http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Ura! Nay-setne na 68.

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert Email Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is ON
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
Andrey_Kurtenkov Posted - 10/07/2005 : 18:16:15
С една година се удължава пределният срок за прекратяване на трудовите договори на професорите, реши парламентът. Депутатите приеха на второ четене поправките в закона за висшето образование.
Според новите текстовете вузовете ще могат да удължават с по 1 година, на три поредни пъти трудовите договори на професорите. Така максималната възраст за пенсиониране става 68 години. Досега границата бе 67 г. Тя остава в сила за доцентите.
Въпросът за допустимия срок за удължаване на трудовите договори на преподавателите години наред поражда спорове. Първоначалното предложение на депутата Огнян Герджиков бе максималната граница за професорите да се вдигне до 70 г., но не бе прието.
Занапред гражданите на държави-членки на ЕС ще учат при равни условия с българите в родните университети, предвиждат още поправките в закона. Това означава, че те ще плащат същите такси като българските студенти. Чужди вузове пък ще могат да откриват филиали у нас.
(в-к "Сега")
15   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
moderator Posted - 07/13/2010 : 11:17:16
http://society.actualno.com/news_306448.html

Работещите пенсионери стават свещени крави за фирмите си. Шефовете няма да имат право да ги уволняват независимо на колко години са. Това предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване, подготвени от екипа на министър Тотю Младенов, предаде АСН.

Единствено професорите и доцентите ще бъдат пенсионирани принудително, щом навършат 65 г. Всички останали обаче няма да имат пречка да се трудят, докато имат сили и желание. Сега законът позволява на работодателите да прекратяват договорите със служители, които имат право на пенсия.

За жените условията са навършени 55,6 години и стаж от 34 г., а за мъжете съответно - 60,6 г. и 37 г.

moderator Posted - 03/05/2009 : 14:56:44
Пенсионирането на 65 г. във Великобритания е легитимно
news.bg
05.03.2009

Британското предложение да се пенсионират навършилите 65 години не е в разрез с европейското законодателство. Това реши Европейският съд, съобщи Би Би Си.

Случаят беше внесен в съда от организацията "Ейдж Кънсърн", която настояваше да се уточни дали е законно британските работодатели да принуждават работниците си да се пенсионират на 65-годишна възраст.

Европейският съд обаче реши, че практиката е законна, ако има легитимна цел, свързана със заетостта и социалната политика.

Сега Върховният съд в Лондон трябва да се произнесе, дали възрастовата граница е приемлива.

При това положение работодателят може да отстрани работник без да изплаща обезщетения за това до 65-тата му годишнина.

Консерваторите и либералните демократи подкрепиха случая, който намери отзвук и сред неправителствени организации, чиято цел е да помагат на възрастните след пенсионирането.

Andrey_Kurtenkov Posted - 05/06/2008 : 17:42:22
Преди две и половина години пуснах тази тема с това иронично заглавие, възмутен от факта, че вместо да започне истинска реформа, парламентът за пореден път удължава възрастта на пенсиниране на професорите. Тук ще споделя и че даже непосредствения повод да се свържа с "групичката на Галя Маринова" ( ) преди вече повече от четири години, беше прословутата поредица от статии във в-к "Стандарт", под общ надслов "Млад професор? Само ако старият умре". Т.е., тогава изобщо не поставях съмнение, че "пенсионирането на дядовците" е една абсолютно задължителна предпоставка за реформата, а тя пък - ще бъде осъществена от млади и/или сравнително млади доценти.
Сега признавам че съм грешал и заглавието на темата, което някога беше само горчива ирония, сега вече за мен има буквален смисъл.
Аз твърдя, че единствените, които наистина биха могли да осъществят една решителна реформа в българската наука и висше образование са точно учените в предпенсионна и пенсионна възраст.
Всичко, което става около мен през последните години, ме убеди, че "младите" (родените през 60-те) и "сравнително младите" (родените през 50-те) професори, доценти и стенесета категорично отстъпват във всяко отношение на по-възрастните си колеги.
За мен това е факт, който не подлежи на спор. Може да се спори, обаче, зашо се получава така. Ами - не знам. Може би, защото когато днешните "старчоци" са се оформяли като хора, все пак е имало някакви морални принципи, в името на които те са вярвали че живеят - било е време, когато те май наистина са си мислели, че строят най-справедливото общество и др.под - понятия като "чест" и "достойнство" за тях са имали един велик смисъл. Докато - когато "младите" доценти са се оформяли като хора - от някогашните идеали беше останала само формата, а всичко се свеждаше да подлизурчене, гъзолизане и т.н. И - съответно - какво би могло да се очаква от хора, израстнали в йерархията с помощта на заемането на правилна стойка при връзване на обувките? Ами, близко е до ума, че аз много повече мога да разчитам, трудът ми и личността ми да бъдат оценени по достойноство от онези, по-възрастните, дето ги пенсионираме без време, вместо да използваме докрай потенциала им. Съвършено очевидно е, че този, който се е докопал до кокала не с работа, а с мазни усмивки - и от мен той ше иска не работа, а мазни усмивки. Докато - този, който се издигнал в йерархията с работа - пък било то и в името на тържеството на "най-справедливия строй" - той и у мен ще гледа какво съм направил, а не колко мога да се сгъвам.
Разбира се, след такива радсъждения, винаги задължително следва уговорката, че говоря за типичния случай - всичко си има изключения; но, Бога ми - толкова много колеги се промениха около хабилитацията буквално пред очите ми - и станаха такива гадове - че аз си предпочитам онези, "старчоците" - 70-80-годишните - а, ако са със всичкия си все още - и 100-годишни да са - искам те да са във ВАК, искам те да ме ръководят и в университета, искам те да са ми рецензенти, изобщо - искам от тях да съм зависим - не от тези - младите червеи.
moderator Posted - 09/04/2007 : 12:25:53
Георги Костов е залепнал за Консерваторията от 18 г.
Министър на Жан ректор завинаги
Пенсионира професорите, които са против него

в.Стандарт
04.09.2007г.

Проф. Георги Костов като гост на Слави Трифонов Може ли в България висше учебно заведение да бъде управлявано в продължение на 18 години от един и същ човек? Ректорът на Държавната музикална академия "Панчо Владигеров" Георги Костов е на този пост в продължение на четири мандата вместо регламентираните два. Законът за висшето образование гласи, че длъжността е изборна и на всеки четири години на общо събрание се гласува за нов кандидат. Но това явно не се отнася за бившия министър на културата в кабинета на Жан Виденов.
Дали той е незаменим, ще стане ясно през октомври и ноември, когато предстоят рокадите при две трети от ректорите на всички ВУЗ-ове в страната.
Дотогава негови колеги ще продължават да се питат: Какви административни и властови амбиции могат да гонят човек, който определя себе си като творец? Те обаче не се ограничават само с риторични въпроси, но поставят темата за дискусия в Министерството на образованието и се съветват с юристи. Но никой не може да разгадае схемата - ректор, министър, пак ректор.
Проф. Георги Костов поема руля на академичния кораб в началото на 1989-а, като успява само с един глас да спечели пред проф. Димо Димов. Изборът е манипулиран, ревват тогава преподаватели и студенти.
Залепен за ректорския стол композиторът успява дори да прекъсне втория си мандат, за да министерства година и половина. През това време е в неплатен отпуск от ДМА. След това общото събрание му предлага отново да оглави реномирания не само в България, но и по света институт. Той непрекъснато заявява, че има право и ще се кандидатира отново, защото още няма години за пенсия, а и вторият мандат въобще не трябва да се брои според закона "анти-Панев". По тази логика между първия и третия мандат има черна дупка, а тогавашната Консерватория не е имала ректор през периода 13.12.1993 - 27.02.1995 г.
Сега академичната общност се терзае от пълното неведение по всички въпроси, в което я държи нейният ректор и главен мениджър. Никой не знае какви договори се подписват, как се дава под наем имуществото, какви командировки се случват.
От няколко години Георги Костов масово пенсионира възрастните професори - Васил Казанджиев, Огнян Станчев, Димитър Козев. Набързо, неясно и неетично са пратени на заслужена почивка професорите Богомил Караконов и Дора Иванова, които са стълбовете на дисциплината "Щрайх". Естествено, не всички се пенсионират. Само онези, които са против него.
Колкото и несъгласни да има с агресивния монополизъм, така и досега никой не успял да се пребори с вечния ректор.
Mihaylova Posted - 03/20/2007 : 15:08:58
Господа възрастни професори,
Дайте път на младото поколение учени, освободете ги от своите остарели догми и окови, дайте им възможност свободно да творят и да прославят България!
Всички честни българи трябва да се обединим и да наложим на власт искащите да отворят досиетата, за да разберем кой кой е, и тези с досиетата да бъдат махнати от ръководните постове във ВУЗ и БАН. Само така ще дадем шанс на Българския народ да се изравни с другите европейски народи, а България ще може да се развива и да пребъде във вековете.
Andrey_Kurtenkov Posted - 03/12/2007 : 13:50:43
quote:
-Има два основни начина: добро заплащане и добри условия за работа.
Писна ми да повтарям, че "младите" (кавичките са защото така и не разбрах аз от кои съм) напускат не заради ниските заплати, а заради липсата на перспективи. Ако уважаемият професор има предвид под "добри условия" именно ликвидирането на шуробаджанашката система, прав е - ама, сигурен съм, друго има предвид под "добри условия" той - да работи парното на шест, да се увеличи автопарка на висшите училища и институтите, да се смени дограмата - ей такива работи.
nivine Posted - 03/12/2007 : 12:41:06
Горепосочените характеристики на професора са такива, че всеки един български учен и интелектуалец по-скоро трябва да се срамува от подобна биография, отколкото да се гордее, защото точно от носители на такива "биографии" образованието, пък и цялата ни държава се намира на това дередже.
Ами нали,Господине, досега образованието не е управлявано от 18-годишни, а тъкмо от тези кадърни, над 60-годишни, които Вие хвалите и впрочем без да се впускаме в подробности, очевидно е, че Вие който, толкова дълги години сте работили в най-високопоставената образователна институция и неизбежно сте влияели върху нейната образователна и научна политика, нямате никаква философия и мироглед по темата за образованието. Ами, не можете ли да допуснете, че образованието се намира в това плачевно състояние, тъкмо защото хората, които са формирали политиката в тази област в продължение на десетилетия нито са имали мироглед, нито са имали желание да бъде то на едно европейско равнище. Не е проблемът в парите за образотелната сфера, а трябва коренно да се промени кадровата политика, да се създадат европейски критерии по отношение професионализма на преподавателите и на техния морал, да изхвълят представителите на мафиотизираната система във ВУ и да се премахне мафиотизираната система за присъждане на научни титли и звания във ВУ и науката и се създаде истинска творческа атмосфера за изява и просперитет на творческа личност и на българския национален талант. Едва след това нацията достойно ще вънагради този талант за достойния му принос за нейния просперитет.
Не настоявайте да бъдат наривани народни пари в една сфера, която е натъпкана с кадри добрали се до нея благодарение на една система, далеч от европейски стандарти.
moderator Posted - 03/11/2007 : 15:20:30
Професор изказва едно много интересно становище. Бих се радвала да чуя и Вашите коментари по въпроса драги форумци.

Из интервю на проф. Камен Велев във в. 24 часа, 10.03.2007г., стр. 10-12, Интервюто води журналиста Пенчо Ковачев


Проф. Камен Велев е роден през 1942 г. в София. Потомствен инженер, завършил е "Автоматика и телемеханика" в Ленинград (днес Санкт Петербург). От 1993 г. до 2003 г. е ректор на Химикотехнологичния и металургичен университет (ХТМУ). Бил е председател на съвета на ректорите.
В края на 2003 г. става зам. министър на образованието в правителството на НДСВ. Днес отново преподава в ХТНУ. Женен е, има две дъщери и двама внуци близнаци.

...
-Големият проблем на нашето висше образование е липсата на млади и качествени асистенти. Изграждането на един добър преподавател и добър учен е процес, който трае 10-15 години. И в тази насока трябва да бъдат основните усилия - как да привлечем и задържим младите във висшите училища.
- Как да стане това?
-Има два основни начина: добро заплащане и добри условия за работа. В момента ги няма и двете. Като се огледаме ще видим, че качествените преподватели са над 60 годишни.
...
moderator Posted - 02/20/2007 : 14:37:07
Излиза, че проблемът, който имаме във висшите училища с недопускане на проникване на млади кадри и подтискането им, не е само наш - има го в сферата на медицината, както се видя от материала по-горе, а и на съда, както се оказва от следващото интервю на председателя на ВАС. Много добре го е казал г-н Константин Пенчев: "жестока съпротива срещу младите кадри" и "председатели на съдилища се изживяват като собственици с нотариален акт на съдебните палати". Едно към едно е в университетите ни!!! Ние ревем, тръшкаме се, а пред нас е глохо-нямо-сляпата стена на "самозваните местни феодали" и настръхналите, посърнали и смръзнали се от уплаха по-млади колеги (с малко изключения, които също потвърждават правилото).

Константин Пенчев: Нужни са нови поправки в Конституцията!
Юлиана Иванова 20 Февруари 2007 | 14:38
www.express.bg

Конкурсът за избор на нови съдии в регионалните административни съдилища беше на път да се провали, защото действащите магистрати го бойкотираха. В момента има жестока съпротива по места за битовото настаняване на младите колеги. Някои председатели на съдилища се изживяват като собственици с нотариален акт на съдебните палати, казва председателят на Върховния административен съд (ВАС) пред ЕКСПРЕС.БГ. И още: Не са искали мнението ми при изработването на проекта на Закон за съдебната власт. Може би така ни наказват и ни слагат усмирителна риза.

moderator Posted - 01/25/2007 : 07:26:44
Пенсионери шефстват в министерството на Гайдарски
В цяла дирекция работят само експерти в третата възраст

Миглена Славова
www.vsekiden.com
24-01-2007

Пенсионери шефстват в министерството на здравеопазването, показва проверка на “Всеки ден”. На най-високи длъжности в йерархията са назначени експерти над 63-годишна възраст. Дори главният секретар на министерството на Радослав Гайдарски – доц. Красимир Гигов, е в пенсионна възраст. Той ще навърши през 2007 г. 64 години. Роден е през 1943 г. Списъкът със служителите е доста дълъг.

Най-фрапантен е кадровият състав на дирекция “Медицински дейности” във ведомството. Шефът на дирекцията доц. Стоян Александров е на 63 години, шефът на отдел “Методично ръководство и контрол на медицинското обслужване” Копринка Ченкова също отдавна е навършила години за пенсия, коментираха от министерството. Д-р Велина Льокова от същата дирекция по закон е пенсионерка. Колежката й д-р Екатерина Кунева пък е най-драстичният пример за възрастовата граница на щатните служители в министерството на здравеопазването – 74 години.

Списъкът продължава с шефа на дирекция “Специализиран медицински надзор” д-р Байчо Байчев, който е навършил 63 години, директора на дирекция “Административни дейности и управление при кризи” д-р Веселин Иванов е пенсиониран военен лекар, както и д-р Огнян Алексиев – шеф на “Националния медицински координационен център”.

От пресцентъра на министерството обясниха, че доц. Стоян Александров, доц. Красимир Гигов, д-р Веселин Иванов и д-р Огнян Алексиев не са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Те предстои да придобият такова право до 2015 г. Д-р Екатерина Кунева и д-р Веселина Льокова пък работели по граждански договор. Д-р Копринка Ченкова и д-р Байчо Байчев са придобили правото на пенсия, но законодателството позволява лица, придобили това право, да работят по трудово или служебно правоотношение, допълват от пресцентъра на здравното ведомство.

Изключително възмутен от информация членът на Националното ръководство на ДСБ Стойчо Кацаров коментира, че качеството на труда в министерството е на много ниско ниво. Това си личало от двата документа, върху които ведомството се трудило цяла година, но били отхвърлени – Здравната стратегия и Закона за здравната каса. Кацаров дори откри политически причини за щатния потенциал на министерството на Гайдарски. “Министърът е политическо лице и най-често се води точно от политически съобръжения при назначаването и освобождаването на служители”, допълни той. Според него не е изключен и вариантът да няма много кандидати за работа в Министерството на здравеопазването. От друга страна пък много професионално подготвени спациалисти напуснаха ведомството през последните години. Последните им оплаквания са, че цари пълен хаос и безпорядък, министърът иска едно, а заместникът му Емил Райнов друго, а през повечето време служителите стоят и не знаят какво да правят, разбирайки че всяка заповед и нареждане е предпоследно, обясни положението Стойчо Кацаров.

moderator Posted - 01/14/2007 : 09:35:05
Прав сте г-н Пьотеринг, и ние това разправяме за българските висше образование и наука, но засега говорим на глухи...

Пьотеринг: ЕП не е място за политически пенсионери
13 Януари 2007 | 12:48
www.express.bg
Политическите партии от ЕС трябва да престанат да изпращат дядовците и бабите си в Европейския парламент, заяви готвеният за следващ председател на ЕП председател на Европейската народна партия Ханс-Герт Пьотеринг, предаде Ройтерс, цитирана от Дарик радио. След гласуване във вторник се очаква германецът Пьотеринг да поеме председателството на ЕП от испанския социалист Жозеп Борел, тъй като за това са се споразумели парламентарните им групи, а те имат огромно мнозинство в парламента. Пьотеринг вече бе заместен начело на Европейската народна партия от французина Жозеф Дол, който е голям привърженик на френския вътрешен министър Никола Саркози.
Европейският парламент, който заседава ту в Брюксел, ту във френския град Страсбург, се използва от някои политически партии като дом за политици, наближаващи края на политическата си кариера, отбелязва Ройтерс.
Dimitar_Nikolov Posted - 10/24/2006 : 12:35:04
Фактът, че "ПРОФЕСОРИТЕ НА ТУ" ще загубят званието си ако напуснат ТУ е направо смешен. Съвършено ясно е, че хора с тяхната "квалификация" никъде другаде няма да намерят работа. Не до 68, ами до 90 не можеш ги изгони от ТУ-София.
did Posted - 09/21/2006 : 15:04:03
Отново ще пиша по тази тема защото е много важна и ме дразни това, което става. Трябва да се реши един път за винаги - всички да се пенсионират на 65 години. А не като едни тук, дръпнали водата, а още обикалят из ТУ - едвам се влачат, какво ли преподават???
did Posted - 02/27/2006 : 13:17:44
Tia raboteshti pensioneri ni vzeha zdraveto. Zaradi tiah mi skroiha kofchega i me izkaraha s krakata napred.
Democrat Posted - 10/31/2005 : 12:52:48
Родните професори се борят да работят до леталния си изход. Това вече е постигнато от родните академици.
В този смисъл Народното събрание би трябвало да гласува пенсиониране на професорите след навършване на 100 години. Трябва да се отчете, че въпросните държавни служители са изненадващо дълголетни. Освен това те използват модерни приспособления. Например има академици на над осемдест години, които ходят на събранията на БАН, носейки хитро старчески памперси. Не, че не мирише, но поне не тече явно.
Как обаче на народните представители не им идва на ум, че задръстването на системата с такива "качествени" кадри лишава от път и перспектива младото поколение научни работници в България?
Защо качественият професор да не се пенсионира на 60 години, както беше преди десети ноември? Нима в новата ни пазарна икономика не би могъл успешно да се конкурира, участвайки в конкурси по научни проекти и работейки като консултант в частни фирми? Какво ще му попречи да събере аудитория, четейки лекции по свободно избираеми дисциплини?
Е ясно, че ако никой не дойде да го слуша на свободно избираемите лекции и хонорар няма да има. Но така свободната конкуренция ще отсее качествените от некачествените. Ще останат качествени стари, но ще има място и за качествени млади.
Къде е демократичният дух на СКЪПИТЕ народни представители? Къде е грижата им за младостта на България? Защо не създават демократични условия за развитие на нашата бедна, но имаща богат потенциал страна? Дават ли си те сметка, че издръжката на един човек до около 25-годишна възраст е грубо казано около 6 кг. злато. Колко голяма ще е загубата ако 1 700 000 изучени младежи с висше образование са напуснали България? Да, те отиват в чужбина да развиват други страни. Как би могла да се изчисли загубата от нереализирани в България средно по 30-35 години трудов стаж на емигрант? Как могат да се изчислят загубите от нереализираните открития, изобретения, подобряване на условията на живот или накратко от нереализирания прогрес?
За какво ви се плаща СКЪПИ народни представители?
Не ви наричам "наши", защото очевидно изпълнявате антибългарски задачи.

http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05