http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Награди и отличия

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert Email Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is ON
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
moderator Posted - 12/21/2007 : 11:55:29
Първанов връчи отличия за заслуги в областта на образованието и науката :
21 декември 2007 г.
www.actualno.com

Първанов посочи, че наградените днес са хора, които през десетилетията са дали всичко от себе си, за да може съвременна България да има своя успех

Академик Кирил Боянов и проф. Георги Петканов бяха наградени от президента Георги Първанов с орден "Св. Св. Кирил и Методий" за особено значими заслуги в областта на образованието и науката.

Орден "Стара планина" - първа степен за принос в развитието на българската държава, демокрация и правораздаване получи Владислав Славов.

Със същите отличия бе награден и Лъчезар Цоцорков за изключително големи заслуги към България.

На награждаването присъстваха вицепремиерът и министър на образованието и науката Даниел Вълчев и министърът на правосъдието Миглена Тачева.

"Удовлетворен съм, че отново имам честта, която ми предлага българската Конституция - да връча най-високите държавни отличия на четирима от изявените съвременни българи", каза президентът Георги Първанов.

Той посочи, че наградените днес са хора, които през десетилетията, и особено през последните години, са дали всичко от себе си, за да може съвременна България да има своя успех.

"Академик Боянов е сред хората, с чието име свързваме развитието на информационните технологии, на компютърната наука и практика в България, автор е на повече от 150 научни публикации, изследвания и на над 30 книги и учебници, учен с международна известност и авторитет, а също и преподавател", каза Първанов.

Той отбеляза, че Боянов е и обществено ангажирана личност и е сред инициаторите за учредяването на международната и национална награда на името на Джон Атанасов.

"Радвам се, че имам възможността да връча високото държавно отличие и на проф. Георги Петканов", каза още президентът.

"Известен преподавател, доказал се учен, декан на Юридическия факултет и заместник-ректор, Петканов взе активно участие в реформирането на един сектор, който беше ключов за нашата европейска интеграция и като министър на вътрешните работи, и като министър на правосъдието", отбеляза Георги Първанов.

"Владислав Славов е човек, с чието име свързваме възстановяването на Върховния административен съд (ВАС), при това не става дума за формално възстановяване, а за създаване на максимално благоприятни условия за неговата работа", посочи президентът.

Държавният глава отбеляза, че Славов е заслужил признанието на своите колеги, които са го избрали за член на Конституционния съд, което е възможно най-високото признание в областта на правото.

"Славов е председател на Съюза на юристите. Инж. д-р Лъчезар Цоцорков е потомък на славен панагюрски род, човек, доказал се като почтен родолюбив български бизнесмен и силно социално ангажиран и в община Панагюрище, и в национален мащаб", отбеляза Георги Първанов.

"Радвам се, че макар и закъснели, тези отличия се връчват в навечерието на най-красивите празници - Коледа и Нова година", заяви държавният глава.
15   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
moderator Posted - 09/23/2012 : 18:14:29
Определено съм заинтригована от изследването. :)))
Andrey_Kurtenkov Posted - 09/22/2012 : 08:07:47
Моят фаворит от тазгодишните паранобелови награди:
http://pre.aps.org/abstract/PRE/v85/i4/e046117
Phys. Rev., Volume 85, Issue 4 [7 pages]
Walking with coffee: Why does it spill?
H. C. Mayer and R. Krechetnikov
Department of Mechanical Engineering, University of California, Santa Barbara, California 93106, USA
Received 23 December 2011; published 26 April 2012
In our busy lives, almost all of us have to walk with a cup of coffee. While often we spill the drink, this familiar phenomenon has never been explored systematically. Here we report on the results of an experimental study of the conditions under which coffee spills for various walking speeds and initial liquid levels in the cup. These observations are analyzed from the dynamical systems and fluid mechanics viewpoints as well as with the help of a model developed here. Particularities of the common cup sizes, the coffee properties, and the biomechanics of walking proved to be responsible for the spilling phenomenon. The studied problem represents an example of the interplay between the complex motion of a cup, due to the biomechanics of a walking individual, and the low-viscosity-liquid dynamics in it.
©2012 American Physical Society
George_Chaldakov Posted - 08/16/2012 : 13:11:20
НИЕ И ОЛИМПИАДИТЕ
Д-р Георги Чалдъков
Наистина чудовище е мощта на ... този укор.
Кажете ми, братя, кой ще го надвие? Кажете ми кой ще
метне ласото върху хилядата шии на този звяр?
Фридрих Ницше,

„Тъй рече Заратустра“
А + ВХ #8594; АХ + В
Преди 110 години Зигмунд Фройд описа психозащитна, но много агресивна реакция, която нарече displacement: човек (B), който не може да се справи с проблеми, например, идващи от жена му и/или началниците, подсъзнателно
натрупва агресия (X), която впоследствие насочва върху избран от него беззащитен обект (A). Фройд описва такова „преместване“ като хистероидни прояви. Аз го наричам „булгресия” – една от българските изяви на злото.
Олимпиадата в Лондон свърши, да живее олимпиадата в Рио де Жанейро! - но не за България, както ще се разбере по-долу от моя коментар. И започнаха анализите за сравнително слабото българско представяне. Разбираемо е те да бъдат от настоящи и предишни спортисти и от спор(т)ни ръководители. Но политизирането на олимпийското представяне в Лондон е поредния негативен феномен в нашия обществен живот. Дори трагедията на бургаското летище на 18 юли не укроти агресивния нагон на опозиционните политици.
Какъв богат арсенал от неприлични, обидни, брутални думи, изречени от хора, които като лисицата на Езоп, когато не успеят да достигнат властта, казват, че тя е „кисела”, прави се лошо от другите. „Дрипа, клеветник, лъжец, боклук” за президента Желю Желев, изречени наскоро от известен учен и бивш кандидат за заместник президент. Неуспял кандидат за президент атакува президента Росен Плевнелиев с „посмешище” и „тъпанар” в коментара си „Има ли смисъл просвещението?!”, като че ли спи с „Що е просвещение?” на Имануел Кант. Авторът на „Президент на РъБъ” използва откровеността „за нищо не ставам” на „златната Станка” Златева, за да връчи „тиквените медали на ГЕРБ” и специално на министър-председателя.
Преди години Радой Ралин беше писал: „На мястото на Дядо Вазов, стои някой си Начо Папазов”. Като „стар” спортист перифразирам тази епиграма: „На мястото на генерал Владимир Стойчев, стои някоя си Стефка Костадинова.” Подобни перифрази се отнасят и за националните федерации по вдигане на тежести, спортна стрелба, футбол, волейбол… Само в спортната гимнастика има „мир и любов” – Никола Проданов с достойнство предаде щафетата на Йордан Йовчев – с генерал Владимир Стойчев най-големите в досегашната олимпийска история на България!
С голямо уважение към всеки всеотдаен труд за добро и радост на човека, включително този на големите спортисти*, не е ли ясно обаче на политиците, че здрави деца и след това здрави възрастни хора са много по-престижно постижение за всяка страна, отколкото един или пет олимпийски и световни шампиони. За това, както и преди години, предлагам: докато не се построят стадиони, плувни басейни и спортни зали в училищата и университетите, да не участваме на летни олимпийски игри. За зимните – да предложат министрите.
______________________________________________________
* Освен с колеги, израстнал съм с поети, артисти и спортисти: гимнастиците Васил Константинов – вуйчо ми (един от любимците на генерал Владимир Стойчев), Стоян Коев, Велик Капсъзов, Минчо Тодоров, Никола Проданов, Никола Банев, атлетката Диана Йоргова, футболистите Никола Димитров и Бончо Бонев...). Като ученици в бургаската гимназия бяхме дори национален отборен шампион по спортна гимнастика (1953-1957). Накратко, „Платон ми е мил, но истината ми е по-мила” – казал Аристотел на своя учител. Така за мен здрави българи е по-престижно от олимпийски и световни шампиони. И посещенията на световноизвестни учени, писатели, поети и артисти в България е по-важно, отколкото тези на (гага)певици от съседни и далечни страни. Казано с други думи, в честотния речник на политиците думите „здравеопазване”, „училище”, „университет” и „наука” трябва да са много преди „магистрали”, „футбол” и „тенис”. Което означава, че приоритетно ще подкрепят финансирането на болници, университети, училища и научни лаборатории.
George_Chaldakov Posted - 06/07/2011 : 15:39:32
ЗАКЪСНЕЛИТЕ НАГРАДИ
д-р Георги Чалдъков


Сложна е „симфонията” на възнаграждението и наказанието, дирижирана от „моркова и тоягата”. През 1901 г. на 42-годишна възраст Теодор Рузвелт става най-младият президент на САЩ. Политиката и дипломацията му се основава на любимата му поговорка: „Говори спокойно и носи тояга; така ще вървиш напред.”
А ние си мислим, че само в цирка има дресура на животни. Въпреки че за тези процеси има сериозни антропологични трактати; например, трите задължения на даровия обмен - да даваш, да приемаш и да връщаш - са описани, като „тотален социален феномен” в „Дарът” (Essai sur le Don) на Марсел Мос, за първи път публикуван на френски през 1923 г. в списанието L'Annee Sociologique. През 1990 г. есето бе публикувано на английски като „The Gift”. Началното изречение на „Дарът” е: „Аз никога не съм срещал човек толкова любезен и добър, че да не приеме подарък, нито толкова разполагащ с пари, че да не хареса подарък, ако му бъде даден.”
Крикор Азарян е мъдър човек, който шест месеца преди да си отиде завинаги (14 декември 2009 г.) каза: „Представяте ли си какъв би бил животът, ако чувстваш болката, която причиняваш? Светът щеше да е съвсем друг.” Това е трогателен глас от „интимната акустика на човешката душа”, мисли със съществено значение в пулсиращата материя на моралната философия.
Преди дни на въпрос на журналистка „Кой е най-ценния съвет, който сте получавали от Коко Азарян?”, артистът Петър (Чочо) Попйорданов, който на 11 юни ще стане на 47 години, отговори: „На последната постановка на „Вишнева градина”, на премиерата, той ми заяви, че това е последното нещо, което прави... Той вече беше болен. Изкарахме премиерата и Коко излезе в коридора. Подари ми един медал. И с лека ирония каза: „Давам ти го, но не го слагай и не го носи! Защото ордените се дават на декласираните, на тези, които излизат от употреба! Ти точно не си декласиран, тебе тепърва те чака...”
Неотдавна дадоха „Аскеер” за цялостно творчество на големите, но вече болни, артисти Тодор Колев и Коста Цонев, преди години – на Йоско Сърчаджиев. И на професор Крикор Азарян. Константин Павлов получи президентска награда след като получи мозъчен инсулт. Христо Фотев, когато беше много тежко болен (1997-2002), получи повече награди, отколкото в разцвета на творчеството и здравето си. Вече се страхувам да пожелавам награди на приятелите ми Досю Досев, Борис Луканов, Милко Божков, професор Михаил Давидов, доцент Крикор Дикранян, доцент Александър Хинев, професор Иван Карайотов, доцент Коста Костов, Мак Станчев, Александър Стойчев, Петър Доков, Атанас Илиев...
„Сънувате ли Азарян?” – запита журналистката и Чочо Попйорданов отговори: „Да, дори се кара на сън. Кара се на себе си. Измъчва се, че това, което иска да каже и внуши, не са разбира от хората. Неговата философия беше, че говорим, но не разбираме какво си казваме.”
moderator Posted - 04/26/2011 : 12:51:55
Лишават ченгетата от орден "Стара планина"
Вторник, 26 Април 2011

http://www.frognews.bg/news_34822/Lishavat_chengetata_ot_orden__Stara_planina_/

Бившите служители на Държавна сигурност няма да получават ордените "Стара планина". Високите държавни отличия ще се дават само срещу документ от Комисията по досиетата.

Лишаването на ченгетата от правото да получават наградите е регламентирано с приемането на поправките в Закона за ордените и медалите, който е обнародван в последния брой на "Държавен вестник".

Според текстове в него, за да може дадено лице да бъде наградено с орден "Стара планина" и "Кирил и Методий", то трябва да докаже, че не е служило на репресивните органи на комунистическия режим в България.

Кандидатите ще се проверяват дали не са работили и за военното разузнаване преди 1989 година.

Лустрационният текст е залегнал в алинея 6 на чл. 11 от Закона за ордените и медалите. Той гласи, че преди да предложат дадено лице за орден, държавните институции трябва да проверят миналото му в Комисията за досиетата.

Промяната в закона ще лиши доста интелектуалци от държавни отличия. Известно е, че огромна част от представителите на интелигенцията ни са работили за Държавна сигурност.

Това е и причината много от носителите на орден "Стара планина" да бъдат обявени за агенти на ДС от Комисията по досиетата.
kkabakciev Posted - 12/24/2010 : 22:47:49
Не можах да вляза в клюкарника Фейсбук - забравил съм си паролата.
Добре, че колегата Куртенков е пуснал този алтернативен линк!
Наистина много весело! Спукахме се тук от смях! (Макар че по същество не е смешно.)
ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!
Andrey_Kurtenkov Posted - 12/24/2010 : 20:40:14
В този дух - не мога да се въздържа да не спомена за специалното аграрно-академично-антикорупционно издание на еротичното списание "Максим" с Калина Илиева на корицата (с любезното авторитетно спомоществувателство на мазни еврократи, които ако не е ОЛАФ, така и ще си умрат девствени): http://www.facebook.com/home.php#!/photo.php?fbid=1727504876814&set=a.1327382314000.2047390.1514194509

Редактирам, понеже се сетих, че този шедевр трябва да се види и от тези, които нямат регистрация във Фейсбук - ето го и за тях:
http://img42.imageshack.us/img42/1831/12932168051477.jpg
moderator Posted - 12/24/2010 : 08:30:07
Сергей Игнатов нагадил с приз за реформи в образованието депутатите от ГЕРБ Силвия Хубенова,Снежана Дукова,Румен Стоилов,Ирена Соколова и Стефани Михайлова, депутатите от АТАКА Огнян Стоичков и проф. Станислав Станилов, всички председатели на синдикални и работодателски организации в образованието. Плакети получили още журналистката от БТА Димитрина Ветова, Георги Стойчев от "Отворено общество" за изготвянето на рейтинговата система на университетите, кметът на София Йорданка Фандъкова.

Вижте подробности в статията на в. Сега и коментарите към нея:
ГЕРБ се самонагради за реформи в образованието
ТАНЯ ПЕТРОВА

http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=7875§ionid=2&id=0000402
moderator Posted - 12/16/2010 : 21:12:08
Взе да става интересно. Първо ще пействам информацията, после ще напиша кратък коментар.

Комисията по досиетата с почетна награда за гражданска доблест "Паница"
От Светослав Тодоров

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/12/16/1012790_komisiiata_po_dosietata_s_pochetna_nagrada_za/

Евтим Костадинов прие наградата за гражданска доблест "Паница" за активността на Комисията за обявяване на принадлежност към Държавна сигурност. Тя му беше връчена от Симеон Дянков.

Теодора Захариева, активистка за правата на онкоболните в България, и Комисията за обявяване на принадлежност към Държавна сигурност бяха отличени с награди за гражданска доблест "Паница" 2010.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева връчи наградата на Теодора Захариева, известна с активната си гражданска позиция в защита на правата на онкоболните. През 2007-ма след тригодишен процес здравното министерство беше осъдено да плати 100 хиляди лева обезщетение на Захариева, заради това, че не й е осигурило полагащите й се животоспасяващи лекарства. Тя е диагностицирана с рак на гърдата през 2005-та година. До края на съдебния спор оцеляват само двама от седемте онкоболни, завели делото.

Почетна награда "Паница" беше присъдена на Комисията за обявяване на принадлежност към Държавна сигурност. Тя беше връчена от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков на Евтим Костадинов, председател на комисията.

Наградите се присъждат от Консултативен съвет, включващ д-р Желю Желев (Президент на България между 1990-1997), писателя Георги Господинов, Меглена Кунева, бивш еврокомисар.

Лауреатите на Наградата получават специална грамота, плакет и 10 000 лв., а носителите на почетната - 2000 лв.

Поради здравословни проблеми основателят на фонда Димитър Паница не присъства на церемонията в Новия български университет.
----------------------------------------------
Следва моя коментар:

Както виждаме от сайта на НБУ:
http://www.nbu.bg/index.php?l=959
Фонд "Димитър Паница"
....
Присъждане на наградите

Членове на Журито на наградите са д-р Желю Желев, Президент на България (1990-1997), писателят Георги Господинов, Боряна Димитрова, директор на социологическа агенция “Алфа рисърч”, Валери Запрянов, главен редактор на сп. “Тема”, проф. Ивайло Знеполски, преподавател в СУ “Св. Климент Охридски”, Михаил Иванов, експерт по етнически въпроси, Меглена Кунева, еврокомисар (2007-2009), адвокат Хари Харалампиев и Валентин Чиликов, Председател на Сдружение на югозападни общини.
Председател на Изпълнителния съвет е Димитър Паница, а членове са проф. Богдан Богданов, д.н., Председател на Настоятелството на Нов български университет и г-н Ленко Ленков.

Нали си спомняте, че преди няколко месеца Дими Паница се отказа от почетното си членство в БАН, защото не можел да работи с ченгета!!!
А тук го виждаме подреден и силно финансово обвързан с проф. Богдан Богданов - агент Николов от VI управление на ДС, който освен всичко, най-доблестно е опитал да унищожи досието си след 1989 г.

Е, няма как - ще се обяви за болен Дими Паница. Нищо чудно и агент Николов да е бил болен за церемонията. За да се замаже на първо време гафът, награждават не кой да е, а Комисията за досиетата. Вероятно затова, че извади проф. Богданов като агент на VI управление на ДС. Няма как той да не е възхитен от това. Сигурно цял живот си е мечтал за този ден.

А вижтe обявата на Игнатов на сайта на МОМН:
http://www.mon.bg/news/10-12-16_nagradi.html
На 16 декември 2010 г. министър Сергей Игнатов ще присъства на връчването на наградите за гражданска доблест “Паница” за 2010 г. на Нов български университет /17.30 часа, Аула на НБУ, ул. „Монтевидео” № 21/. Проф. Игнатов ще отличи тазгодишния лауреат.

Игни е планирал поредния PR - свой личен и на НБУ, но ситуацията е дотам неловка, че дори самата награда "за доблест" е връчена от Цецка Цачева, а не от Игни, както той се хвали предварително.

Очаквам развитие...
Защото, ако подредбата на фигурите остане същата, някои хора ще станат за мезе.

Има и други ошашавени: Веско Методиев си глътна езика, Иван Костов и Екатерина Михайлова - донякъде, а сайтът на проф. Лазарин Лазаров избягва темата като дявола тамяна. А как само тръбяха, че "достойният" Дими Паница връща титлата почетен академик на БАН защото не можел да работи с ченгета. Ами сега? - Лицемерието и цинизмът лъснаха, ах как лъснаха, а някои хора хич не обичат това.
Както казах по-горе - очаквам продължението е интерес.
George_Chaldakov Posted - 12/12/2010 : 14:02:14
ЖЕНА И АНТИ-ЖЕНА НА ГОДИНАТА-2010
Д-р Георги Чалдъков


Учителят каза: “грацията на жените е съблазнително-провокиращ, но малотраен биоестетичен продукт.” От няколко години изборът на българските жени на годината се прави от списание Grazia – в 11 категории: мода-дизайн, мода-лица, актриси, музика, спорт, изкуство, тв шоу, тв публицистика, бизнес, политика, общество. Но пак няма “образование” и “наука”!
От 1991 г. американското списание Annals of Improbable Research (Годишници на невероятни изследвания) дава 10 анти-Нобелови награди. Подобно на анти-Нобел, има и анти-Оскар – това е „Златната малинка“ (англ. The Golden Raspberry Awards; на жаргон raspberry означава „освирквам“), давана от Филмовата академия на САЩ за най-слабите артисти, филми, сценарии.
Тъй като тук ще номинирам жени и анти-жени на годината-2010, може би трябва да спомена и “Cherchez la femme” (Търси жената!), изписано за първи път през 1854 г. от бащата Александър Дюма в една от новелите му.
Номинации за Анти-жена на годината
“Стройна се Калина вие над брегът” на Националния земеделски фонд и вече втора година с фалшифицирана немска диплома “ръководи” милиарди европейски пари, давани за България. И криела, че е бременна. По-късно бившият министър Даниел Вълчев каза, че това не е новина – “новина е, ако министър Мирослав Найденов е забременял”. И, ако министърът на полицията си даде оставката за бруталния арест на лекари в Горна Оряховица, където едно 17-годишно момиче избърза да стане une femme.
Номинации за Жена на годината. Изкуство
Докато пиех кафето си в известното виенско кафене “Central”, в един вестник прочетох, че цигуларката Албена Данаилова е избрана за концерт-майстор на Виенската филхармония – за първи път в повече от 160-годишната история, жена застава на тази висока позиция в един от водещите оркестри в света.
Следва премиерната прожекция на “Какво повече искам” - в Рим и Женева:. Сценарист на филма е “една четвърт по кръв”, но много повече по емоция, българка с име Дориана Илиева Льондева (Дориана Леондеф в Италия). Започнала като помощник-режисьор на Неманя Кустурица, след това тя написва много сценарии за едни от най-хубавите съвременни италиански филми, удостоени с престижни награди.
И Райна Кабаиванска, разбира се! Във връзка с 10-годишния юбилей на нейния Майсторския клас в България, успелите в кастинга ще пеят в операта „Бохеми” от Джакомо Пучини - през декември 2010 г. в Софийската национална опера и през 2011 г. в Teatro Comunale “Luciano Pavarotti” в Модена, Италия. Това е част от нейния българо-италиански проект и от дейността на Фонд “Райна Кабаиванска” - "да помага на младите изпълнители, надарени артистично."
Номинации за Жена на годината. Наука
Във Вашингтон през лятото се събраха 51 “професорки на годината в САЩ” - една от тях бе Мариана Сендова, първата жена, избрана за професор по физика в 50-годишната история на един университет в щата Флорида. И получила най-големия грант в история на университета - около 2 милиона долара за три години за проекта й за наночастиците и тяхното приложение във физиката, химията, биологията, армията – и реставрацията на творения на изкуството, изложени в американски музеи.
Дори само за нейната позитивна, а ла Мачадо*, мисъл: “Аз или ще намеря пътя, или ще създам нов път”, професор Маирана Сендова заслужава да бъде “Жена на науката”.
Номинации за Жена на годината. Общество
Сашка Журкова, прекосила със семейството си “границите на комунизма” преди повече от 20 години, организира във Виена първия български музей, наречен “Бай Ганьо”. Както и първия български бал във Виена, който бе провален от “cherchez la femme bulgare” в един политически скандал в Брюксел.
От няколко години Ирина Данков е единствената европейка, работеща в полицията на САЩ. След като учи финанси в един от Калифорнийските университети и след това работи като одитор в престижна компания, тя завършва Полицейската академия в Лос Анджелис. И вече се появява на Оскарите, където охранява известни артисти при връчването на наградите. През останалото време е в дежурната патрулна кола по улиците на Лос Анджелис - и лови бандити.
Номинации за Жена на годината. Политика
През октомври Дилма Русеф, дъщеря на български емигрант и бразилка, родена в град Бело Оризонте, спечели президентските избори в Бразилия – от първи януари 2011 г. се открива “хубав хоризонт” за една от най-големите страни в света. А президентът й ще носи “България в сърцето си”.
Кристалина Георгиева – бивш заместник директор на Световната банка - е избрана за "Еврокомисар на годината" и за "Европеец на годината". Тя е достойна и за гръцкото kallisti (най-красивата), написано на “ябълката на разбирателството”. Може би това ще е един от девизите й на изборите през 2011 г. за президент на България. Дано ги спечели – тогава и пред България ще има “хубав хоризонт”.
Номинация за Femme fatale** на годината
На филмовия фестивал във Венеция Драгомира Бонева от Бургас получи наградата “Action for women”(действие в подкрепа на жените) за филма “Сбогом, мамо”, написан, режисиран, субсидиран и игран (заедно с други български артисти) от Мишел Бонев, както от 20 години се нарича в Италия чаровната и “романтична” бургазлийка. Но вместо радост за българите от наградата, започнаха въпросите: “Кой е платил разноските за филма, измислена ли е тази награда, не е ли резултат от връзките на Мишел Бонев*** с премиера на Италия?” Като че ли американките Мерилин Монро и Мадона останаха “virgin” и са нямали връзки с големи политици!
______________________________________________________________________________
* “Пътнико, твоите стъпки са
пътя, и нищо повече;
Пътнико, няма път,
пътят се прави от твоето вървене.”
(Антонио Мачадо, “Поговорки и песни XXIX”)
** Жена, “съблазняваща” мъжете, наричана още жената-вамп. От библейската Ева през любимата на много императори Клеопатра до Лу Андреас-Салом#233; (1861-1937) – приятелка на велики мъже (Ницше, Вагнер, Фройд, Рилке). И след тях хиляди други, фаталната жена – в някои нейни изяви - е сложен психосоциален феномен.
*** Забележете фамилните имена на нашите известни жени в чужбина: на мен по-сантиментално, исках да пиша “по-достойно”, ми звучат оригиналните имена, като Данаилова, Сендова, Георгиева, и, разбира се, Кабаиванска, която дори внука си Джовани нарича Иванчо!
moderator Posted - 10/27/2010 : 12:12:03
НБУ, НБУ и пак НБУ:

Проф. Богдан Богданов предложен за орден "Стара планина"
27 Октомври 2010

http://mediapool.bg/show/?storyid=171792
Правителството предлага на президента Георги Първанов проф. Богдан Богданов да бъде награден с орден "Стара планина” - първа степен, "за значимия му принос в развитието на науката, образованието и гражданското общество и по случай неговата 70-годишнина", съобщиха от правителствената информационна служба в сряда.
Проф. Богданов е роден в София на 2 ноември 1940 г. Завършва класическа филология в Софийския университет. Преподава класически езици, антична и западноевропейска литература в университета във Велико Търново. По-късно е асистент по класическа филология в СУ.

През 1976 г. придобива научната степен доктор, специализира в Атинския и Амстердамския университет. От 1983 г. е доцент, от 1985 г. - доктор на филологическите науки, а от 1989 г. - професор по класическа филология в СУ.
През 1991 г. създава Нов български университет съвместно с организационен комитет от изследователи и предприемачи. Избран е за ректор на НБУ, а от 1995 г. е председател на настоятелството на университета.

Проф. Богданов е съучредител на фондация "Отворено общество” и председател на Управителния съвет до 1997 г. В същата година е избран за член на Съвета за национално развитие при президента на Република България.
Andrey_Kurtenkov Posted - 06/12/2010 : 19:03:15
От официалния сайт на т.нар. Правителство на Република България:
http://www.government.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0212&n=736&g=
"Бойко Борисов беше в Перник днес, за да запознае представителите на местната власт с решението от четвъртък на Народното събрание, взето по предложение на Министерския съвет, за откриването на ВУЗ-а, в града. За ангажираността му към проекта, както и към проблемите на образованието, президентът на най-младото висше училище у нас Тошко Кръстев връчи на премиера златната почетна значка на университета. Той съобщи, че настоятелството на ВУЗ-а днес е взело решение да предложи на Академичния съвет да обяви министър-председателя Бойко Борисов за първия почетен доктор хонорис кауза."
Svetlana Posted - 06/01/2010 : 11:02:04
Поклон пред Борис Христов и неговия "Вечерен тромпет"!

Върти ни животът под жаркото слънце
и трием нозе о горещия камък.
Но щом вечерта от небето се спусне,
ще взема тромпета и ще седна на прага.

Стига край тия стени съм се лутал
като звън на пробита камбана.
Трябва да свиря, трябва да срутя
тишината - само викът да остане.

Искам да гръмне горещият вятър
и докрай да отвори вратите.
Искам да тръгне отново земята
след кръстоносния марш на щурците .

Искам бодливата тел пред дома ви
с моята песен да скъсам.
Искам съседа, който се прави
на глух, да възвърне слуха си.

Искам да върже своите пръсти
крадеца, сърце да си купи палача.
Искам да капна от моите сълзи
в окото, което ръждясва.
Искам отново при нас да се върне
панаирът - прахта да издуха.
Искам от смях да умре и от гъдел
този, който умира от скука.
Искам над мъртвите като на стража
до сутринта да стоиме.
Искам на всички заспали да кажа,
че има време да се наспиме...
Трябва да свиря в глухата вечер,
докато не дочуя към мене да иде
гласът на хиляда тромпета далечни.
Или на някой архангел невидим.


Svetlana
moderator Posted - 05/30/2010 : 08:38:17
Имало и такива...

Поет се отказа от правителствена награда
30 май 2010 / News.dir.bg
Поетът Борис Христов отказа да получи орден „Св. св. Кирил и Методий”.

http://dnes.dir.bg/news.php?id=6477543&fp=1

От медиите научавам, че на заседание от 26 май Министерският съвет е приел решение да бъда награден с орден “Кирил и Методий” І степен – за заслуги в областта на културата, пише в писмо до правителството поетът.

Като оценявам Вашето признание, уведомявам Ви, че отказвам високото отличие, защото противоречи на моето решение от времето далеч преди промените в България – да не приемам държавни отличия, независимо от това коя политическа сила управлява страната, мотивира се Христов. Писмото му до медиите бе изрпратено от Едвин Сугарев.

Борис Христов е автор на стихосбирките “Вечерен тромпет” (1977 г.) и “Честен кръст” (1982 г.), “Думи и графити” и “Думи върху други думи”. Издава повестите “Смъртни петна”, “Сляпото куче” и “Долината на обувките”. Автор е на сценариите на филмите “Смъртта на заека”, “Сънувам музика”, “Лабиринти”, “Корабът”, “Бащата на яйцето”. Носител е на Голямата литературна награда на СУ.
kkabakciev Posted - 05/27/2010 : 07:44:32
Хе-хе! Много е просто.
Асоциирането с агент "Гоце" е равно на внезапна морална смърт.
В Германия съответният агент "Гоце" щеше да бъде в затвора. Заради това, че държи - това прави истинският агент "Гоце" - в кабинета си на "Позитано" 20 портрет на масовия българоубиец Гошо Тарабата. Огромен портрет, има го на първа страница в "24 страница" - преди години.
В Германия за поставяне на публично място на портрет на Шикългрубер се отива право в затвора.
Е, има една разлика. И тя е, че Германия е държава.
А това тук е една кочина. Абсолютна.

http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05