http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 ЕВРОНАУКА, БЪЛГАРСКА НАУКА, ЕВРОФОНДОВЕ

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert Email Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is ON
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
moderator Posted - 04/11/2006 : 17:30:59
€45 млрд. предвиждат програмите на ЕС за наука

www.news.bg

България няма повод да се притеснява от задействане на предпазна клауза по отношение на образованието и науката.

Това каза вицепремиерът и министър на образованието Даниел Вълчев след края на дискусията за мястото на науката за изграждане на общество, базирано на знание с участието на еврокомисаря по научните въпроси Янез Поточник.

Той подчерта, че посещението на еврокомисаря е много важно за страната ни, защото става в момент, когато България прави анализ на постигнатото по шеста рамкова програма и се подготвя за седма рамкова програма.

Янез Поточник от своя страна каза, че посещението му е било концентрирано върху научноизследователската дейност в България и как може тя да бъде интегрирана в Европа.

Еврокомисарят обърна специално внимание на силната българска традиция и солидна база в науката и посочи, че ни липсва достатъчно финансиране.
Той отново повтори казаното след вчерашната му среща с премиера Станишев, че по отношение силата на българския дух, България вече е член на Европейския съюз.

Поточник съобщи, че в програмите на Евросъюза за наука са предвидени 45 милиарда евро.

България трябва да прецени какво ще бъде бъдещото й развитие, за да разпредели парите от ЕС, посъветва ни еврокомисарят.
Въпрос пред съюза за България според него е лимитирането на изтичането на мозъци към Западна Европа.

По думите на Поточник това няма да е голям проблем за страната ни, защото като член на ЕС пред България ще се отворят нови възможности, които биха задържали тези хора в страната.

Днешната пресконференция на министър Вълчев и еврокомисаря започна с технически проблеми и образователният министър сам превеждаше думите си на своя гост.
По този повод и във връзка с темата на дискусията Даниел Вълчев се пошегува: "Българската микрофонна наука не е на европейско ниво".

В началото на дискусията Вълчев подчерта, че този месец България ще трябва да вземе важни решения за усвояване на европейските фондове - в кои области ще искаме да инвестираме парите от тези фондове.

По думите му България се опитва да постигне няколко важни цели - да покаже достижението си в научната област, че програмното финансиране вече съществува и у нас и да покажем някои силни области на българската наука, където имаме големи успехи.

За България е важно не просто да стане член на ЕС, а да влезе със самочувствие, че ще търси решение на фундаментните проблеми, които стоят пред съюза и света, отбеляза Вълчев.

Светът се променя, каза от своя страна при откриване на дискусията европейският комисар за наука и изследвания Янез Поточник.

Той подчерта, че е изключително важно да се анализира правилно ситуацията в глобализиращия се свят.

Еврокомисарят посочи, че всички страни от ЕС трябва да работят координирано, защото само така съюзът ще се справи с новите промени, категоричен е Поточник.

Еврокомисарят по науката уточни, че трябва да се увеличат инвестициите в научния сектор, като посочи някои основни области към които ЕС е насочил усилията си.

Сред тях е международното взаимодействие в стратегическите научни открития, хората и стимулирането на човешкия потенциал и стимулиране на инфраструктурното развитие.

15   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
moderator Posted - 02/21/2016 : 09:22:13
Андрей Новаков: Рискът от безработица при студентите участвали в „Еразъм+“ намалява с 80%
http://europe.bg/bg/articles/news/2016/02/18/andrey-novakov-riskut-ot-bezrabotica-pri-studentite-uchastvali-v-erazum

Дата на публикуване: четвъртък, 18 Февруари, 2016 - 16:33

Рискът от безработица при студенти, участвали в програма „Еразъм+“ намалява с 80% за Югоизточна Европа, а половината, положили стаж в компания по програмата остават на работа в нея. Това каза евродепутатът Андрей Новаков по време на подготвителна среща на Комисията по бюджети.

Новаков цитира статистиката на ЕК, в която се посочва, че само за 2014 година 650,000 европейци са се обучавали, а 17,000 организации са участвали в 18,000 проекта, което прави „Еразъм+“ най-успешната програмата за млади хора на ЕС. Според него това е предпоставка при преразглеждането на многогодишната финансова рамка средствата за младежка мобилност и заетост да се увеличат.

Той изтъкна, че и програма „Еразъм+“ и „Еразъм за млади предприемачи“ се нуждаят от допълнителна реклама сред младите, защото въпреки добрите резултати, все още има държави, в които не са популярни сред младите. „Нека резултатите говорят сами - 1/3 от младите предприемачи стартират свой бизнес след участие в програмата, това трябва да рекламираме“, добави още евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП. Новаков припомни, че с бюджет от 55.3 млн. евро до 2020 година "Еразъм за млади предприемачи" има нужда от допълнителни средства и изтъкна, че програмата трябва да оперира на световно ниво.

„Да вземем за пример България. 250,000-те студенти в страната са едва малко над 3% от населението, но те ще бъдат основната движеща сила на икономиката през идното десетилетие и сигурен съм, че ситуацията и други държави членки е сходна“, завърши Андрей Новаков
moderator Posted - 02/21/2016 : 09:19:49
Намаляват българските студенти, възползващи се от "Еразъм" за обучение в чежбина
http://www.mediapool.bg/namalyavat-balgarskite-studenti-vazpolzvashti-se-ot-erazam-za-obuchenie-v-chezhbina-news244752.html
19:31 | 26 януари 2016

Броят на българските студенти в чужбина по европейската програма за младежка мобилност "Еразъм“ намалява, сочи статистиката на Брюксел, цитирана от БНР във вторник. През учебната 2013/2014 година броят на българските студенти, възползвали се от месечна издръжка от Еврокомисията за следване няколко семестъра в чужбина, е намалял със 195 или почти с 10% спрямо предходната учебна година.

Според еврокомисаря Тибор Наврачич, отговарящ за образованието, културата, младежта и спорта, това вероятно се дължи на демографската картина у нас и намаляването на студентите у нас. Той обаче допълни, че се очаква броят на българските студенти по новата програма "Еразъм+" за периода 2014-2020 г. да нарасне следващите години тъй като стипендиите на месец за тях са по-големи спрямо предишния период.

Във вторник ЕК отчете изпълнението на първата година от програмата "Еразъм+", чийто бюджет надхвърля 2 милиарда евро. Над един милион души са участвали в 18 000 финансирани проекта, а публикуваните данни показват, че през 2014/2015 г. повече млади хора са се възползвали от по-широка гама от възможности, предлагани от новата програма. На социално слабите студенти и тези със специални нужди се предоставят повече средства

Освен това за 2016 г. са поети задължения за още 13 милиона евро за финансирането на проекти, свързани с въпроси като социалното приобщаване на малцинствата, мигрантите и други групи в неравностойно социално положение.

Чрез програмата бяха засилени също така инициативите за подобряване на перспективите за заетост на младите хора и за улесняване на прехода от образование към заетост. Това доведе до увеличаване на възможностите за стажове и чиракуване по линия на програмата.



Испания, Германия и Франция все още са най-предпочитаните от студентите дестинации за обучение, сочат още данните на ЕК. Ново проучване за регионалното въздействие на програмата "Еразъм“ се потвърждава, че студентският обмен значително подобрява

шансовете на младите хора от Южна и Източна Европа да си намерят работа на висококачествени ръководни длъжности.

Седемгодишната програма "Еразъм+"(2014—2020 г.) разполага с бюджет от 14.7 млрд. евро, което представлява 40 % увеличение в сравнение с предходните разходи и отразява ангажимента на ЕС за инвестиране в тези области. "Еразъм+“ ще даде възможност на повече от 4 милиона европейци да учат, да се обучават, да придобият трудов опит и да работят като доброволци в чужбина.

Програмата също така подкрепя транснационалните партньорства между заведенията за образование, за обучение и за младежта, за да се насърчат сътрудничеството и изграждането на връзки между сектора на образованието и този на труда. За първи път програмата предлага и специално финансиране за действия в областта на спорта, които да допринесат за развитието на неговото европейско измерение, както и за справянето със сериозните трансгранични заплахи, като например уреждането на изхода от спортни срещи и допинга.
moderator Posted - 03/30/2015 : 11:09:51
ПРОФ. Д-Р КОСТАДИН КОСТАДИНОВ, ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА: НИКОГА НЯМА ДА РАЗБЕРА ТЕЗИ, КОИТО НЕ ПОДКРЕПЯТ ШАМПИОНИТЕ СИ

Агенция за насърчаване на научните изследвания ще интегрира националната политика за наука във всички сфери

26 март 2015 г.
https://www.mon.bg/?go=press&p=detail&newsId=1068
moderator Posted - 02/12/2014 : 16:42:39
Програма "Европа на гражданите" ще разпредели 186 млн. евро за 6 години

16:23 | 12.02.2014 | 161 прочитания | Мила Василева

http://www.mediapool.bg/programa-evropa-na-grazhdanite-shte-razpredeli-186-mln-evro-za-6-godini-news216741.html
moderator Posted - 10/08/2013 : 10:51:50
По 10 000 евро от ЕС за сайт на малка фирма 958
08.10.2013 10:22 | Бизнес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=2344186

Малките и средните фирми ще получават ваучери на стойност до 10 000 евро, за да разработват корпоративните си сайтове и да развиват електронна търговия. Инициативата е на Европейската комисия, а средствата за отделните държави ще идват от парите, които те получават от Европейския фонд за регионално развитие.

Схемата ще се прилага от догодина в целия ЕС, съобщиха от Брюксел. Сега пилотно ваучерите се дават на малки и средни фирми в два испански района - Мурсия и Екстремадура.

Парите ще се ползват от малки фирми, които нямат сайт и искат да си направят. Ваучери ще вземат и фирми, които искат да доразвият съществуващата си уебстраница с електронен магазин например или пък да въведат е-иновация.

“Малките компании, които използват дигитални услуги, растат два пъти по-бързо, изнасят два пъти повече и създават два пъти повече работни места от останалите”, коментира вицепрезидентът на ЕК Нели Крус.

С ваучерите фирмите ще могат да платят за услугите на предварително одобрени фирми, университети, научни организации. След това документите ще се осребряват от органа, който разпределя средствата. Сумата на ваучера може да варира в зависимост от нуждите на фирмите или особеностите на региона, уточняват от ЕК.

Според статистиката у нас почти всички малки и средни фирми имат достъп до интернет, но делът на тези със сайт е доста по-малък. При малките предприятия той е под 50%, а при средните - около 60 на сто.

Малките предприятия, които са продавали онлайн, са едва 7,4%. При средните делът е малко по-висок - 9 на сто. Подобни са данните и за фирмите, които поръчват онлайн стоки и услуги.

У нас ваучерите за разработване на сайт вероятно ще се раздават по схеми от новата оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност” (2014-2020 г.). Според проекта на програмата ваучери ще се използват за внедряване на иновации, международни стандарти и за подпомагане на бързоразвиващи се фирми. Не е посочено изрично, че така ще се финансира и по-широкото използване на информационни и комуникационни технологии.
moderator Posted - 10/01/2013 : 14:22:09
ЕС отделя по-малко пари за наука, но ще плати предсрочно
01.10.2013
http://www.mediapool.bg/es-otdelya-po-malko-pari-za-nauka-no-shte-plati-predsrochno-news211778.html


Предсрочно ще бъдат изплатени през първите две години от новия програмен период средствата за наука, които обаче тази година ще са с един милиард евро по-малко от миналата. Това решиха във вторник депутатите от Европейския парламент в Брюксел, съобщи Ивайло Калфин по време на Петата европейска среща на високо равнище за иновациите в белгийската столица.

Изследванията и иновациите са една от малкото области, в които финансирането през следващия бюджетен период е увеличено, обясни Калфин. Въпреки това той изтъкна, че през идните 2 години ще има спад в инвестициите, който само донякъде ще бъде компенсиран от предсрочното изплащане на суми, договорено от Европейския парламент.

През 2014 г. европарите за наука, които тази година бяха 10 млрд.евро, ще намалеят с около 1 млрд. евро, а сегашните нива на финансиране ще бъдат достигнати едва през 2017 година, обясни Калфин, който е докладчик на Европейския парламент за дългосрочния бюджет на ЕС до 2020 г.

"Въпреки огромните усилия от различни политически групи в Европейския парламент, общото намаляване на европейския бюджет ще се отрази и на финансирането на науката и изследванията", добави Калфин.

Парламентът обаче успя да се пребори за предсрочно изплащане през първите две години от програмния период на средствата за наука и изследвания, борба с безработицата и за поощряване на малкия и среден бизнес. Евродепутатите смятат, че това ще ускори излизането на страните членки от кризата.

Предсрочно изплатените средства ще бъдат разделени между Европейския изследователски съвет и програмата "Мария Кюри".

Заради недостига на средства само 8 процента от парите за наука през 2014 година ще бъдат насочени към нови проекти, докато останалите 92 процента ще се плащат за вече стартирали.

Генералният директор на дирекцията "Изследвания и иновации" в Европейската комисия Робърт-Ян Смитс, който също участва във форума, заяви, че комисията е силно разтревожена, че бюджетът от 70 млрд. евро за научната програма на ЕС "Хоризонт 2020" е само на хартия, като почти няма пари за финансиране на нови проекти и авансови плащания.

"Изключителен цинизъм е, че страните членки посочват "Хоризонт 2020" като приоритет, а от друга страна орязват парите в брой. Това ще създаде огромен недостиг на средства в бъдеще", заяви Смитс.

Участниците в Петата среща на високо равнище по иновациите изразиха тревога, че заради недостатъчното финансиране европейската наука е загубила лидерските си позиции през последните години, а икономиката изостава значително от конкурентите си.
moderator Posted - 09/11/2013 : 10:03:20
По-добре кралицата да помага на учените, не на политиците
http://www.168chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2290494
Дата: 10.09.2013; рубрика: Анализ; автор: Олег Йорданов


В сряда българските медии разпространиха доброжелателните предложения на британския посланик в София Джонатан Алън за промени в българската политическа система, за борба с корупцията у нас и за прозрачност в управлението. В отговор в редакцията се получи следното отворено писмо до посланик Алън от български учен от БАН:
Ваше Превъзходителство,
Благодарен съм за Вашата загриженост и усилия да помогнете на страната ни. И не че не съм съгласен с Вашите 12 предложения за реформи. Напротив, моля Ви, използвайте цялото влияние, което можете да упражните от името на Нейно Величество, тези мерки да станат факт, и то веднага.
Опасявам се обаче, че в най-добрия случай те ще имат ограничен ефект. Основните проблеми на българското общество са много по-сериозни. А Вие, извинете ме, бидейки все пак външен за него, трудно бихте почувствали. Стряскащо е друго.


Никой от "елитните" българи, с които обичайно се срещате, не е привлякъл вниманието Ви върху тях.
За Hors d'oeuvre
ще започна с признание, свързано с това, което намирате за неоспоримо в подвижните български политически пясъци. Аз не знам каква е толкова важната роля на българската ДАНС. Напълно съм сериозен! Не съм чел или чул за нито един успех или провал на ДАНС. Още по-малко знам какви качества на Делян Пеевски щяха да бъдат така пагубни за ДАНС. Но надявам се, Вие като посланик на ключов наш съюзник имате по-непосредствена информация и случаят да е наистина така важен, както отзвукът му в обществото.
Налага се обаче сравнението с друг случай от 2009 г., когато
задкулисно, изневиделица
на поста министър на образованието и науката се оказа Сергей Игнатов. Извинете личното ми пристрастие, но аз съм убеден, че за съвременна България това е ресор, който е по-важен от този на ДАНС. За разлика от Пеевски Игнатов дори не е участвал в избори, никой не го беше чувал да защитава определени политики. Той дойде от институция, уникална за световната практика през ХХI век. Нарича се университет, но в него не се предлага това, което във Вашата страна се нарича наука и технологии. Скоро и очаквано министър Игнатов започна война срещу основните научни институции в България, предизвика многомесечни протести, масова подкрепа от международна научна общност (близо 8000 подписа на колеги, включително от 9-има носители на Нобелова награда и 6-има носители на медалите "Фийлдс". Вижте на www.science.nauka2010.com).
Особено ценна помощ
получихме от британското
научно списание Nature,
което в няколко публикации не спести критиките си за ставащото в България. За съжаление никой от посланиците на съюзните страни не се обяви публично в подкрепа на протестите на учените тогава. Напротив, на няколко пъти до Игнатов се появяваше един от вашите колеги.
Едва в края на 2012 г., след цели 3 и половина години на борба и пропиляно време и усилия, откритата масова корупция във фонд "Научни изследвания" принуди тогавашния министър-председател да уволни Игнатов.
Ето защо ние двойно ценим енергичната Ви подкрепа срещу задкулисните назначения днес и искаме да разчитаме на нея и в бъдеще.
Main course
Единствено страни със силни наука и технологии могат да наложат исканите от нас и от Вас прозрачност и върховенство на закона. В една съвременна демокрация престъпления и корупция се доказват не чрез издевателства или масиран медиен натиск, а с методите на съвременната криминалистика. Модерната криминалистика обаче няма как да е фактор в България, където годишно се обучават буквално една шепа специалисти по природни науки и математика.
Преди време имаше емблематичен случай. При двойно убийство на сестри в Пазарджик пробите за рутинна ДНК експертиза трябваше да бъдат изпратени във Великобритания! Няма как държавата ни да решава сложни корупционни дела и случаи на престъпления от вида "бели яки", когато й се налага да търси външна експертна помощ при такива относително прости криминални случаи.
Точно партньорска помощ в науката и научното образование най-много липсва на България. Неслучайно избирам да пиша точно на Вас. Единствено Великобритания чрез Британския съвет активно подпомага популяризирането на науката в България. За което сме Ви благодарни. Но популяризацията очевидно вече не е достатъчна, а може би и неефективна при българските условия.
България единствена няма Оперативна програма за наука и образование. Очевидно българският политически елит не знае, че
в една модерна държава между 60 и 80% от икономическия растеж
идват от наука и иновации
Ето тук най-много се нуждаем от помощ и сътрудничество. И от ясни програми за действие.
За всичките 23 години на преход не беше създаден нито един научен факултет с инвестиции отвън. (В Техническия университет в София има немски и френски катедри, но те са ориентирани главно към подготовка на хора, способни да продават готова продукция.) Не се намериха програми, по които сериозен западен учен да създаде собствена лаборатория или защо не институт в България. Нито един крупен западен инвеститор не основа фирмена развойна лаборатория. ("Хюлет-Пакарт" има нещичко, но то е много повече колцентър, отколкото лаборатория.)
Страната ни не съществува на картата на научната инфраструктура на Европа. Още по-лошо, няма и идея да се появи на нея. Да, това е наша работа, но с радост ще Ви приемем в отбора, ако сте готов да помагате.
В същото време бяха вложени огромни за българските условия западни средства за създаване на множество неправителствени организации, частни "експертни" институции и тинк-танкове. България е абсолютен шампион за големината си по броя на такива институции.
След 23 години е видно, че ефектът от "дейността" им обаче е по-скоро контрапродуктивен за интеграцията на българското общество към модерния свят. Ето защо, надявам се, ще се съгласите да работим за пренасочване на тези средства към обикновените български училища, научните организации и университетите. Там, където наистина са необходими.
Sweet and coffee:
Поднесено, разчитайки
на чувството Ви за хумор
Надявам се след години да не сме свидетели на разговор между британски бизнесмен и българския му приятел, подобен на този на Джон Флори и индийския му приятел доктор Верасвами от Burmese Days на Джордж Оруел (преводът на български тук е мой):
"Бошлаф, скъпи мой докторе. Аз приемам, че ние учим младите хора как да пият уиски и да играят футбол, но много малко на други наистина ценни неща. Погледнете нашите училища - фабрики за евтини чиновници. Ние никога не научихме индийците и на един полезен занаят. И не бихме посмели - изплашени сме от конкуренция в индустрията. Ние даже съсипахме няколко индустрии. През четиридесетте те строяха кораби, способни да плават в океана. Сега не са в състояние да направят и риболовна лодка."


Оставайки искрено Ваш:
Олег Йорданов,
Институт по
електроника, БАН

moderator Posted - 07/09/2013 : 13:22:25
ЕС заделя 14,5 млрд. евро за студенти и стажанти
автор: TechNews.bg дата: 08/07/2013
http://technews.bg/article-50024.html#.Udvv6vn0EWk

Броят на студентите по програма „Еразъм” надхвърли 3 милиона



Над 3 милиона студенти са се възползвали от стипендии по програмата за обмен „Еразъм” след нейното начало през 1987 година

Новата програма на ЕС за образование, обучение, младеж и спорт „Еразъм+”, която трябва да започне през януари 2014 г., ще предложи на 4 милиона души възможности за обучение, стаж, преподаване или доброволческа дейност в чужбина до 2020 г.

Очаква се бюджетът на програмата да е около 14,5 млрд. евро за периода 2014-2020 г., или с 40% повече от настоящите програми за мобилност в областта на образованието и професионалното обучение.

„Еразъм+” ще замести програмата за учене през целия живот („Еразъм”, „Леонардо да Винчи”, „Коменски”, „Грюндвиг”), програмите „Младежта в действие”, „Еразмус Мундус”, „Темпус”, „Алфа” и Edulink, както и двустранните програми за сътрудничество с индустриализираните страни.

Според публикувани днес данни, над 3 милиона студенти са се възползвали от стипендии по програмата за обмен „Еразъм” след нейното начало през 1987 година. Данните за академичната 2011/2012 година показват също, че програмата е дала възможност на повече от 250 000 студенти – нов рекорд – да получат част от висшето си образование в чужбина или да проведат стаж в чуждо предприятие с цел подобряване на своята пригодност за заетост.



още по темата
ЕС подема инициатива за мобилност с учебна цел
Пик в обучението по програма "Еразъм"
Завършилите в чужбина са по-желани от фирмите
ЕС ще финансира обучение на 5 млн. души в чужбина
ЕК ще насърчава стажуването в чужбина
БАН приема кандидати за Еразъм мобилност
Финансирането на „Еразъм” е под въпрос
ЕС създаде алианс за професионална практика

Повече от 46 500 души академичен и административен персонал също са получили подкрепа по „Еразъм”, за да преподават или да се обучават в чужбина с цел подобряване на качеството на преподаване и учене в 33-те държави, които участват в програмата (страните от ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Швейцария и Турция).

Сред страните, които участват в програма „Еразъм”, трите най-популярни дестинации за студентите през 2011-2012 г. са били Испания, Франция и Германия. Испания също така е изпратила най-много студенти в чужбина, следвана от Германия и Франция.

Почти 205 000 студенти, около 80% от получилите стипендии по програмата през 2011-2012 г., са предпочели да прекарат средно шест месеца в университет или друго висше учебно заведение като част от своето следване. Броят на студентите, избрали този вариант, е нараснал със 7,5% в сравнение с предходната година.

Стажовете в предприятия продължават да набират популярност, като техният брой се е увеличил с 18% спрямо предишната година. През 2011-2012 г. всеки пети студент по програма „Еразъм”, общо почти 50 000 души, е избрал този вариант.

В по-голямата част от страните кандидатурите са повече от наличните стипендии по „Еразъм”. Средната месечна стипендия, предназначена за частично покриване на допълнителните разходи за живот в чужбина и за пътуване, е била в размер на 252 евро. В някои страни стипендиите, които запазват постоянно равнище през последните три години, се допълват със средства от национални, регионални или институционални източници.

Целта на ЕС е общата студентска мобилност да достигне най-малко 20% до края на десетилетието. В момента около 10% от студентите в Съюза учат или провеждат стаж в чужбина с помощта на програма „Еразъм” или средства от други публични или частни източници. Около 4,5% получават стипендия по „Еразъм”.

„Еразъм” е не само програма за финансиране на обмен на студенти и персонал – чрез нея се подкрепят и съвместни проекти, летни училища и мрежи с цел подобряване на начините за предоставяне на образование, така че то да отговаря на потребностите на пазара на труда и на обществото като цяло.
moderator Posted - 09/10/2012 : 13:17:25
€800 млн. даде ЕС на над 500 млади учени
10.09.2012, 13:46 (обновена 10.09.2012, 14:03)
news.bg
Коментари (3)
http://news.ibox.bg/news/id_1555009394

Европейският съюз предоставя около 800 милиона евро на изявени млади учени. Днес Европейският съвет за научни изследвания (ЕСНИ) обяви имената на 536 изявени млади учени, които ще получат финансиране.

Началните субсидии на ЕСНИ достигат до 2 милиона евро на проект. Това са най-големите субсидии, отпускани досега от ЕСНИ и с тях ще бъдат финансирани изследователи от 41 националности в 21 европейски държави.

Те ще позволят на най-обещаващите учени да разработват идеи от граничните области на човешкото познание и да формират собствени изследователски екипи измежду над 3000 докторанти и постдокторанти. По този начин се подпомага развитието на ново поколение талантливи учени в Европа.

Избраните проекти обхващат широк кръг от теми: от социалното въздействие на транссредиземноморското сътрудничество в областта на енергията от възобновяеми източници до слуховите апарати с използване на лазер и оптичните дистанционни сензорни технологии за строителството.

„Ние имаме нужда от нови идеи, за да бъдем конкурентоспособни на световната арена в икономиката, основана на знанието. Затова инвестициите във върхови научни изследвания и поощряването на новото поколение учени са основни приоритети за Европа", подчерта европейският комисар по въпросите на научните изследвания и иновациите Мойра Гейгън-Куин и допълни: "Само за пет години субсидиите на ЕСНИ добиха световна известност и ни помагат да задържаме и привличаме най-добрите сред най-добрите".

В тазгодишния конкурс бяха получени 4741 заявления, което представлява 16-процентно увеличение в сравнение с миналата година и свидетелства за нарастващата популярност на субсидиите на ЕСНИ. Подбраните предложения са от следните области: физични и инженерни науки - 44 %, естествени науки - 37 %, обществени и хуманитарни науки - 19 %.

Средната възраст на изследователите, които ще получат субсидии, е около 37 години. 24% от тях са жени, което е повече от миналогодишните 21%. Субсидиите бяха присъдени въз основа на партньорска оценка от 25 комисии, в които участваха известни учени от цял свят. Единственият критерий за подбор са високите научни постижения.

Началните субсидии на ЕСНИ са предназначени за даровити млади изследователи от всички националности, при условие че живеят или желаят да се преместят в Европа. Размерът им достига до 2 милиона евро на проект за период до 5 години. Най-голям брой от печелившите кандидати работят във Великобритания, Германия и Франция.

От 670 милиона евро през 2011 г. бюджетът на началните субсидии нарасна с 19,4% на почти 800 милиона евро. За периода 2007-2013 г. ЕСНИ, най-новият, авангарден елемент на Седмата рамкова програма за научни изследвания на ЕС, разполага с общ бюджет от 7,5 милиарда евро.

В новата рамкова програма „Хоризонт 2020" (2014 - 2020 г.) Европейската комисия предложи той да бъде съществено увеличен на над 13 милиарда евро.

Европейският съвет за научни изследвания е създаден от ЕС през 2007 г. Той е първата общоевропейска организация за финансиране на научни изследвания в граничните области на човешкото познание. ЕСНИ има за цел да стимулира високите научни постижения в Европа, като насърчава конкуренцията за финансиране сред най-добрите и най-талантливите изследователи от всички националности и възрасти. ЕСНИ се стреми също така да привлича в Европа водещи научни работници от цял свят. Той финансира обещаващи млади учени (начални субсидии на ЕСНИ), вече утвърдени учени (субсидии на ЕСНИ за утвърдени учени) и водещи учени (субсидии на ЕСНИ за водещи учени).

Средствата се отпускат въз основа на партньорска оценка. Те са значителни и могат да достигнат съответно 2 милиона евро за млади, 2,75 милиона евро за утвърдени и 3,5 милиона евро за водещи учени.

ЕСНИ прилага т.нар. възходящ подход по инициатива на изследователите, който позволява да се разкриват нови възможности във всички научни сфери.
ЕСНИ се оглавява от научен съвет, съставен от 22 видни представители на различни клонове на науката. Председател на ЕСНИ е проф. Хелга Новотни. Изпълнителната агенция на ЕСНИ осъществява специалната програма „Идеи" и се ръководи от Пабло Амор.
moderator Posted - 08/28/2012 : 19:37:12
Eвропа ще спира пари и заради липса на реформи
България трябва да приеме и изпълнява 14 стратегически документа, за да не бъде санкционирана

ТАНЯ ПЕТРОВА

http://www.segabg.com/article.php?id=614219

Европейската комисия ще се въоръжи с нов механизъм за натиск върху държавите членки за провеждане на реформи. През новия програмен период Брюксел ще може да спира средства заради липса на напредък в ключови за общоевропейската политика области. Пасивните държави, които не отговарят на предварително поставените условия към средата на периода - декември 2016 г., може да загубят достъп до междинните плащания по оперативните програми. Това съобщи вчера министърът по еврофондовете Томислав Дончев по повод подготовката на оперативните програми за 2014-2020 г. Според него това е една от най-значимите промени за следващия програмен период, защото дава възможност за контрол върху качеството на политиките.

За следващия програмен период Европа поставя предварителни условия към всички държави членки за постигането на 11 приоритетни цели - в областта на иновациите, конкурентоспособността на малките и средните предприятия, опазване на околната среда, заетост, учене през целия живот и др. За всяка от тях са посочени конкретни мерки, които трябва да бъдат изпълнени най-късно до декември 2016 г.

Правителството обещава да не отлага реформите във времето и да отговори на повечето предварителни условия преди 2014 г. За да се случи това обаче, държавата ударно трябва да разработи поне 14 стратегически документа още през тази и идната година. Бързото писане на стратегиите увеличава риска от формалното им изготвяне и не гарантира, че страната ни няма да бъде санкционирана въпреки наличието им, защото Европейската комисия ще отчита и прилагането им.

...

Няколко стратегии трябва да подготви и министерството на образованието. То трябва да предложи мерки за намаляване на отпадащите ученици и студенти; за увеличаване на достъпа до висше образование сред групите с ниски доходи; за въвеждане на ефективна система за учене през целия живот. Министерството трябва да гарантира, че висшето образование подготвя по-добре за реалната заетост и предприемачество. Трябва да бъде наваксано и изоставането в областта на научните изследвания. Европейската комисия изисква от държавите да изготвят многогодишен план за бюджетното финансиране на науката и да предложат стимули за привличане на частни инвестиции в иновациите.

...

Всички министерства ще трябва да предложат мерки за намаляване на времето за издаване на разрешителни и лицензи с цел повишаване на конкурентоспособността на малките и средните предприятия.

Наред с предварителните условия по 11 приоритетни цели Европейската комисия поставя и четири допълнителни условия, неспазването на които може да доведе до пълно спиране на средствата - гарантиране на честни и прозрачни обществени поръчки, спазването на правилата за държавна помощ, ефективното прилагане на изискванията за оценка на въздействието върху околната среда и разработването на работещи статистически показатели за отчитане на резултатите от отпуснатото европейско финансиране.
Andrey_Kurtenkov Posted - 06/26/2012 : 08:58:54
За периода 01.07.2012 - 30.06.2013 българският народ ще заплати чрез сметките си за ток 324000000 лева за "добавка зелена енергия".
Сиреч - ще даваме почти един милион лева на ден за тоя дето духа...
Да напомня, че трансферите от бюджета на Министерството на образованието, младежта и науката и Министерството на отбраната за държавните висши училища за 2012 г., съгласно Приложение №1 от Закона за държавния бюджет за 2012 г. са на обща сума 345 млн. лева - напълно съизмерима с тази, която ще отиде за една година в джоба на зелената мафия САМО по линия на "зелената енергия".
moderator Posted - 06/07/2012 : 13:04:52
За образованието са виновни предишните, обвини Игнатов
07.06.2012, 13:40 (обновена 07.06.2012, 13:44)
Диляна Панайотова

http://news.ibox.bg/news/id_1852840155

Образователният министър Сергей Игнатов даде обстойна пресконференция в парламента.

Причината бяха острите критики по-рано на социалистите към управлявания от него ресор и искането на червените за Оперативна програма "Образование" и че са забавени средствата от ЕС за образование и наука.

Забавяне в усвояването на европейски средства в сектор "Образование" има, защото при предишното правителство парите бяха спрени, с тези думи той отговори на критиките на социалистите, че не се усвояват достатъчно евросредства за образование и наука. В момента изключително бързо се усвояват европейски средства, категоричен бе просветният министър.

800 училища в България ще осигурят целодневното обучение на децата до 7 клас с европейски пари, стана ясно от думите на министър Игнатов. Проект "Успех" на МОМН се занимава със свободното време на учениците. Това е огромен проект на стойност 100 милиона лева, категоричен бе той. Проектът е стартирал преди малко повече от месец.

Вече са факт изложби на младите таланти, похвали се Игнатов. С проекта се развиват талантите на децата.

Сергей Игнатов решил да даде пресконференция в НС заради "безочливото искане на БСП" за ОП "Образование". Хайде стига толкова, недоволен бе той.

Да ги питам къде бяха 2005 година, допълни той. По думите му тогава страната ни е била единствената държава в ЕС, която нямала договорени пари за наука, тъй като през 2005-2006 година се е договарял програмният период 2007-2013.

Думата наука е непозната, заяви Сергей Игнатов и изтъкна: "България е единствената страна, която няма договорени такива пари". За пример той даде Испания и Португалия, където благодарение на средствата от ЕС е изградена научна инфраструктура.

Какво направихме ние (тук Игнатов се опитва да иронизира социалистите, б.р.), ние нямаме договорена нито една стотинка и понеже сме много за социална държава да ви кажа, че България е една от трите държави, която и за здраве не е договорила пари, и за енергия, продължи с критиките образователният министър.

Той поясни, че за кабинета не е нова идеята за ОП "Образование и наука". На заседание на МС от тази година са обсъждани бъдещите оперативни програми и тогава премиерът Бойко Борисов разпоредил: "Направете така, че науката и образованието да станат водещи". В МОМН има работна група, която работи по изготвяне на параметрите на самостоятелна образователна оперативна програма.

Тези хора, които договориха нулите, днес се оказват защитниците на българското образование, категоричен е Сергей Игнатов. По думите му ЕК дава оценка за неграмотността на учениците ни на база на последните резултати, които са от 2009.

Споделям болката за слабото представяне на българските ученици през този период, подчерта просветният министър. Той бе категоричен, че за да се преодолее този проблем трябва да се приеме Законът за предучилищното образование, който е "инструмент за преодоляване на тази криза". Законът ще позволи всяко дете да развие потенциала си, смята Сергей Игнатов.

В синхрон с думите на министъра мнозинството в НС реши да удължи днешния си работен ден, докато не бъде приет на първо четене Законът за предучилищното образование.


moderator Posted - 04/25/2012 : 13:33:03
Заплащането в БАН е обидно ниско. Управляващите се държат безобразно с учените и нямат никаква идея, за какво служи науката, нито как да я управляват.
Именно затова трябва да настояваме и да се преборим науката да се управлява от хора, които разбират, за какво става дума, както и да опитаме да си изберем управляващи, които разбират ролята на науката за развитието на една страна.
Тези усилия трябва да са съзнателни и непрекъснати, до постигане на успех.

Проблемът се усложнява от това, че в нашата сфера наистина има необходимост от реформи и подобрение на правилата и работната атмосфера. Но те трябва да се правят от много компетентни и доброжелателни към науката хора.
При сегашното управление се получи точно обратното. Сложиха се некомпетентни и недоброжелателни хора, които имат интерес от това учените да са недоволни, за да може под предлог, че ще реформират науката, реално да я закрият и да я приватизират.

Много се надявам учените в БАН, както и в университетите да си дават сметка, какво точно се е случило и да могат да разграничат различните позиции и да ги оценят правилно. Трябва много по-ясно да осъзнават собствените си интереси и истинските интереси и намерения на тези, които се хвърлят да ги реформират.
Svetlana Posted - 04/25/2012 : 10:02:38
quote:
Originally posted by moderator

Svetlana,
моето мнение е малко по-различно. Аз намирам, че голям проблем на академичната ни общност като цяло е голямата търпимост към ненормалното отношение към нея. От доста време в ИРИОН се опитваме да събудим по-голяма активност на учените в защита на техните права.
Не е редно априори да решаваме, че няма смисъл да се реагира, а трябва да се реагира своевременно на безобразията и ясно да се поставят исканията. Тогава да се гледа резултата.
Не знам, вие как мислите, но по мое мнение гражданската активност на нашите учени е твърде слаба, което не им прави чест, и като последица, те в известен смисъл си заслужават обидното отношение към тях.


Аз разбира се ни най-малко не отричам необходимостта от по-голяма активност на учените в защита на техните права и оценявам това, което правите в ИРИОН, затова и пиша в този форум. Въпреки това смятам, че без натиск отвън нищо няма да стане. Но не го решавам a priori, а имам предвид дълготрайните и масови миналогодишни протести на учените от БАН, след които получихме определени обещания, които НЕ САМО НЕ БЯХА ИЗПЪЛНЕНИ, ами имаше опит за тази година субсидията да бъде отново намалена, след което връщането й до миналогодишното ниво беше представено като отпускане на огромни средства и голямо благоволение от страна на правителството - едва ли не окончателно решаване на финансовите проблеми на науката, при положение, че то е все така най-ниско в процентно отношение в ЕС. Тези хора просто са решили, че България няма нужда от наука и само ни замазват очите. Това е трайната им политика.

Svetlana
moderator Posted - 04/24/2012 : 12:15:10
Томислав Дончев: Паричен фонд за граждански организации може да реши проблема им с европроектите
Източник: Дневник, 23.04.2012


Фонд за оборотно финансиране на неправителствени организации би могъл да реши проблема им с невъзможността да теглят банкови кредити за изпълнение на европроекти. Такава идея предложи днес министърът по европейските средства Томислав Дончев на форум за политиката на България в областта на социалното включване (политиката спрямо социално слабите хора, интеграцията на хора с увреждания и маргинализирани групи като ромите, и т.н.).

Дончев представи идеята си в отговор на изказване на представителка на гражданско сдружение, реализирало проект по оперативната програма "Човешки ресурси", която заяви, че мъчителната процедура по финансиране е отказала организацията й от всякакви бъдещи проекти. "При одобрена сума за проекта от 82 хиляди лева ние успяхме да го изпълним за 50 хиляди лева, но досега са ни преведени едва 27 хиляди", разказа председателката на сдружение "Майки срещу дрогата" Веселина Божилова. По думите й, сдружението не разполага със собствени пари, поради което финансовият механизъм за изплащане на средствата от еврофондовете (който налага дълго да се чака финалното финансиране - заради верифицирането на разходите) е непосилен за него.

"Не авансовите плащания по европейските проекти, а невъзможността на НПО-тата да ползват банков кредит е проблемът", коментира министър Дончев. За разлика от другите бенефициенти по европеоекти - общини и фирми, гражданските организации нямат достъп до банкови заеми, поясни той. Според Дончев, създаването на специален фонд е възможно, само ако организациите предложат удачни начини за финансово обезпечаване на кредитите от него, така че той да бъде овъзмездяван, в случай, че някоя не може да върне заема си. "Ако ми дадете такива предложения, лично ще се ангажирам да придвижа такава една идея", заяви министърът. Подобни фондове за неправителствени сдружения работят в други европейски страни, но те не са с публично финансиране, посочи той.

България ще кандидатства за 17.1 милиарда лева от европейските фондове за следващия планов период на Евросъюза (2014 - 2020 г.), каза още Дончев. Заедно с българското съфинансиране общата сума за европроекти, която държавата планира, ще надхвърли 20 млрд. лева, поясни той. Планираната сума, която тепърва България ще трябва да мотивира пред Европейската комисия, е с около 1/3 над парите за сегашния период (2007 - 2013 г.) - 15.6 млрд. лева. От Европейския социален фонд, с който се финансират социални проекти по оперативните програми "Развитие на човешките ресурси" и "Конкурентоспособност", България ще поиска "не по-малко от 3.6 млрд. лева", добави министърът.

http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05