http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Publichni lekcii na uchenite ot IRION
 Лекция на ст.н.с. IIст. д-р Надя Велчева

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert Email Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is ON
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
moderator Posted - 01/19/2007 : 14:54:36
Във връзка с лекцията на ст.н.с.IIст. д-р Надя Велчева за Етническия модел в България пействам един актуален материал от www.kafene.net

Една-трета от българите ще са роми през 2020

by newswriter on 19/01/2007 12:00 PM

Според Българската академия на науките през 2020 година 30% от населението на страната ще бъде ромско. Институтът по социология на БАН е провел изследване, което показва, че прирастът на ромите е над 2%, докато този на етническите българи е 1.3%. Това означава, че ромското население в страната ще продължава да расте, докато българите ще намаляват. Това заяви социологът Алексей Пампоров от БАН по време на конференция за проблемите на ромското население. Според официалната българска статистика през 2001 ромите в страната са били 370 хил., но според представители на ромските партии те са между 900 хил. и 1.1 млн. души. Пампоров се позова и на проучването на МВР от 1989, според което ромите са наброявали 600 хиляди. Според него към края на 2007 броят на циганите в страната ще бъде над 800 хил. души или 11 % от населението. Експерти изчислиха, че при този прираст и при увеличената смъртност сред българите, през 2020 циганите ще бъдат около 30 %. През 2027 година всеки пети гражданин на България ще бъде неграмотен, сочи друго социологическо проучване. В момента 15-19-годишните, които ще останат без първична грамотност (стигнали максимум до 4-ти клас), са 9% при етническите българи, 25% при етническите турци и при ромите - 64%. Това означава, че когато възрастните поколения бъдат заместени от сегашните млади поколения, не само ще има много по-малко хора в продуктивна възраст, но и тяхната производителност ще бъде по-ниска поради големия брой неграмотни.

7   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
George_Chaldakov Posted - 01/11/2016 : 16:20:44
QUO VADIS, EUROPA?

George N.Chaldakov


It is becoming increasingly obvious and more worrying, because the Euro-Atlantic politics, especially the "devil" of Europe –Devela,*like the three monkeys pressed their mouth, eyes and ears "cannot see, hear and speak nothing bad "** to the dictate of the minority (minority majority?), thus being passive against the happening invasion of violence and terrorism in Europe.
Contemporary Europe urgently needs to restore the paradigm of classical liberalism of equal rights and equal obligations of all people living in it. That is, the implementation of integration based on "When in Europe, do as the Europeans." This can be achieved by an “elected and perfect father”.*** Whose motto is:
NON
DUCOR
DUCO
I am not led, I lead

Especially in Bulgaria.To build and maintain the national dignity and security at political, economic, educational and demographic level. And to delete propagandists of neoliberalism and multiculturalism such as some professors, especially a theologian from the State University of Sofia, and the servants of the Bulgarian Helsinki Committee and other NGOs.
Urgent political and legal actions are required, because:
When the Nazis came for the communists, I kept silent; I was not a communist.
When they came for the social democrats, I kept silent; I was not a social democrat.
When they came for those of trade unions, I kept silence; I was not a member of any trade union.
When they came for the Jews, I kept silent; I was not a Jew.
When they came for me - there was no one to speak.
If alive the author of "When they came" - German pastor Martin Niemцller (1892-1984) -would add:
When the refugees came to Europe, she* said, "Come all!"
While Alexander Blok (1880-1921) would conclude:
And it is relentlessly clear: Europe was - and flew! __________________________________________________
* From devil and Angela, Devela Merkel.
** The story of three monkeys explains in Japan with the uniform sound of the word "zaru" which means both monkey and inactivity.
*** Mustafa –from Turkish, elected, Kemal – perfect, Ataturk - the father of the Turks. However without killing of Armenians and Thracian Bulgarians.
moderator Posted - 11/27/2007 : 21:39:23
Прокопиев: До 2025 година България ще е с 6 милиона души население
дата : 27 ноември 2007 г. 22:12 ч.
www.actualno.com

20% ще са хора над 65 години, прогнозира Прокопиев
До 2020-2025 година България ще е с 6 милиона население, от което 20 на сто ще са хора над 65 години, а над 1 милион ще са ромите.

"Представете си какъв икономически растеж от 8% с 6 милионна държава може да бъде постигнат", риторично попита делегатите на общото събрание на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/нейният председател Иво Прокопиев.

Според Прокопиев за решаване на демографския проблем на страната е необходимо да се приложи пакет от мерки, както по задържането на младите хора в България - основно с реформа в образователната система, така и за стабилизиране на пенсионната система, прилагане на ефективни усилия за интеграция на ромите на пазара на труда и внос на работна сила.
moderator Posted - 03/21/2007 : 12:22:32
Предотвратиха износ на етнографски предмети
www.news.bg
21.03.2007г.
Полицейски служители предотвратиха износ на етнографски предмети и носии за Гърция през ГКПП "Капитан Петко войвода". Това съобщи говорителят на Областната дирекция на полицията в Хасково Нина Николова, цитирана от „Дарик" радио.
Стоките били превозвани в товарен автомобил "Мерцедес". Установено, е че фирмата-изпращач на вещите е едноличен търговец от град Златарица, Великотърновско.

Експерти в София ще установят дали етнографските предмети са паметници на културата. По случая е образувано досъдебно производство.
moderator Posted - 03/15/2007 : 13:06:51
Мрачни перспективи:

ООН: Населението в България ще намалее с 35% до 2050 г.
15 Март 2007 | 10:32
www.news.bg

Най-малко 2,2 милиона емигранти ще пристигат в богатите страни всяка година до 2050 г., показва проучване на ООН. Населението на България ще намалее с 35% до 2050 г., се казва още в доклада, съобщи Нетинфо.бг, като се позова на в. „Дейли телеграф”.

Данните на световната организация за очакваното глобално разместване на световното население през следващите десетилетия нямат паралел в световната история. Милиарди ще се родят в Африка, Азия и Близкия изток. Десетки милиони от тях ще емигрират в Европа и Америка, докато коренното население в повечето богати страни там ще продължава да изживява стагнация. Като цяло световното население ще се увеличи с 2,5 милиарда до 2050 година, за да достигне общо 9,2 милиарда.

ООН предрича големи обзелюдявания на огромни територии в Източна Европа и бившия комунистически свят в резултат на високата емиграция и непрекъснато спадаща раждаемост. Населението на България ще намалее с 35% до 2050 г., на Украйна с 33 %, а на Русия и Полша с 25%. Ще има и 10 % по-малко германци и 7 % сто по-малко италианци. Притокът от емигранти обаче ще увеличи рязко населението на други, по-развити страни. Населението на Великобритания, например, което сега е 60 милиона души, през 2050 г. ще достигне 69 милиона благодарение почти изцяло на имиграцията.
moderator Posted - 03/12/2007 : 14:13:15
Ето една информация,свързана с въпроса, който зададох на Надя Велчева по време на лекцията. Има ли държавата стратегия и готовност за новия тип етнически проблеми, които ще настъпят с очакваната емиграция към България, като член на Европейския съюз.

С грубо нарушаване на човешки права се сблъскват юристи от СУ
news.bg
12.03.2007 г.

Бежанци и имигранти на практика биват лишавани от свобода чрез задържане в "специални домове" за чужденци без документи, съобщиха за news.bg от Правната клиника към Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски".

В София имигрантите биват настанявани в дома в кв. Бусманци. Според Закона за чужденците в Република България това "принудително настаняване" е временно - до депортирането на "нелегалните" чужденци от страната, но на практика хората биват лишавани от свобода в продължение на една до три години. Работещите в клиниката студенти и адвокати, въпреки ентусиазма и желанието си, се сблъскват с множество бюрократични пречки в опитите да се преборят с погазването на гарантираните от международното законодателство човешки права.

Клиниката е оказала помощ на бежанци от над 30 страни от Африка, Азия и бившия Съветски съюз В нея имигрантите, търсещи защита на човешките си права получават безплатни правни съвети от студенти в сферата на бежанското и миграционното право и от действащи адвокати.
Работата в Правната клиника за бежанци и имигранти дава на студентите възможност да придобият практически опит по време на университетското обучение. Те се опитват да се преборят с продължителното задържане

„Хората, които търсят помощ от Правната клиника, за да останат в България, идват от различни държави, но всички търсят едно и също нещо - безопасно място за живеене, приятели, топло отношение. Те знаят много добре, че това не е техният Дом, но силно вярват, че е по-добре, отколкото да бягаш отново и отново." - споделят работещите в клиниката.



moderator Posted - 02/22/2007 : 15:13:23
Не е съвсем по темата, но ми се струва интересно:

Руското правителство взема мерки за удължаване живота на мъжете

www.kafene.net
by newswriter on 22/02/2007 1:19 PM

Руското правителство провежда специално заседание, на което обсъжда проблема за постоянно спадащата продължителност на живота сред руските мъже. Очаква се, министрите да приемат решение за петкратно увеличаване на средствата за лечение на заболявания като туберколоза, диабет и СПИН. Руското министерство на здравеопазването съобщава, че средната продължителност на живота за руските мъже е по-малко от 60 години. Според Световната здравна организация тя е 57 години, което е по-малко от средната продължителност на живота на мъжете в африкански държави като Кения и Уганда. Това е с повече от 15 години по-малко, отколкото в развитите промишлени страни. При руските жени продължителността на живота е 72 години. Сред основните причини за здравната криза при руснаците се смята постоянната употреба на алкохол и тютюневи изделия, които приничяват ранна смърт сред мъжете. Съществуват обаче и сериозни проблеми, свързани с околната среда. Проучване, проведено през миналата година от американски институт показа, че половината от най-замърсените места в света се намират на територията на бившия Съветски съюз, което се отнася особено за бившите "закрити райони", където се произвеждаха различни елементи за съветските ядрени и химически оръжия.
Vassil_Guliashki Posted - 02/22/2007 : 13:11:17
Изказвам благодарност на доц. Надя Велчева за хубавата лекция, която тя изнесе на 16. 02. 2007г. - относно етническия модел в Р. България.
Като цяло лекцията премина с голям успех - имаше доста много изказвания и въпроси. Бяха разгледани редица болни и болезнени страни на българския етнически модел и социалната стратификация на българското общество.

Общо взето се очерта доста мрачна картина: Висок процент безработица (при циганите 50%) - голяма част от населението няма възможност за трудова реализация. Ниска степен на обраованост (ниска квалификация)- в страната има 200 000 неграмотни деца, които и ще си останат неграмотни за в бъдеще. Застаряване на населението - в бъдеще процентът на работещите все повече ще намалява, а ще се увеличава дялът на пенсионерите. Намаляване на раждаемостта сред етническите българи, т. е. в бъдеще дялът на българското население ще намалява, а ще се увеличава дялът на циганското и турското малцинство. Ниски доходи на населението - добро качество на живота може да се очаква след 30-40 години.

Лошото е, че досегашните негативни тенденции могат да се запазят и занапред. Това неминуемо ще продължи така, ако управляващите страната не вземат спешни радикални мерки за промяна на плачевното състояние на България към по-добро. Въпросът е - искат ли те да вземат такива мерки? Втори въпрос - могат ли те (кадърни ли са) да вземат такива мерки? Трети въпрос - кой ще понесе вината за ясно очерталата се разруха на България след "успешното" приключване на прехода и влизането ни в НАТО и в Европейския съюз?

Надявам се, че в страната ще се намерят достатъчно българи - родолюбци, които да изобличават непрестанно мафиотската шайка, набутала България в дълбоката пропаст на трайната мизерия и ниска образованост, след серия национални катастрофи.
Надявам се, че най-сетне на виновниците ще им бъде потърсена сметка !



Vassil

http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05