http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Кой написа програмата на ГЕРБ за образованието?

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert Email Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is ON
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
atakurt Posted - 02/16/2010 : 15:53:51
Днешните пловдивски вестници публикуват обширни статии относно вчерашното встъпване в длъжност на Павлинка Кацарова като началник на пловдивското образование:
http://www.marica.bg/show.php?id=21341

http://news.plovdiv24.bg/142707.html
http://www.plovdiv-online.com/plovdiv/pavlinka-kacarova-poema-obrazovanieto.html


Има и интервю с областния управител Иван Тотев, в което той е категоричен:
"Г-жа Кацарова участва в работната група, която разработва политическата програма на ГЕРБ за образованието. Нормално е да направи и отлична концепция за развитие на инспектората.".
Това е отговорно изказване на отговорна личност и затова се осмелявам да попитам тези колеги, които знаят:
1. Кои са участвали в "работната група", която е разработвали политическата програма на ГЕРБ за образованието?
2. Каква е ролята на г-жа Кацарова около тази програма?

Tsvetanov Kollegen ging mit Bagger, graben und ziehen Leichen!!!
9   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
moderator Posted - 09/04/2014 : 16:07:20
????


Образованието и научните изследвания също са ключови в програмата на ГЕРБ. Предвижда се по-високо заплащане на учителите и повишаване на квалификацията им, актуализиране на учебните програми, въвеждане на разбираеми и интересни за децата електронни учебници, повече психолози и педагогически съветници в училищата.

За университетите от ГЕРБ са заложили обвързване на 50% от субсидиите им с качеството на полученото образование там, както и външна оценка за ВУЗ-овете.

http://dnes.dir.bg/news/gerb-izbori2013-17333221?nt=4
moderator Posted - 05/16/2010 : 20:54:32
Много полезно е обяснението на явлението "гапоновщина", което прави Андрей.

Усещането за "добрия цар" и тези около него, които го подвеждат е много широко разпространено явление. Така е било и във Франция, а така е и в други системи, не само монархията, дори за Станишев по едно време се говореше така.

Факт е също, че институциите следва да се сезират, когато има проблем. Те затова са там официално.

А, настоящата ситуация може да се погледне и позитивно. Забелязвам, че това става ясно за доста хора.

Andrey_Kurtenkov Posted - 05/16/2010 : 20:10:13
quote:
Originally posted by moderator Както си спомняте колеги, на този ден точно преди една година беше представянето на програмата за наука и висше образование на ГЕРБ на Кръглата маса в Пловдив. Всички материали са на лице и може да се провери с какво се ангажира ГЕРБ тогава. След изборите, обаче сферата образование и наука се зае от кръга Игнатов - Методиев, който силово ползва мнозинството на ГЕРБ за прокарване на лобистки закони. С което налива вода във воденицата на БСП. Иначе казано Игнатов и Методиев хем обслужвам личните си лобистки интереси, хем вредят на ГЕРБ и насила вкарват БСП в ролята на защитник на науката и образованието в България. Те вършат мръсната работа, която обслужва научната номенклатура като същевременно БСП излиза на бял кон. Ето и доказателството:...
Всичко това е така, но ще си позволя едно допълнение и една забележка.
Допълнение: Първостепенна роля в подготовката и провеждането на въпросната Кръгла маса изигра точно д-р Галя Маринова (moderator), а, смея да твърдя - и ИРИОН като цяло. Забележителен факт бе, че въпреки предварителната договреност, материалите от Кръглата маса не бяха публикувани на сайта на ГЕРБ - така и не можах да разбера защо - ако някой знае - не би било лошо да каже.
Забележка: По-възрастните може би си спомнят от часовете по марксизъм-ленинизъм понятието "гапоновщина" - ще припомня с две думи - а и за по-младите това ще е интересн епизод, ако не са чували за него:
Георги Аполонович Гапон - или накратко - поп Гапон - е етнически украинец, российски православен свещеник (което и сами можете да се досетите - тъй де, щом е поп...), ляв революционер, може да се каже, че е бил есер, но то в онези времена много лесно се прехвърляли от партия в партия и от течение в течение, така че, може би по-точно е да се каже просто че е бил деец на работническото движение (преди да се "революционизира" е бил под силното влияние на толстоизма; и изобщо - никога не бил някакъв послушен свещенослужител, който безпрекословно да се съобразява с християнските норми за послушание) - създава един профсъюз в тогавашната столица на Российската империя, който постепенно набира сили - и дори се опитва да разгърне дейността му и в други региони, само че не успява (не всеки може да има таланта да бутне такава велика държава). Завършил е висше образование.
В историята остава с "Кървавата неделя" ("Кровавое воскресенье") - 9 (22) януари 1905 г. Как се стига до нея?
След поражението в Руско-Японската война, в Русия имаме класическа революционна ситуация - достатъчно е само да пламне една искра - и това в столицата става в края на 1904-та, когато от Путиловские заводи са уволнени четирима работници - вероятно и заради това, че са били профсъюзне активисти (от Гапоновия профсъюз). Напрежението бързо ескалира и въоръженото въстание изглежда неизбежно. Вероятно в този момент у поп Гапон е заговорил Лев Толстой и той успява да прокара сред работниците идеята, че единствено Царят може да се справи с "лошите хора", които терирозират трудовия народ и вместо да се пролива кръв, достатъчно е просто да се иде при Императора, да му се обясни каква е работата - и тогава той - добрият цар - ще направи необходимото за подобряване на народното битие - и така била подготвена специална петиция, която да му бъде връчена - ето оригиналният й текст - наистина много любопитен -
http://www.hist.msu.ru/ER/Etext/jan1905.htm
- само че, вместо от "добрия цар", мирното народно шествие било посрещнато от униформените царски пазванти, които в една перфектно организирана карателна операция го потопили в кръв - точният брой на избитите трудно може да се каже - по различни източници е между 96 и над 5000 души (май само по отношение на жертвите на Голодомор-а има по-големи разминавания), но по-важна е не толкова бройката (макар че всяка от тези жертви със сигурност е била безценна), колкото символът, останал в историята - и така този ден е наречен от народа "Кървавата неделя", а самият император, от "Божиею поспешествующею милостию Николай Вторый, Император и Самодержец Всероссийский, Московский, Киевский, Владимирский, Новгородский; Царь Казанский, Царь Астраханский, Царь Польский, Царь Сибирский, Царь Херсонеса Таврического, Царь Грузинский; Государь Псковский и Великий Князь Смоленский, Литовский, Волынский, Подольский и Финляндский; Князь Эстляндский, Лифляндский, Курляндский и Семигальский, Самогитский, Белостокский, Корельский, Тверский, Югорский, Пермский, Вятский, Болгарский и иных; Государь и Великий Князь Новагорода низовския земли#769;, Черниговский, Рязанский, Полотский, Ростовский, Ярославский, Белозерский, Удорский, Обдорский, Кондийский, Витебский, Мстиславский и всея северныя страны#769; Повелитель; и Государь Иверския, Карталинския и Кабардинския земли#769; и области Арменския; Черкасских и Горских Князей и иных Наследный Государь и Обладатель, Государь Туркестанский; Наследник Норвежский, Герцог Шлезвиг-Голштейнский, Стормарнский, Дитмарсенский и Ольденбургский и прочая, и прочая, и прочая", както е била официалната му титла, става просто "Николашка Кървавия" ("Николашка Кровавый"), а пък събитето поставя началото на първата руска революция - "генералната репетиция" (по думите на Ленин) за голямата трагедия, която започва през 1917-та.
Страхувам се, че изразеното от Галя мнение ни насочва точно към гапоновщината - вярата в "добрия цар", който със сигурност ще се справи с "лошите хора" под него в йерархията - просто трябва някак си да стигнем до него и да му обясним каква е работата. Не, секторът "образование и наука" не е "зает от кръга Игнатов-Методиев", както тя е написала, а му е харизан от спечелилата изборите партия. И отговорността за това, което тези двамата правят се носи от ПП ГЕРБ и лично от министър-председателя - независимо дали е добро или лошо! - в случая не се опитвам да давам оценка на правеното то "кръга Игнатов-Методиев" - твърдя само, че гапоновщината е нещо отдавна отречено от здравия разум и да разчитаме на добрата воля на добрия цар е хлапащина, до която е несериозно да се свличаме.
Управлението на този човек -
http://pontis.blog.bg/politika/2010/05/16/sportni-novini-ot-bylgariia-i-sveta-nakratko-v-zaglaviia-i-k.546075
- е управление жалко, което заслужава само презрение. Който разчита на неговата "добра воля" - ще остане разочарован. така като останаха разочаровани тези, които написаха програмата на ГЕРБ за образованието и науката, направиха Кръглата маса, за която Галя говори, бяха в услуга на ГЕРБ за всичко, а после си останаха само с горчивия привкус, че са използвани и изхвърлени.
Пак ще повторя - дотолкова, доколкото всенародната любов към премиера продължава да изпепелява всичко край нас, в момента не ми остава нищо друго, освен да й се подчиня. Ще продължавам да се старая да работя както трябва, както и досега и нямам намерение да се надявам на добрата воля на добрия цар. За българският народ може Бойко Борисов все още да е месията, но за мен той е един охранител, издигнал се до върха на властта, заради това че е медиен гений (както и заради интересите на "Европа - блудницата вавилонска"), а за ИРИОН - би следвало да е лъжливото овчарче - но това всеки го решава сам за себе си - не искам никому да натрапвам моето мнение. Всичко, което в случая казвам е - пак ще повторя:
- гапоновщината за мен е подход несериозен;
- ако Сергей Игнатов наистина върши недобри работи, отговорността е не негова лична, а на ГЕРБ и лично на Бойко Борисов;
- сред титулованите лидери на протестите срещу Сергей Игнатов не виждам никой, когото да мога да оценя като евентуален по-добър министър от него;
- сред идеите, проповядвани от протестиращите срещу Сергей Игнатов не виждам нищо, което да ме привлича повече, отколкото това, което самият Сергей Игнатов успя да направи.
moderator Posted - 05/16/2010 : 17:14:04
Както си спомняте колеги, на този ден точно преди една година беше представянето на програмата за наука и висше образование на ГЕРБ на Кръглата маса в Пловдив. Всички материали са на лице и може да се провери с какво се ангажира ГЕРБ тогава. След изборите, обаче сферата образование и наука се зае от кръга Игнатов - Методиев, който силово ползва мнозинството на ГЕРБ за прокарване на лобистки закони. С което налива вода във воденицата на БСП. Иначе казано Игнатов и Методиев хем обслужвам личните си лобистки интереси, хем вредят на ГЕРБ и насила вкарват БСП в ролята на защитник на науката и образованието в България. Те вършат мръсната работа, която обслужва научната номенклатура като същевременно БСП излиза на бял кон.

Ето и доказателството:

16 май 2010, 17:27
БСП: Действията на управляващите водят до регрес и ликвидация в образованието
От Росица Великова

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/05/16/901640_bsp_deistviiata_na_upravliavashtite_vodiat_do_regres_i/
Действията на управляващите в сферата на образованието и науката водят към тотален регрес и ликвидация. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев по време на разширеното заседание на Съвета за образование, наука, младежта и спорта националния партиен съвет, цитиран от пресцентъра на опозиционната политическа сила. "Коалиция за България" ще потърси начин да обжалва пред Конституционния съд закона за академичния състав, стана ясно още в Русе.

Станишев определи политиката, която правителството води в ключовите сфери, като авантюризъм, основан на посредственост. По думите му на преден план се извежда частният, бизнес интерес за сметка на науката в България. Лидерът на БСП изтъкна, че правителството не разбира от аргументи и единственият начин да се даде реален отпор е да се чуе гласът на несъгласните и да се протестира. Станишев напомни, че по подобен начин – със силен обществен натиск беше възпрепятствано приемането на лобисткия закон за ГМО.

Създаденият закон за академичния състав създава реалната опасност посредствеността да залее академичната общност в България. Това е едно от мненията, формирани на разширено заседание на съвета за образование, наука, младежта и спорта към Националния съвет на БСП, преминало в Русе.

Спасяването на БАН е сред основните задачи пред БСП, посочиха участници в обсъжданията. Те се обединиха около определението, че политиката на правителството води до "образователен геноцид".

Сергей Станишев подкрепи инициативата на съвета да бъде инициирано създаването на анкетна комисия, която да се занимае със скандала около провеждането на държавния зрелостен изпит по български език и литература.
moderator Posted - 03/30/2010 : 20:36:36
От форума на Сега:http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=5474§ionid=2&id=0000503
sharp007
[Златен][395]
30.3.2010 г. 14:59:54 За съжаление червените се оказаха прави. "Гласуваш за Борисов, получаваш Костов/Веселин Методиев"
Това не са личностите които подкрепихме. След изборите всички те бяха подменени.
ГЕРБ допуснаха подмяна на вота и ще сърбат надробеното...
Това не е и политиката , която подкрепихме.
За каква конкуренция говори министър Игнатов след като държавата плаща!?!
Канехме се да организираме протестираме, но се оказахме за да им предоставим възможността да се изложат тотално.
Andrey_Kurtenkov Posted - 02/20/2010 : 21:24:27
quote:
Originally posted by moderator...А г-жа Фандъкова вече я спрягат в някои добре информирани интернет сайтове http://frognews.bg/news_20415/Damski_gambit_ili_tertsa_na_prezidentskite_izbori_2011/
за кандидат-ПРЕЗИДЕНТ (под прикритие или не, както искаш го разбирай).
Ама тия са изпуснали най-перспективната кандидат-президентка - Татяна Дончева Тотева!
С Фандъкова - едва ли - ама на Танчето Дончева съм й навит да й стана един вицепрезидент.
Огин момиче!
И без това в България политическия живот се управлява на кланов принцип, а принципите са на заден план (твърде заден даже, абе - направо неприлично заден).
"Щото ми е приятел"... Всеки от бившите ни премиери щеше да бъде изяден от журналистите, ако с такива доводи обясняваше своята кадрова политика.
Ясно е, че щом става въпрос за жив човек, а не за робот, чисто човешкия момент винаги си има значение, но все пак моята дълбока убеденост е, че натоварените с тежката ноша да управляват, би следвало да решават нещата принципно, а не според това на кой приятел какво питие му се пие (или какъв пост му се заема) в момента.
moderator Posted - 02/20/2010 : 16:16:48
Нима не разбираш, че ТОЙ е бил ПОД ПРИКРИТИЕ, затова не са го виждали и чували в ГЕРБ. И сега е ПОД ПРИКРИТИЕ, босовете му и те са под прикритие, както и размитото множество на коалиционния (-ните) партньор (-и), барабар с добре облечените бизнесмени (-дами) ПРЕД ФАЛИТ, но все пак ПОД ПРИКРИТРИЕ.
А г-жа Фандъкова вече я спрягат в някои добре информирани интернет сайтове http://frognews.bg/news_20415/Damski_gambit_ili_tertsa_na_prezidentskite_izbori_2011/
за кандидат-ПРЕЗИДЕНТ (под прикритие или не, както искаш го разбирай).
Andrey_Kurtenkov Posted - 02/20/2010 : 15:39:45
quote:
Originally posted by moderator...за разлика от някои други новоназначения в МОМН,...
Неужели тук визираме личността на самия г-н Министер?
Защото, до момента в който стана зам.-министър, никъде, никога не е имало и най-слаб намек този човек да има нещо общо с ГЕРБ.
И политиците, за които българският народ гласува на последните парламентарни избори, дължат на своите гласоподаватели обяснение, защо харизаха образованието и науката (дето уж щяха да са им пироритет - вижте, например, колко категорично го каза това Бойко Борисов при представянето на Управленската програма на ГЕРБ в зала 3 на НДК на 01.06.2009) на коалиционните си партньори (дето уж не са им коалиционни партньори, понеже нямало било подписано коалиционно споразумение - да не говорим, че никой не може да дефинира точно кои са тези коалиционни партньори - единственото сигурно е, че са добре облечени бизнесмени).
При една парламентарна демокрация (което словосъчетание, ако трябва да съм пунктуален докрай, е за мен оксиморон, понеже истинската демокрация предполага пълно разделение на трите власти, което при парламентарната държава липсва), логиката на управленския процес изисква ръководството на съответното министерство да се подчинява на структурата, която отговаря за съответното направление в победилата на изборите партия. И когато Йорданка Фандъкова напускаше министерския пост, съвършено правилно тя отбеляза, че и занапред ще има тесни контакти с министерството, понеже тя продължава да отговаря за образованието и науката в ПП ГЕРБ. Някой да е чул нейно мнение (изразяващо политическото становище на партията) по дейността на МОМН? И изобщо - за коя програма за образованието говорим в тази тема? - Йорданка Фандъкова неколкократно спомена (както преди изборите, така и в първите седмици след това) за някаква програма от 76 страници на ГЕРБ за образованието и науката (вижте, например, това - http://news.ibox.bg/news/id_752993637 - съвсем случайно го подбирам - то е първото, което ми попадна в гугле-то - сигурен съм, че могат да се намерят в нет-а десетки събития, на които тя говори за тази прословута тайнствена програма), която очевидно е нещо много по-обемно от това, което е публикувано в страницата на ГЕРБ - та - съществува ли наистина такава Програма и ако да - защо никой не я е виждал, защо се държи в дълбока секретност и до ден днешен? И отговаря ли това, което МОМН прави, на написаното в тази програма (да я наречем "Тайнствената Програма")?
moderator Posted - 02/20/2010 : 14:47:43
Атанасе, за да сме обективни е редно да отчетем, че г-жа Кацарова, за разлика от някои други новоназначения в МОМН, има приноси към работата и представянето на предизборната програма за образование и наука на ПП ГЕРБ.

http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05