http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Зов за помощ: КАК СЕ ОБЖАЛВА КОНКУРС?

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert Email Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is ON
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
atakurt Posted - 01/09/2010 : 17:12:16
Участвам в конкурс за държавен служител, провеждан от МОМН, който е пълен с явни закононарушения - и на ЗДСл, и на НПКДС. Всичките закононарушения са много ярки и се виждат от всички (визирам конкретни неспазвания на императивни законови разпоредби, а не - просто нецелесъобразни решения на конкурсната комисия).
Обжалвам ги по административен ред, но жалбите ми се отхвърлят, защото ГЕРБ контролират всичко около конкурса.
Има ли някакъв законов ред да обжалвам конкурса по съдебен път или не съществува такъв?
Мисля, че въпросът ми няма само локална приложимост спрямо частния ми случай, а е любопитен за повече хора.
9   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
moderator Posted - 07/16/2010 : 15:31:43
РЗС внася сигнал до Прокуратурата срещу министъра на образованието
Дата: 16-07-2010 15:30

http://www.afera.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=12484&Itemid=1

Кадруването на управляващата партия ГЕРБ в почти всички публични сфери доби застрашителни размери и изправя пред сериозно изпитание демокрацията, а в конкретния случай системата на образование. Поредното доказателство за безочливия клиентелизъм на ГЕРБ са опорочените конкурси за директори на училища.

В партия „Ред, законност и справедливост” постъпиха сигнали от различни части на България, че тестовете са съставени с грешки във въпросите, което води до невъзможност за посочването на правилен отговор. Умишленият саботаж на тестовете дава възможност за субективно оценяване от страна на изпитната комисия, чиято очевидна цел е да лансира на овакантените постове единствено определените от управляващата партия. Така ГЕРБ става трамплин за израстване в йерархията на политическите марионетки.

Политическият съвет на РЗС ще внесе сигнал до Прокуратурата срещу Сергей Игнатов, който в качеството си на министър на образованието, е отговорен за организирането и провеждането на опорочените конкурси. Подобно нагло кадруване в системата на образованието, където от приоритетно значение са интелигентността, административния и педагогически опит, а не политическото послушание целят да съсипят системата на образование и да отгледат нация не от мислещи хора, а едно подчинено, аморфно и ниско интелигентно общество.

РЗС изразява съпричастността си към подложените на системно унижение от управляващото мнозинство български учители, които не само са принудени да работят в условия на отдавна амортизирана материална база и при минимално заплащане, но вече се налага да са подчинени на хора с много по-малък професионален опит и качества.

РЗС ще удовлетвори желанието на стотици учители от цялата страна за организиране на среща между тях и депутатите от РЗС с цел да се предприемат конкретни действия срещу безобразията в българското образование, се казва в обръщение на РЗС.

Afera.bg
atakurt Posted - 01/11/2010 : 19:54:01
Мерси, колежке Манева за отговора. Проблемът сме го дискутирали МНОГО и то - с МНОГО юристи. Доста е интересен от професионална гледна точка, защото касае слабостите, допуснати от законодателната власт в стремежа й да създаде необжалваем административен процес, какъвто в момента се смята, че е един конкурс за държавен служител. Евентуалният ни успех ще се яви сериозен пробив в държавната машина и би могъл да се ползва от доста колеги.
След дълги дискусии открихме само две слаби звена - акта за назначаване на заелия първото място (което в конкретния случай не е налице още) и решението на конкурсната комисия за допускане на кандидатите до конкурс. Това Решение е ИАА и има съдебна практика по сходни казуси (например - Решение 11086/12.13.05 на ВАС, 5. ГО), но засега няма по напълно аналогичен казус.
Явно е, че основният въпрос е дали решението на конкурсната комисия за допускане на кандидатите до конкурс е част от производството по друг ИАА, а именно - крайното класиране на кандидатите в конкурса (което иначе си е необжалваемо по законова разпоредба)?
Stefka_Maneva Posted - 01/11/2010 : 19:02:58
Необходимо е да изложите точно фактите. Добре е да се срещнете с адвокат, като му представите и всички документи, с които разполагате по случая.Според действащия АПК, чл. 21 ал. 5, нямат статут на административни актове,волеизявленията, действиятя е бездействията, които са част от производството по издаване или изпълнение на индивидуални или общи административни актове. Административните актове, дефинирани в предходните алинеи - чл. 21 ал. 1-4 от АПК по пронцип подлежат на обжалване по съдебен и административен път.Необходимо е да се извърши конкретна преценка на всички факти по казуса Ви, тъй като правилният отговор зависи от определяне на приложимия режим като цяло, който се формира от множество материалноправни и процесуални норми. Сроковете за обжалване са кратки.

Jurist
kkabakciev Posted - 01/10/2010 : 22:14:12
quote:
Originally posted by atakurt

Общо звучи добре, но в ЗДСл и в НПКДС има точни текстове, казващи, че "Решенията на конкурсната комисия не подлежат на обжалване по съдебен ред.".
А това е гадно. Затова и питам дали някой има опит с такъв конкурс.
Ето ми и подробният въпрос, формулиран юридически:

"Колеги, моля за отговор на следните свързани въпроси:

1. Възможно ли е да се обжалва конкурс за държавен служител (или етап от него) по съдебен ред?
2. А заповедта за назначаване на заелия първото място (пак по съдебен ред)?
3. Решението на конкурсната комисия за допускане до участие в конкурса административен акт ли е и подлежи ли на обжалване по съдебен ред?

Казусът е конкретен и касае текущ в момента конкурс, но така формулираните въпроси касаят широк кръг от заинтересовани. В конкурса е допуснато лице, което не отговаря на минималните изисквания за заемане на длъжността.
Предварително благодаря!".



Моят отговор е: МОЖЕ. Всичко, което не е решение по същество, може да се обжалва, ако е индивидуален административен акт. Със сигурност може да се обжалва допускане на лице, което не отговаря на минималните изисквания за заемане на длъжността.

Водил съм такива дела - 2-3 на брой, дори и едно на жена ми, и се представих успешно. Но съвет. Ето, във форума участва г-н Петър Дошков, който е мой колега - лингвист, но е и юрист, и то БРИЛЯНТЕН. Знам го от голям личен опит.

Обърнете се към него. Ето блогът му:
http://petdoshkov.blog.bg/
atakurt Posted - 01/10/2010 : 21:46:46
Общо звучи добре, но в ЗДСл и в НПКДС има точни текстове, казващи, че "Решенията на конкурсната комисия не подлежат на обжалване по съдебен ред.".
А това е гадно. Затова и питам дали някой има опит с такъв конкурс.
Ето ми и подробният въпрос, формулиран юридически:

"Колеги, моля за отговор на следните свързани въпроси:

1. Възможно ли е да се обжалва конкурс за държавен служител (или етап от него) по съдебен ред?
2. А заповедта за назначаване на заелия първото място (пак по съдебен ред)?
3. Решението на конкурсната комисия за допускане до участие в конкурса административен акт ли е и подлежи ли на обжалване по съдебен ред?

Казусът е конкретен и касае текущ в момента конкурс, но така формулираните въпроси касаят широк кръг от заинтересовани. В конкурса е допуснато лице, което не отговаря на минималните изисквания за заемане на длъжността.
Предварително благодаря!".
kkabakciev Posted - 01/10/2010 : 21:10:22
Извинявам се, че подходих малко разсеяно и не вникнах по-надълбоко в случая. Авторът казва, че обжалва нарушения, а не нецелесъобразност на решенията.
Това е възможно. Също както много решения на ВАК могат да се атакуват в съда не по същество, а заради нарушения в процедурата, естествено, че и в случая всякакви нарушения на процедурата могат да бъдат обжалвани.
Сега, ако жалбите се отхвърлят, това може да бъде по най-различни причини. Но аз не мога да не изкажа мнението си, че ВАС е един твърде корумпиран съд - при наличие и на някои компетентни и достойни магистрати в него!
kkabakciev Posted - 01/10/2010 : 06:34:50
Ха! Вярно, че решенията при конкурси за държавен служител не подлежали на съдебен контрол!
Лошото тук е, че тъй като това е определено в закон, не може да се търси противоконституционност. Ако беше в подзаконов акт (напр. правилник), щеше да може.
Ама тогава Вие защо изобщо питате?
Ясно е: НЕ ПОДЛЕЖИ НА СЪДЕБЕН КОНТРОЛ, И ТОВА НЕ Е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО. НИЩО НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ в случая - извън това да се иска отпадане на този текст от закона (забраняващ съдебния контрол над конкурсите за ДС) - или пък ДА СЕ ИСКА ДА СЕ ПРОМЕНИ КОНСТИТУЦИЯТА :-)))))

Моето мнение е, че това е крайно неправилно. Кой ще бъде държавен служител е нещо много важно, и следва да подлежи на съдебен контрол!
atakurt Posted - 01/09/2010 : 20:31:15
Ако беше толкова лесно, нямаше да питам.
Лошото е, че КОНКУРСЪТ ЗА ДЪРЖАВЕН СЛУЖИТЕЛ НЕ ПОДЛОЖИ НА СЪДЕБЕН КОНТРОЛ ПО ЗАКОН!!!! Невероятно, но е факт - прочетете ЗДСл и НПКДС!
Затова и АПК не е приложим. Затова и питам тук с надежда някой колега да се е сблъсквал с подобен случай.
kkabakciev Posted - 01/09/2010 : 18:38:45
quote:
Originally posted by atakurt

Участвам в конкурс за държавен служител, провеждан от МОМН, който е пълен с явни закононарушения - и на ЗДСл, и на НПКДС. Всичките закононарушения са много ярки и се виждат от всички (визирам конкретни неспазвания на императивни законови разпоредби, а не - просто нецелесъобразни решения на конкурсната комисия).
Обжалвам ги по административен ред, но жалбите ми се отхвърлят, защото ГЕРБ контролират всичко около конкурса.
Има ли някакъв законов ред да обжалвам конкурса по съдебен път или не съществува такъв?
Мисля, че въпросът ми няма само локална приложимост спрямо частния ми случай, а е любопитен за повече хора.



Разбира се, че можете да обжалвате по съдебен ред, при това е много лесно! ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ ДОБРЕ С АДМИНИСТРАТИВНОПРОЦЕСУАЛНИЯ КОДЕКС!
Там всичко е обяснено.

http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05