http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 НАОА (Национална агенция за оценка и акредитация)

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert Email Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is ON
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
S_Shishmanova Posted - 02/08/2011 : 17:53:38
Предложение:
Не по-малко важна от дейността на ВАК е дейността на НАОА (Национална агенция за оценка и акредитация). Тук има много какво да се каже. Несъмнано в дейността на агенцията са участвали много компетентни учени и преподавети във Висши учебни заведения, които са
давали верни и точни оценки при акредитирането на Университети и специалности.
Предложението ми е НАОА да бъде включен като тема, наравно с ВАК.

Доц, почетен професор на НБУ, д-р София Шишманова
4   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
moderator Posted - 03/31/2014 : 16:48:15
От догодина нови правила при акредитацията на университетитеВече ще се отчитат щатният брой на преподавателите, публикациите и реализацията на възпитаниците
14:00 | 31.03.2014 | 773 прочитания Размер на текста
Анелия Илиева. Сн. БГНЕС
http://www.mediapool.bg/ot-dogodina-novi-pravila-pri-akreditatsiyata-na-universitetite-news218608.html



Режимът за акредитация на висшите учебни заведения ще се промени, като новите правила ще влязат в сила най-вероятно през 2015 г., съобщи във Варна в понеделник министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова. Тя присъства на откриването на нов Център за електронно обучение в Икономическия университет.



Министър Клисарова обясни, че според варианта на проекта за нова акредитация е предвидено критериите за оценка на университетите да бъдат 11, разпределени в три групи. Така при оценяването на учебния процес ще се има предвид и броят на преподавателите на основен договор в съответното учебно заведение. В момента формата на гостуващи преподаватели е особено силно разпространена, като някои от тях работят едновременно в два или три университета.



В специален раздел ще бъдат обособени критериите за развитие на научна дейност в университетите. Ще се има предвид и броят на публикациите на преподавателите. Това от своя страна ще повиши изискванията за получаване на научни степени и звания във висшите училища.



Министерството планира още при акредитацията да се има предвид реализацията на младите хора на пазара на труда по специалността им.



До две седмици Стратегията за развитие на висшето образование ще бъде внесена в Министерския съвет, обеща проф. Клисарова. Тя посочи, че в този документ е заложено осъществяване на връзка между университетите и бизнеса. Освен това с приемането му ще бъде поставен специален акцент върху качеството на обучението. Идеята е в бъдеще точно от този критерий да зависят поне 20 процента от субсидията за университетите, посочи министърът.



При представянето на новия център за електронно обучение ректорът на Икономическия университет Пламен Илиев посочи, че центърът дава възможност за промяна при кандидат-студентските изпити. Според Илиев те ще се провеждат по електронен път и през цялата година. Инвестицията в центъра е 700 хиляди лева.



Министър Клисарова допълни, че това е първият университет в страната, който въвежда такава модерна услуга. Според нея кандидатстването по електронен път ще облекчи освен младите хора и техните семейства, които ще пестят време и пари. По думите й новата услуга ще привлече допълнително към университета и кандидат-студенти от чужбина.
moderator Posted - 05/18/2011 : 15:50:18
http://society.actualno.com/news_346604.html

Днес премиерът е освободил проф. дхн. Иван Панайотов, председател на Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА) и председател на Акредитационния съвет на агенцията. На негово място назначен Боян Биолчев. На председателя на НАОА се дава 6-годишен мандат.
moderator Posted - 05/05/2011 : 13:50:03
Искат нови закони срещу съмнителни ВУЗ и пътуващи професори
05.05.2011, 13:51
Явор Николов

http://news.ibox.bg/news/id_634751598

Без промени в законите, у нас ще продължат да се появяват съмнителни университети без собствени преподаватели. Това признаха от Акредитационният съвет на Националната агенция за оценяване и акредитация на пресконференция в София.

Ръководството на комисията отрече обвиненията, че е бил искан подкуп, за да бъде дадена положителна оценка на проекта за университет във Видин.

Припомняме, депутатът от ГЕРБ Любомила Станиславова заяви, че Еврошвейцарският технически университет в дунавския град не получава одобрението на комисията, защото не са били дадени 600 000 евро подкуп.

От акредитационния съвет коментираха, че са сезирали компетентните органи за тези твърдения и обвинението е напълно несправедливо, тъй като представеният им проект не отговаря на изискванията.

Стана ясно, че по закон комисията се произнася първа в рамките на процедурата по оценяване, като дава становището си за научната стойност на проекта. След нея идват експертите, които оценяват икономически, демографски и други фактори.

Зам.-председателят проф. д-р Данаил Данаилов посочи, че в миналото е имало решение за създаване на филиал на Великотърновския университет във Видин, но такъв не е бил създаден. От друга страна, проектът за самостоятелен ВУЗ е бил отхвърлен два пъти заради допуснати сериозни пропуски.

От комисията посочиха, че списъкът на преподавателите е бил съставен основно от „пътуващи професори", които е малко вероятно да извършват научна дейност. Освен това палитрата на преподаваните специалности в Еврошвейцарския технически университет е била твърде богата, като е варирала от „Публични комуникации" през „Туризъм" до „Енергийна ефективност". Вносителите на проекта са декларирали и наличие на два филиала в Германия и Швейцария, но се оказало, че те нямат никаква връзка с местни университети.

В момента акредитационният съвет провежда трета процедура по оценяване, като тя се извършва от нова експертна група, посочиха академиците.

Журналисти изразиха мнението си, че проектът, подобно на този за университет в Перник, ще мине през комисията заради местни лобита и се появи поредният ВУЗ без собствени преподаватели.

Ръководителите на комисията обясниха, че без промени в Закона за академичния състав и Закона за висшето образование това няма как да се промени. В момента по закон всеки преподавател може да участва в акредитацията на два университета. Освен това, експертният съвет оценява научен проект, в който са вписани преподаватели, които са изразили готовност да работят във висшето училище, без да им се търси отговорност дали действително ще го направят.

Според експертите, студенти трябва да се приемат само след изпълнение на всички условия, а не след решение на парламента.

По отношение на самите „пътуващи професори", от комисията дадоха пример с Варненския свободен университет, който в началото е разчитал на чужди кадри, а в момента има голям брой собствени.

По думите на нейните представители, промените в законодателството, които позволяват на всеки ВУЗ да създава свои професори, биха решили доста от проблемите, но трябва да се внимава това да не повлияе на качеството на обучението.
moderator Posted - 05/02/2011 : 18:12:44
Чиновници рекетират родни ВУЗ-ове
Понеделник, 2 Май 2011

http://www.frognews.bg/news_35054/CHinovnitsi_reketirat_rodni_VUZ-ove/

Държавни чиновници поискали 600 000 евро подкуп за откриването на висше училище във Видин, алармира депутатката от ГЕРБ Любомира Станиславова, пише Dnes.bg.

Парите били предназначени за ръководството на Националната агенция за оценка и акредитация на висшите учебни заведения. Поискани са от хората, които са готови да инвестират в откриването на Еврошвейцарския технически университет във Видин.

Парите са поискани от някои хора, за да бъде дадена положителна оценка за този университет. Тези пари не са дадени, защото тези хора искат да дойдат във Видин, да преподават, а другите да инвестират в наука. Те не искат в основата на едно такова начинание да лежи корупционна практика, за да тръгне това учебно заведение, казва пред медията Станиславова.

За оказвания рекет от служителите на агенцията депутатката от ГЕРБ разбрала през февруари. Оказало се, че чиновниците действали от името на шефа си проф. Иван Панайотов.

Тогава Любомила Станиславова е поискала среща с премиера Бойко Борисов. На нея тя обяснила ситуацията и го помолила за съдействие. Пред премиера настояла да бъде сменен председателят на агенцията проф. Иван Панайотов и да му бъде потърсена отговорност.

Тогава Бойко Борисов препоръчал на министъра на просветата Сергей Игнатов да направи проверка на цялата работа на Националната агенция за оценка и акредитация на висшите учебни заведения, каза още Любомила Станиславова.

Тя уточни, че чужденци са поискали да инвестират във висшето учебно заведение. Като бъдещи преподаватели са заявили желание професори от Германия и Швейцария.

Проф. Панайотов има лекции в СУ „Св. Климент Охридски. При първа възможност обаче медиите ще получат становище по повод на обвиненията на депутатката от ГЕРБ Любомила Станиславова, увери секретарката му.

http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05