това е де факто национализиране", смята Стефан Хаджитодоров, главен научен секретар на БАН.

Собствеността на БАН според Дянковия съратник Сергей Игнатов пък, трябва да се управлява „правилно", за да донесе и приходи.

А това означава преминаване на собствеността в ръцете на настоящи и бивши банкери с афинитет към имотните сделки, Симеон Дянков и приятели. А после МОЛ-ове, голф игрища... Въобще, пълно щастие!

Как да не влезе Дянков в БАН през комина?!...

*гарота - сицилианска телена примка за удушаване.
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 03/01/2011 :  10:50:27  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Ха-ха-ха! (Макар че не е смешно.)
Нормално е. Нормално е агентите на ДС да плачат за БАН:
http://e-vestnik.bg/7843
Другите оповестени журналисти са ... Евгений Еков, ..., Еков е бил агент "Виктор" ...
Ненормалното е друго. Този индивид, асоциат на БАН-ската криминална управа, е депутат в 37 народно събрание - Парламентарна група на СДС.
Агент на ДС, депутат на СДС. Майтап! (Тъжен майтап!)
Тоест - този индивид е нещо като бившия президент Петър Стоянов, който ходеше да се маже в БАН и да връчва медали ...
Например връчи медал на агента на ДС Мутафчиева.
Не е можел предварително да провери ли? Айде бе? Или може би е проверил ....
Жалка работа! Типично българска!
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/30/2011 :  10:09:43  Show Profile  Reply with Quote
Законът за БАН приет
30.03.2011, 10:08 (обновена 30.03.2011, 10:15)
Диляна Панайотова

http://news.ibox.bg/news/id_2054352108
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05