http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Проблемът "Фандъкова"

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert Email Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is ON
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
atakurt Posted - 09/25/2009 : 21:24:47
Отварям тази тема, съзнавайки, че ще предизвика доста опасни за изказване становища.
И така, какво ви е мението за Министър Фандъкова? Става ли за министър? Става ли за кмет? Какъв е като човек и професионалист?
Подобна тема пуснах и в нашия форум на МЕНСА ( http://www.mensa.bg/forum/viewtopic.php?f=11&t=889 ), но той е закрит за нечленове и ще ви информирам за мненията там.

IQ 164
12   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
moderator Posted - 05/08/2011 : 12:31:24
БСП: 2000 лв. се дават „под масата” за прием в детска градина
08.05.2011
Диляна Панайотова

http://news.ibox.bg/news/id_1932613647

Извън яслите и детските градини в София остават 18 071 деца.
Това съобщиха Борис Цветков и Николай Белалов от Дискусионния клуб за социална местна политика в БСП.
Над 30 хиляди деца в София са кандидатствали за яслените и градински групи в столицата.

Според Белалов,в продължение на години, вместо да се реши проблемът, се имитира дейност в Столичната община. Той посочи, че за 2-3 години в София са построени 7-8 детски градини. Толкова са открити във Варна за същия период.

„Единственото спасение е правителството на ГЕРБ, защото за миналата година раждаемостта спадна." - заяви Белалов.

По думите му, въпреки намаляващата раждаемост проблемът с недостига на места в детските градини и яслите в столицата ще е актуален още дълго време.

Според Борис Цветков, има драстично разминаване между изказванията на градоначалника Йорданка Фандъкова и действителността.
По нейни думи едва 1000 места не достигат в столицата.

„Тя претърпя пълен провал." - коментира е Цветков.

От БСП категорични че в София има терени, но на тях не се строи.

Социалистите смятат, че кризата с недостига на места е започнала с избирането на Бойко Борисов за смет и оттогава непрекъснато се изостря.

Като пример за бездействие от страна на Столичната община Цветков и Белалов посочиха няколко примера.
Стана ясно, че в ж.к. „Люлин 6" сграда и двор на детска градина са отдадени на частна фирма, в нея могат да бъдат настанени 250 деца.

В ж.к. „Младост" на общински терен стои празна сграда на детска градина. В друга детска градина в ж.к. „Младост" е настанена общинска служба.

В центъра на ж.к. „Дружба" на общински терен стои разграбена детска градина, а в „Триадица", „Красно село" и други райони детски ясли и градини продължават да се ползват от частни фирми.

Паралелно с нарастването на недостига на места в яслите и градините расте и сумата „под масата" за настаняване на дете.
Според БСП, преди 5 године тарифата е била около 2000 лв., а след „непрестанната работа за преодоляване на проблема", тя е приблизително 2000 лв.
moderator Posted - 04/19/2011 : 08:54:21
http://www.frognews.bg/news_34633/D_Valchev_ne_shte_da_e_kmet_iska_prestola_v_NDSV/

Няма да се явя на избори като кандидат-кмет на НДСВ, отсече Даниел Вълчев по ТВ 7.
...
Вълчев призна, че с настоящия кмет Й. Фандъкова били приятели и не желае да се изправи срещу нея.
------------------------------------------------------------------

Как ви се струва лигавенето на Даниел Вълчев на тема Йорданка Фандъкова?
И друг път съм го чувала да се обяснява в любов и да се кълне във вярност на Йорданка Фандъкова, но тази сутрин надмина себе си. Така се олигави, че чак щеше да се удави в слузта си.
Изумително, все пак. За пръв път виждам такова нещо. Чела съм как подчинениете на Чаушеско облизвали подметките им и целували портретите им, ама на живо не бях виждала такова поведение. На какво се надява тоя човек? Ние, нали уж сменихме тройната коалиция, а този се държи, като че ли него сме избрали, направо непонятно...

Много бих искала да чуя и вашите реакции.
Andrey_Kurtenkov Posted - 10/19/2009 : 14:07:22
От първа страница на днешния в-к "Сега":
http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=4326§ionid=16&id=0000102
Обърнете внимание и на коментарите отдолу - има доста добри и оригинални попадения - напр. на Brightman - изобщо, май трябва да сме доволни, че това ръководство на МОМН не направи нищо в нашата област - като гледам какви ги мъдри в средното образование.
А в духа на Брайтманово-министерските идеи - защо пък да не се приеме мерна единица за измерване и на асистентския потенциал? И професорите да ни измерват потенциала? Ето едно необятно поле за научни разработки...
Да му спретнем и'но проектче в тази посока?
Andrey_Kurtenkov Posted - 10/09/2009 : 20:52:09
Вижте, доц. Николов (простете ми, ако Ви бъркам титлата - имам спомен, че сте доцент), в това, което пишете (тук и в другите теми) има много истина, но такива волни призиви към активност, сами по себе си, не носят нищо; ако бъдете по-конкретен какво предлагате да се направи - всеки от нас би могъл също да бъде по-конкретен. А ситуацията наистина е много гадна. Аз сега буквално се крия от колегите, понеже преди изборите убеждавах всички наред, как най-сетне управляващата партия ще има ясна визия за реформа в сектора ВОН, как ще имаме ново законодателство "още в началото на мандата" (точно така беше казано и от Фандъкова, и от Цветанов, и дори от самия Борисов (ресорният ни вицепремиер Дянков тогава беше още никой - преди някакви тайнствени сили да го изхвърлят на върха на управлението)). Погледнете стр. 58-62 ето тук:
http://www.gerb.bg/uf//documents/Programa_za_evropeisko_razvitie_na_Bulgaria.pdf
и кажете - не звучат ли прекрасно дадените обещания? (А освен тази програма, в едно ТВ-предаване Фандъкова спомена и за някаква Програма за образование и наука на ГЕРБ с обем 72 страници, която, обаче, май никой не я е виждал - но, за която, по аналогия, би следвало да предполагаме, че звучи още по-хубаво.) И какво се случи след победата на ГЕРБ на изборите в нашия сектор? Има ли и следа от сериозните кадрови и други промени, които разтърсиха, примерно, аграрното министерство? Нима не е все така Вуцова министър в сянка? Къде са обещанията за "откритост в управлението"? Някой знае ли къде какво се върши, или действително всички чЕкат? В събота по Дарик зам.-министърът Игнатов беше представен "доц. Сергей Игнатов - ГЕРБ" - той откога стана от ГЕРБ? Ако е бил от ГЕРБ преди изборите къде се е крил и защо че е от ГЕРБ разбрахме чак след феноменалната изборна победа? Защо това, което той говорИ по Дарик в събота, беше коренно различно от категоричната му позиция, която той е преповтарял в различни медии в продължение на години (вклч. и на заглавната страница на ИРИОН може да намерите предаването "Вижте кой" с негово участие)? Какви са мотивите му да промени възгледите си? И променил ли ги е изобщо? И совите това ли са, което са? Мога да изредя още няколко десетки такива въпроси...
Така че - срещу какво искате да протестирате, като нищо не е ясно. Ами ако откриете приятелски огън? Ако после се окаже, че сме стреляли по своите? Никой не тръгва в атака без дейтайлно разузнаване, без рекогносцировка, без създаване на бойния ред и огневата система, без подготовка на подразделенията, техниката и въоръжението за изпълнението на бойната задача, и т.н. Какво можете да ни кажете за ситуацията, че да призовавате към действия? Ако знаете нещо - кажете; ако не - по-добре е да чЕкаме, вместо да показваме мускули и да направим някой нЕмощен юнаклък.
Конкретно, бих Ви обърнал внимание, че сред институциите, които изброявате в скобки има поне три, които категорично са се доказали като антиреформаторски настроени (направо реакционни, да си кажем правичката) - Съвета на ректорите, КНСБ и Съюза на учените - ако на тях ще се надяваме - предпочитам да си продължа с чЕкането. Просто не мога да си представя, как доц. Сергей Игнатов би могъл да направи нещо по-лошо от това, което биха могли да направят тези три структури; така че - ако става въпрос за противопоставяне между тях - аз съм твърдо на страната на Игнатов. Но от друга страна - как да кажа, че съм на негова страна, като не знам той какво мисли да прави. Нито пък знам дали ще е минстър. Изобщо - пак ще повторя - писнало ми е да коментирам мнения и изказвания - мечтая да коментирам действия. При фандъкова действията в нашия сектор бяха нула, така че няма какво да коментирам. При Игнатов (засега) също няма действия - явно и той чЕка. Той чЕка, аз чЕкам, всички чЕкаме - чЕкайте и Вие - ако не можете да предложите някакви конкретни действия, в добавка към призивите за по-голяма активност.
kkabakciev Posted - 10/09/2009 : 20:14:36
quote:
Originally posted by Dimitar_Nikolov

Има опасност Игнатов да опита да прокара през Парламента Закона за длъжностите (този, който ще замени Закона за научните степени и научните звания) докато замества Фандъкова, която ще води кметска кампания. Един вид да се скрие зад гърба и. Ето защо според мен решението на академичната общност (БАН, СУ, Съвет на ректорите, КНСБ, Съюз на учените, ВАК и отделните колеги) да изчакват назначаването на новия министър за да реагират срещу идеите лансирани от Игнатов е погрешно. Колеги, може да стане късно за реакция, ако той успее да прокара това изневиделица и да го прехвърли на гърба на Фандъкова.
Прави ми впечатление, че Сергей Игнатов се утвърждава чрез медийна кампания - много често излиза по телевизията и по радиото. Разчита на медиен натиск да се утвърди на поста министър.
Този форум е един от малкото свободни форуми за науката, а какво става - изказвам становище и получавам един отговор от привърженик на доц. Сергей Игнатов - господин Кабакчиев, другите си мълчат. Всички се снишават да не ги издуха бурята. Така създавате конфорт на Игнатов да си прокарва идеите, които може и да не са във ваша полза, но като го разберете ще е късно, много късно.



Не съм привърженик на Сергей Игнатов по простата причина, че не знам какви са позициите му. Може да стана негов привърженик, може да стана и противник.

Но, г-н Николов, Вие продължавате да говорите за едни и други позиции на един или друг човек, но досега не съм чул какви са тези позиции.

Кабакчиев
Dimitar_Nikolov Posted - 10/09/2009 : 19:49:59
Има опасност Игнатов да опита да прокара през Парламента Закона за длъжностите (този, който ще замени Закона за научните степени и научните звания) докато замества Фандъкова, която ще води кметска кампания. Един вид да се скрие зад гърба и. Ето защо според мен решението на академичната общност (БАН, СУ, Съвет на ректорите, КНСБ, Съюз на учените, ВАК и отделните колеги) да изчакват назначаването на новия министър за да реагират срещу идеите лансирани от Игнатов е погрешно. Колеги, може да стане късно за реакция, ако той успее да прокара това изневиделица и да го прехвърли на гърба на Фандъкова.
Прави ми впечатление, че Сергей Игнатов се утвърждава чрез медийна кампания - много често излиза по телевизията и по радиото. Разчита на медиен натиск да се утвърди на поста министър.
Този форум е един от малкото свободни форуми за науката, а какво става - изказвам становище и получавам един отговор от привърженик на доц. Сергей Игнатов - господин Кабакчиев, другите си мълчат. Всички се снишават да не ги издуха бурята. Така създавате конфорт на Игнатов да си прокарва идеите, които може и да не са във ваша полза, но като го разберете ще е късно, много късно.
moderator Posted - 10/04/2009 : 13:57:11
Йорданка ФАНДЪКОВА, министър на образованието и науката, пред НБП: Работодателите искат адаптивни кадри
02-10-2009

Медия: в-к „Национална бизнес поща”



- Министър Фандъкова, мнозина от старозагорските учители изразяват загриженост за това, че единственият министър на образованието, излязъл от средите на реалната педагогическа работа в средното училище, е номиниран за кмет на столицата...

- Нека кажа така: “Не единственият, а първият”. В сферата на средното образование има много хора, които имат компетентността и подготовката да заемат такъв пост. Министърът е лицето, което координира нещата, но той нищо не може да направи сам. В края на краищата държавната политика е приоритет на премиера и правителството, а тя определя образованието като основополагаща сфера. Приема инвестициите в образованието като преки инвестиции в икономиката на страната. Политическо решение на правителството е образованието да бъде защитена от съкращения сфера в условията на икономическата криза в момента. Така че няма основания за притеснение. ГЕРБ имаше разработена управленска програма в сферата на образованието две години преди да спечели изборите и тя беше много широко дебатирана в цялата страна. Включително и колегите от Стара Загора имаха среща с екипа, който работи по програмата, и привнесоха с мнения и предложения тя да е адекватна и актуална. На база на програмата разработваме и буквално в близките дни ще оповестим програмата на министерство на образованието за следващите четири години. Тази програма е гаранция, че ще бъдат следвани заложените в нея политики. Аз смятам, че ще има достатъчно хора, които са способни да координират това. Радвам се и благодаря на всички колеги, които така положително възприемат старта на работата на нашия екип! Отдавам го на това, че бяхме наистина предварително готови и започнахме да работим буквално от първия ден. В министерството създадохме много добър екип, действащ съгласувано и в синхрон. Това са тримата зам.-министри, главният секретар, началникът на кабинета, парламентарният секретар, съветниците. Нямам никакви притеснения и се надявам, чеколегите ще подкрепят и човека, който ще дойде на това място. Защото подкрепата им е много важна - когато я усещам, имам не само мотивацията, но и самочувствието да продължа напред. За тези 2 месеца по всяка от темите, по които работим, направихме срещи с учители. Работим също със социалните партньори - синдикати, работодатели, родителски организации. Първото решение на тристранната комисия, примерно, касаеше промяната за приема след седми клас през тази учебна година.

kkabakciev Posted - 10/04/2009 : 08:27:08
quote:
Originally posted by Andrey_Kurtenkov

Аз все още продължавам да смятам, че е рано да си позволяваме да даваме оценки на дейността на Йорданка Фандъкова като министър; нека да поизчакаме още малко. Бих изказал учудване от решението й да приеме да бъде кандидат-кмет за Столична община, ако не беше феноменалния изборен успех на ГЕРБ, в който тя беше една от главните фигури - в предизборния период имаше неща в дейността на ГЕРБ, от които си мислех, че партията ще загуби, но се оказа, че е спечелила - така че и в този случай, може би стратезите на изборния успех на ГЕРБ са видели нещата по-добре, отколкото аз бих могъл да ги видя. Но - не съм сигурен като как биха погледнали хората на това, че за по-малко от половин година г-жа Фандъкова заема постовете: зам.-кмет на Столична община, народен представител, министър и (евентуално) кмет, като междувременно (април месец) успя да оглави и Сдружението Граждани за Европейско Развитие на България - безпокоя се, че за много гласоподаватели подобно разпокъсване и скачане би останало непонятно. А представете си, в каква конфузна ситуация би се оказал един министър, в случай, че загуби кметски избори?! - а колкото и стопроцентово сигурна засега да изглежда победата на кандидата на ГЕРБ - мисля, борбата ще бъде жестока и резултатът съвсем не е предрешен - и то не само заради горното ми съображение. Да не говорим, че вече имаме в нашата история прецеденти, когато се губят спечелени (уж) битки - да си припомним, да речем, как Гоце катурна Петър Стоянов, след като последният неизменно цял мандат биеше всички по рейтинг. По отношение на лайтмотива за младите в цитираното от Галя съобщение: Пак поставям въпроса - А ние да мрем ли? Като не сме вече млади, та какво? - нямаме право да бъдем истински учени? - не бива да се развива нашия научен потенциал? - не бива да ми се предлага "поле за реализация в науката"? (Пък и винаги в такива случаи казвам и аз като Евгени Дайнов: Претендирам, че не отстъпвам на младите по нито един от атрибутите на младостта.) И също - кое от изброените имена, заели почетните места на трибуната, ще ни е следващият министър, все пак?
По отношение на постинга на д-р Кабакчиев: Аз пък бих искал отмяна не чак на правителствено постановление (естествено поддържам и неговото искане), а всичко на всичко на едно простичко писъмце. Става въпрос за това какво ще рече "Основен трудов договор". Както може би знаете, пар.4д, т.1 от ЗВО препраща в случая към чл.67, ал.1, т.1 от КТ - сиреч - според закона основен трудов договор е този, който е сключен за неопределено време - и по този начин членовете на академичния състав, които имат навършени 65г. автоматично отпадат от тази категория - понеже договорите им са година за година. Само че, на последния ни Катедрен съвет ни бе съобщено от зам.-деканката, че "имало някакво писмо", според което те също са на основен трудов договор и даже можело да бъдат избирани на ръководни органи. Мен, разбира се, ме достраша да попитам за подробности, но вероятно се визира добре известното ми писмо с изх. № 67/24.03.2005 на МТСП, според което действително всеки трудов договор на академичния състав във висшите училища е основен трудов договор. Противоречието в случая със ЗВО, струва ми се, е съвсем очевидно, както е очевидно и това, че трябва да слушаме ЗВО, а не някакво си писъмце. Или може би има някакво друго писмо в тази връзка? Някой знае ли нещо? Да не би и МОМН да се е присъединило към това суспендиране на ЗВО от страна на социалното министерство?



Фандъкова, която е учителка с миловидно личице, вероятно добра майка и баба, и сигурно добре се грижи за учениците си, вчера ми изпрати едно писмо. На искане МОН да предвиди в бюджета да ми бъдат изплатени дължимите

ГОЛЕМИ СУМИ ПО ОТДАВНА ПРЕДЯВЕНИ ИЗПЪЛНИТЕЛНИ ЛИСТИ СРЕЩУ БАН

- вж. тук:
http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=187378
http://www.politika.bg/article?id=13784

- ми отговаря така (буквално - цитат):

"БАН следва да предприеме необходимите действия за изплащане на обезщетенията".

Този отговор на женицата е нещо от рода на "След два часа следва да завали дъжд - ако вече не е завалял."

Тук следва да обясня нещо, което като че ли тук (в този форум) пропуснах да съобщя, а именно, че в отговор на мое искане Министерството на финансите изпрати на БАН писмо (с копие до мен), което завършва така:

"Моля да предприемете необходимите действия за незабавно изпълнение на предявените изпълнителни листове." [Подч. мое, К.К.]

Сега с МОН ще се съдим. А може би и пряко с женицата. С БАН - отделно.
А Министерството на финансите ще поискам да бъде конституирано по делото като другар*.


Красимир Кабакчиев, дфн


_____
* "Другар" е правен термин, вж. Граждански процесуален кодекс, Глава шестнадесета. ОТКЛОНЕНИЯ ВЪВ ВРЪЗКА СЪС СТРАНИТЕ Раздел I. Другарство в делото.
moderator Posted - 10/03/2009 : 16:12:39
Сергей Игнатов повежда битка за ликвидиране на БАН
Челен сблъсък на научния фронт между Бойко Борисов и Георги Първанов
Автор Антон Баев
23.09.2009

http://www.plovdiv-online.com/balgariya/sergei-ignatow-powejda-bitka-za-likwidirane-na-ban.html

Съдбата на Българската академия на науките (БАН) ще е реалният повод за челен сблъсък Борисов - Първанов още тази година. Ходът с номинирането на министъра на образованието Йорданка Фандъкова за кмет на София е да се открие фронт за действие на върлия противник на БАН -Сергей Игнатов, който стана зам.-министър директно от креслото си на ректор в Нов български университет. Той седна на мястото на подалия оставка още след първата седмица като зам.-министър доц. Румен Пранчов. Повод за оставката му бяха здравословни причини. Истинската причина обаче е, че Пранчов е отказал да ликвидира БАН.

Земята, на която се намира Академията, е на столичната улица "Цар Иван Асен", на изключително апетитно място. В същото време създадената през 1869 година Академия, която празнува 140-годишнина, е единствената, останала в бившата Източна Европа, след като преди месеци Чехия бастиса тамошния БАН.

Твърди противници на закриването на Академията са президентът Георги Първанов, цялото съсловие на учените от Софийския университет, както и повечето университети в страната, показа допитване на plovdiv-online. Според мнозина ректори решението за ликвидиране на БАН ще доведе донадигане на съсловието и не са изключени стачки във висшето образование. В същото време нашите източници твърдят, че ГЕРБ е взело политическо решение за премахване на БАН, а научните титли да се раздават по облекчена процедура от самите университети.

Припомняме, че Първата дама - Зорка Първанова, е бивш кадър на БАН. Твърд защитник на тезата, че БАН трябва да остане е президентът Георги Първанов.

ДОЦ. СЕРГЕЙ ИГНАТОВ: НЕОБХОДИМИ СА ПРОМЕНИ В ЗАКОНА ЗА ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ
www.cross-bg.net | 2009-10-03 12:32:00


Доцентите и асистентите трябва да бъдат назначавани на срочен трудов договор, а асистентите да имат докторска титла. Това каза заместник-министърът на образованието доц. Сергей Игнатов за предаването "Седмицата" на Дарик радио. "Съмнявам се, че ще бъдем подкрепени дори в Съвета на ректорите", допълни той и подчерта, че са необходими промени в Закона за висше образование, а това ще стане в диалог с колегията.


С промените ще се реализира и мечтата за мобилност на университетите, смята министърът. "Студентът трябва да знае какви са критериите, за да завърши университета т.е да има прозрачни правила, което пък от своя страна ще намали процента на корупция", посочи той. Парите за образование няма да бъдат намалени, увери зам.-министър Игнатов и уточни, че засега остава критерия на брой студенти. "Единственият начин да има повече пари в университета е да се отдели финансовата от академичната част. Средствата трябва да се управляват по друг начин, да има мобилност", посочи още той.Министърът подчерта, че държавата не може да задължи банките да кредитират студентите. Той обаче допълни, че от банковия сектор също смятат, че трябва да има законодателни промени, за да има интерес към този вид кредитиране от страна на банките. Според проф. Борислав Борисов, председател на Съвета на ректорите, проблемът е, че "нашата система е направена така, че има преподавател завинаги". "Нашият преподавател е на трудов договор от първия му ден като асистент до пенсионирането", поясни той. Около 100 хиляди български младежи учат в чужди университети, но според заместник-ректора на НБУ доц. Пламен Бочков това не е заради качеството на българското образование. "Има много студенти в чужбина, които сега искат да продължат да завършат образованието си в НБУ", каза доц. Бочков. Доц. Мария Мачкова открои като положителен факта, че нашите студенти отиват в чужбина, но България ще спечели, ако ги привлече обратно.
/РА/
Andrey_Kurtenkov Posted - 09/26/2009 : 20:47:09
Аз все още продължавам да смятам, че е рано да си позволяваме да даваме оценки на дейността на Йорданка Фандъкова като министър; нека да поизчакаме още малко. Бих изказал учудване от решението й да приеме да бъде кандидат-кмет за Столична община, ако не беше феноменалния изборен успех на ГЕРБ, в който тя беше една от главните фигури - в предизборния период имаше неща в дейността на ГЕРБ, от които си мислех, че партията ще загуби, но се оказа, че е спечелила - така че и в този случай, може би стратезите на изборния успех на ГЕРБ са видели нещата по-добре, отколкото аз бих могъл да ги видя.
Но - не съм сигурен като как биха погледнали хората на това, че за по-малко от половин година г-жа Фандъкова заема постовете: зам.-кмет на Столична община, народен представител, министър и (евентуално) кмет, като междувременно (април месец) успя да оглави и Сдружението Граждани за Европейско Развитие на България - безпокоя се, че за много гласоподаватели подобно разпокъсване и скачане би останало непонятно. А представете си, в каква конфузна ситуация би се оказал един министър, в случай, че загуби кметски избори?! - а колкото и стопроцентово сигурна засега да изглежда победата на кандидата на ГЕРБ - мисля, борбата ще бъде жестока и резултатът съвсем не е предрешен - и то не само заради горното ми съображение. Да не говорим, че вече имаме в нашата история прецеденти, когато се губят спечелени (уж) битки - да си припомним, да речем, как Гоце катурна Петър Стоянов, след като последният неизменно цял мандат биеше всички по рейтинг.

По отношение на лайтмотива за младите в цитираното от Галя съобщение:
Пак поставям въпроса - А ние да мрем ли?
Като не сме вече млади, та какво? - нямаме право да бъдем истински учени? - не бива да се развива нашия научен потенциал? - не бива да ми се предлага "поле за реализация в науката"?
(Пък и винаги в такива случаи казвам и аз като Евгени Дайнов: Претендирам, че не отстъпвам на младите по нито един от атрибутите на младостта.)
И също - кое от изброените имена, заели почетните места на трибуната, ще ни е следващият министър, все пак?

По отношение на постинга на д-р Кабакчиев:
Аз пък бих искал отмяна не чак на правителствено постановление (естествено поддържам и неговото искане), а всичко на всичко на едно простичко писъмце. Става въпрос за това какво ще рече "Основен трудов договор". Както може би знаете, пар.4д, т.1 от ЗВО препраща в случая към чл.67, ал.1, т.1 от КТ - сиреч - според закона основен трудов договор е този, който е сключен за неопределено време - и по този начин членовете на академичния състав, които имат навършени 65г. автоматично отпадат от тази категория - понеже договорите им са година за година. Само че, на последния ни Катедрен съвет ни бе съобщено от зам.-деканката, че "имало някакво писмо", според което те също са на основен трудов договор и даже можело да бъдат избирани на ръководни органи. Мен, разбира се, ме достраша да попитам за подробности, но вероятно се визира добре известното ми писмо с изх. № 67/24.03.2005 на МТСП, според което действително всеки трудов договор на академичния състав във висшите училища е основен трудов договор. Противоречието в случая със ЗВО, струва ми се, е съвсем очевидно, както е очевидно и това, че трябва да слушаме ЗВО, а не някакво си писъмце. Или може би има някакво друго писмо в тази връзка? Някой знае ли нещо? Да не би и МОМН да се е присъединило към това суспендиране на ЗВО от страна на социалното министерство?
kkabakciev Posted - 09/26/2009 : 10:01:17
Аз пък имам да кажа на новото правителство, включително на министър Фандъкова, следното:

ОТМЕНЕТЕ ЕДНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ!
Проверете законосъобразността - а също така и "морала" - на постановлението, с което МС даде депутатски заплати на така наричащите се академици и член-кореспонденти, които в мнозинството си не са учени, а са представители на тлъстата комунистическа номенклатура!
По инициатива на Станишев бяха отпуснати доживотни депутатски заплати (1900 лв.) на така наречените академици, член-кореспондентите трябва да вземат 30% от заплатите за академиците.
Невероятно гнусно и нагло безобразие на некадърната крадлива пасмина, наречена тройна коалиция, осъществено за сметка на Данъкоплатеца!
Чрез титлите академик и член-кореспондент абсолютно безспорно се предоставят привилегии! Те са противоконституционни! Чрез тях грубо се нарушава една от фундаменталните разпоредби в Конституцията, а именно член 6, който гласи:
"(1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права. (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние."
Сред академичната общност е известно, че автентичните учени сред гореупоменатите две групи са около 20%. Другите са номенклатурчици и техни асоциати.
Постановлението, освен всичко останало, е епохално по своята ЦИНИЧНОСТ И НАГЛОСТ, като се има предвид положението на пенсионерите и бедните!
ОТМЕНЕТЕ ТОВА ПОСТАНОВЛЕНИЕ!
moderator Posted - 09/25/2009 : 22:08:48
Току що се връщаме от откриването на "Нощта на учените" в ТУ-София. Видяхме отдалече на трибуната министър Фандъкова заедно с проф. Камен Веселинов, чл.кор.Стефан Воденичаров и и.д. кмета Минко Герджиков. Този род събития сами по себе си са интересни за коментар -вършат ли работа и на кого?

Репортажът на агенция "Фокус" дава доста правдиво резюме на събитието затова го поствам:


Откриха "Нощта на учените" в София
25 септември 2009 | 20:44 | Агенция "Фокус"
http://www.focus-news.net/?id=n1265982
Грета ПЕТРОВА


София. Официално бе открита "Нощта на учените" в София с приветствия на министъра на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова, ректора на Техническия университет проф. Камен Веселинов и изпълняващия длъжността кмет на София Минко Герджиков, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
Йорданка Фандъкова посочи, че основна цел на всички институции е младите хора да провявят интерес към науката. Тя заяви, че от министерството са си поставили целта да се развива научният потенциал на младежите и ще се работи за тяхното кариерно развитие. Според Фандъкова младите учени не трява да напускат България „важно е да има мобилност, но не и емиграция".
Изпълняващият длъжността кмет на София Минко Герджиков обясни, че свободното движение на работна ръка в Европейския съюз прави учените конкурентоспособни на европейския пазар. Той заяви, че технологичният парк, който ще бъде построен на територията на „Кремиковци” ще даде възможност на много учени да намерят своята реализация.
Ректорът на Техническия университет проф. Камен Веселинов каза, че имайки предвид демографския срив, който вече е засегнал и университетите, трябва стремежът на академичната общност да покаже на младите, че има поле за реализация в науката.
Според Стефан Воденичаров, директор на Института по металознание при БАН, само със сериозни успехи в науката можем да просъществуваме в бъдещето. Според него без иновации никой не вижда перспективи. Той допълни, че учените трябва да дадат на българската индустрия нови технологии и това е един от начините България да излезе от ситуацията, в която се намира в момента.
Ректорът на Техническия университет подари на Йорданка Фандъкова светлоотразителна жилетка с надпис "Учените са сред нас".

http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05