http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Защо сдаде Банбаши?
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 03/14/2008 :  17:01:23  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Тъй като в рубриката Кочината "БАН" има технически проблем (прекалено големи страници), откривам нова рубрика, с, мисля, подходящо заглавие.

Заслужава да се анализира защо все пак, след неудържимото драпане за поста, Банбаши безславно напусна борбата.

Дано не стане "авторска рубрика" на Кабакчиев!

Призовавам за активност!

А името Банбаши е от статията (фейлетона) ми "Туркменбаши и Банбаши", публикуван тук:

http://tech.groups.yahoo.com/group/bulgarianscienceproblems/message/2395

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 03/14/2008 :  18:32:27  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
И така, да анализираме следните два текста:

(1) Подадох оставка, тъй като съм много огорчен, разбираемо е, предвид всичко, което се случи през последните месеци, лаконично коментира ученият пред "Стандарт". В писмо до академичния състав Юхновски изтъква като причина за оставката си "яростна клеветническа кампания в медиите срещу мен и БАН". [.....] Водят се дела срещу него, а това е крайно неприемливо, коментира Съботинов оставката на шефа си. В момента в Административния съд има депозирани две жалби срещу избора на Юхновски за председател на БАН. Те са постъпили от учени от колегията."
http://www.standartnews.com/bg/article.php?d=2008-03-13&article=225279

(2) В писмо до Общото събрание обаче Юхновски пише, че си подава оставката заради "клеветническата кампания" срещу него и заради "безпримерното предателство" на "шепа хора" от БАН. Същото заявява и пред медиите:
http://news.bnt.bg/content/view/full/214248/


Какво се разбира от двете съобщения?

Първо, разбира се, че "има депозирани две жалби срещу избора на Юхновски за председател на БАН"! И тези жалби - и това е много важно - са от хора "отвътре", т.е. от БАН!

Второ, разбира се, че руснакът отначало хитро се опитва да завоалира причините, довели до оставката му, като говори пред медиите (вж. по-горе линка от БНТ) за "безпримерно предателство" на "шепа хора". Под "шепа хора" не е нормално да се имат предвид двама. И точно затова Банбаши го употребява - за да прикрие какво ТОЧНО е станало. А, от друга страна, и употребата на думи от типа "предателство" не може да бъде в речника на един председател на БАН! Тя е характерна за мафиоти! В нормални обстоятелства на руснака Юхновски би следвало да му се обясни, че няма, и не може да има, задължение на служебни лица в БАН да са му "верни"! Банбаши обаче вероятно има право да говори за предателство, като се има предвид какво представлява (представляваше) геронто-комуно-ченгесарската групировка, издигаща го и избираща го, накрая дори в епохално грубо нарушение на закона!

Трето, неговият приемник, вероятно поради липса на обиграност, вместо и той мъгляво да се позове като Банбаши на "шепа хора" или нещо подобно, най-откровено изплюва камъчето, че хората са ... двама! Тук следва да се обясни, че не две, една-единствена жалба е напълно достатъчна, за да бъде направен на пух и прав "изборът".

Четвърто, тук трябва да се припомни, че предположението беше, че жалби ще подадат хора "отвън", т.е. извън БАН, за които съдът ще се произнесе, че нямат така наречения правен интерес. Очевидно е, че Банбаши и сие са се надявали много силно това да се случи. Но за техен лош късмет не се е случило точно това!

Пето, фактът, че само някакви си две жалби на неюристи са накарали Банбаши да сдаде, не може да бъде добра атестация за интелектуалното съдържание на действията на Банбаши!

Шесто, фактът, че само някакви си две жалби на неюристи са накарали Банбаши да сдаде, не може да бъде добра атестация и за интелектуалното съдържание на така наричащия се правен институт при БАН, който бил дал експертна оценка, че действията на Банбаши са законни! Вж. в това отношение изявлението на така наричащия се директор на така наричащия се Институт за български език при БАН:
http://frognews.bg/Frog/index.php?option=com_content&task=view&id=4801&Itemid=122
Това лице, завършило българска филология, след това получило диплом за "доктор на биологическите науки", изказва следните юридически твърдения: "от Правния институт на БАН има юридическа справка за цялата процедура и за това дали има трудово-правен конфликт, становище е дал и проф. Мръчков, който е доайен и най-добър специалист по въпросната проблематика. Параграф 8, алинея 1 за 70-те години на член-кореспонденти и академици е разрешителен, а не забранителен, т.е. той не забранява да се делегират права някому, ако Общото събрание има желание за това, което и направихме".

Седмо, фактът, че само някакви си две жалби на неюристи са накарали Банбаши да сдаде, не може да бъде добра атестация и за интелектуалното съдържание на така наречения професор Мръчков, за когото гореупоменатият вещ индивид по въпросите на българския език, биологията и правото, казва, че също бил дал становище в подкрепа на руснака. Освен това този така наречен професор по право според българиста-биолог бил "доайен и най-добър специалист по въпросната проблематика". И така, при наличие на такива вещи познавачи и учени, включително правото, включително в цял "правен институт", оказва се, че Банбаши е принуден да сдаде заради някакви си ... две жалби!?

Осмо, фактът, че само някакви си две жалби на неюристи са накарали Банбаши да сдаде, не може да бъде добра атестация и за интелектуалното съдържание на деянията на така нареченото Общо събрание на БАН, в частност на техния акт на доверие спрямо така наречения правен институт при БАН, така наречения юрист и професор Мръчков (този доайен и най-добър специалист" - според българиста-биолог Райнов)! А, разбира се, преди всичко не може да бъде добра атестация и за продукта на собствените им сиви вещества!

Накрая днес трябва, обаче, като се има предвид всичко по-горе, да отдадем (ние, нормалните хора) дължимото на факта, че все пак са се намерили двама достойни хора в БАН! Само двама наистина, но все пак са се намерили! И са се опълчили срещу невероятно наглия акт на цяла геронто-комуно-ченгесарска шайка, позволила си в изключително грубо нарушение на закона да "избере" за председател на БАН индивид на 72 г., нямащ абсолютно никакво право да заема този пост!

Красимир Кабакчиев
Go to Top of Page

nivine

145 Posts

Posted - 03/17/2008 :  13:35:56  Show Profile  Reply with Quote
Колега Кабакчиев,
Много приятно бях впечатлен от интелигентния анализ, който сте направили по повод шумкарския кадрил в БАН. Наистина другарите не могат да допуснат, че в държавата има и нетревопасни и както по време на правевшкия режим могат да баламосват народонаселението с врагоманска истерия, с провокации на световния империализъм и все от тоя род пропагандни измишльотини. В случая обаче, едва ли има място за някакъв оптимизъм защото по мое мнение това е вътрешнопартийна драматургия, предназначена за съжаление за укрепване на вредното за държавата и нацията статукво, властващо в БАН и в цялата ни наука и образование, което ще се постигне с развихряне на една безочлива пропаганда насочена срещу мними вътрешни и външни врагове - както вече казах до болка позната ни практика. В този смисъл прогнозата ми е че ще изберат далеч по-подходящ за тази "възвишена" цел от другаря Юхновски. Не е излишно да се отбележи, че другарят Юхновски ще бъде по всяка вероятност надеждно компенсиран заради "отчаяната му борба" за съхранение на БАН и на нейните имоти, така че въобще не трябва да му берем грижа. С една дума косъм няма да позволят да му падне от главата.

Edited by - nivine on 03/17/2008 13:39:19
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05