http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Parlamentaren kontrol na 11.11

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert Email Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is ON
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
Andrey_Kurtenkov Posted - 11/11/2005 : 20:00:43
Днес Даниел Вълчев, заместник министър-председател и министър на образованието и науката, се опита да отговори на питане на Иван Иванов относно необходимостта от нов Закон за научните степени и научните звания. И по един прекрасен начин ни демонстрира как може да се говори десетина минути, без да се каже нищо.
4   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
moderator Posted - 11/14/2005 : 14:43:19
Ima saobstenie na tazi tema vav vestnik "Monitor":
Министерството на образованието и науката /МОН/ ще предложи проект на нов Закон за научните степени и звания в началото на следващата година. Това каза вицепремиерът и министър на образованието и науката Даниел Вълчев в отговор на въпрос на депутата от ДСБ Иван Иванов във времето за парламентарен контрол.
Министърът уточни, че нов закон би имал смисъл само ако е част от обща концепция за развитието на висшето образование и наука. По думите му министерството е започнало подготовка на стратегия за развитието на науката, която ще бъде предложена за обсъждане в парламента, след като има съгласие по основните принципи в нея.
Няма съмнение, че е нужен нов закон, но въпросът е каква да бъде философията му, посочи министър Вълчев. Според него трябва да се решат два принципни въпроса - дали ще се запази централизираността или ще се либерализира процесът на присъждане на научни звания и степени.
Даниел Вълчев заяви, че е привърженик на децентрализирания подход, но е противник на девалвирането на научните степени и звания. Считам за напълно недопустимо съществуващите масови учебни заведения, които предлагат най-вече обучение в степента "специалист", в резултат на либерализирания режим да се превърнат в университети, добави министърът. Според него държавата трябва да запази контрола върху прекомерното разрастване на присъждането на научни степени и звания.
Източник: в. Монитор
12-11-2005
did Posted - 11/14/2005 : 13:27:47
Kam novite zakoni za visshe obrazovanie i nauchno izrastvane triabva da se vkluchat elementite na pravnia odit, zdravnia odit i finansovia odit.
nivine Posted - 11/14/2005 : 13:17:25
Gospodin Ministar,
Ako ste se hvanali kato ministar tova predpolaga zadalbocheno poznawane na savremennite problemi na rodnoto obrazovanie i nauka, a tezi problemi mogat da se harakterizirat samo s edna duma i tia e KATASTROFA. V tozi smisal rodnoto ni obrazovanie i nauka ne se nujdaiat ot preimenuvane i prestepenuvane na niakoi dlajnosti v obrazovanieto i naukata, a ot radikalni reformi. Ako niamate vazgledi za tezi reformi, to pogreshno ste zaeli tova miasto.Iskreno se nadiavam, tova da ne e taka.
Andrey_Kurtenkov Posted - 11/12/2005 : 11:50:12
Тъй като в достъпните ми вестници, днес не открих никаква информация по казаното от министъра от трибуната на парламента, ще се опитам накратко да преразкажа що-годе същественото от неговия отговор:
- необходимостта от нов закон, който да въведе един по-либерален ред в тази област, е очевидна;
- в Европа няма общоприети правила за връчване на научни степени и научни звания и специфичните системи, възприети в отделните страни, до голяма степен са продукт от традициите в съответната страна;
- две са главните спорни положения в бъдещия закон: дали да се премине от тристепенна към едностепенна структура (или процедура каза, не помня точно), която да връчва научните степени и научните звания (като това, което той нарича едностепенна, всъщност е двустепенна, тъй като добави, че тогава ще има централизиран орган, следящ "само" за законността на процедурите) и дали да остане втората дисертация, т.нар. "голям доктор";
- законопроектът ще е готов в началото на следващата година (имам спомен, че като че ли каза "през първите месеци на следващата година").
Ами това е, друго съществено не си спомням. Т.е., в това което говореше не прозвуча и най-слаб намек за злощастното кадрово състояние на българските наука и висше образование в момента - а това, според мен е важно, тъй като, ако приемем, че титаните на социалистическата ни наука наистина са велики, новият закон ще има една филоософия, в обратния вариант - съвсем друга. А увъртанията за "националната специфика" могат да се тълкуват според мен като твърда решимост да си остане званието "доцент" (докато големия доктор вероятно ще го махнат, като ще се постараят това да го представят като нещо страшно революционно и прогресивно). С две думи - да се надяваме, че човекът ще има предостатъчно работа като вицепремиер и някой по-свестен негов подчинен ще се захване с любимия ни закон.

http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05