http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Банбаши и сие: БИСЕРИ!

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert Email Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is ON
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
kkabakciev Posted - 03/15/2008 : 18:29:42
Във връзка с оставката на Банбаши трябва непременно да се припомнят безбройните му бисери - негови и на кохортата му - за това, как юристът Вълчев не разбирал от право, как "правният институт" се бил произнесъл в полза на БАН, как атаките срещу него били атаки срещу науката, как досега липсвали предимства за почетните председатели на БАН (т.е. вече, откакто той е почетен председател, не липсват) и пр. Ето по-долу малка част от тях. Сигурно съм пропуснал някои по-цветисти и важни, затова моля, по възможност, те да бъдат прибавени тук! Благодаря предварително!

Aкадемик Юхновски: Вълчев се е объркал - BgNewsroom - 12 Февруари 18:55
Избраният вчера за председател на БАН за четвърти мандат академик Иван Юхновски каза днес, че жалбата, заведена във ВАС срещу промяната в устава на БАН, не е юридически допустима и е плод на лична вражда към него, съобщи БНТ. Той коментира и изказването на министъра на образованието и науката, че изборът за председател на БАН е незаконен с думите, че Вълчев се е объркал. Изказването на Вълчев Юхновски коментира с фразата, че в медиите непрекъснато се изнасят данни кой министър колко грешки е направил: "Почти не минава ден да не се пише за това и откровено казано, дори ми е омръзнало, ами човек може и да бърка". Юхновски не се притеснява за поста си, тъй като според становището на института по правни науки към БАН максимална възраст за председател не е предвидена нито в устава, нито в закона за Академията.
http://novini.dir.bg/2008/02/12/news2657736.html

Министърът не познава Кодекса на труда, заяви председателят на Общото събрание на академията Здравко Стойнов. Изненадани сме, че юрист по образование, какъвто е Вълчев, може да говори такива неща, подкрепи го и главният научен секретар Александър Попов. "Който ни обвинява в незаконни действия, трябва да го докаже."
http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=458208

Акад. Юхновски определи оспорването на неговия избор от трима академици като "жалка работа". По думите му тези претенции са въз основа на властови амбиции, неподкрепени обаче от общественото мнение, както и от желание да се отслаби академията, за да се заграбят имотите й. Попитан дали се опасява от претенции в съда от преизбирането му, акад. Юхновски отговори, че "може да има такива претенции". Аз съм запознат с юридическите процедури и смятам, че такива претенции са недопустими, уточни той. По повод на твърдението на министър Даниел Вълчев, че "съобразно закона, избор няма", акад. Юхновски отговори, че "вестниците и телевизията са пълни с припомняния кой министър колко грешки кога е направил, почти не минава ден без да не се пише за това".
http://www.today.bg/news/17148.html

"Уточненията за почетните членове са въведени в устава, защото досега за тях не съществуваха никакви предимства", обясни председателят на БАН.
http://www.standartnews.com/bg/article.php?d=2008-02-07&article=220941

"Силно сме изненадани, че юрист като министър Вълчев може да говори такива неща, ние имаме достатъчно законови основания - Кодекса на труда, Закона за БАН, Устава на БАН, правилника за работа на Общото събрание и процедурните правила за избор на председател на БАН", каза член-кореспондент Александър Попов. Той допълни, че има становища на авторитетни юридически институции, както и на Института за правни науки при БАН, които недвусмислено показвали законността на този избор. Председателят на Общото събрание проф. Здравко Стойнов отрече обвиненията, че събранието е провело незаконен избор. "Един елемент от изказването на министъра показва, че той не познава Кодекса на труда", каза Стойнов. Той посочи, че Общото събрание е било обвинявано от председателя на Висшата атестационна комисия (ВАК) акад. Петър Кендеров, че ще избере председател на БАН над 70 години, а в президиума на ВАК имало професори над 70 години. Общото събрание избра акад. Юхновски защото хората го искат, защото той има личностни качества, има необходимите познания за ръководенето на БАН, както и правдива концепция за близкото й бъдеще. Общото събрание го избра с таен мажоритарен вот и носи отговорност за съдбата на 8000 души, работещи в БАН, заяви Стойнов.
http://dnes.dir.bg/2008/02/12/news2657158.html

"БАН се чувства заплашена, а българската наука е подложена на
преследване". Това заяви акад. Иван Юхновски, председател на БАН на специална пресконференция, посветена на вчерашното му преизбиране.
http://bulgaria.actualno.com/news_148140.html

И накрая, от мен, едно перфектно изказване на анонимен участник в един от форумите. За съжаление не мога да го открия, за да го цитирам точно, но то гласеше приблизително следното:

Непрекъснато гледаме как почти всеки изобличен като агент на ДС моментално ревва: "Това е атака срещу България! Това накърнява образа на родината ни пред света!"

Юхновски е по-скромен. Изобличен в погазване на закона, той заявява, че това е атака само срещу науката и БАН.

АМА ЧЕ РАБОТА!
АМИ ЧЕ ТИ СИ БИЛ СЪВСЕМ В РЕД, БЕ, ЮХНОВСКИЙ!
А ПРОТИВНИКЪТ ТИ Е "НЕПОДКРЕПЕН ОТ ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ"!

ЧЕ ЗАЩО ТОГАВА СИ ПОДАДЕ ОСТАВКАТА, БЕ, ЮХНОВСКИЙ?


Красимир Кабакчиев, д.ф.н.
1   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
nivine Posted - 03/17/2008 : 13:41:12
Колега Кабакчиев,
наистина е слаба реакцията на оставката на Юхновски. Вероятно хората още не са се усетили, какво става. Но, очаквам да започнат да коментират по-уселено, осонена предвид избора на нов председател на БАН, може би настоящия временно изпълняващ се готви за постоянно управляващ. Днес временно, утре постоянно.

http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05