http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Апетити към имотите на университети и БАН

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert Email Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is ON
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
moderator Posted - 10/01/2007 : 12:19:10
Продават университет
Теодора Йолчева
в.Стандарт, 01.10.2007 г.
Според полученото преди броени дни от кметството уведомление се казва, че с решение на Столичния общински съвет част от територията на Икономическия университет преминава във владение на частно лице и ВУЗ-ът няма право да я ползва. Спорната територия обхваща част от шосето покрай УНСС, което е успоредно на основната сграда на ВУЗ-а и води към Спортната академия. Реституираната площ е на 3 метра от входа на новия ни корпус, поясни проф. Борисов. Бях шокиран, като видях клеймото от 1998 г. Ситуацията е абсолютно безумна. До този момент не бяхме чували за нищо такова, обясни още шефът на УНСС. От университета веднага са депозирали жалба в Столична община. Още днес те ще уведомят официално за проблема и Студентския съвет.
Дворът на УНСС е доста апетитно парче за инвеститори, коментираха експерти. Целият район в момента се застроява и на мястото на тревните площи изникват модерни жилищни сгради.
Стефан Софиянски, който бе кмет през 1998 г., и тогавашният шеф на общинския съвет Антоан Николов не бяха открити за коментар.
3   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
moderator Posted - 03/31/2011 : 08:23:19
СУ затваря врати на 4 април
31.03.2011
Нора Виткова

http://news.ibox.bg/news/id_282149341

От понеделник, 4 април, Софийски университет затваря врати и прекратява дейността си.
Предприетата крайна мярка е отговор на отнемането на Университетската ботаническа градина в Балчик от страна на управляващите.
....
moderator Posted - 10/10/2007 : 21:10:03
Шест ВУЗ-а водят война на два фронта за 2400 дка
Терените в Студентски град привличат като магнит частници и общинари

в. Класа
09-10-2007

Шест ВУЗ-а воюват на два фронта за 2400 дка. Техническият, Лесотехническият, Химико-технологичният и Минно-геоложкият университет се борят за запазването на общо 827 дка. Не може да се каже за каква земя претендира всеки от тях, защото не са я разделили помежду си. УНСС защитава със зъби и нокти 40-декаровия си двор, а Спортната академия от 8 години не знае как да опази над 200 дка стадиони, паркове и писти. Останалите около 1400 дка са териториите между висшите училища и част от Студентски град.
С променлив успех ВУЗ-овете отбиват атаките на общината и на наследници на някогашни собственици на апетитните имоти в столичните квартал "Дървеница" и Студентски град. Парадоксалното е, че ВУЗ-овете се борят да докажат, че терените принадлежат на държавата. Тя е фактическият собственик. Ако в един момент се окаже друг, можем да останем на улицата, твърдят ректорите на цитираните висши учебни заведения. Проблемът е, че университетите не разполагат с документи за собственост. Те са само ползватели на терените, предоставени им от МОН. Общината пък отказва да им издаде скица, с която спорната земя да бъде актувана като държавна от областната управа.
Собственици на върнати имоти нападат университетите
Заради липсата на документ за собственост терените, на които се разполагат ВУЗ-овете, са заплашени от реституция. Почти всеки месец се появява някой, който твърди, че част от двора на университета е негова по наследство. Последният такъв случай беше с Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Частно лице пък е реституирало част от паркинга на Техническия университет. На мястото вече се издига двуетажна къща.
Четирите висши училища в столичния квартал "Дървеница" имат проблеми и с общината. Те започват в началото на 90-те години, когато сградите им са актувани като държавна собственост. Документ за прилежащите терени, на които са дворовете, спортните площадки, паркингите, обаче университетите не получават и по-късно общината ги актува като своя собственост.
Общината не дава скици
"Стремежът на местната управа е да запази земята за себе си", обясни пред "Класа" ректорът на Техническия университет в София проф. Камен Веселинов. "Скиците, които ни дават от там, свършват на ръба на сградите. Няма го дори отстоянието, което трябва да съществува
по Закона за устройство на териториите", допълни той. На скиците липсват паркингите, градинките и другите площи, на които университетът се разполага. "На спорните терени има сергии, капанчета и кръчми, от които общината събира наеми и така си докарва приходи", обяснява проф. Веселинов.
За да докажат, че земята около учебните заведения е държавна, ректорските ръководства издирват документи от архивите в продължение на години.
Така те откриват, че 827 дка, на които днес се намират четирите инженерни висши училища, както и част от Студентски град, са одържавени с указ на Симеон II от 9 декември 1943 г. Документът се пази в Държавния военен архив във Велико Търново. В него са изредени и имената на 414 собственици, обезщетени за отчуждените им имоти. По-късно в землището на някогашното село Дървеница са построени казарми. През 1961 г. теренът е прехвърлен на Министерство на образованието и после е даден за ползване на университетите. От 1990 година насам наследници на бившите собственици на ниви около някогашното село Дървеница се опитват да си върнат имотите, въпреки че държавата вече е платила обезщетение за тях, казват ректорите.

МОН бездейства
Шефовете на застрашените от приватизиране висши училища са поставяли въпроса за спорната собственост на земята пред общината, областната управа и образователния министър Даниел Вълчев. През 1999 г. областният управител на София Васил Маринчев издава заповед акт за държавна собственост на всичките над 2400 дка. Общината подава жалба срещу решението пред административния съд. На последна инстанция обаче съдът отхвърля жалбата.
Въпреки това откъсването на територии от университетите продължава.
По този повод ректорите многократно се обръщат и към образователното министерство. Но... решение по въпроса няма.

За терените има актове и за общинска, и за държавна собственост
Спорът между университети и общината възниква, защото за някои от терениети има акт и за общинска, и за държавна собственост, заяви кметът на район "Студентски" Венцислав Дудоленски. Местната управа се опитва да реши проблема вече две години. Според кмета изход от кризата можело да има ако се одържави пак земята или отново се обезщетят собствениците. Реституционните претенции се удовлетворяват от общинските поземлени
комисии, защото няма достатъчно доказаталества за това, че собствениците са били обезщетени за отнетата земя, коментира още Дудоленски. фактор за реституирането било, че ВУЗ-овете не стопанисват добре част от терените си. В двора на Техническия има буните, гумаджийница, продават се акумулатори, твърди местният управник. Според него до четири години въпросът за 2400-те дка ще бъде решен.

Постройки надничат в залите на ХТМУ

"Държавата се разграбва под носа на университетите. Не знаем кой строи, какво строи. Това го няма никъде в Европа. При нас е разграден двор. Всеки може да Влиза и всеки може да строи. Новите постройки вече ни влизат в залите." Това е отговорът на ректора на ХТМУ доц. Димитър Станулов, когато журналистите го попитат за проблемите със земята. Емоционалната реакция е съвсем естествена. Университетът е останал без двор. Преди време се е простил и със спортното си игрище. "Това е станало, след като градската управа обявила за улица една от алеите около университета. А тъй като улиците са общински, лесно са направили и парцелите около тях такива", обяснява помощник-ректорът на ХТМУ Евгени Вълков.Чрез частични изменения в градоустройствения план са отнети и други университетски територии.

Фирма иска опитното поле на Лесотехническия
Реституционни претенции има и за територии на Лесотехническия университет. Две от тях са за части от 80-декаровия двор на вуза, а една за опитното поле във Враждебна. Собствениците на имотите са отишли при ректора с документи за притежание на земята и са настояли да я освободи. "Пратих ги в образователното министерство, което е собственик на парцелите", обяснява ректорът проф. Нино Нинов. Преди време фирма заявила претенции към територията за опитното поле с намерението да строи там. Актът за собственост бил купен от физическо лице, наследник на първите собственици на земята. От университета сезирали прокуратурата, но оттам им казали, че земята е собственост на МОН. Министерството също се задействало и строителството е спряно. Засега.

Реститути напират за двора на Техническия
Претенции за реституция има и на територията на Техническия университет. Собственикът на терен, върнат преди три години, вече е продал имота на фирма, която иска да строи на него. "Парчето обаче е с много неудобна и неправилна форма и дори излиза на улицата. Затова е неподходящо за строеж", обясни ректорът проф. Камен Веселинов. От фирмата се опитали да се спогодят с висшето училище да си разменят територии с равна площ, но частниците да получат правилен по форма терен, на който може да се построи сграда. От общината също искали да откъснат територии от университета. "Построиха пазар, заведения, офиси на пътя за вуза", казва проф. Веселинов. Според него градската управа всеки момент може да сложи бариера на паркинга и да събира пари. "Тя има апетити, защото тези места са атрактивни и от тях се печели", смята ректорът на ТУ.


УНСС ще брани земята си с пушка
Реституционни претенции за парцел от двора на УНСС се появиха за първи път в края на миналата седмица. Тогава при ректора на вуза проф. Борислав Борисов влетяла разгневена жена, която държала акт за собственост на част от двора. "Новината дойде като гръм от ясно небе", обяснява проф. Борисов. Той спешно се срещнал с кмета на местната община Венцеслав Дудоленски и завел жалба пред съда за обявяване за нищожно решението на поземлената комисия.
Местният управник пък му обещал да спре реституцията на земята до произнасянето на съда. "Наредил съм на снабдителя на университета да ми купи пушка, за да стрелям по всеки, дръзнал да си присвоява части от университета", шегува се все пак проф. Борисов. Драстичната мярка обаче е малко закъсняла, защото от 1990 г. насам 45 дка от двора на ВУЗ-а са реституирани и на тяхно място изникват жилищни сгради.
moderator Posted - 10/02/2007 : 11:05:39
Реститутката Гергова бърза да загради двора на вуза
Иванка плаши УНСС с багери
Ректорът дава на съд поземлената комисия, върнала имота

Стела Стоянова
v.Standart
02.10.2007
Мол или хотел - какво ще изникне в двора на вуза, дал най-много министри у нас? И може ли това да бъде предотвратено. Този въпрос тормози няколко човека в държавата, след като ректорът на УНСС проф. Борислав Борисов призна в събота, че част от двора е била реституирана без знанието на висшето училище. Вчера ректорът, кметът на район "Студентски" Венцислав Дудоленски и адвокати се събраха по спешност, за да решат как да процедират срещу собственичката, която е предявила претенции върху терена.
Реститути ще орат в двора на най-големия икономически университет у нас на броени метри от входа на новата му сграда. Така поне излиза от документите, с които столичанката Иванка Георгиева Гергова е поискала от ректора на УНСС проф. Борислав Борисов да й бъде върната част от двора на висшето училище. Теренът опира в шосето, водещо към Спортната академия.
В бумагите черно на бяло е описано, че поземлената комисия към земеделското министерство "на базата на предоставените доказателства за собственост" връща на наследници не двор на ВУЗ, а нива.
Реституцията изправи на нокти и ръководството на висшето училище, и кмета на район "Студентски", и общинарите. Документът носи дата 25 юни 1998 г. и е пътувал по инстанциите девет години, преди да стигне до бюрото на проф. Борисов. Дотогава той никога не е знаел, че към терена има претенции на бивши собственици. Научава го едва от писмо на областния управител Тодор Модев, в което той пише, че възразява срещу сделката. "Ще съдим общинската служба по земеделие към ресорното министерство. Тя е ведомството, наследило поземлената комисия, която е върнала имота. Наели сме външен адвокат - Андриана Чернева, и ще водим дело, защото това е недопустимо. Утре може някой да заяви, че има претенции и върху самата сграда на университета", коментира ректорът. Той има държавен акт за собственост на терена от 1975 г., но земята е реституирана въз основа на кадастралния план от 1939 г. Възможно е някогашната нива да е била иззета веднага след 9 септември от "народната власт" и след това да е дадена на университета като държавна земя, предположиха чиновници. Дори и в подобен случай обаче реституцията би била грешка, каза бившият областен управител Васил Маринчев. "Земи, които са дадени на държавни институции, висши училища, учреждения, по закон можеха да бъдат реституирани само ако не са употребени и заградени", твърди той.
Проблемът в цялата история е, че никоя от институциите, имащи отношение към случая, вече не е в същия състав. Имотът е бил върнат от поземлена комисия в период, когато министър на земеделието е бил Венцислав Върбанов. Вчера от министерството се ангажираха да проверят документацията по случая и да излязат със становище. Възможно е обаче тогавашната комисия да не е знаела, че реституира част от площ на висше училище. Или поне да са знаели само отделни хора, а останалите да са мислели, че връщат пустееща земя. "В оня период имахме чести проблеми със скиците, защото тогавашният кмет на район "Студентски" Арабаджиев не ги представяше навреме. Идваха хора, засегнати от реституция, а ние не знаем какво да правим - строено ли е в старите им ниви, или са празни междублокови пространства. Много от реститутите пък чакаха последния момент, за да си влязат във владение на собствеността, така че опонентите им да нямат време да обжалват. Възможно е и тази дама да е чакала до последно да изтекат сроковете за обжалване", предположи Маринчев.
По документи нивата е върната на трима братя - Димитър, Стоян и Петър Стоянови Цветанови. Иванка Гергова е първата от наследниците им, които по списък са общо 10. Тя вече е настояла проф. Борисов да махне оградата на университета, за да може тя да "си огради имота". "Реститутката е много нахакана. Като нищо ще прати багери, за да бутнат прегражденията. А като нищо скоро може да започне строителството я на блок, я на мол", коментират в университета.
"Това е третата битка за университетски терен, която водя", каза проф. Борисов. "Едва миналата година с адвокат Чернева успяхме да се сдобием с нотариални актове за две други места по средата на университетския двор. При тях случаят обаче бе по-различен - държеше ги фирма, стопанисваща паркинги, и тя вземаше пари за паркиране от всеки преподавател и студент. Тъкмо успяхме да си ги върнем - ето нов проблем". Кметът на район "Студентски" Венцислав Дудоленски и столичните общинари също са обещали да помогнат да не се посяга на университетската земя. Иначе, току-виж, скоро някой си поискал и Спортната академия за фитнес комплекс.

Развитие на темата:

Спират реституция в двора на УНСС засега

в. 24 часа
03-10-2007

Процедурата по реституция на земя в двора на УНСС ще бъде спряна до произнасянето на съда по жалба на икономическия университет. За това се разбраха ректорът на висшето училище проф. Борислав Борисов и кметът на район „Студентски" Венцеслав Дудоленски на среща късно вечерта в понеделник.
Искът за връщане на земята в двора на вуза е на Иванка Георгиева от 7 февруари 2007 г.
За него алармира преди дни ректорът проф. Борисов.
Реституцията на имота е извършена от поземлената комисия в район „Студентски" през 1998 г., когато кмет на София беше Стефан Софиянски.
Тя се позовава на кадастрален план от 1939 г., без да отчита, че от 1973 г. парцелът се намира в двора на УНСС. В документа той е записан като „нива" и е възстановен в реални граници.
Сградата и дворът на икономическия университет обаче е публична държавна собственост - собственикът трябва да бъде обезщетен с идентичен имот, възмущават се преподаватели и служители в университета.
„Никога няма да се съгласим с такава безобразно нагла реституционна претенция, подкрепена с различни общински документи. Преподавателите и студентите ще предприемат всички позволени от закона действия против нейното реализиране", се казва в съобщение от ръководството на УНСС.

http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05