http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 12 ti klas....

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert Email Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is ON
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
Bernie Posted - 03/09/2007 : 17:24:12
Privet. Za 12 ti klas, kakvo da vi kaja? Vsichko e postaro mu, i ne vijdam svetlina v tunela. Obrazovanieto stava vse po - losho s vsiaka izminala godina. Az prisastvam v chasovete, dori i da mi e skuchno, zastoto tam trupam i edna obsta kultura, koiato moje i da mi potriabva niakoga. Kolkoto i do daskalite, te sa vdignali race ot nas, no kakto vseki narod si saslujava politicite, taka i vseki uchitel si zaslujava uchenicite. V chastnite u. sta polojenieto e po - losho, zastoto te tam razvaliat choveka ot malak. Tova e po - strashno, otkolkoto niakakvi ocenki po nesto. Vse pak v tazi darjava, pri tezi uslovia, triabva da sme hora i da si pomagame edin na drug kakto i da se obichame.
5   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
moderator Posted - 07/07/2007 : 10:02:35
Образователното министерство премахва 13-ти клас
Маломерни паралелки ще бъдат оставени само в отдалечени училища

6 Юли 2007
07.07.2007

Просветното министерство обмисля премахването на 13-ти клас, защото натоварването на паралелките става все по-малко след като отпадна задължителната военна наборна служба. Това съобщи министърът на образованието и науката Даниел Вълчев в Пловдив на конференция за предизвикателствата от членството в ЕС пред общините, организирана от Националното сдружение на общините в България (НСОРБ).

Вицепремиерът не каза кога може да стане премахването. "Трябва да преосмислим наличието на 13-и клас, защото и досега си затваряхме очите за това колко ученици реално посещават занятията”, подчерта министърът.

Нормативът за брой ученици в паралелките засега няма да се променя, но все пак ще се направи допитване до учителите дали на места да не се отиде и към по-големи от 26 деца паралелки. "За да направим тази промяна обаче, ни трябва подкрепата на гилдията. Смятаме да видим, доколко е възможно, когато самият педагогически колектив желае и в съответното училище има голям наплив, да се запълват паралелките с повече деца", обясни министър Вълчев.

Няма да се одобряват и маломерни класове, като вместо това ще се върви към закриване на училища. Все пак ще останат така наречените „защитени училища”, които няма да се затварят, колкото и малки да са класовете в тях. Такива са училищата в погранични или отдалечени райони с лоша инфраструктура до тях, което затруднява извозването на учениците към училища в съседни селища. В момента едва 25% от пътуващите ученици имат осигурен транспорт.

Всяко пето дете в България не завършва средно образование, а държавата все още не е успяла да намери адекватен механизъм за противодействие на тази тенденция, каза още министърът.

Според Вълчев трябва да се работи повече за задържането на ромските деца в училищата, защото обикновено те отпадат от образователната система. По този повод от НСОРБ призоваха да бъде създаден целеви фонд, а всяка община да работи по индивидуална програма, съобразена със спецификите на района.

Представителите на местната власт поискаха и по-бърза децентрализация и основни промени във финансирането на образованието. Искането на сдружението е бюджетът за образование през следващата година да е 5% от БВП. Тази година то е 4.2%.

Просветното министерство ще отсява кандидатите за финансиране за изграждане на спортни площадки или игрища заради многобройните заявки за подкрепа по програма „Спорт в училище”. Досега 1343 училища са поискали подпомагане за изграждане или ремонтиране на спортни съоръжения. При разпределянето на парите може да се даде предимство на областните центрове, където един терен с изкуствена трева, например, може да се ползва от децата от повече учебни заведения, посочи вицепремиерът.

154 училища, които са обявили, че искат да въвежда униформи на учениците, ще получат 40 000 лева, за да осъществят идеята.
moderator Posted - 04/02/2007 : 18:10:51
Берние, ти говориш за 12-ти клас, а то имало и 13-ти!

Просветното министерство маха 13-я клас
darik.net, 02.04.2007г.

Според Даниел Вълчев 13-ят клас е "недомислица"

От следващата учебна година 13-ят клас в професионалните гимназии най-вероятно ще бъде премахнат, съобщи вицепремиерът и министър на образованието и науката Даниел Вълчев.

В момента 13-ти клас учат повече от 13 000 ученици. Част от професионалните гимназии, където съществува, са към образователното министерство, а останалите - към земеделското. Според Вълчев 13-ят клас е "недомислица".

"В 13-и клас е много трудно въобще да бъдат забелязани ученици в повечето гимназии. В Професионалната техническа гимназия "Юрий Гагарин" в град Монтана в деня на проверката не е присъствал нито един ученик от паралелка в 13-ти клас.

Министърът даде пример и с други училища, които са "шампиони" по отсъствия. В училище в Монтана от 462-ма ученика при внезапна проверка на служители от министерството са липсвали 162-ма.

Даниел Вълчев увери, че ще има повторни проверки и където нарушенията се докажат, ще бъдат образувани дисциплинарни производства.
nivine Posted - 03/12/2007 : 12:29:09
Здравей Берние. Образованието е едно. Философията и стратегията в образованието на младотро поколение на една държава е еднаква, както за основното, така за средното, така и за висшето. На всички тези нива младото поколение трябва да получава освен знания на съвременно ниво, то трябва и да придобие онези непреходни за човечеството и за просперитета на един народ ценноети като трудолюбие, почтеност, упоритост, достойно поведение в обществото, чувството за справедливост и морал. За да отговори на тези изисквания едно образование (било то основно, средно или висше) преди всичко то трябва да бъде представено от добре подготвени, добросъвестни и с високо чувство за отговорност пред нацията педагози. Това са личности, които трябва да бъдат запаметени със своите качества и добродетели в паметта на младия човек за цял живот. Очевидно е, че картината в нашите училища, по наше мнение, специално във висшите такива, а както се вижда и от написаното от ученика за средните училища, такова нещо не се наблюдава. Тъкмо тези водещи образованието липсват.
moderator Posted - 03/10/2007 : 06:08:24
Виж ти, и това го имало...

Децата на властта учат в Англия под чуждо име
Кралски колеж отваря филиал в София

Теодора Йолчева,в. Стандарт,10.03.2007 г.

СОФИЯ. Родни политици и бизнесмени изпращат децата си да учат в Англия под чужди имена. Това разкри инж. Радка Стаменова, шеф на фирмата, която представя у нас елитния британски колеж "Сейнт Андрю". В него със сменена самоличност били записани децата на няколко български знаменитости. Така родителите се застраховали срещу евентуални медийни атаки. Eдно от десетте най-престижни частни училища на Острова се представя в НДК на изложение за образованието в чужбина. "Сейнт Андрю" е обучавало децата на някои от най-известните английски бизнесмени, както и членовете на кралското семейство. Имената им обаче се пазят в тайна. През новата учебна година колежът ще отвори свой филиал в София, съобщи шефът му Марвин Мартин. В Англия годишната такса е между 11 и 12 хиляди лири. У нас ще се плаща по-малко - между 8 и 9 хил. лв. на година. Тук ще се издават дипломи, които ще са напълно равностойни с английските и ще гарантират прием на абитуриентите в най-реномираните висши училища на Острова. Хит сред висшите училища на изложението са гръцките университети заради безплатното висше образование, което предлагат. Северната ни съседка примамва и с множеството филиали на престижни европейски колежи.
moderator Posted - 03/09/2007 : 18:06:40
Здравей Bernie!
Да започнем отзад напред. Първо с най-трудното признание, както се пее в една песен - можеш да си сигурен поне в едно, ние тук в ИРИОН те обичаме и не само теб, ние обичаме българските деца, ученици, студенти, учени, учители, преподаватели. Ами, ако не ги обичахме, каква щеше да е нуждата от нас - естествено никаква!

Сега по другия въпрос - да си помагаме. Да, разбира се, целта на ИРИОН е да създаде една среда от хора, които обичат светлината, науката и България и най-напред да им даде чувството, че не са сами. Е, вижда се не сме сами, има и други като нас, които не са се поддали на чалгата, на повърхностното, на евтините внушения, на овчите хитрувания и гяволъци. Хора, които могат да задават и да си задават въпроси, да търсят отговори като поставят своите въпроси на отговорни инстанции и институции, напомняйки им защо съществуват и защо им осигуряваме статут и заплати от нашите данъци. Във всеки случай - не и за да си въртят мътните далавери зад фасадата на една или друга институционализирана структура с модерно или достолепно наименование.

Това, че ти е додеял тоя 12-ти клас, май ни се изясни на всички. Като че ли твоята констатация за неходенето на училище се оказа пророческа защото много скоро след това показаха по телевизията подобна на описаната от теб ситуация в няколко училища.
Поздравления за това, че ТИ ХОДИШ НА УЧИЛИЩЕ! Използвай момента да учиш, това е твоя основен капитал в живота! Пари ще изкарваш след това, не бързай през глава в тази посока.

Намирам за много интересно разсъждението ти за частните училища. Май за пръв път някой споменава този въпрос публично и то така ясно.

С удоволствие ще следим това, което ти констатираш от наблюденията си в средното училище и ще се радваме да чуем, как смяташ, че би трябвало да бъде. Какви са твоите препоръки, какво най-спешно би трябвало да се промени според теб в системата на средното образование, за да се избегне разложението, за което говориш?

До нови срещи Bernie.

http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05