http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Студентски град

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert Email Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is ON
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
George_Chaldakov Posted - 03/05/2012 : 15:52:02
36 КРЪЧМИ И ЕДНА БИБЛИОТЕКА
ИЛИ ДЪРЖАВАТА КАТО ПРЕСТЪПНИК

Д-р Георги Чалдъков



Дай на някого много дълго въже и той ще се обеси.
Американска поговорка


Неотдавна в „Булгресия” - българската изява на злото – писах: „парадоксално или логично, колкото повече напредват технологиите и науката, толкова повече се комерсиализират, хедонизират и агресират, о-без-душа-ват се хората. Колкото и да сме зависими от нашите гени, хипотезите за типологията на личността на Ернст Кречмер и за „родения престъпник“ на Чезаре Ломброзо днес отстъпват пред тези за държавата-престъпник и обществото-престъпник. Крайно време е политиците да се замислят по-задълбочено за тези явления. Българската държава трябва да въведе моралната хигиена за задължителен предмет в училищата, университетите, парламента, правителството и президентството.”
И в Студентски град в София!
Студентът Стоян Балтов почина след побой пред дискотека „Амнезия” в Студентски град на 5 декември 2008 г. Студентите протестираха, но никой не им обърна действено внимание! Амнезия за трагедията имаше и министърът на образованието и науката – в словото си на 8 декември същата година той не спомена за убийството на студента – сега бившият министър и университетски преподавател прави нова политическа партия.
През 2009 г. в един електронен вестник бе публикувана статия, озаглавена „Мизерия, боклук и разбити стаи посрещат студентите в Студентски град”. В друг вестник имаше статия „В Студентски град – пиене и бой, секс и учене”. Там пишеше: „Животът в Студентски град си е едно надлъгване. Студентите лъжат родителите, че учат, лъжат се с преподавателите, че ще се подготвят. Според колегите, живеещи там, ако попиташ 10 души по улицата, 9 ще ти отговорят, че са участвали в бой. Те са били и тях са ги били - тук това е неизбежно, особено ако си в дискотеката, боят е почти като да си поръчаш нещо за пиене.”
Студентът Марио Данчев беше убит с нож в стая в общежитие в Студентски град на 29 февруари 2012 г. Този път студентите продължиха да пият и танцуват в кръчмите и дискотеките – без никаква проява на тъга за убития им колега.
В „Студенти по пиене” (вестник „Стандарт”, 2 март 2012) един политолог, изучил се в САЩ*, написа: „Наистина е време за крути мерки. Но внимателно обмислени и адекватни. Няма да забравя искането на студентите преди три години за национализация в Студентски град. Романтична идея, приложима някъде преди има-няма сто години. Живеем в демокрация, в условията на пазарна икономика и очевидно няма как да изгоним "търговците от храма".
Подобно „демократично”, безчувствено обяснение даде и един заместник министър- председател: „Защото, разберете, не можем да сложим до всяко едно общежитие, на всеки етаж в общежитието полицай, за да охраняваме пияни студенти, които има в Студентски град.” Така ли щяха да кажат политологът, изучил се в САЩ, и заместник министър-председателят, изучил се в НСА, ако беше убито тяхното дете. Тогава ли ще издадат заповед за затваряне на всички (алкохолни) ресторанти и дискотеки в Студентски град. Като онзи министър, който след като получи хранително натравяне след посещение в луксозен ресторант, издаде заповед за контрол на кухните във всички ресторанти.
_____________________________________________________
* В тази страна, както и в Япония и западноевропейските страни, университетите имат кампуси (студентски комплекси) – там има общежития, къща за гости (guest house), ресторанти за хранене, кафенета, игрища за футбол, баскетбол, волейбол, тенис, зали за театър, концерти и конференции, денонощно работеща библиотека. И никакъв алкохол – защото „дай на някого много алкохол и той ще се напие...”.
4   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Andrey_Kurtenkov Posted - 10/16/2012 : 11:20:03
Обогатилите се покрай застрояването на зелените площи в Студентски град, вече си имат къде де поднесат цветенца - авторът на малоумното словосъчетание "земеделска земя в регулация" се сдоби с паметник в широкия център на София - на мястото, където по-рано имаше паметник на "първия ни пролетарски поет" Димитър Полянов

Паметникът на Лучников е политически кич. За Костов сигурно готвят мавзолей
http://e-vestnik.bg/15866/pametnikat-na-luchnikov-e-politicheski-kich-za-kostov-sigurno-gotvyat-mavzoley/
Иван Бакалов
Минаха няколко дни, откак ДСБ и някаква неопределена част от десните откриха тържествено паметник на Светослав Лучников, а в медиите и колонките на коментаторите не се появи нищо особено. В общи линии погледнаха на този факт като нещо нормално.
Само на мен ли ми се струва, че е ненормално?
Дори очаквах подигравателни коментари на блогъри от типа „Десните изтрещяха” и т. н. Нищо такова.
А този паметник е гигантска глупост. Комунистите за 40 години напълниха страната с паметници на някакви убити, паднали в бой и т. н. Но не си спомням да е вдигнат паметник на някой починал член на Политбюро. Само с Живков се изложиха да му сложат прижеве в Правец, после го махнаха, а после пак му сложиха, след като почина.
Сега сините, по-точно тъмносините, решиха да направят паметник на един юрисконсулт, когото обратите на времето издигнаха случайно до министър.
Лучников е основен автор на 2 закона – за реституцията и за компенсаторките. Другото, с което е оставил историческа диря, е, че е негова заслугата изборът на Иван Татарчев за главен прокурор. И от този избор сините си близаха раните в продължение на 7 години. И не само те, ами цяла България. Второразрядният адвокат Татарчев, лека му пръст, беше главен прокурор с неограничена власт, по време, когато мутрите овладяха България. Той дори се заиграваше с някои от тях, като Карамански например.
Да, Лучников бил ерудиран човек, добър юрист. Ами ако на всички добри юристи и ерудирани законотворци им направят по един паметник, ще стигнат ли градинките в София? Има поне 5-6 министри и още толкова депутати от десницата, които съпоставимо с Лучников заслужават по едно паметниче.
Не усещат ли тия хора, че това е недоразумение? За паметника на Радой Ралин, една безспорна личност, поет, сатирик и дисидент, в продължение на повече от 5 години не можаха да се съберат пари и да решат да му издигнат паметник, а на героя Лучников му спретнаха набързо и без проблеми един кич в цял ръст на пиедестал, съперничещ на онзи на Тодор Живков в Правец. По тая логика за Костов сигурно вече готвят мавзолей.
Това е комплекс за историческа значимост. Дължи се на недостиг на реални дисиденти в България, които не успяха да свалят режима, а получиха наготово свободата. Някакъв втори ешелон от десните, който няма никакви заслуги в борбите срещу режима преди 1989 г., иска сега да си доказва историческата значимост и лансира като герои хора, които са избрани за депутати в свободни избори. Представят работата им в парламента като някаква героическа борба за декомунизация. Още повече, че техните закони съвсем не са безспорни от гледна точка на времето.
И това е българската десница? Как мисли да привлече хората и да печели избори такава десница?

Проклятието на паметника
http://avtorski.pogled.info/article/39687/Proklyatieto-na-pametnika
Александър Симов
Всяка епоха приключва със своите паметници. Историята обича монументалните изпълнения. Те са нашият начин да си спомним за миналото такова, каквото сме искали да бъде, а не каквото е било наистина.
Човещина.
В някакъв културен план преходът може би наистина е приключил. Вчера откриха паметник на една от основните фигури в него - покойният Светослав Лучников, бивш министър на правосъдието в правителството на СДС, основен идеолог на талибанската реституция, син кинжал до умопобъркване, реваншист и символ на времената на политически хаос.
И този човек се сдоби с паметник!
Преходът започна да получава монументални форми.
Казват, че за мъртъвците трябва да се говори или добро или нищо, но покрай тази новина веднага се родиха десетки вицове. Например, за това, че старите реститути от центъра на София най-накрая ще имат място за поклонение. Все пак, с един закон Лучников унищожи десетки детски градини, стотици обществени сгради. Той ги върна в ръцете на старите наследствени богаташи и създаде тази прослойка, която повече може да не работи и един ден през живота си.
Нима могат да не го обичат и да не искат да си го гледат всеки ден?
Сега, чрез паметника, някой се опитва да идеализира отровното минало. Няма как да стане. Приживе паметникът съвсем не се държеше на историческа висота. И рядко друга фамилия като Лучников е символизирала целия обществен разпад на България. Всъщност - дано да е намерил покой.
Защото ние още не сме.
Вероятно е трудно да се постигне консенсус върху паметниците. Всеки отделен човек има собствени герои.
Но няма как да наречеш герой един от тези, които превърнаха думата преход в проклятие.
А това проклятие неизбежно се е пренесло и върху монумента.
Поглеждайте нагоре, когато минавате покрай него.
Нищо чудно над паметника да се кълбят тъмни облаци, да бляскат светкавици и да се чува зловещ кикот...
moderator Posted - 09/05/2012 : 13:03:18
Нов Студентски град ще струва 470 милиона лева
автор: Труд онлайн
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1532256

Сумата, която трябва бъде отделена за създаването на нов Студентски град в покрайнините на София, е 470 милиона лева. Вероятно затова беше приета с толкова голям скептицизъм. Това каза ректорът на Медицинския университет и председател на Съвета на ректорите на висшите училища проф. Ваньо Митев пред БНТ.

Става дума за построяването на 50 нови блока за 30 000 студенти, като стойността на проекта е 470 млн. лв. Митев поясни, че въпросната сума няма да бъде взета от държавата. Има много чуждестранни инвеститори, някои от които вече са заявили интерес към проекта.

"Това е една добра идея и трябва да се проучи основно. Ние трябва да имаме основен и ясен план. Все още не е решено къде би могъл да се построи този кампус. Това е в компетенцията на Столична община", каза проф. Митев. Според него една от възможностите е изходът за Пловдив.

Професорът поясни, че изграждането на новия Студентски град ще се базира на публично-частно партньорство. Държавата ще предостави терена, а частният изпълнител ще построи кампуса. За период, примерно от 10 години, изпълнителят ще експлоатира построеното, а после то ще стане държавна собственост.

"Ако държавата се заеме сериозно с този проблем, можем да пристъпим веднага към реализацията му, смята професорът. Печалбата е нарисувана просто. Това са 50 блока, които са пълни целогодишно на 100%. Може веднага да се изчисли кога ще се покрие инвестицията. Този кампус може да се построи за 2 години. Въпросът е да се стигне до реализацията на проекта", заяви проф. Митев.

Той подчерта, че студентите ще бъдат по един или двама в стая, условията ще бъдат съвсем различни от сегашните. Няма да има заведения, няма да има чалга клубове. "Сега изкушенията към младите хора са огромни. Много от тях забравят, че идват в София да учат, а не да се забавляват", казва ректорът на МУ. Той каза, че е скептик относно идеята за закриване на заведенията в Студентски град.

"Ще закрият една дискотека, студентите отиват в друга", казва проф. Ваньо Митев.

Svetlana Posted - 03/19/2012 : 06:53:03
Огнян Стоичков е поискал от ведомствата отговор какво са изпълнили от решението на НС, което постанови да се установят и накажат беззаконията в кампуса. В сряда предстои заседание на комисията с представители на всички заинтересовани ведомства.
МОМН още не е дало отговор, но в парламентарния контрол министър Сергей Игнатов заяви: "Студентски град няма!" В отговора на МВР пък личи въпиюща неграмотност - там е изписано: "ОбразУвание".

http://www.cross.bg/1289411

Отчайващо е. Какво бихме могли да очакваме от толкова добре образувани хора!!!

Svetlana
Svetlana Posted - 03/08/2012 : 08:18:19
quote:

Студентът Стоян Балтов почина след побой пред дискотека „Амнезия” в Студентски град на 5 декември 2008 г. Студентите протестираха, но никой не им обърна действено внимание!




Не е точно така. След убийството на Стоян Балтов парламентът гласува своя позиция по отношение на живота в Студентски град, която, доколкото си спомням, задължаваше съответните институции да приведат Студентски град в съответсвие с предназначението му (не си спомням точните формулировки). Проблемът е, че нито местното кметство, нито РПУ, нито държавните институции изпълняват това задължение. Явно на държавата печалбите на "хранените хора" са й по-мили от образованието и живота на студентите.

Svetlana

http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05