http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 ШАЙКА В КАПАНА

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert Email Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is ON
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
kkabakciev Posted - 02/12/2008 : 07:40:57

ШАЙКАТА Е В КАПАНА! Пита се обаче: има ли граждани в БАН?


Дами и господа форумисти (психично здрави, некомунисти),

Вчера геронто-комуно-ченгесарската шайка, наричаща се управа на БАН, или поне едно нейно мнозинство в така наричащото се Общо събрание на БАН, направи огромен гаф! Тя извърши грубо закононарушение, като "избра" за председател на БАН лице, което няма право да заеме този пост!

Нормалните хора в тази "държава", доколкото ни има, ако не познавахме отдавна малоумието на тази геронто-комуно-ченгесарска шайка, щяхме да бъдем изненадани. Но ние не сме изненадани. Вчерашният ход на тази мафия е напълно погрешен и може да доведе до тоталното й унищожаване!

Какво обаче е необходимо за това?

НЕОБХОДИМО Е КОЛКОТО МОЖЕ ПОВЕЧЕ ХОРА, НЕФОРМАЛНИ СДРУЖЕНИЯ И ОФИЦИАЛНИ ОРГАНИЗАЦИИ ДА ПОДАДАТ ИСКОВЕ В СЪДА ЗА ОБЯВЯВАНЕ ИЗБОРА ЗА НЕЗАКОНЕН!

И който веднъж е казал "А", той трябва да каже и "Б"!

Известно е например, че цял един институт при БАН, Институтът по физика на твърдото тяло, е взел единодушно решение да бъде поискано вчерашният избор да бъде отменен - и искането е било представено вчера по време на сборището на геронто-комуно-ченгесарската шайка. Шайката, разбира се, го е отхвърлила. Но гражданите в този институт - ако се чувстват истински граждани на нормална държава (или поне на държава, която се мъчи да стане нормална),

ТРЯБВА ВЕДНАГА ДА ПРЕДЯВЯТ ИСК ПРЕД СЪДА ЗА ОТМЯНА НА ВЧЕРАШНИЯ ИЗБОР!

Като човек, който вече е осъдил, и то два пъти, една безобразно некадърна и малоумна шайка в БАН, а именно тази в така наричащия се Институт за български език, и като КРЕДИТОР на този институт и на БАН (в качеството му разпоредител на бюджета) – т.е. така наричащият се институт и БАН са ми ДЛЪЖНИЦИ, мога да кажа на всички, които се колебаят да подадат иск срещу вчерашния избор, че това е съвсем лесно! Таксата за иска е нищожна (от порядъка на няколко лева), а написването на исковата молба може да се извърши от всеки добър адвокат по административни дела срещу хонорар от 20-30 или малко повече лева. Дори всеки що-годе интелигентен човек може да напише исковата си молба. Все пак е желателно да се обърнете към добър адвокат!

Прочетете Административнопроцесуалния кодекс, например тук:

http://www.sac.government.bg/home.nsf/0/8C2C09EE2740540B4225714E002F8C08?OpenDocument

Неговият член 15 (1) гласи:
"Страни в административния процес могат да бъдат административният орган, прокурорът и всеки гражданин или организация, чиито права, свободи или законни интереси са или биха били засегнати от административния акт или от съдебното решение или за които те биха породили права или задължения."

Специално и подробно се запознайте с ДЯЛ ТРЕТИ, ПРОИЗВОДСТВА ПРЕД СЪД от този закон! Някои биха могли да подадат и сигнал по чл. 107, ал. 4, който гласи:

(4) Сигнали могат да се подават за злоупотреби с власт и корупция, лошо управление на държавно или общинско имущество или за други незаконосъобразни или нецелесъобразни действия или бездействия на административни органи и длъжностни лица в съответните администрации, с които се засягат държавни или обществени интереси, права или законни интереси на други лица.

ВДИГНЕТЕ СЕ, ГРАЖДАНИ (АКО ВИ ИМА) В БАН!

НЕ ОСТАВЯЙТЕ НЕКАДЪРНАТА ГЕРОНТО-КОМУНО-ЧЕНГЕСАРСКА ШАЙКА ДА СРАМИ АКАДЕМИЯТА, ДЪРЖАВАТА И НАЙ-ВЕЧЕ ВАС САМИТЕ!

ПРЕДЯВЯВАЙТЕ МАСОВО СЪДЕБНИ ИСКОВЕ ЗА ОТМЯНА НА ВЧЕРАШНИЯ НЕЗАКОНЕН ИЗБОР!

С КАТЕГОРИЧНОСТ И ДОСТОЙНСТВО ПРЕКРАТЕТЕ ТОЗИ ПОЗОР!!!


Красимир Кабакчиев, д.ф.н.
9   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
kkabakciev Posted - 03/12/2008 : 17:14:55
Кратък коментар на оставката на руснака, узурпирал в продължение на 12 години (и три мандата) Българската академия на науките на поста председател.

Оказах се в крайна сметка прав, нали! Оказах се прав, че ШАЙКАТА Е В КАПАНА!

Оказа се, че тези МАФИОТСКА ГРУПИРОВКА така нарекли се (самонаричащи се) академици, член-кореспонденти, професори и подобни, са КРЪГЛИ МАЛОУМНИЦИ!

В МНОЗИНСТВОТО СИ ТОВА СА НЕ САМО НАПЪЛНО САМОЗАБРАВИЛИ СЕ, НО И НАПЪЛНО ДЕГРАДИРАЛИ ИНДИВИДИ, ЩОМ РЕШИХА, ЧЕ МОГАТ ДА ВЪРТЯТ НА ПРЪСТА СИ НЕ САМО РАБОТЕЩИТЕ В БАН - ЕДНИ, КАКТО АЗ ГИ НАРУЧАМ ВЛЕЧУГИ, ЛАЗЕЩИ ВСЕКИ ДЕН ПРЕД НАЧАЛНИЦИТЕ ЗА ТРОХИЦИ ОТ ТРАПЕЗАТА ИМ, НО ДОРИ И ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА (МОЖЕ БИ ЗНАЕЙКИ, ЧЕ НЕ Е ДЪРЖАВА)!

КРЪГЛИ МАЛОУМНИЦИ СА, ЗАЩОТО ОЧЕВИДНО СА МИСЛЕЛИ, ЧЕ ПРОСТАШКИТЕ ИМ ПРОТИВОЗАКОННИ ЦИРКОВИ НОМЕРА ЩЕ МИНАТ!

Все пак това не е нито СССР на Сталин или Брежнев, нито Русия на Путин, нито Куба, нито някаква изостанала африканска или латиноамериканска бананова република!

В тази страна все пак има някакъв остатък от разум, правов ред, гражданско достойнство и други атрибути на нормалния свят!

Има свобода на словото!

И има МАЛКО, но в случая ДОСТАТЪЧНО, хора, които казаха на руснака, че трябва да си обира крушите!

СЕГА ОБАЧЕ БОРБАТА ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖИ!

ЗА ИЗРИТВАНЕ НА ЦЯЛАТА ПРОСТАШКА МАЛОУМНА ПАСМИНА, КОЯТО СЪЗДАДЕ ТОЗИ ПОЗОР!
kkabakciev Posted - 02/22/2008 : 18:07:55
Галя, може само да ме радва, че се е намерил накрая някой, който да заведе дело. Аз очаквах да има подадени МНОГО искове.
А декларацията ми остава. У мен се е насъбрал много гняв от поведението на работещите в БАН! Защото кои други, ако не те, са виновни са досегашните безобразия и беззакония, продължаващи вече две десетилетия след падането на комунизма?

Красимир Кабакчиев
moderator Posted - 02/22/2008 : 14:24:45
Краси, изглежда не си съвсем прав, доколкото мога да съдя по днешна информация от сайта www.mediapool.bg
http://www.mediapool.bg/show/?storyid=136510


Съдът образува дело срещу избора на Юхновски за председател на БАН

22 Февруари 2008

Върховният административен съд образува дело по жалбата на Сдружението на експертите в България по екотехнологии срещу решението за промени в Устава на Българската академия на науките (БАН), взето от Общото събрание на академията на 10.12.2007 г., с което по субективни критерии, като “особени заслуги към БАН” се разрешава на учени с титла академик или член кореспондент да остават на ръководни изборни длъжности в системата на академията и при навършени 70 години, а за професори – и над 65 години. При това разрешението е да няма ограничение в заеманите от тях мандати. Възрастовият таван за тези изборни длъжности е записан в Закона за БАН. Там е посочено и ограничение до два изборни мандата.

На базата на атакуваното пред ВАС решение на Общото събрание преди две седмици за четвърти мандат за председател на БАН бе избран Иван Юхновски, а част от заместниците му са с по три мандата, като редица директори и зам.-директори на научни институти също не отговарят на възрастовия и мандатния критерий.

Ако съдът постанови, че решенията на Общото събрание на БАН са незаконосъобразни, изборът на Юхновски също ще може да бъде атакуван.

Не може едни и същи хора да държат ръководните места в БАН в продължене на десетилетия и да обричат системата на българската наука на застой, коментираха след избора на Юхновски работещи в научните институти. Според тях

Делото на ВАС е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание пред тричленен състав на 31 март от 14.00 ч. в зала № 2.

kkabakciev Posted - 02/22/2008 : 07:52:08
Дами и господа форумисти (психично здрави, некомунисти),

След незаконния и епохално нагъл избор на председател на БАН на лице, което по закон няма право да заема този пост, аз попитах:

ШАЙКАТА Е В КАПАНА! Пита се обаче: има ли граждани в БАН?

Изглежда, че отговорът на този въпрос е отрицателен, т.е.

В БАН ГРАЖДАНИ НЯМА!

Защото досега няма съобщения за заведени множество дела срещу незаконния избор. Да се надяваме, че все пак има поне едно! Аз нееднократно съм констатирал, че в БАН работят предимно влечуги, лазещи всеки ден по корем пред началниците за трохици от трапезата им! Ако се окаже, че няма или почти няма заведени дела срещу незаконния избор, констатацията ми ще бъде категорично и окончателно доказана!

Но във всеки случай, при така създаващата се днес ситуация, при която вероятно няма заведени дела срещу незаконния избор и след като премислих дали не би било необходимо аз самият да заведа дело, стигнах до извод, който ще изразя под формата на следната кратка

ДЕКЛАРАЦИЯ

Аз, Красимир Кабакчиев, осъдил институт при БАН за умишлени безобразия и беззакония, извършвани в продължение на 10 години, и незаконно уволнен, бих могъл да заведа дело срещу незаконния избор, тъй като уволнението ми не е в сила (налице е висящо дело) и следователно имам правен интерес от завеждането на иск срещу незаконния избор.

Аз обаче реших, че това огромно мнозинство в БАН, което си позволява по един невероятен за 21 век начин да се самоунижава и да търпи грубото беззаконие и умопомрачителната наглост на една геронто-комуно-ченгесарска шайка, просто не заслужава да бъде подпомагано.

Ето защо аз няма да заведа дело срещу незаконния избор! Нека епохалното беззаконие на геронто-комуно-ченгесарската управа да продължава! За да може накрая един ден гражданското общество в България (доколкото го има) окончателно да разбере и осмисли умопомрачителната наглост, варварството и невероятнатата простащина, царящи в нещото, наричащо се Българска академия на науките!

Красимир Кабакчиев, д.ф.н.
kkabakciev Posted - 02/15/2008 : 11:36:21
quote:
Originally posted by nivine

Шайката не е в капана. И да се намери, кой да заведе дело във ВАС срещу нарушенията при изборите в БАН, това дело няма да бъде спечелено. От поведението на Юхновски и дружина личи, че всичко е договорено предварително и има необходимата политическа подкрепа.
Юхновски явно е много свой човек на управляващите и не ми се вярва да му изиграят такъв номер - да го пуснат да бъде избран, а после да го махат [.....]



Госпожо/господине nivine,

Вашите думи "и да се намери кой да заведе дело във ВАС срещу нарушенията при изборите в БАН, това дело няма да бъде спечелено" означават едно-единствено нещо, което би могло да се (пре)формулира така:

"В България няма абсолютно никакво правосъдие. Независимо колко тежки закононарушения или престъпления се извършват, всяко едно закононарушение или престъпление, дори да е напълно доказано, може да бъде игнорирано, оправдано и т.н. от съдебната система, под диктовката на политическата върхушка."

Госпожо/господине nivine,

Това е изключително сериозно и тежко обвинение към българската държавност! Аз за момента не се наемам да споря или да се съгласявам с Вас по това твърдение. Но преди евентуално да започна да го правя (в едната или другата посока), бих искал да чуя Вашите аргументи разгърнати и солидно подкрепени с факти.

Друга интерпретация на Вашите думи би могла да бъде обаче и тази, че деянията на "Юхновски и дружина" са или законни, или, в най-лошия случай, на ръба на закона. Оттук и Съдът би могъл да вземе конюнктурно решение в съответствие със съответната "политическа подкрепа" (както Вие я наричате) и т.н. Ако именно това имате предвид - че деянията на "Юхновски и дружина" са законни или не съвсем незаконни, отново би следвало да се доизясните! В противен случай дискусията - при липса на уточнени тези - би била безсмислена.

Във всеки случай аз съм готов да представя своята теза по законността/незаконността на деянията на управата на БАН.

Красимир Кабакчиев
nivine Posted - 02/15/2008 : 10:40:23
Шайката не е в капана. И да се намери, кой да заведе дело във ВАС срещу нарушенията при изборите в БАН, това дело няма да бъде спечелено. От поведението на Юхновски и дружина личи, че всичко е договорено предварително и има необходимата политическа подкрепа.
Юхновски явно е много свой човек на управляващите и не ми се вярва да му изиграят такъв номер - да го пуснат да бъде избран, а после да го махат. Ако мислеха да го махат, те щяха да намерят начин да му подскажат да си ходи и тогава той щеше да приказва други работи. А сега керванът си върви, а кучетата си лаят, за съжаление.
kkabakciev Posted - 02/13/2008 : 07:24:30
Дами и господа нормални форумисти (психично здрави, некомунисти),

Признавам най-чистосърдечно, че толкова нагла шайка като геронто-комуно-ченгесарската в БАН никога не съм виждал в живота си! И с особено грандиозна наглост се отличава един от шайката. Но тази епохална наглост нямаше как да не свърши зле! Стигна се дотам, че тези дни цялата общественост вече разбра за какво точно става дума!

Стигна се дотам, че дори един от апологетите на позорното минало, а именно "вестникът" на агент "Бор", не издържа на наглостта. Ето какво пише тази сутрин в "Труд":

На първа страница:

"Абсурди. Така ли ни учеха, или ние грешно разбирахме, но все си мислим, че БАН произвежда наука. [.....] Морал! Изпарил се е тотално. Даже новоизбраният стар председател откровеничи, че същинските апетити били за имотите на БАН" (автор Георги Трайков).

На стр. 13:

"За жалост безобразието, което се върши в БАН, затъмнява един много по-важен въпрос - безобразието на това, което не се върши в БАН. [.....] Състоянието, до което председателят г-н Юхновски доведе БАН, е катастрофално [.....] политиката на г-н председателя представлява дълбока отживелица. Ако в България преходът свърши, в БАН още не е започнал.
Арогантното преизбиране за четвърти път на човек, който който по закон няма право да бъде такъв, и то пред очите на цялата нация, е дълбоко демотивиращо. За всеки, който си представя, че там нещо може да стане с реформа. БАН има нужда от радикално лечение" (автор Андрей Райчев).

Стига се дотам, че дори един бивш верен сподвижник на комунистическия режим, каквто е г-н Райчев, казва истината:

"БАН ИМА НУЖДА ОТ РАДИКАЛНО ЛЕЧЕНИЕ!"

А истината си е истина, който и да я казва!

Красимир Кабакчиев
moderator Posted - 02/12/2008 : 23:13:31
От 8 хиляди на заплата в БАН само две хиляди са учени
Академията на восъчните фигури
Юхновски съсипа славата си с мерака за власт

Пепа Витанова
в. Стандарт
13.02.2008 г.

"Алчни старци излязоха на припек." Спомняте ли си това заглавие на в. "Демокрация", което предизвика скандал в зората на промените? Стоеше над материал за митинг срещу ниските пенсии и определено беше проява на лош вкус. Цинична илюстрация на поколенческия сблъсък, съпровождащ социалните катаклизми. Младите тогава вярваха, че времето е тяхно. Днес обаче не мислят така. Ветераните на прехода се оказаха жилави, приемат властта като пожизнена привилегия и не искат да сдават щафетата.
Академична илюстрация на тези процеси е четвъртият мандат на Иван Юхновски. Преизбирането на 70-годишния химик за председател на БАН роди нов термин в местния фолклор: юхнокрация. Патент на юридическото научно майсторство, при който всичко, което не е изрично забранено, е позволено.
Интерпретация на метафората, че законът е "врата в полето". Но и на народната мъдрост, че никога не е късно да станеш за резил. Жалко е, че един толкова уважаван учен като акад. Иван Юхновски ще се запомни не толкова с десетките си химични изобретения, внедрени в промишлеността, с приноса си в спектрохимията и строежа на органичните съединения, а с потъпкването на демократичния принцип на обновлението на поколенията в БАН. Когато в началото на 90-те акад. Благовест Сендов предлага Юхновски за зам.-председател на академията, той е едва на 55. На 59 вече оглавява БАН - почти младеж, от гледна точка на сегашните ЕГН-та в ръководството на институцията. Даден му е шанс, който днес академикът отказва да предостави на новото попълнение. По негово време бе премахнат принципът за мандатността при заемането на ръководни длъжности в академията. А от края на 2007 г. Общото събрание приема поправка на чл. 50, ал. 5 от Устава на БАН, според която почетните членове (какъвто е и Юхновски) се ползват "с право да заемат изборна административна длъжност в БАН без ограничения". Това даде възможност за заобикаляне на закона за БАН, където в чл. 8 е казано, че академиците и член-кореспондентите могат да работят на щатна длъжност до 70 г. (в Европа е до 65).
Така ОС на БАН се сдоби с прозвищата Музей на восъчните фигури и Клуб на пенсионера. А за Юхновски се наложи мнението, че е посредствен мениджър: няма генерална визия за бъдещето на академията и за синхронизирането й с европейските стандарти.
Прокарват се реформи на парче а най-важното - децентрализацията на БАН се бави. Утвърди се практиката едни да печелят конкурсите за директори в институтите, а "отгоре" да назначават други (какъвто беше случаят с Института по балканистика). В Централното управление на БАН заплатите са с около 30 на сто по-високи, отколкото в "периферията". От 8000-те служители в БАН само около 2000 са учени.
Според подчинените си Юхновски е работохолик - разведен е, синът му е в Канада БАН е целият му живот. Академикът бяга от светски изяви, няма журналист, пред който да е открехнал сърцето си. Казват, че нямал и истински приятели, с хората около него го свързвало главно съвпадението на интересите.
Най-големият му принос през трите мандата е запазването на имотите на БАН. Спечелени бяха няколко дела за знакови академични терени: на "Московска" 13, "Раковски" 149, в местността Рупите. Но парчета от имота на "8-и километър" бяха реституирани въпреки документите за собственост, с които академията разполагаше. По времето на Юхновски беше увеличена държавната субсидия за научни изследвания и започна, макар и бавно, намаляване на "изтичането на мозъци" от страната. Но това не е лична заслуга на академика.
Юхновски съобщи, че българският учен ползва 20 пъти по-малко средства от европейския си колега, а дава 3,5 пъти повече продукция. Но самият той вече не е сред този вид кадри на БАН, защото учени, които се срастват с административните постове, обикновено са приключили с науката. В миналото остават заслугите, заради които е двукратен експерт на Нобеловия комитет по химия и член на Европейската академия на науките. Преди 10 ноември е бил преподавател в СУ и ръководител на лаборатория (в която според злите езици е била изобретена отровата, причинила смъртта на писателя Георги Марков.) Юхновски никога не е членувал в партии През 2005 г. имаше слухове, че го готвят за премиер, но той ги опроверга с думите: "Политиката е за политиците, мястото на учените е в науката."
Юхновски вероятно е прав, когато твърди, че "няма изкуфели академици" в ОС. Но със сигурност има преяли с власт. Има стремящи се към "пожизнено възпроизвеждане на статуквото" (по думите на акад. Кендеров).
Бившият ректор на СУ Боян Биолчев обича да казва, че отдясно на парламента е СУ, отляво е БАН и за такова място политиците трябва да плащат. Но и професорите, и академиците си плащат за мястото: започнаха да копират лошите практики на властта.

Едно към едно
Не ми пука от жалбите в съда
Акад. Иван Юхновски

Има лица и кръгове, които се опитват да посегнат на БАН и затова атакуват избирането ми за председател на академията. Проблемът е не само за имотите на академията, а и за това, че политиците у нас не отдават необходимия приоритет на науката. Крайно съм учуден от коментара на образователния министър Даниел Вълчев след избирането ми.(Според Вълчев по силата на закона в БАН няма избран председател -б.р.) Уважавам го като министър, но се учудвам как човек с юридическо образование може да говори така. При избора ми няма противоречие с нормите. Не се чувствам притеснен от подадената срещу мен жалба в съда. Искът е пуснат от хора, дисциплинарно уволнени от моя институт, това е разчистване на лични сметки.
moderator Posted - 02/12/2008 : 13:21:29
Видни учени оспорват избора за шеф на БАН
Жалбата е срещу решението 70-годишни да са на щат

ТОДОР ГОСПОДИНОВ
в.Монитор
12.02.2008 г.
Акад.Иван Юхновски: Всеки може да атакува, каквото си иска
Ако става дума за такива формални причини, всеки може да атакува, каквото си поиска. Така новият стар шеф на БАН акад.Иван Юхновски отговори на въпросите не се ли притеснява, че изборът му като председател може да бъде оспорван заради възрастта му (71 години при ограничение до 70 за този пост) и заради поредността на мандата му (четвърти при допустими два).
Преди гласуването в своята платформа акад. Юхновски посочи, че една от най-важните задачи на БАН е сключването на договор между Министерството на държавната политика при бедствия и аварии и Националния институт по метеорология и хидрология, за да може институтът да получи статут на член на Европейски център за средносрочни прогнози и по този начин да се ползва с по-точна метеорологична информация.

Факсимиле на жалбата, подадена от Сдружението на експертите в България по екотехнологии
Двама учени от Сдружението на експертите в България по екотехнологии (СЕБЕ) оспорват в съда избирането на акад.Иван Юхновски за председател на БАН. Това научи вчера "Монитор" от недоволни академици след изборите в най-голямата българска научна институция.
На 5 февруари проф.Славчо Иванов и ст.н.с. Иван Иванов са подали жалба във Върховния административен съд срещу проведеното на 10 декември 2007 г. Общо събрание на БАН, което променило Устава на Академията и така е позволило навършилият 70-години Юхновски да се кандидатира за председател на институцията. От сдружението СЕБЕ искат съда да постанови нищожност на решението взето от Общото събрание на 10 декември, защото то пречело да бъдат избирани млади учени в ръководството на БАН и това ги демотивирало.
Решението на Общото събрание не е оповестено сред учените и не е обнародвано в Държавен вестник, пишат в жалбата си професорите. Освен това текстът приет на 10 декември е в нарушение на процедурата, смятат недоволните. Изменението на Устава е в разнобой и със Закона за БАН, който е категоричен: "Академиците и член-кореспондентите могат да работят на щатна длъжност до навършването на 70-годишна възраст."
108 от 120-те членове на Общото събрание на БАН, които имат право на глас, участваха в изборите на нов председател на Академията вчера. 85 подкрепиха единствения кандидат акад. Иван Николов Юхновски, а против бяха - 18. Петима души са пуснали в урната бели бюлетини. Това обяви председателят на мандатната комисия проф. Йордан Йорданов.
Това не е по закон, отговори просветният министър на въпрос как ще коментира избора на акад. Иван Юхновски, който остана единствен кандидат за председател на БАН след оттеглянето на заместника му Никола Съботинов от гласуването. Отказалият се от надпреварата за поста обясни действията си с това, че е от екипа на Юхновски и не иска да го предава, защото държи много на целостта на Българската академия на науките.
Председателят на Общото събрание проф. Здравко Стойнов припомни, че избор се провежда дори и тогава, когато има един кандидат. Това се разрешава от чл. 84 на Кодекса на труда. Според устава на БАН дори при изтичане на мандата на Общото събрание, то продължава да изпълнява своите функции до сформиране на ново такова.
Обясненията на председателя на Общото събрание се наложиха защото на 5 февруари трима академици от БАН обявиха избора на нов председател на академията за предопределен и неморален.
Петър Кендеров, Борислав Боянов и Камен Куманов заявиха, че се прави всичко възможно академик Иван Юхновски да бъде избран за четвърти пореден мандат. Вместо да бъде избран, както е по устав в края на март от новото Общо събрание, изборът на председател е изтеглен нарочно за началото на февруари и това според академик Кендеров води до конфликт на интереси. Краткият предизборен период и почти пълната липса на информация пък са лишили други хора от възможността да се кандидатират, твърди още той.

http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05